Η νέα σεζόν βρίσκεται προ των πυλών και ήρθε η ώρα να επανδρώσουμε το ρόστερ μας στο FPL.
Οι «παλιοί» μπορείτε να αποχωρήσετε, οι υπόλοιποι λάβετε τη στάση προσοχής, αυτά που θα διαβάσετε είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη του στόχου. Αυτό είναι το FPL Bootcamp!
Τι είναι λοιπόν το Fantasy;
Το Fantasy δεν περιορίζεται μόνο στην Premier League, αλλά ούτε και στο ποδόσφαιρο. Υπάρχουν πολλά αθλήματα με πλατφόρμα για να παίξει κανείς σε μία Fantasy λίγκα, όπως μεταξύ άλλων το NBA, η Formula 1 και το Baseball. Κοινό γνώρισμα είναι η χρήση στατιστικών βάση των οποίων κερδίζουν πόντους οι παίκτες. Και ποιος είναι ο τελικός σκοπός; Η ομάδα σου να συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς από τους αντιπάλους σου, και να κατακτήσεις την κορυφή.
Στο Αγγλικό ποδόσφαιρο, ο πρώτος που οργάνωσε μία τέτοια λίγκα ήταν ο Bernie Donnely το 1971, αλλά το Fantasy τότε είχε αρκετά διαφορετική μορφή από τη σημερινή. Δομή παρόμοια με τη σημερινή έλαβε το Fantasy το 1991 από τον Andrew Weinstein, ο οποίος αρχικά έκανε όλη τη δουλειά μόνος του, δημιουργώντας ένα πρόγραμμα υπολογισμού των πόντων το οποίο χειριζόταν στον υπολογιστή και ταχυδρομώντας ( ! ) τα αποτελέσματα στους παίκτες. Αργότερα χρειάστηκε και βοηθούς, λόγω του υψηλού φόρτου εργασίας, ενώ τελικά η Daily Telegraph ανέλαβε την διεξαγωγή του παιχνιδιού το 1993/94. Μάλιστα την δεύτερη σεζόν διοργάνωσης του Fantasy από την εφημερίδα νικητής αναδείχθηκε ο δωδεκάχρονος Jonathan Roberts κατακτώντας την πρώτη θέση ανάμεσα σε περισσότερους από 340.000 παίκτες. Το παιχνίδι έλαβε τη σημερινή του μορφή με το όνομα FPL τη σεζόν 2002-03.
Ξεκινώντας με το Fantasy
Για να φτιάξεις την ομάδα σου πρέπει αρχικά να μπεις στο επίσημο site της Premier League και να διαλέξεις την σχετική καρτέλα. Για να σου το κάνουμε πιο εύκολο, μπορείς να μπεις πατώντας εδώ:
https://fantasy.premierleague.com/
Κάνεις την εγγραφή με το mail και βάζεις έναν κωδικό και είσαι έτοιμος να φτιάξεις το ρόστερ σου.
Βασική εκπαίδευση στελέχωσης ρόστερ
Ποια θα είναι όμως η δομή της ομάδας σου; Κάθε ρόστερ αποτελείται από 15 ποδοσφαιριστές, άλλα υπάρχουν περιορισμοί-κανόνες στην επιλογή των παικτών, οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι:
α) Πρέπει να διαλέξεις δύο τερματοφύλακες, πέντε αμυντικούς, πέντε μέσους και τρεις επιθετικούς.
β) Έχεις ένα budget 100 εκατομμυρίων λιρών. Σου φαίνονται πολλά ε; Όταν δεν θα σου βγαίνει το ρόστερ που θες για 0,5M£ θα δεις τη «γλύκα» του παιχνιδιού.
γ) Ένας από τους σημαντικότερους περιορισμούς είναι αυτός που δε σου επιτρέπει να έχεις πάνω από τρεις ποδοσφαιριστές από την ίδια ομάδα. Δυστυχώς λοιπόν δεν γίνεται να επιλέξετε όλη την ενδεκάδα της Λούτον, όπως όλοι θέλετε.
δ) Οι τιμές των ποδοσφαιριστών κυμαίνονται από 4M£ έως 14M£.
Άκουσέ μας να συζητάμε για το FPL στο Podcast μας, Fish N’ Chips!
Επάνδρωση ενδεκάδας
Έφτιαξες το ρόστερ σου; Τώρα ήρθε η ώρα να παρατάξεις και την βασική σου ενδεκάδα στο «στίβο μάχης». Και εδώ όμως υπάρχουν περιορισμοί. Καταρχήν έχεις περιθώριο να κάνεις τις αλλαγές σου μέχρι μιάμιση ώρα πριν την έναρξη του πρώτου αγώνα της κάθε αγωνιστικής. Το σύστημα της ομάδας σου μπορεί να τροποποιείται κάθε αγωνιστική, αλλά πρέπει να έχεις πάντα μέσα τερματοφύλακα, τουλάχιστον τρεις αμυντικούς, τουλάχιστον δύο μέσους και έστω έναν επιθετικό. Δεν μπορείς δηλαδή να παίξεις 5-5-0 ή 2-5-3.
Οι τέσσερις ποδοσφαιριστές που απομένουν είναι οι αναπληρωματικοί σου. Σε περίπτωση που κάποιος βασικός δεν αγωνιστεί καθόλου ο πρώτος αναπληρωματικός παίρνει τη θέση του. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πάλι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες της ενδεκάδας, δηλαδή εάν δεν αγωνιστεί ένας αμυντικός σε ομάδα με σύστημα 3-5-2 θα μπει μέσα ο πρώτος αμυντικός των αναπληρωματικών.
Τέλος, πριν από κάθε αγωνιστική διαλέγεις έναν αρχηγό και έναν υπαρχηγό. H σημασία τους θα εξηγηθεί παρακάτω.
Συγκομιδή πόντων
Οι πόντοι που θα μαζέψει η ομάδα σου εξαρτώνται από την επίδοση των παικτών που επέλεξες στη βασική σου ενδεκάδα. Ο αριθμός των πόντων που θα συγκεντρώσει ένας ποδοσφαιριστής εξαρτάται επίσης από τη θέση του. Οι κανόνες του scoring είναι οι εξής:
1) Συμμετοχή για 1-60 λεπτά -> +1
2) Συμμετοχή για πάνω από 60 λεπτά -> +2
3) Γκολ από αμυντικό ή τερματοφύλακα -> +6
4) Γκολ από μέσο -> +5
5) Γκολ από επιθετικό -> +4
6) Ασίστ* -> +3
7) Μηδέν παθητικό(clean sheet)** από αμυντικό ή τερματοφύλακα -> +4
8) Μηδέν παθητικό από μέσο -> +1
9) Για κάθε 3 αποκρούσεις από τερματοφύλακα -> +1
10) Για κάθε απόκρουση πέναλτι -> +5
11) Για χαμένο πέναλτι -> -2
12) Για κίτρινη κάρτα -> -1
13) Για κόκκινη κάρτα -> -3
14) Για αυτογκόλ -> -2
15) Για κάθε 2 γκολ που δέχεται αμυντικός ή τερματοφύλακας -> -1
16) Bonus πόντοι -> από +1 έως +3
*Ως ασίστ στο FPL λογίζονται και τα κερδισμένα πέναλτι και φάουλ, τα «rebound» μετά από δοκάρι ή απόκρουση του τερματοφύλακα ενώ σε περίπτωση αυτογκόλ, πιστώνεται ασίστ στον παίκτη που το «προκάλεσε».
**Για να πάρουν πόντους από “clean sheet” τερματοφύλακες, αμυντικοί και μέσοι πρέπει να παίξουν τουλάχιστον 60 λεπτά.
Το άθροισμα των πόντων που συγκέντρωσαν οι ποδοσφαιριστές της ενδεκάδας σου, δίνει και το score σου για την κάθε αγωνιστική. Οι πόντοι του αρχηγού σου διπλασιάζονται κάθε αγωνιστική, κάτι που κάνει την ανάθεση του περιβραχιόνιου πολύ σημαντική υπόθεση. Εάν ο αρχηγός δεν αγωνιστεί, τότε το περιβραχιόνιο –και ο διπλασιασμός πόντων πάει στον υπαρχηγό σου, ενώ αν δεν αγωνιστεί κανείς από τους δύο δεν διπλασιάζεται το score κανενός παίκτη σου.
Οι Bonus πόντοι υπολογίζονται βάσει ενός ξεχωριστού συστήματος βαθμολογίας, που θα αναλυθεί εκτενέστερα ξεχωριστά. Το take home message για αυτούς είναι ότι επιβραβεύουν –συνήθως- τους καλύτερους παίκτες ενός παιχνιδιού.
Μεταγραφικό «παζάρι»
Κάθε αγωνιστική δίνεται η δυνατότητα σε κάθε manager να κάνει μία «δωρεάν» μεταγραφή. Για κάθε μεταγραφή που υπερβαίνει αυτό το όριο θα δεχτείς ένα hit δηλαδή αφαίρεση τεσσάρων πόντων από το score της ομάδας την επόμενη αγωνιστική. Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιήσεις την μεταγραφή σου, προσφέρεται η δυνατότητα δύο δωρεάν μεταγραφών την επόμενη αγωνιστική, αλλά αυτό είναι το μάξιμουμ των μεταγραφών που μπορείς να φτάσεις χωρίς να δεχτείς hit.
Υπάρχουν επίσης δύο wildcards, μία για τον πρώτο και μία για τον δεύτερο γύρο της σεζόν, οι οποίες επιτρέπουν απεριόριστες μεταγραφές για μία αγωνιστική. Αλλαγή σε σχέση με την περσινή χρονιά, όπου ελέω του παγκοσμίου κυπέλλου είχαμε απεριόριστες μεταγραφές κατά τη διακοπή για τη διεξαγωγή του.
Leagues
Ποιοι είναι όμως οι «αντίπαλοι»; Καταρχήν στο FPL ανταγωνίζεσαι όλους όσους έχουν φτιάξει ομάδα, δηλαδή πάνω από δέκα εκατομμύρια ανθρώπους! Επιπλέον θα μπεις αυτόματα σε κάποια άλλα μεγάλα πρωταθλήματα, βάση της ομάδας που υποστηρίζεις, την εθνικότητα ενώ μπορείς να μπεις έως και σε πέντε «δημόσιες» λίγκες με τυχαία τοποθέτηση ομάδων.
Έπειτα υπάρχουν οι ιδιωτικές λίγκες, είτε από παρέες παικτών είτε από σελίδες. Από αυτές εσύ διαλέγεις σε ποιες θέλεις να συμμετέχεις, ενώ μπορείς φυσικά να φτιάξεις και μια λίγκα με την παρέα σου. Μία από αυτές είναι και η λίγκα των Ελλήνων Υποστηρικτών Αγγλικού Ποδοσφαίρου, στην οποία σε προ(σ)καλώ να μπεις. Ο κωδικός είναι (suda75).
Μπες στη λίγκα μας πατώντας εδώ!