Μιας και δεν χωρούσε στην Τσέλσι των 43 παικτών, ο Ομάρι Χάτσινσον αποτελεί την ακριβότερη για φέτος μεταγραφή νεοφώτιστης στην Πρέμιερ Λιγκ.
Παρακολουθώντας το «All or Nothing: Arsenal» του Amazon Prime Video, μπορούσες συχνά να παρατηρήσεις στα αποδυτήρια έναν βαψομαλλιά, οριακά ενήλικο, ποδοσφαιριστή, παραχωμένο μέσα σε ένα φουσκωμένο μπουφάν για να αντέξει το συχνά σφοδρό κρύο του Βόρειου Λονδίνου. Ούτε λίγο, ούτε πολύ βρέθηκε οκτώ φορές στην αποστολή για αγώνα της Πρέμιερ Λιγκ, με τον Μικέλ Αρτέτα να αρνείται πεισματικά να του δώσει έστω κι ένα αγωνιστικό λεπτό, σε μία σεζόν (2021/22), που κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν για τους «Κανονιέρηδες». Σε εμάς μπορεί να ήταν παντελώς άγνωστος, όμως για το σχετικά ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό στο Νησί, ο Ομάρι Χάτσινσον ήταν μία γνωστή φυσιογνωμία. Ήδη από τα δώδεκά του χρόνια.
Γεννημένος στο Ρέντχιλ, και μεγαλωμένος στο Νότιο Λονδίνο, ο Ομάρι Ελάιζα Ζιρό-Χάτσινσον, όπως είναι το πλήρες όνομά του, είχε δείξει από πολύ μικρή ηλικία ένα σπάνιο ποδοσφαιρικό ταλέντο, φοιτώντας στις ακαδημίες της Τσέλσι ήδη από τα πέντε του. Με ρίζες από την «ξέγνοιαστη» Τζαμάικα, ο Ομάρι είχε τρομερή έφεση στην ντρίμπλα, αλλά και στην… ανυπακοή, κάτι που τον οδήγησε δύο φορές στην έξοδο από την αγκάλη των «Μπλε» και τον ώθησε να τα παρατήσει (όσο γίνεται δηλαδή στην προεφηβεία) και να αγωνιστεί σε μία τοπική ομάδα φούτσαλ με τους φίλους του.
Ωστόσο με αυτόν στις τάξεις της, αυτή η άσημη ομάδα φούτσαλ παραήταν καλή για τα στενά ποδοσφαιρικά όρια του Νότιου Λονδίνου κι έτσι έφτασε να λάβει μέρος στο διάσημο «Pele Tournament», που όπως καλά καταλάβατε διοργάνωσε ο θρυλικός Βραζιλιάνος Πελέ στην ευρύτερη περιοχή της αγγλικής πρωτεύουσας. Μόλις οι αγώνες έλαβαν τέλος, οι δημοφιλείς youtubers F2Freestylers, όπως είναι γνωστοί οι Μπίλι Γουίνγκροβ και Τζέρεμι Λιντς, έδωσαν ένα απίστευτο σόου στους εκατοντάδες πιτσιρικάδες, που τους επευφημούσαν για τα κόλπα τους με την μπάλα.
«Όταν το τουρνουά τελείωσε, μαζευτήκαμε όλες οι ομάδες για να δούμε τους F2Freestylers να κάνουν τα δικά τους. Ζήτησαν ένα μέλος από κάθε ομάδα να κάνει ένα κόλπο με την μπάλα και όσοι με ήξεραν αμέσως μου φώναξαν “σήκω Ομάρι, σήκω”. Πήγα και μου έδωσαν μία μπάλα και άρχισα να δοκιμάζω ότι ήξερα. Όλοι εντυπωσιάστηκαν. Μέχρι και ο ίδιος ο Πελέ, όταν πήγα να φωτογραφηθούμε, μου είπε πως ήμουν απίθανος. Αργότερα την ίδια βραδιά ο Τζέρεμι Λιντς κάλεσε τη μαμά μου και της ζήτησε την άδεια να γυρίσουμε βίντεο μαζί. Έκανα το βίντεο και έγινα viral με τη μία», θα δηλώσει για εκείνη την εμπειρία ο Χάτσινσον.
Μέσα σε μία μέρα ο 12χρονος άσσος έγινε το πιο δημοφιλές παιδί του σχολείου του. Μοίραζε αυτόγραφα (!) στα διαλείμματα, έβλεπε το βίντεο του να ξεπερνά τα τέσσερα εκατομμύρια χτυπήματα και έδινε προσωπικά σόου σε πάρκινγκ της περιοχής, όπου εκατοντάδες παιδιά τον έβλεπαν να ξεδιπλώνει με μαεστρία το ταλέντο του – ένιωθε λίγο σαν τον ήρωα του, τον θρύλο του φούτσαλ, τον Βραζιλιάνο Φαλκάο. Σε ένα τέτοιο πάρκινγκ τον είδαν ομάδες όπως η Τσάρλτον και η Κρίσταλ Πάλας, όμως η επιστροφή του Χάτσινσον στα κανονικά γήπεδα έγινε μέσω της Άρσεναλ.
Ο νεαρός αστέρας εξελισσόταν ομαλά σε αυτό που όλοι περίμεναν στην περίφημη ακαδημία του Χέιλ Εντ: στο επόμενο μεγάλο «προϊόν» της ομάδας, μετά από παίκτες όπως οι Μπουκάγιο Σάκα, Ρέις Νέλσον και Εμίλ Σμιθ-Ρόου. Πριν καν κλείσει τα 17 έπαιζε βασικός στις μικρές εθνικές της Αγγλίας και τον Νοέμβριο του 2020 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, λίγο πριν την επέτειο ενός χρόνου του Αρτέτα στον πάγκο της ομάδας. Ο Βάσκος τεχνικός τον πίστευε πολύ και την αμέσως επόμενη σεζόν όχι μόνο τον πήρε στην προετοιμασία, αλλά τον συμπεριλάμβανε σε σταθερή βάση στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας, καθώς, κι όπως είδαμε πιο πάνω, στις αποστολές της.
Ο προπονητής των «Κανονιέρηδων» ωστόσο δεν τον χρησιμοποίησε ποτέ, δεν του έδωσε ούτε τιμητικά ένα δευτερόλεπτο συμμετοχής, ώστε ο μικρός αρτίστας να «γλυκαθεί» και να νιώσει μέρος του μεγαλόπνοου πλάνου του συλλόγου. «Δεν παρασύρομαι. Συγκεντρώνομαι στις εμφανίσεις μου με την Κ-23 και απολαμβάνω τα πράγματα όπως έρχονται. Πρέπει να παραμείνω σταθερός στην απόδοσή μου, να σκοράρω, να δίνω ασίστ, να επηρεάζω το παιχνίδι περισσότερο», θα δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ο Χάτσινσον στο Goal, όμως όπως θα φανεί δεν θα είναι ακριβώς υπομονετικός.
Τον Ιούλιο του 2022, η Τσέλσι του «αλόγιστου» Τοντ Μπόελι, που μόλις έχει αναλάβει τα ηνία της, θα του προτείνει να ενταχθεί ξανά στο ρόστερ της κι αυτός θα πιέσει για την επιστροφή του στο Στάμφορντ Μπριτζ, όντας μία από τις σχεδόν 20 (!) μεταγραφές εκείνης της σεζόν (2022/23). Άγνωστο τί του είχαν τάξει, άγνωστο τί πίστευε ο ίδιος 18χρονος ακόμη χαφ, όμως στους «Μπλε» βρέθηκε λιγότερες φορές στην αποστολή και στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας. Τουλάχιστον έκανε δύο επίσημες εμφανίσεις, αμφότερες απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, για πρωτάθλημα και FA Cup, κάτι που ώθησε τον αδερφό του να καλέσει τους φίλους της Άρσεναλ να απολογηθούν γιατί φάνηκε (;) ότι ο Ομάρι είχε δίκιο που έφυγε.
Κάπου εκεί ο Χάτσινσον μάλλον κατάλαβε πως ο δρόμος που φαινόταν στρωμένος με ροδοπέταλα, μάλλον έκρυβε κι αρκετά αγκάθια. Έτσι πήρε μερικές πιο ώριμες αποφάσεις, αποδεχόμενος πρώτα την πρόταση της χώρας καταγωγής του, της Τζαμάικα, ώστε να φορέσει τη φανέλα της με το εθνόσημο, παρά να περιμένει την εθνική Αγγλίας, αν ερχόταν ποτέ. Και στη συνέχεια πίεσε την ολοένα και μεγαλύτερη, σε πλήθος παικτών πάντα, Τσέλσι να τον δώσει κάπου δανεικό, ώστε να νιώσει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής πριν πατήσει τα 20 του χρόνια.
Αν έχεις τύχη, διάβαινε, λένε. Και στην περίπτωση του Χάτσινσον αυτό ακριβώς έγινε, αφού η μόνη ομάδα της Τσάμπιονσιπ που έδειξε ενδιαφέρον για την περίπτωσή του, ήταν η νεοφώτιστη πέρυσι Ίπσουιτς. Έμοιαζε ένα ιδανικό πάντρεμα για έναν παίκτη με όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει, σε μία ομάδα χωρίς το άγχος του πρωταθλητισμού, που αν κατάφερνε μία άνετη παραμονή θα ήταν ευτυχισμένη. Τελικά συνέβη το αντίθετο, αφού ο σύλλογος στις οκτώ πρώτες αγωνιστικές σημείωσε επτά νίκες, με τον δανεικό άσσο να αγωνίζεται βασικός μόνο σε ένα από αυτά τα παιχνίδια, στο οποίο μάλιστα σκόραρε το πρώτο του επαγγελματικό τέρμα απέναντι στη Σαουθάμπτον!
Ο χρόνος περνούσε και η Ίπσουιτς του θαυματουργού Κίραν ΜακΚένα δεν άφηνε το πόδι από το «γκάζι», μπαίνοντας για τα καλά στη συζήτηση για την -απευθείας- άνοδο. Αυτό βέβαια δεν βοηθούσε ακριβώς τον Χάτσινσον, που αδυνατούσε να βρει μόνιμη θέση στην ενδεκάδα και να εμπλουτίσει τα στατιστικά του. Μέχρι τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου είχε ξεκινήσει μόλις τέσσερις φορές βασικός και μετρούσε από δύο γκολ και δύο ασίστ. Όχι ακριβώς αυτό που περίμενε κάποιος από ένα τεράστιο ταλέντο της Πρέμιερ Λιγκ σε μία θεωρητικά αδύναμη ομάδα δεύτερης κατηγορίας.
Κάπου εκεί όμως τα πράγματα άλλαξαν. Το αναμενόμενο ντεφορμάρισμα ήρθε για την Ίπσουιτς, που μετά από μία νίκη σε εννέα αγώνες, απομακρύνθηκε από την πρώτη δυάδα και αναγκάστηκε να ανακατέψει την «τράπουλα». Ο Χάτσινσον άρχισε να νιώθει σημαντικός. Μέσα στον Φεβρουάριο σκόραρε δύο φορές στις καθυστερήσεις, αφού είχε περάσει ως αλλαγή (κι ένα ακόμα ως βασικός), έδωσε δύο ασίστ και πήρε το βραβείο για τον Παίκτη του Μήνα. Ο ΜακΚένα δεν τόλμησε να τον βγάλει ξανά από το βασικό σχήμα, κι όπως φάνηκε καλά έκανε.
Ο 20χρονος χαφ έγινε γρήγορα fan-favourite. Αέρινος στις κινήσεις του, πανηγύριζε με εναέριες τούμπες τα γκολ του, περνούσε τους αντίπαλους αμυντικούς σαν σταματημένους και πάνω απ’ όλα οδηγούσε τον νεοφώτιστο σύλλογο «καρφί» σε μία ακόμη άνοδο, αυτήν τη φορά στην Πρέμιερ Λιγκ, μετά από 23 χρόνια απουσίας. Μπορεί να μην ήταν πάντα βασικός, όμως ο «βιονικός» Χάτσινσον κατάφερε να σημειώσει 50 επίσημες συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις (11 γκολ/6 ασίστ), περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον συμπαίκτη του, σε μία καθ’ όλα εντυπωσιακή πρώτη κανονική σεζόν.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ο Ομάρι επέστρεψε εδώ με κανονική μεταγραφή. Είναι ένας παίκτης, που όλοι μας λατρεύαμε να δουλεύουμε μαζί του. Η εκπληκτική χρονιά που είχε είναι απόδειξη όχι μόνο του ταλέντου του, αλλά και του μόχθου του απ’ όταν ήρθε στο Πόρτμαν Ρόουντ. Η επιρροή του στην ομάδα μας, κυρίως στο τελευταίο μέρος της σεζόν, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής και ήταν αναμφίβολα ένας σημαντικός λόγος της επιτυχίας μας. Είναι φανταστικός παίκτης και θέλει να βελτιωθεί, θέλει να πετύχει στην Πρέμιερ Λιγκ», θα δηλώσει ο ΜακΚένα μετά την απόκτησή του, με τις φήμες να λένε πως ο Λονδρέζος τεχνικός είχε θέσει ως προϋπόθεση αυτήν τη μεταγραφή για να παραμείνει και ο ίδιος στον σύλλογο!
Με περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ (23,5 για την ακρίβεια) ο Ομάρι Χάτσινσον δεν έγινε μόνο η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Ίπσουιτς, αλλά και η ακριβότερη φετινή απ’ όλες τις νεοφώτιστες. Στα μόλις 20 του χρόνια, και με μόνο μία σεζόν στην «πλάτη» του, δείχνει πως έχει ακόμα πολλά να δώσει και γιατί όχι γρήγορα να επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο, εκεί που ακόμα κι ο Πελέ είχε πιστέψει ότι ανήκει. Η Τσέλσι, ίσως και η Άρσεναλ, δύσκολα θα μπορούσαν να προβλέψουν πως ο Τζαμαϊκανός διεθνής θα εκτίνασσε τη χρηματιστηριακή του αξία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Γιατί γι’ αυτές ήταν απλά κάποιος που περίσσευε…