Μετά από δύο μήνες στον πάγκο της Monaco o Thierry Henry αδυνατεί να αλλάξει τις ισορροπίες και να επαναφέρει τον σύλλογο στον σωστό δρόμο, με κάποιους να θεωρούν πως ανέλαβε μια αποστολή αυτοκτονίας και άλλους πως δεν είναι τόσο ικανός προπονητής όσο ήταν ως παίκτης. Τι όμως ισχύει πραγματικά;
Ούτε ο Thierry Henry, ούτε η Monaco αντιπροσωπεύουν το αγγλικό ποδόσφαιρο. Η σχέση του Γάλλου όμως τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής με την αγγλική ποδοσφαιρική κουλτούρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη. Στην Arsenal μεγαλούργησε και πέρασε στα όρια του θρύλου και τώρα στα πρώτα του βήματα στους πάγκους, από την πρώτη στιγμή δηλώνει βαθιά επηρεασμένος από τις διδαχές των Wenger και Guardiola. Μάλιστα σε εξετάσεις της FA πήρε το δίπλωμά του και ξεκίνησε την καριέρα του στο πλευρό του Roberto Martinez, ενός άψογου γνώστη του ποδοσφαίρου στο Νησί.
Η Εθνική Βελγίου το καλοκαίρι εντυπωσίασε με την παρουσία της στο Μουντιάλ της Ρωσίας κι έφτασε μέχρι την τρίτη θέση, με την επιρροή του Henry να μην περνά απαρατήρητη. Τα βίντεο με την προπόνηση που έκανε ο ίδιος στους επιθετικούς έγιναν viral και όλοι τον αποθέωναν, εξαφανίζοντας την παραμικρή αμφιβολία για το αν είναι έτοιμος να σταθεί ως πρώτος προπονητής σε κάποια ομάδα. Η πρώτη που του «χτύπησε» την πόρτα ήταν η Aston Villa, όμως ο «Τιτί» φάνηκε διστακτικός και τελικά η μοίρα τον έστειλε στον πρώτο του επαγγελματικό σύλλογο, την Monaco.
Όσοι έχετε μείνει στο θαυματουργό σύνολο του Jardim, που εκθρόνισε πριν δύο χρόνια την Paris Saint-Germain κι έφτασε ως τα ημιτελικά του Champions League, ενώ και πέρυσι παρά την μαζική έξοδο τερμάτισε δεύτερο, ξεχάστε αυτά τα μεγαλεία. Οι «Πρίγκιπες» φέτος περπατούν «ξυπόλητοι» στα αγκάθια της συνήθως «λουλουδάτης» Ligue 1 και ήδη από τον Οκτώβριο αποφάσισαν στην απόλυση του Πορτογάλου μαέστρου τους, ώστε να αφυπνίσουν την ομάδα. Το όνομα του Henry έφερε ενθουσιασμό στις τάξεις του συλλόγου και τα παράπονα που εκφράστηκαν περί απειρίας του «θάφτηκαν» ως κακοπροαίρετα.
Ο Γάλλος δεν είναι μια συνηθισμένη ποδοσφαιρική περσόνα. Ως παίκτης κατέκτησε κάθε τίτλο που θα μπορούσε (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Champions League, Μουντιάλ και Euro), έχοντας μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο. Λατρεύεται μέχρι και σήμερα σαν θεός τόσο από τους φίλους της Arsenal, όσο και από τους συμπατριώτες του για τις εμφανίσεις του με την Εθνική. Δεδομένα όμως ποτέ δεν είχε ζήσει σεζόν στην οποία αντιμετώπιζε το φάσμα του υποβιβασμού, που όταν μιλάμε μάλιστα για την πρόσφατη εκδοχή της Monaco, ίσως φτάνει στα όρια του «αφανισμού».
Ήταν λοιπόν 13 Οκτωβρίου όταν ο «Τιτί» ανέλαβε κι επίσημα τους Μονεγάσκους, με την ομάδα στην επικίνδυνη ζώνη με έξι βαθμούς μετά από εννιά παιχνίδια στο πρωτάθλημα και ουσιαστικά ήδη αποκλεισμένη -είχε μηδέν βαθμούς- από την συνέχεια του Champions League, σε έναν όμιλο με Club Brugge, Atletico Madrid και Borussia Dortmund. Μέσα στα αγωνιστικά προβλήματα προσθέστε και την «απουσία» του ιδιοκτήτη του συλλόγου, Dmitry Rybolovlev, αφού ερευνάται από την γαλλική δικαιοσύνη για σοβαρότατη υπόθεση διαφθοράς.
Προσπαθώντας να βάλει τάξη στο χάος, ο Henry έχει δοκιμάσει τα πάντα, αλλά οι επιδόσεις της Monaco δεν έχουν αλλάξει. Η ομάδα εδώ και δύο μήνες έχεις συγκεντρώσει εφτά βαθμούς στο πρωτάθλημα και μόλις έναν στην Ευρώπη. Φυσιολογικά παραμένει προτελευταία στην βαθμολογία και το μόνο θετικό είναι πως αυτοί οι εφτά βαθμοί (δύο νίκες και μία ισοπαλία), έχουν έρθει με τις τρεις ομάδες που βρίσκονται ακριβώς από πάνω, κρατώντας σε «υποφερτή» απόσταση. Ποιο είναι το αρνητικό; Πως ακόμα και στα νικηφόρα παιχνίδια η Monaco δεν σημείωσε ούτε ένα τέρμα σε κανονική ροή αγώνα, με τα δύο γκολ να πρόερχονται από πέναλτι και το άλλο από απευθείας εκτέλεση φάουλ.
Χαρακτηριστικά ο Γάλλος έχει πειραματιστεί ως τώρα με πρωτοπώρα σχήματα προπόνησης, έχει κατεβάσει πέντε (!) διαφορετικές τακτικές διατάξεις και έχει δώσει ντεμπούτο σε δέκα (!) παίκτες. Μοναδικοί που μπορούν να θεωρηθούν αναντικατάστατοι είναι οι Tielemans, Ait Bennasser και Falcao, ενώ τεράστιο μοιάζει το επιθετικό πρόβλημα με μόλις οκτώ τέρματα σε δώδεκα ματς. Ο «Τιτί» έπρεπε να περιμένει έναν μήνα για να γευτεί την χαρά της νίκης και παρά το γεγονός πως τα στατιστικά της ομάδας δεν εντυπωσιάζουν -σχεδόν στην μέση σε όλες τις κατηγορίες-, δεν δικαιολογούν σε τίποτα την βαθμολογική της θέση.
Να αρνηθεί κάποιος πως η φετινή κατάσταση προήλθε από το πουθενά θα είναι ψέμα. Ο σύλλογος τα τελευταία δύο χρόνια έχει προβεί σε πωλήσεις αξίας 420 εκατομμυριών λιρών, για αστέρες όπως οι Mbappe, Lemar, Bernando Silva, Mendy, Bakayoko, Fabinho και Moutinho, ενώ στον αντίποδα έχει ξοδέψει 180 εκατομμύρια, για ταλαντούχους νεαρούς από την Γαλλία και όχι μόνο, με τον Golovin να είναι ο ακριβότερος και τους εφήβους Geubbels και Pellegri να θεωρούνται τα πιο εξαγώγιμα προϊόντα του ρόστερ.
Είναι φανερό πως η εμπειρία απουσιάζει και το ίδιο συμβαίνει και με την πειθαρχία. Χαρακτηριστικά στο πρώτο παιχνίδι του Henry στον πάγκο, ο Grandsir, που ο ίδιος θεωρούσε ως τεράστιο ταλέντο, δέχθηκε απευθείας κόκκινη κάρτα, ενώ στο τελευταίο ματς απέναντι στην Lyon το ίδιο συνέβη με τον Golovin στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, με τον Ρώσο να έχει ήδη χάσει μεγάλο διάστημα της σεζόν ως τώρα λόγω τραυματισμού. Παράλληλα και η αβεβαίοτητα της κατάστασης με τον Rybolovlev, δεν επιτρέπει περιττά «έξοδα», με την ομάδα να αρνείται να πληρώσει ένα εκατομμύριο ως αποζημίωση σε ομάδα της Ligue 1 για να φέρει έναν έμπειρο βοηθό στο πλευρό του Henry, μετά τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα.
Εντελώς συμπτωματικά τον Μάιο του 2017, λίγους μήνες μετά την απόκτηση του διπλώματος προπονητικής, ο «Τιτί» είχε αναδείξει στα αγγλικά μέσα την «μεγάλη απόδραση» της Newport County του «συμφοιτητή» του στην FA, Mike Flynn, πού πραγματοποιώντας ένα από τα επικότερα φινάλε της τελευταίας δεκαετίας στο Νησί, έσωσε τον ουαλικό σύλλογο από τον υποβιβασμό από την League Two. Ο Γάλλος τότε είχε αποκαλέσει αυτό το παράδειγμα πηγή έμπνευσης, χωρίς βέβαια να φαντάζεται πως θα χρειαζόταν σχεδόν να το επαναλάβει στο πρώτο του προπονητικό εγχείρημα.
«Το έκανε πραγματικότητα. Ήταν πάντα πιστός στον σύλλογο και οι καλοί άνθρωποι στο τέλος παίρνουν αυτό που αξίζουν. Οι παίκτες του τον σεβάστηκαν και τον ακολούθησαν. Έντεκα πόντους μακρυά από την σωτηρία με μόνο δώδεκα αγωνιστικές να απομένουν. Είναι φοβερό. Ανέλαβε την ομάδα σε ένα σημείο που δεν μπορούσε καν να φέρει νέους παίκτες. Είναι μαγικό το πως έφερε εις πέρας μια τέτοια αποστολή. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι κατάφερε και ακόμα και τώρα μου μοιάζει απίστευτο».
Δεν είναι συνετό να βάζεις στην ίδια κουβέντα την Monaco με την Newport County, όμως στο τελευταίο ματς απέναντι στην Lyon η εικόνα των Μονεγάσκων έμοιαζε ερασιτεχνικού επιπέδου. Χαρακτηριστικά πραγματοποίησαν μόλις ένα σουτ και οι αντίπαλοί τους πραγματοποίησαν 500 (!) περισσότερες πάσες, με το τελικό 3-0 να είναι μάλλον κολακευτικό. Μάλιστα, μετά από αυτόν τον αγώνα η ομάδα έχει δεχθεί 45 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, την χειρότερη επίδοση από όλες τις ομάδες των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων! Προς το παρόν ο Henry φαίνεται να στηρίζεται, όμως αν δεν έρθει η νίκη την ερχόμενη αγωνιστική απέναντι στην ουραγό Guingamp, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.
«Το μοντέλο μας είναι ξεκάθαρο. Αγοράζουμε, εξελίσσουμε και πουλάμε παίκτες. Ακόμα κι έτσι όμως έχουμε μια ομάδα, που μπορεί άνετα να βρεθεί στην πρώτη τριάδα του πρωταθλήματος. Είχαμε ατυχία και τραυματισμούς. Όλοι βλέπουμε καθημερινά πόσο καλός είναι ο Henry ως προπονητής, απλά τα αποτελέσματα δεν είναι τα ανάλογα. Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως το πρόβλημα δεν είναι οι μεταγραφές. Η κατάσταση θα βελτιωθεί», θα είναι η «αβέβαια» θέση της διοίκησης.
«Όλοι μου λένε πως τα πράγματα δεν μπορούν να πάνε χειρότερα, όμως πάνε!», θα είναι η απάντηση του Henry.