Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Μάρτιν Ζίγκλερ στις Times, η IFAB εξετάζει να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές των αρμοδιοτήτων του VAR.
Οι νομοθέτες του ποδοσφαίρου ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασης των αρμοδιοτήτων του VAR ώστε να καλύπτει τα κόρνερ και τις δεύτερες κίτρινες κάρτες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του επόμενου έτους.
Η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ένωση (IFAB), που είναι υπεύθυνη για τους Κανονισμούς του Παιχνιδιού, ενδέχεται επίσης να κληθεί να εξετάσει μια ριζική αλλαγή στα πέναλτι, σύμφωνα με την οποία η μπάλα θα θεωρείται «νεκρή» εάν ο τερματοφύλακας αποκρούσει την εκτέλεση — και κατά συνέπεια δεν θα μπορεί να σημειωθεί γκολ από επαναφορά.
Συζητήσεις για αλλαγές στους κανόνες που αφορούν τον VAR έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε ανώτατο επίπεδο, αλλά θα χρειαστεί να εγκριθούν στη ετήσια συνεδρίαση της Ifab τον ερχόμενο Μάρτιο. Οποιαδήποτε αλλαγή κανονισμού θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου, εγκαίρως για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών του 2026 σε Ηνωμένες Πολιτείες, Μεξικό και Καναδά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχει αρκετή στήριξη στο ενδεχόμενο το VAR να μπορεί να επεμβαίνει σε αποφάσεις που βασίζονται σε γεγονότα, όπως το να διορθώσει μια λανθασμένη απόφαση για κόρνερ, όταν η μπάλα έχει αγγίξει τελευταίον έναν επιθετικό και όχι έναν αμυντικό.
Το να επιτρέπεται στο VAR να επεμβαίνει σε δεύτερες κίτρινες κάρτες θεωρείται πιο αμφιλεγόμενο, καθώς πρόκειται συνήθως για υποκειμενικές αποφάσεις, και η IFAB ήταν έως τώρα ιδιαίτερα απρόθυμη να επεκτείνει τις αρμοδιότητες του VAR ώστε να καλύπτει και τις παρατηρήσεις. Ωστόσο, όσοι στηρίζουν την αλλαγή υποστηρίζουν πως μια αποβολή λόγω δεύτερης κίτρινης είναι συχνά καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη ενός αγώνα, και άρα το VAR θα πρέπει να έχει δικαίωμα παρέμβασης και σε τέτοιες περιπτώσεις.
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ifab θα πρέπει να πειστούν πως οποιαδήποτε επέκταση των αρμοδιοτήτων του VAR δεν θα προκαλέσει καθυστερήσεις, και ότι οι νέες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από τους διαιτητές βίντεο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Η ιδέα αλλαγής του κανονισμού γύρω από τα πέναλτι θεωρείται ακόμη πιο ριζοσπαστική, καθώς θα σήμαινε πως ο εκτελεστής ή οι συμπαίκτες του δεν θα έχουν δεύτερη ευκαιρία εάν ο τερματοφύλακας αποκρούσει την εκτέλεση.
Κατανοείται πως έχουν γίνει ήδη σχετικές συζητήσεις, με τους υποστηρικτές της αλλαγής να ισχυρίζονται πως η ομάδα που κερδίζει το πέναλτι έχει ήδη αρκετό πλεονέκτημα, και ότι η αλλαγή αυτή θα απέφευγε επίσης προβλήματα με παίκτες που εισέρχονται στην περιοχή πριν την εκτέλεση.
Η Ifab είναι συνήθως ένας συντηρητικός θεσμός, που προσπαθεί να αποφεύγει αλλαγές με απρόβλεπτες συνέπειες, ωστόσο έχει δείξει τα τελευταία χρόνια πως είναι ανοικτή σε σημαντικές αποφάσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εισαγωγή του VAR.
Διαβάστε ακόμα στο egglezoi.gr: London Calling: To Live Blog των Εγγλέζων για τη μεταγραφική περίοδο