Το νέο επεισόδιο της «Ροναλντιάδας» κυκλοφόρησε χτες, με την απομάκρυνση του Κριστιάνο από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να είναι γεγονός. Αλλά με τι πρόσημο;
Τον τελευταίο μήνα έχουν γραφτεί δύο κείμενα σχετικά με τον Κριστιάνο Ρονάλντο από την ομάδα μας. Ένα μετά την άρση της τιμωρίας του από τον Τεν Χααχ και ένα μετά τη μεγάλη συνέντευξη που έδωσε στον Πιρς Μόργκαν. Θα έλεγε κανείς ότι να γραφτεί και τρίτο κείμενο φαντάζει υπερβολικό. Αλλά, Κριστιάνο είναι αυτός, πάντα δίνει αφορμή για συζήτηση γύρω από το όνομα του.
Στις 22 Νοεμβρίου, τόσο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όσο και ο ίδιος ο Κριστιάνο Ρονάλντο ανακοίνωσαν τη λύση της συνεργασίας τους «κοινή συναινέσει». Με πιο απλά λόγια, και λέγοντας τα πράγματα ως έχουν, η Γιουνάιτεντ απέλυσε τον Ρονάλντο. Υπάρχουν, μάλιστα, σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι δε θα δοθεί αποζημίωση στον ποδοσφαιριστή για το υπόλοιπο του συμβολαίου του (ύψους 17,5 εκατομμυρίων ευρώ), λόγω αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς στο παιχνίδι με την Τότεναμ και δυσφήμησης του συλλόγου στην μη εγκεκριμένη συνέντευξη που έδωσε ο Κριστιάνο στον Πιρς Μόργκαν.
Οι δύο πλευρές έβγαλαν ανακοινώσεις, με τη μεν Γιουνάιτεντ να βγάζει μια πολύ λυτή ανακοίνωση (με τυπικές ευχαριστίες) και τον Κριστιάνο να πετάει πάλι το «μπαλάκι» στην κερκίδα (δηλώνοντας πόσο αγαπάει την ομάδα και τους οπαδούς), λέγοντας, μάλιστα ότι είναι η ώρα για νέες προκλήσεις. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουν κυκλοφορήσει φήμες σχετικά τη συνέχεια της καριέρας του (Μπάγερν Μονάχου, Νιουκάστλ) αλλά χωρίς να είναι κάτι επιβεβαιωμένο.
Μέσα στον απόηχο της όλης κατάστασης, υπήρξε και ανακοίνωση της διοίκησης της Γιουνάιτεντ ότι η οικογένεια Γκλέιζερς πλέον θα εξετάσει περιπτώσεις μερικής ή ολικής πώλησης των μετοχών της ομάδας. Αυτό αναφέρεται απλά σαν πληροφορία, γιατί χρειάζεται ένα άλλο κείμενο αφιερωμένο σε αυτή την ανακοίνωση.
Έχει αναλυθεί διεξοδικά το γιατί η σχέση του Κριστιάνο Ρονάλντο με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έληξε τόσο άδοξα και άκομψα. Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν κάποια γεγονότα που ίσως δεν περίμενε κανείς να συμβούν.
Το πρώτο και κυριότερο, ο Κριστιάνο μπορεί σε πολλούς να είναι μια αντιπαθής περσόνα, αλλά κανείς δεν τον είχε ψέξει ποτέ για τον επαγγελματισμό του. Είναι τουλάχιστον περίεργο πως ο Κριστιάνο, το πρότυπο επαγγελματία αθλητή, έφτασε στο σημείο να προχωρήσει σε δύο συνεχόμενες τόσο σοβαρές αντιεπαγγελματικές πράξεις. Σαφώς και αν ισχύουν οι δηλώσεις σχετικά με τη στάση της ομάδας στο θέμα της κόρης του έχει κάθε λόγο να μη θέλει να είναι στην ομάδα, αλλά σίγουρα μπορούσε να το χειριστεί διαφορετικά. Όπως θα άρμοζε σε ένα τέτοιο γεγονός, χωρίς κάμερες και πίσω από κλειστές πόρτες.
Η όλη συνέντευξη ήρθε λίγο μετά την άρση της τιμωρίας του από τον Τεν Χααχ και της επανένταξης του στην πρώτη ομάδα, ενώ ο ίδιος θεωρητικά είχε μιλήσει αρκετά μαζί με τον Ολλανδό τεχνικό και είχε απολογηθεί από καρδιάς για τη συμπεριφορά του. Πέραν από το να πει τις αλήθειες του ο Κριστιάνο στη συνέντευξη που παραχώρησε, στην οποία λίγο-πολύ τα έβαλε με όλους και με όλα γύρω του που δεν τον επευφημούν, οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις ήταν δομημένες με τέτοιον τρόπο ώστε να ήταν κερδισμένος είτε έμενε στη Γιουνάιτεντ είτε έφευγε.
Αν έμενε, θα είχε γίνει τελείως ξεκάθαρο ότι η ίδια η ομάδα θεωρεί ότι είναι μεγαλύτερος από αυτή, θα «καπέλωνε» τον Τεν Χααχ σε επίπεδο στήριξης από τη διοίκηση και θα αναγκαζόταν η ομάδα πάλι να ξεκινήσει να περιστρέφεται γύρω του. Αν έφευγε (όπως και έγινε), θα μπορούσε να βρει ομάδα που να πληροί τα προαπαιτούμενα του (είτε οικονομικά είτε σε αγωνιστικό επίπεδο). Και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την έξοδο αυτή για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τον μύθο του, προωθώντας ότι «θυσιάστηκε για την ομάδα που αγαπάει, λέγοντας αλήθειες που δεν άντεξαν». Αν κάποιος έχει χρόνο να δει τη συνέντευξη που παραχώρησε, είναι ξεκάθαρο ότι όποιοι του έγραψαν τις απαντήσεις είχαν μελετήσει πολύ καλά και τις δύο εκβάσεις.
Κάντε ένα like στη σελίδα μας στο facebook, αν δεν το έχετε ήδη κάνει!
Το δεύτερο (και ίσως πιο εντυπωσιακό στα μάτια του γράφοντα) ήταν ότι, μετά από αρκετά χρόνια, η διοίκηση της Γιουνάιτεντ έδειξε έμπρακτη στήριξη στον προπονητή της ομάδας σε εσωτερικά ζητήματα – ίσως και από «σπόντα». Ο Κριστιάνο είναι το πιο προσοδοφόρο περιουσιακό στοιχείο της Γιουνάιτεντ και σίγουρα η διοίκηση των Γκλέιζερς δε μας είχε συνηθίσει να πηγαίνει κόντρα σε μια σημαντική πηγή εσόδων. Μπορεί ο Κριστιάνο να κόστιζε κάτι παραπάνω από δύο εκατομμύρια λίρες τον μήνα στην ομάδα, αλλά το μόνο βέβαιο είναι πως με την συνεκμετάλλευση των δικαιωμάτων του παίχτη και όλα τα παρελκόμενα έσοδα που σχετίζονταν με αυτόν, απόσβεναν τον μισθό του και με το παραπάνω. Και η αλήθεια είναι ότι η διοίκηση της Γιουνάιτεντ στη «μετά Φέργκιουσον» εποχή δε μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες δράσεις. Ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε και το «ίσως και από σπόντα» έχει να κάνει με την δυσφήμιση που έκανε ο Κριστιάνο στη διοίκηση της Γιουνάιτεντ σχετικά με τη συμπεριφορά που δέχθηκε για το θέμα της κόρης του. Τόσο οι Άγγλοι όσο και οι Αμερικάνοι είναι αρκετά προσεχτικοί και αυστηροί σε ανάλογες δηλώσεις και σχετικά ζητήματα σε επίπεδο εταιρικής κουλτούρας, οπότε ίσως και αυτό να ήταν από τα βασικά σημεία που εξέτασε τη διοίκηση της Γιουνάιτεντ ώστε να πάρει την απόφαση που πήρε.
Το τρίτο γεγονός είναι η στιγμή που η Γιουνάιτεντ επέλεξε να συμβεί όλο αυτό. Ίσως και να βόλεψε η διακοπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά μια τόσο άμεση διακοπή συμβολαίου ενός τέτοιου βεληνεκούς ποδοσφαιριστή με μια τέτοιου βεληνεκούς ομάδα είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεχτη. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι έχει συμβεί πραγματικά πίσω από τις πόρτες του Κάρινγκτον και το πιθανότερο είναι να μη μάθουμε ποτέ. Η διοίκηση της Γιουνάιτεντ σίγουρα δεν είναι από τις πλέον συμπαθείς του κόσμου, αλλά για να φτάσει στο σημείο να δράσει τόσο άμεσα και αποφασιστικά πιθανότατα να σημαίνει πολλά σχετικά με το πως μετέφερε ο Κριστιάνο στη συνέντευξη του διάφορα γεγονότα και καταστάσεις.
Μια από τις πρώτες τοποθετήσεις πάνω στο ζήτημα ακούστηκε από τον Ρίο Φέρντιναντ, ο οποίος ανέφερε ότι «τόσο ο Κριστιάνο όσο και ο Τεν Χααχ πήραν αυτό που εν τέλει ήθελαν». Ο μεν Κριστιάνο ήθελε να φύγει για τους λόγους που είπε (ή δεν είπε, αλλά όλοι υποψιαζόμαστε), ο δε Τεν Χααχ αποκτά ένα σημαντικό περιθώριο στο μπάτζετ του για να φέρει έναν επιθετικό που δε θα προκαλεί ζητήματα κάθε δεύτερη εβδομάδα. Αλλά εν τέλει οι οπαδοί τι πήραν από όλο αυτό;
Ακολούθησέ μας στο Instagram για ακόμη περισσότερο υλικό από τα αγγλικά γήπεδα!
Οι οπαδοί του Κριστιάνο σίγουρα προσέθεσαν άλλη μια ιστορία για το μεγαλείο του, για τον χαρακτήρα του και για τη στάση του. Μια ιστορία που θα λέει πως ο Κριστιάνο πήγε κόντρα στην πιο μισητή διοίκηση ποδοσφαιρικής ομάδας στον πλανήτη, είπε τα πράγματα ως έχουν σε έναν σύλλογο που «στρουθοκαμηλίζει» εδώ και χρόνια και δέχτηκε ο ίδιος να είναι μια πρώτη θυσία στην ανανέωση που χρειάζεται η ομάδα που ανέδειξε και αγαπά, ενώ ταυτόχρονα έβαλε σε σκέψεις τη διοίκηση για την ικανότητα της να διαχειρίζεται την ομάδα. Είδε μια Γιουνάιτεντ να μη σέβεται έναν ζωντανό θρύλο του συλλόγου όπως θα του άρμοζε και να μην του δίνει/αναγνωρίζει αυτά που του αξίζουν.
Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ είδαν ακόμα έναν θρύλο της ομάδας να πέφτει από το βάθρο των ηρώων τους με το κεφάλι, μη σεβόμενος την ομάδα που τον ανέδειξε και τον έκανε τον πιο υψηλά αμειβόμενο παίχτη στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, χωρίς να δει αυτά που προσδοκούσε στην δεύτερη επιστροφή του. Είδαν μια διοίκηση μετά από καιρό να στηρίζει ουσιαστικά έναν προπονητή σε κόντρα με παίχτη και να δρα άμεσα – ίσως και πρώτη φορά στη μετά Φέργκιουσον εποχή – σε πειθαρχικά παραπτώματα τέτοιας βαρύτητας.
Όσο για τους οπαδούς του ποδοσφαίρου γενικά; Τα μόνα που πήραν ήταν ένα κουτσομπολίστικο υπόβαθρο ενός μεγάλου χωρισμού, δηλώσεις που μόνο συμπαθή δεν κάνουν τον Κριστιάνο και μερικούς ακόμα λόγους να υποστηρίξουν την πραγματοποίηση του διαφαινόμενου #GlazersOut.