Μπορεί ο μεταγραφικός «σεισμός» στη Σαουδική Αραβία να βλάψει μελλοντικά το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, κλέβοντας έστω και λίγη από την πραγματική του αίγλη;
Τη φετινή χρονιά, η απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο από την Αλ Νασρ πυροδότησε μια «χιονοστιβάδα» μεταγραφών, με πρωτοκλασάτα ονόματα του αθλήματος να μετακινούνται στις δυνατότερες ομάδες του πρωταθλήματος της Σαουδικής Αραβίας. Μάλιστα, άρχισαν να κυκλοφορούν μέχρι και φήμες ότι προσεχώς οι αραβικές ομάδες θα έχουν δυνατότητα να συμμετάσχουν στις κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις (!), όπως το Τσάμπιονς Λιγκ, λόγω της ανερχόμενης δυναμικότητάς τους. Χρειάζεται να αρχίσουμε ν’ ανησυχούμε; Όχι ακόμα. Κι αυτό διότι υπάρχει ένας σημαντικός δημογραφικός παράγοντας που διαφοροποιεί ριζικά το ποδοσφαιρικό ανθρώπινο δυναμικό της Σαουδικής Αραβίας από αυτό στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, και ιδιαίτερα της Αγγλίας: η ηλικία.
Ο Ρονάλντο μπορεί πράγματι να έθεσε «ποδοσφαιρικό προηγούμενο» με τη μεταγραφή του στην Αλ Νασρ, παραμένει όμως γεγονός ότι αυτό συνέβη, όταν αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων στο αγγλικό πρωτάθλημα. Όπως λέει ένα ρητό, «δεν μπορείς να μπεις στο ίδιο ποτάμι δυο φορές, γιατί δεν θα ’ναι τα ίδια νερά και ούτε εσύ θα ’σαι ο ίδιος άνθρωπος». Κι αν το αγγλικό πρωτάθλημα δεν άλλαξε και πολύ, ο Πορτογάλος οπωσδήποτε άλλαξε, θυμίζοντας πλέον σκιά του εαυτού του επί Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ο χρόνος είναι αμείλικτος με όλους, και ούτε ο ένας εκ των δύο GOAT της εποχής, που φτάνει τώρα προς τη δύση της δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από το γράπωμά του.
Παρ’ όλα αυτά, δεν ήταν λίγοι αυτοί που ανησύχησαν βλέποντας τη φετινή μεταγραφική περίοδο ονόματα όπως οι: Καρίμ Μπενζεμά, Ενγκολό Καντέ, Ρούμπεν Νέβες, Καλιντού Κουλιμπαλί, Εντουάρ Μεντί, Ρομπέρτο Φιρμίνο, Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Άλεξ Τέλες, Τζόρνταν Χέντερσον, Μούσα Ντεμπελέ, Ρίγιαντ Μαχρέζ, Άλαν Σεν-Μάξιμεν, Φαμπίνιο, Σάντιο Μανέ, Φρανκ Κεσί, Νεϊμάρ, Αλεξάνταρ Μίτροβιτς και Εμερίκ Λαπόρτ, να κατευθύνονται προς την Αραβία. Πράγματι, πρόκειται για έναν μεταγραφικό «σεισμό», που θυμίζει την αντίστοιχη τάση μετακίνησης προς το πρωτάθλημα της Κίνας, μερικά χρόνια πριν. Όμως, συμπεριλαμβάνοντας τον Ρονάλντο, ο μέσος όρος ηλικίας των προαναφερθέντων είναι τα 30,2 έτη, ενώ κανείς τους δεν είναι κάτω από 26!
Στον αντίποδα, η Αγγλία τον τελευταίο χρόνο έχει προσελκύσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της αφρόκρεμας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως οι Κρίστοφερ Ενκούνκου, Κόντι Χάκπο, Άνσου Φάτι, Μιχαΐλο Μούντρικ, Γιόσκο Γκβαρντιόλ, Πάου Τόρες, Μοχάμεντ Κουντούς, Ράιαν Χράφενμπερχ, Ντομινίκ Σομποσλάι, Ράσμους Χόιλουντ, Ντέστινι Ουντότζι και, φυσικά, ο ένας εκ των δύο ανερχόμενων GOAT της νέας εποχής, Έρλινγκ Χόλαντ, με μέσο όρο ηλικίας τα 22,2 και κανέναν τους να μην είναι μεγαλύτερος από 26!
Όλοι τους, αποτελούν τον ανθό του ποδοσφαίρου στην ήπειρο που γέννησε το άθλημα, τα ευρωπαϊκά golden boys, ενώ ιδιαίτερη μνεία δικαιούται ο Ανσού Φάτι, που όλοι περιμέναμε πώς και πώς να ανδρωθεί, αφού σύμφωνα με τους γνώστες προοιωνιζόταν ότι θα αποτελέσει τον επόμενο Μέσι. Ακόμα κι αν κάποιοι από αυτούς δεν καταφέρουν να προσαρμοστούν στον αγγλικό τρόπο παιχνιδιού, όπως συνέβη φέρ’ ειπείν με τον Τίμο Βέρνερ, αυτό θα επιβεβαιώσει απλώς το γεγονός ότι η Αγγλία είναι το «make or break» του νεαρού ποδοσφαιριστή. Αν τα καταφέρεις εκεί, καλώς, αν όχι, πάντα υπάρχει η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία.
Επίσης, ήδη στην Αγγλία αγωνίζονταν ενδεικτικά οι Ντάρβιν Νούνιεζ, Αλέξις ΜακΆλιστερ, Φιλ Φόντεν, Ζοάο Πέδρο, Μοϊσές Καϊσέδο, Κόουλ Πάλμερ, Μπουκάγιο Σάκα, Γκαμπριέλ Μαρτινέλι και Χουλιάν Αλβάρες, ενώ αν βάλουμε στην εξίσωση και παίκτες όπως ο Τζαμάλ Μουσιάλα και, φυσικά, ο έτερος ανερχόμενος GOAT, Κιλιάν Εμπαπέ, που αγωνίζονται σε Γερμανία και Γαλλία αντίστοιχα, και τους Γκάβι, Πέδρι, Εντουάρντο Καμαβίνγκα, Ροντρίγκο, Βινίσιους Τζούνιορ και Τζουντ Μπέλιγχαμ σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, η εικόνα είναι σαφής: αν όχι αμιγώς αγγλικό, το μέλλον του ποδοσφαίρου είναι οπωσδήποτε ευρωπαϊκό και προμηνύεται λαμπρό. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε πως τέτοια ταλέντα υπάρχουν διάσπαρτα σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως ο Γκιφτ Όρμπαν της Γάνδης ή οι Οσίμεν και Κβαρατσκέλια της Νάπολι, ενώ θα ήταν αδύνατο να εξαντλήσουμε τη λίστα εδώ.
Κάπως έτσι, δικαιώνεται ο Πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Σεφερίν, ο οποίος προ ημερών παρομοίασε το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας με εκείνο της Κίνας της προηγούμενης δεκαετίας. Σύμφωνα με τον Σλοβένο αξιωματούχο, οι Σαουδάραβες προσεγγίζουν καλούς παίκτες προσφέροντάς τους μεγάλα ποσά για να τελειώσουν, κυριολεκτικά ή μεταφορικά, την καριέρα τους εκεί. Όπως συνέβη με το κινεζικό ποδόσφαιρο, ούτε το αραβικό πρόκειται να αναπτυχθεί, διότι, οι υπεύθυνοι «θα έπρεπε να ασχολούνται με την ανάπτυξη παικτών και προπονητών» αντί να αγοράζουν έτοιμους, φτασμένους παίκτες και προπονητές από την Ευρώπη, οι οποίοι είτε έχουν ήδη αποδείξει τις ικανότητές τους, έχουν διακριθεί και δεν ενδιαφέρονται πλέον για την κατάκτηση τίτλων στα ανταγωνιστικά και ευυπόληπτα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είτε «δεν είναι αρκετά φιλόδοξοι για να διαγωνιστούν στις κορυφαίες διοργανώσεις». Μάλιστα, με μια δόση ειρωνείας, ο Σεφερίν συμπλήρωσε: «Απ’ όσο ξέρω, ο Εμπαπέ και ο Χόλαντ δεν ονειρεύονται τη Σαουδική Αραβία». Συνεπώς, ο Πρόεδρος της UEFA συμπεραίνει πως η Σαουδική Αραβία δεν έχει αξιώσεις να απειλήσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά περισσότερο να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα δημοτικότητά του.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ναι μεν το αραβικό ποδόσφαιρο γνωρίζει μία άνθηση, καταφέρνοντας να συσπειρώσει έναν αξιόλογο πυρήνα διακεκριμένων ποδοσφαιριστών, όμως η άνθηση αυτή συνίσταται ως επί το πλείστον σε κινήσεις εντυπωσιασμού, στηρίζεται στο χρηματικό κίνητρο και δεν συνδυάζεται με μία ανάπτυξη ποδοσφαιρικών υποδομών ή με την υπογραφή ταλέντων, που θα βοηθούσαν το άθλημα στην Αραβική χερσόνησο να εξελιχθεί μακροπρόθεσμα, να πάει πραγματικά μπροστά.
Αντιθέτως, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο παραμένει σε καλά χέρια, με όλους τους ανερχόμενους αστέρες να διψούν για διάκριση στις κορυφαίες διοργανώσεις του κόσμου, όπως η Πρέμιερ Λιγκ και το Τσάμπιονς Λιγκ. Κι αυτή η τάση δεν φαίνεται να αντιστρέφεται σύντομα. Έτσι, την ώρα που ο Μέσι από την Αμερική κι ο Ρονάλντο από την Αραβία κονταροχτυπιούνται για το ρεκόρ του πρώτου σκόρερ όλων των εποχών στο άθλημα, θέλοντας να αποδείξουν ότι ο ένας θα καταφέρει να αγωνιστεί έστω και μία σεζόν περισσότερη από τον άλλον, η Γηραιά Ήπειρος παραμένει η «παιδική χαρά» των επόμενων Μέσι και Ρονάλντο, το μεγαλύτερο εκκολαπτήριο ταλέντων, συνδυάζοντας τις καλύτερες ακαδημίες και τα πιο αποτελεσματικά τμήματα σκάουτινγκ, με τις αρένες όπου μόνο οι δυνατότεροι μονομάχοι δικαιούνται να κατέβουν να παλέψουν, δηλαδή το αγγλικό πρωτάθλημα και το σεντόνι με τ’ αστέρια…