Μπορεί να ολοκληρώθηκε μια σεζόν, αλλά το ποδόσφαιρο δεν σταματά — αρχίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στις 14 Ιουνίου και ανοίγει νέο μίνι μεταγραφικό παράθυρο.
Μπορεί η φετινή σεζόν να έφτασε στο τέλος της, όμως το ποδόσφαιρο δεν σταματά. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων ξεκινά στις 14 Ιουνίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ παράλληλα έχει ανοίξει ένα νέο, σύντομο μεταγραφικό παράθυρο διάρκειας δέκα ημερών. Το ενδιάμεσο αυτό διάστημα επιτρέπει σε όλους τους συλλόγους – όχι μόνο σε όσους συμμετέχουν στο τουρνουά – να προχωρήσουν σε προσθήκες, πριν η αγορά κλείσει προσωρινά και ανοίξει ξανά στις 16 Ιουνίου. Η Ρεάλ Μαδρίτης ήδη εκμεταλλεύτηκε αυτό το χρονικό περιθώριο, ολοκληρώνοντας την απόκτηση του Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ από τη Λίβερπουλ.
Τα ερωτήματα γύρω από το ποιες ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν και ποιες θα περιοριστούν από τους κανόνες του financial fair play (PSR) γίνονται όλο και πιο έντονα. Οι κανονισμοί του PSR περιορίζουν τις ζημίες στα £105 εκατομμύρια σε διάρκεια τριών ετών, ποσό που μειώνεται κατά £22 εκατομμύρια για κάθε σεζόν που ο σύλλογος αγωνίζεται εκτός Premier League. Παρόλα αυτά, ορισμένα έξοδα όπως υποδομές, ακαδημίες και η λειτουργία γυναικείας ομάδας εξαιρούνται από τους υπολογισμούς.
Η Άρσεναλ φαίνεται να ξεκινά το καλοκαίρι με ισχυρές οικονομικές βάσεις και διάθεση να επενδύσει. Η απόκτηση του Ισπανού μέσου Μάρτιν Θουμπιμέντι από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ έναντι £51 εκατομμυρίων δείχνει ότι ο Μικέλ Αρτέτα έχει στόχο να ενισχύσει άμεσα τα αδύναμα σημεία της ομάδας. Η πίεση για κατάκτηση τίτλων αυξάνεται, καθώς οι «κανονιέρηδες» έχουν καταγράψει τρεις συνεχόμενες σεζόν ως δευτεραθλητές, ενώ φέτος έφτασαν στα ημιτελικά του Champions League και του League Cup. Τα ρεκόρ εσόδων των £616 εκατομμυρίων αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο χάρη στη νέα μορφή του Champions League, ενώ οι πωλήσεις παικτών όπως οι Σμιθ Ρόου και Ενκετιά ενίσχυσαν το ταμείο με «καθαρό» κέρδος. Σύμφωνα με τον ειδικό στα ποδοσφαιρικά οικονομικά, Κίραν Μαγκουάιρ, η Άρσεναλ μπορεί να ξοδέψει πάνω από £200 εκατομμύρια χωρίς περιορισμούς, γεγονός που καθιστά την απόκτηση επιθετικού επιβεβλημένη.
Αντίθετα, η Άστον Βίλα καλείται να διαχειριστεί προσεκτικά την οικονομική της κατάσταση. Με ζημίες £206 εκατομμυρίων τα τελευταία δύο χρόνια και χωρίς την πώληση του Τζακ Γκρίλις πλέον να «μετρά» στους υπολογισμούς του PSR, η ενίσχυση ενδέχεται να είναι περιορισμένη. Παρόλο που η περσινή πορεία στο Champions League και οι πωλήσεις παικτών όπως οι Ντιαμπί, Λουίζ και Ντουράν προσέφεραν έσοδα, η Βίλα εξακολουθεί να υπερβαίνει το επιτρεπτό ποσοστό μισθών σε σχέση με τα έσοδά της. Εκτιμάται πως χωρίς επιπλέον πωλήσεις, θα κινηθεί σε μεταγραφική δαπάνη που δεν θα ξεπερνά τα £100 εκατομμύρια.
Η Νιούκαστλ, από την πλευρά της, βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση μετά την πρόκριση στο Champions League εις βάρος της Βίλα. Με την κατάκτηση του Carabao Cup – το πρώτο εγχώριο τρόπαιο έπειτα από 70 χρόνια – και με τις πωλήσεις παικτών όπως οι Άντερσον, Μιντέχ, Κέλι και Αλμιρόν, έχει το περιθώριο για ουσιαστική ενίσχυση.
Η Λίβερπουλ, υπό την καθοδήγηση του Άρνε Σλοτ, φαίνεται αποφασισμένη να χτίσει πάνω στην περσινή κατάκτηση της Premier League. Ήδη ολοκλήρωσε τη μεταγραφή του Τζερέμι Φρίμπονγκ, ενώ φημολογείται έντονα ενδιαφέρον για τον Φλόριαν Βιρτς της Λεβερκούζεν, με κόστος που αγγίζει τις £109 εκατομμύρια. Αν και η Λίβερπουλ δεν συγκαταλέγεται στους 10 πιο «σπάταλους» συλλόγους της Premier League τα τελευταία χρόνια, διατηρεί την ικανότητα να δαπανήσει ως και £200 εκατομμύρια εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παρά τις αναφορές περί οικονομικής κρίσης, είχε το υψηλότερο EBITDA στην κατηγορία και δεύτερα μεγαλύτερα έσοδα τη σεζόν 2023-24. Παρά τον αποκλεισμό από το Champions League, η Γιουνάιτεντ βρίσκεται κοντά στην απόκτηση του Ματέους Κούνια με £62,5 εκατομμύρια, ενώ άλλες κινήσεις εξαρτώνται από αποχωρήσεις παικτών όπως οι Μαλάσια, Σάντσο, Ράσφορντ, Γκαρνάτσο και Άντονι.
Η Τσέλσι, αν και διαθέτει ήδη ρόστερ αξίας άνω του £1,4 δισ., περιμένει την απόφαση της Premier League για την πώληση της γυναικείας ομάδας στον επενδυτικό όμιλο BlueCo, ώστε να αυξήσει το περιθώριο κινήσεων της. Αν η συναλλαγή εγκριθεί, τότε ενδέχεται να δαπανηθούν έως και £200 εκατομμύρια σε μεταγραφές. Αν όχι, θα χρειαστούν πωλήσεις για να εξισορροπηθεί ο ισολογισμός.
Η Μάντσεστερ Σίτι βρίσκεται ακόμη υπό τη σκιά των 115 κατηγοριών για παραβιάσεις των κανονισμών, όμως διατηρεί την αισιοδοξία για πλήρη απαλλαγή. Εφόσον δεν υπάρξει ποινή, η Σίτι μπορεί να κινηθεί και αυτή με προϋπολογισμό άνω των £200 εκατομμυρίων, με τον υψηλό μισθό του Ντε Μπρόινε να αποσύρεται από τη μισθοδοσία το 2025.
Μπόρνμουθ, Μπρέντφορντ και Μπράιτον είναι τρεις από τους πιο υγιείς οικονομικά συλλόγους, με επιτυχημένα μοντέλα διαχείρισης και αξιόλογες πωλήσεις. Η Μπόρνμουθ, παρά τα χαμηλά έσοδα αγώνα, μπορεί να ξοδέψει έως και £100 εκατομμύρια. Η Μπρέντφορντ δεν έχει προβλήματα PSR και θεωρητικά μπορεί να δαπανήσει έως και £200 εκατομμύρια, ενώ η Μπράιτον έχει αποκομίσει £200 εκατομμύρια κέρδος τις τελευταίες δύο σεζόν και παραμένει σε εξαιρετική θέση, έστω κι αν παραδοσιακά προτιμά χαμηλού κόστους και χαμηλού ρίσκου μεταγραφές.
Οι νεοφώτιστες ομάδες έχουν ανάμεικτες προοπτικές. Η Μπέρνλι περιορίζεται από το PSR, λόγω παραμονής δύο σεζόν στην Championship, ενώ η Σάντερλαντ εμφανίζεται οικονομικά υγιής, με χαμηλές ζημίες και έτοιμη να ενεργοποιήσει την αγορά του Ενζό λε Φεέ. Η Λιντς έχει λιγότερη ευχέρεια, αλλά θεωρητικά θα μπορούσε να κινηθεί ως τα £100 εκατομμύρια.
Η Έβερτον παραμένει σε μεταβατικό στάδιο, εξακολουθώντας να πληρώνει για τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος. Αναμένεται μία σημαντική μεταγραφή, αλλά το σύνολο της δραστηριότητας δύσκολα θα ξεπεράσει τα £100 εκατομμύρια. Η Φούλαμ ίσως έχει μεγαλύτερο περιθώριο, αλλά η αναλογία μισθών προς έσοδα στο 85% δημιουργεί ερωτήματα. Η Νότιγχαμ Φόρεστ μπαίνει στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες, όμως τα έσοδα του Conference League είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το Champions League. Η ομάδα έχει αυξήσει το μισθολογικό κόστος και θα χρειαστεί προσεκτικές κινήσεις.
Τέλος, η Τότεναμ, παρά την πρόκριση στο Champions League, έχει ανεξόφλητες οφειλές ύψους άνω των £330 εκατομμυρίων σε μεταγραφές, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος λήγει το καλοκαίρι του 2025, γεγονός που ενδέχεται να περιορίσει τις κινήσεις της. Η Γουέστ Χαμ ετοιμάζεται για ανανέωση του ρόστερ με τον Γκρέιαμ Πότερ να περιμένει την στήριξη της διοίκησης, ενώ η Γουλβς στοχεύει σε βιώσιμο μοντέλο, περιορίζοντας τις δαπάνες περισσότερο από επιλογή, παρά από ανάγκη.
Διαβάστε ακόμα στο egglezoi.gr: Αποχωρεί από τη Λίβερπουλ ο Καομίν Κέλεχερ και υπογράφει στις «Μέλισσες»