Αν και βρισκόμαστε μόλις μερικές μέρες μετά την έναρξη της νέας σεζόν και οι ομάδες, ως επί το πλείστον, δεν είναι έτοιμες ούτε κατά το ήμισυ, θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μία αναφορά στις διαφορές που παρουσιάζει και θα παρουσιάσει στην συνέχεια η φετινή Chelsea του Maurizio Sarri, σε σχέση με την περσινή του Antonio Conte.
Με το δεξί ξεκίνησαν οι «Blues» τις υποχρεώσεις τους στο φετινό πρωτάθλημα, καθώς, δίχως να δυσκολευτούν ιδιαίτερα, επικράτησαν με 3-0 της Huddersfield στο John Smith’s Stadium. Kante, Willian και Jorginho ξεχώρισαν με την απόδοσή τους κι αποτέλεσαν τους πρωταγωνιστές της χθεσινή νίκης των Λονδρέζων, ενώ ο τελευταίος πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την νέα του ομάδα στην Premier League, κάτι το οποίο ισχύει και για Kepa Arrizabalaga.
Αν και το δείγμα των παιχνιδιών δεν είναι μεγάλο για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις διαφορές που σιγά-σιγά εμφανίζει η φετινή Chelsea, υπό τις οδηγίες του Maurizio Sarri, καθώς και τα νέα στοιχεία που υπεισέρχονται στο τρόπο παιχνιδιού της, μετά την απόκτηση των Kepa, Jorginho και Kovacic. Ας ξεκινήσουμε…
Νέος προπονητής, νέος σχηματισμός
Αν και η χθεσινή ενδεκάδα απαρτιζόταν κατά τα 9/11 από ποδοσφαιριστές που ήταν και πέρσι στο Stamford Bridge, το σύστημα ήταν τελείως διαφορετικό από το 3-5-2 που εφάρμοζε ο Antonio Conte. Ο νέος τεχνικός της Chelsea λοιπόν, επέλεξε να παρατάξει την ομάδα του με το αγαπημένο του 4-3-3, το σύστημα που ακολουθούσε και στην Napoli. Ο Ιταλός τεχνικός βασίζει το παιχνίδι του στην κατοχή και λογικά θα είναι ευχαριστημένος από το χθεσινό 63%, ειδικά αν συνυπολογίσουμε πως η Chelsea στην περσινή Premier League είχε σε μόλις εφτά αναμετρήσεις υψηλότερο ποσοστό κατοχής. Επιπροσθέτως, το 88.3% στις επιτυχημένες πάσες συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε η κατοχή της μπάλας να κυμανθεί σε αυτά τα επίπεδα.
Jorginho: ο αλάνθαστος πασέρ
Ο Maurizio Sarri γνώριζε πολύ καλά εξ αρχής την φιλοσοφία που ήθελε να μεταλαμπαδεύσει στην νέα του ομάδα και ποια υλικά χρειάζεται, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει τα «θέλω» του, αλλά και να επιτύχει τους στόχους του. Ήξερε πως για να καταφέρει η ομάδα του να έχει πολύ υψηλά ποσοστά κατοχής, έπρεπε να διαθέτει πολύ καλούς χειριστές της μπάλας και ποδοσφαιριστές, που ακόμη κι υπό πίεση, θα μεταβιβάσουν σωστά την «στρογγυλή θεά». Ο παίκτης αυτός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον «υπολογιστή» Jorginho, τον οποίο γνώριζε από την κοινή τους θητεία στην Napoli κι αποτέλεσε την πρώτη μεταγραφή του 59χρονου τεχνικού στους «Blues». Η επιτυχία των μεταβιβάσεών του έφτασε στο 93.9%, το οποίο επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, ενώ πραγματοποίησε και πέντε παρεμβάσεις, τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον στον αγωνιστικό χώρο του John Smith’s Stadium.
Ο νέος ρόλος του Kante
Ο πρώην προπονητής της Napoli προχώρησε σε μία ενδιαφέρουσα καινοτομία στον χώρο του κέντρου. Εκτός από τα θετικά, ξέρει πολύ καλά και τα μειονεκτήματά του Jorginho και ποια είναι τα στοιχεία του παιχνιδιού του στα οποία υστερεί. Έτσι, για να «καμουφλάρει» την έλλειψη της ταχύτητας που χαρακτηρίζει τον Ιταλό μέσο, έβαλε δίπλα του, σαν εσωτερικούς μέσους, τον Kante και τον Barkley κι άφησε τον 26χρονο χαφ ανάμεσά τους, σε ρόλο καθαρού αμυντικού χαφ, ώστε να μικρύνει τους χώρους και τα μέτρα που θα έπρεπε να καλύψει. Στον ρόλο αυτό λοιπόν, ο Kante ξεπέρασε κάθε προσδοκία κι έβαλε σε σκέψεις τον προπονητή του, μήπως, εν τέλει, τον μονιμοποιήσει στην θέση «8». Η θέση «8» πλέον στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ταυτίζεται με τον box-to-box μέσο κι απαιτεί πολλά τρεξίματα και συχνά πατήματα και στις δύο περιοχές. Το πρώτο είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο Kante ανήκει στους ποδοσφαιριστές που δεν καταλαβαίνουν από κόπωση κι έχουν «γράψει» πολλά χιλιόμετρα στο ενεργητικό τους. Ωστόσο, δεν γνωρίζαμε πως θα συμπεριφερθεί αν αγωνιστεί πιο ψηλά στο γήπεδο. Στον νέο του αυτό ρόλο, μπορούμε να πούμε ότι τα πήγε περίφημα, πήρε μέτρα με την μπάλα, ενώ σημείωσε και μόλις το τέταρτο γκολ του σε 107 εμφανίσεις στην Premier League.
Ο Barkley ήρθε για να μείνει
Πέρσι είχε μία κάκιστη χρονιά, ο Antonio Conte τον εμπιστεύτηκε μόλις τέσσερις φορές και κατ’ επέκταση δεν συμπεριλήφθηκε και στην αποστολή των «Τριών Λιονταριών» στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Παρ’ όλα αυτά, στο Community Shield της προηγούμενης Κυριακής, αν και η ομάδα του ηττήθηκε σχετικά εύκολα, η παρουσία δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως θετική. Αυτό είχε ως συνέπεια, ο Maurizio Sarri να του εμπιστευτεί φανέλα βασικού και στην χθεσινή αναμέτρηση, με μία εμφάνιση που, αν και δεν ήταν εντυπωσιακή, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Το ζητούμενο πλέον για τον Άγγλο χαφ είναι να διατηρήσει την παρουσία στην βασική ενδεκάδα, καθώς Kovacic και Ruben Loftus-Cheek θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για να τον «εκθρονίσουν». Σίγουρα, δεν θα είναι εύκολο για τον πρώην ποδοσφαιριστή της Everton, ωστόσο φαίνεται έτοιμος να διεκδικήσει αυτό που του αναλογεί.
Kepa: η ήρεμη δύναμη
Αν και μόλις τρεις μέρες στον σύλλογο του Λονδίνου, ο Ισπανός τερματοφύλακας είδε τον Maurizio Sarri να τον ανακοινώνει στην βασική ενδεκάδα. Μπορεί να ξεκίνησε λίγο νευρικά, αλλά στην συνέχεια βρήκε τα πατήματά του, σταμάτησε και τα τρία σουτ που κατευθύνθηκαν προς την εστία του και δεν έδωσε σε καμία περίπτωση δικαίωμα για δεύτερες σκέψεις στους γηπεδούχους. Σίγουρα, η δουλειά που είχε ήταν αρκετά περιορισμένη και θα πρέπει να καταθέσει τα διαπιστευτήρια του κι απέναντι σε πολύ πιο δύσκολους αντίπαλους, ωστόσο το ντεμπούτο δεν μπορεί παρά να κριθεί ως θετικό.