θερινού μεταγραφικού παραθύρου

Η…οικονομική ανάλυση του θερινού μεταγραφικού παραθύρου του 2024 στην Πρέμιερ Λιγκ

Η τελευταία μέρα του θερινού μεταγραφικού παραθύρου του 2024 έκρυβε αρκετές συγκινήσεις όμως ποια ήταν η «μεγαλύτερη εικόνα» των δαπανών των αγγλικών ομάδων;

Η τελευταία ημέρα του θερινού μεταγραφικού παραθύρου ήταν γεμάτη χάος και δράση, καθώς οι τελευταίες ώρες ήταν δραματικές. Είκοσι παίκτες υπέγραψαν σε ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ ενώ, παράλληλα, αρκετοί άλλοι αποχώρησαν σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί οικονομική ισορροπία διότι το PSR παραμονεύει.

Ο Μάνουελ Ουγκάρτε ήταν η ακριβότερη μεταγραφή του θερινού μεταγραφικού παραθύρου.

Ο Μανουέλ Ουγκάρτε, ο Τζέιντον Σάντσο, ο Ραχίμ Στέρλινγκ, ο Άαρον Ράμσντεϊλ, ο Έντι Ενκέτια και ο Τζέιμς Γουόρντ-Πράουζ ήταν τα πιο ηχηρά ονόματα που βρήκαν νέες προκλήσεις την τελευταία ημέρα των μεταγραφών, με τα μεγαλύτερα κλαμπ του αγγλικού ποδοσφαίρου να εντείνουν τις προσπάθειές τους μέχρι και τη δύση του ηλίου.

Ωστόσο, οι τελευταίες κινήσεις του καλοκαιριού δεν ήταν απόλυτα σύμφωνες με ό,τι είχε προηγηθεί. Αυτή ήταν μία «ηπιότερη» μεταγραφική περίοδος με τις συνολικές δαπάνες να είναι μειωμένες κατά 16% σε σχέση με το ρεκόρ του καλοκαιριού του 2023. Το τελικό ποσό των £1,98 δισεκατομμυρίων ($2,6 δισεκατομμύρια) ήταν παρόμοιο με εκείνο του 2022, στηριζόμενο κυρίως στις αυτοεξυπηρετούμενες συμφωνίες που οργανώθηκαν γύρω από την προθεσμία της 30ής Ιουνίου, μίας ημερομηνίας που έγιναν κάποιες ανεξήγητες δαπάνες με ομάδες να κάνουν «ευκολίες» η μία στην άλλη.

Καθημερινά δωρεάν προγνωστικά, αναλύσεις, αθλητικές μεταδόσεις και στοιχηματικές προσφορές* στο webfreebets.com

Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξόδεψαν σχεδόν £400 εκατομμύρια για την απόκτηση νέων παικτών, αλλά αρκετοί από τους βασικούς αντιπάλους τους προτίμησαν να μείνουν αδρανείς. Η Μάντσεστερ Σίτι, η Λίβερπουλ και η Άρσεναλ ήταν μεταξύ εκείνων των ομάδων που δεν έφτασαν τις δαπάνες τους σε εννιαψήφια ποσά.

Το να χαρακτηρίσουμε το καλοκαίρι αυτό ως «περίοδο λιτότητας» θα ήταν υπερβολή, όταν οι τρεις νεοφώτιστες ομάδες — η Ίπσουιτς, η Σαουθάμπτον και η Λέστερ — έχουν δαπανήσει σχεδόν £300 εκατομμύρια για την αναδιαμόρφωση των ομάδων τους.

Έξι ομάδες εισέπραξαν περισσότερα από όσα ξόδεψαν σύμφωνα με στοιχεία του Transfermarkt και άλλες έξι είχαν μεταγραφικά έξοδο κάτω από £32 εκατομμύρια. Από τις 17 ομάδες που επωφελήθηκαν από τα τεράστια τηλεοπτικά έσοδα της Πρέμιερ Λιγκ τη σεζόν 2023-24, 13 είχαν χαμηλότερη καθαρή δαπάνη αυτό το καλοκαίρι σε σύγκριση με το προηγούμενο. Σε πραγματικούς όρους, με τα έξοδα να εξισορροπούνται από τα έσοδα, οι 20 ομάδες δαπάνησαν £490 εκατομμύρια λιγότερα από ό,τι το 2023.

Τα ποσά που ξόδεψαν οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ για μεταγραφές το φετινό καλοκαίρι

Μερικές από τις ομάδες που περιόρισαν τις δαπάνες τους περιλάμβαναν εκείνες που βρίσκονταν κοντά στα όρια του Financial Fair Play (PSR), όπως η Νιούκαστλ και η Έβερτον, αλλά υπήρχαν και άλλες που ήταν κατά βάση ικανοποιημένες με τη σύνθεση των ομάδων τους. Η Μάντσεστερ Σίτι, η Άρσεναλ και η Λίβερπουλ, οι ομάδες που τερμάτισαν στις τρεις πρώτες θέσης του περσινού πρωταθλήματος , θα μπορούσαν σχεδόν να μετρήσουν μεταγραφές τους στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η Σίτι, στην πραγματικότητα, ξόδεψε λιγότερα από τη Μπέρμιγχα της League One — δίνοντας χρήματα μόνο στην Τρουά για τον Σαβίνιο, σε μία ομάδα δηλαδή που ανήκει στο Group της Σίτι.

Αυτή η προσέγγιση περιόρισε τη ρευστότητα στην αγορά, με τη μεταγραφή του Ντόμινικ Σολάνκε από τη Μπόρνμουθ στην Τότεναμ έναντι £65 εκατομμυρίων να καταγράφεται τελικά ως η μεγαλύτερη συμφωνία στην Πρέμιερ Λιγκ. Δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο με τις μεταγραφές των Ντέκλαν Ράις και Μόιζες Καϊσέδο, δύο μέσων που μετακινήθηκαν για πάνω από £100 εκατομμύρια το περασμένο καλοκαίρι.

Η Τσέλσι ήταν και πάλι η ομάδα με τη μεγαλύτερη συνολική δαπάνη (για τρίτη φορά σε τέσσερα μεταγραφικά παράθυρα κατά τη διάρκεια της εποχής Μπόελι), αλλά οι δαπάνες αντισταθμίστηκαν από πωλήσεις που ανήλθαν σε £147 εκατομμύρια. Κανένας άλλος σύλλογος στον κόσμο δεν παρήγαγε αυτό το επίπεδο εσόδων αυτό το καλοκαίρι, αν και η Λιντς πλησίασε με έσοδα από πωλήσεις παικτών στα £137 εκατομμύρια. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Τότεναμ κατέληξαν το καλοκαίρι με μεγαλύτερη καθαρή δαπάνη από την Τσέλσι, παρά το ότι δαπάνησαν £219 εκατομμύρια.

Η 30η Ιουνίου που έφερε…ισορροπία

Το φλέγον ζήτημα των κανόνων Κερδοφορίας και Βιωσιμότητας (PSR) της Πρέμιερ Λιγκ προκάλεσε τόσο αύξηση όσο και μείωση της δραστηριότητας στην καλοκαιρινή αγορά σε διάφορα σημεία. Αν και η Νιούκαστλ, η Νότιγχαμ Φόρεστ και η Τσέλσι αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις δαπάνες των τελευταίων ετών, βρέθηκαν μεταξύ των λίγων συλλόγων της Πρέμιερ Λιγκ που έκαναν κινήσεις στις μεταγραφές ενώ το Euro 2024 ήταν ακόμα σε πλήρη εξέλιξη.

Ένας ξαφνικός κύκλος συμφωνιών δημιουργήθηκε για να βοηθήσει αυτές τις τρεις ομάδες, καθώς και την Έβερτον, την Άστον Βίλα και τη Λέστερ, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του PSR πριν από την ετήσια προθεσμία λογιστικής κατάστασης της 30ής Ιουνίου. Αυτοί οι έξι σύλλογοι κατέληξαν σε συμφωνίες για να συγκεντρώσουν συνολικά £323 εκατομμύρια μέσω της πώλησης 15 παικτών κατά τις τελευταίες 10 ημέρες του Ιουνίου, δίνοντας ζωή στην αγορά σε μια παραδοσιακά ήσυχη περίοδο του καλοκαιριού.

Αυτό τελικά αντιπροσώπευε το 16% των συνολικών δαπανών της μεταγραφικής περιόδου στην Πρέμιερ Λιγκ αλλά ορισμένες ομάδες δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα προβλήματα του PSR. Η Νιούκαστλ μετά από εκείνη την περίοδο προχώρησε μόνο σε μία μεταγραφή, αυτή του Ουίλιαμ Οσούλα από τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.

Τόπο στα νιάτα

Ίσως το πιο εμφανές μοτίβο του καλοκαιριού ήταν το δημογραφικό των μεταγραφών που έγιναν. Οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ ολοκλήρωσαν 37 μεταγραφές αξίας άνω των £20 εκατομμυρίων, εκ των οποίων 31 αφορούσαν παίκτες ηλικίας 24 ετών και κάτω.

Αντίθετα, μόνο πέντε παίκτες ηλικίας 30 ετών και άνω απαιτούσαν με κάποιο ποσό. Η μεταγραφή του 31χρονου επιθετικού Νίκλας Φίλκρουγκ από την Μπορούσια Ντόρτμουντ στη Γουέστ Χαμ έναντι £27 εκατομμυρίων, ήταν μια εξαίρεση σε ένα μεταγραφικό παράθυρο όπου οι μεγαλύτεροι σύλλογοι, συμπεριλαμβανομένων των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ, Τσέλσι και Φούλαμ, εστίασαν χωρίς στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ομάδων τους κατά τη διάρκεια του θερινού μεταγραφικού παραθύρου.

Από τους συλλόγους του «Big Six», μόνο η Μάντσεστερ Σίτι ήταν υπέγραψε παίκτη άνω των 30 ετών, φέρνοντας πίσω τον Γερμανό μέσο Ιλκάι Γκιουντογκάν από τη Μπαρτσελόνα ως ελεύθερο. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία παίκτες σπάνια πλέον βρίσκονται στα μεταγραφικά σχέδια των κορυφαίων ομάδων.

Αυτό, με τη σειρά του, δημιούργησε προβλήματα. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία παίκτες με υψηλούς μισθούς αποδείχθηκαν πιο δύσκολο να μετακινηθούν αυτό το καλοκαίρι, αφήνοντας ορισμένους συλλόγους με οικονομικές υποχρεώσεις που θα προτιμούσαν να απέφευγαν. Δεν υπήρχε ζήτηση για παίκτες όπως ο Μπεν Τσίλγουελ, που δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Τσέλσι, ή ο Κίεραν Τρίπιερ, που ήθελε να φύγει από τη Νιούκαστλ. Ο Κασεμίρο που ήταν πρόθυμος να αποχωρήσει από το Ολντ Τράφορντ, ήταν ένας ακόμη παίκτης που προσέλκυσε ελάχιστο ενδιαφέρον λόγω του τεράστιου μισθού του.

Οι Σαουδάραβες ήταν σοφότεροι…

Η Σαουδική Αραβία προσέφερε πολλές λύσεις στα προβλήματα των συλλόγων της Πρέμιερ Λιγκ το περασμένο καλοκαίρι, αλλά αυτό έχει αλλάξει σημαντικά μέσα σε 12 μήνες.

Αν και η Μπρέντφορντ τελικά αποκόμισε ένα σημαντικό οικονομικό όφελος με την πώληση του ‘Αιβαν Τόνεϊ στην Αλ-Αχλί για £40 εκατομμύρια και η Άστον Βίλα μείωσε τις ανησυχίες για τον PSR με την πώληση του Μούσα Ντιαμπί στην Αλ-Ιτιχάντ για £54 εκατομμύρια, η προσέγγιση των Αράβων ήταν πιο επιφυλακτική αυτό το καλοκαίρι.

Οι σύλλογοι της Σαουδικής Αραβίας έχουν δαπανήσει μόλις £250 εκατομμύρια πριν από την προθεσμία των μεταγραφών τους τη Δευτέρα, περίπου το ένα τρίτο από αυτά που δαπάνησαν κατά τη διάρκεια της εντυπωσιακής προσπάθειας ενίσχυσης την περασμένη σεζόν.

Και αν δεν είναι η Σαουδική Αραβία, τότε πού; Οι παχυλοί μισθοί της Πρέμιερ Λιγκ δεν αντιστοιχούν συχνά με αυτούς της υπόλοιπης Ευρώπης, ειδικά με τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν μερικοί από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ευρώπης. Η Μπαρτσελόνα και η Μπάγερν Μονάχου, για παράδειγμα, έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στη μείωση των μισθών τους τον τελευταίο μήνα.

Η Πρέμιερ Λιγκ, ωστόσο, συνεχίζει να υπερέχει οικονομικά σε σχέση με άλλες λίγκες. Δώδεκα από τους συλλόγους με τις μεγαλύτερες δαπάνες παγκοσμίως προέρχονταν από την Αγγλία, με τις συνολικές δαπάνες της Πρέμιερ Λιγκ να ξεπερνούν το άθροισμα των μεταγραφικών δαπανών σε Serie A, La Liga και Bundesliga. Η Ίπσουιτς, που πριν δύο χρόνια ήταν στη League One (την τρίτη κατηγορία της Αγγλίας), δαπάνησε τα διπλάσια από τη Μπάγερ Λεβερκούζεν, την πρωταθλήτρια της Bundesliga της περασμένης σεζόν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι έχουν μείνει εντελώς πίσω. Η μεταγραφή του Χουλιάν Άλβαρες από τη Μάντσεστερ Σίτι στην Ατλέτικο Μαδρίτης για ένα ποσό που θα μπορούσε να φτάσει τα £82 εκατομμύρια ήταν η μεγαλύτερη του παραθύρου, ενώ η μεταγραφή του Ζοάο Νέβες από τη Μπενφίκα στην Παρί Σεν Ζερμέν έδειξε ότι οι Παριζιάνοι, είναι αρκετά μακριά από μία συντηρητική πολιτική.

Οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ δεν μπορούν να εξασφαλίσουν όλα τα ονόματα που επιθυμούν, αλλά άλλο ένα καλοκαιρινό παράθυρο έδειξε ότι, ακόμη και με περικοπές στις δαπάνες, συνεχίζει να συνιστά ένα πανηγύρι πολλών εκατομμυρίων.

*Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το Athletic και το Transfermarkt.


Διαβάστε ακόμα στο egglezoi.gr: Ο Στάνσφιλντ στην Μπέρμιγχαμ & τη League One για £15 εκατομμύρια!

Picture of Γιώργος Πενόπουλος

Γιώργος Πενόπουλος

Μέλος των ΕΥΑΠ από τα τέλη του 2014, ο Γιώργος Πενόπουλος από την Καλαμαριά, σήμερα δεν θυμάται καθόλου πως προέκυψε το hashtag Jorz. Το αγαπημένο του χόμπι είναι η δημοσιογραφία. Η παρακολούθηση του τελικού του FA Cup ανάμεσα σε Γουέστ Χαμ και Λίβερπουλ, τον έκαναν να υποστηρίζει τα «Σφυριά» αδυνατώντας να πιστέψει πως έχασαν τελικά εκείνο το παιχνίδι. Που να ήξερε ότι δεν είχε δει τίποτα ακόμα από την αγαπημένη του ομάδα.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

απεργία
Απεργία στην Πρέμιερ Λιγκ: O Νοέμβρης του 2001
BeFunky-collage (35)
Συνελήφθη με κάνναβη αξίας £600,000 πρώην «wonderkid» των ακαδημιών της Άρσεναλ!
Ντίπντεϊλ
Ακόμα εκτελούν: Στο Ντίπντεϊλ το βράδυ της Τρίτης γράφτηκε ιστορία από Πρέστον & Φούλαμ [vid]
διπλή επιστροφή
Διπλή επιστροφή ενόψει Πάλας για τη Γιουνάιτεντ
κίνδυνος αποκλεισμού
Telegraph:Κίνδυνος αποκλεισμού από όλες τις διοργανώσεις αν κριθεί ένοχη η Σίτι
Μάρτιν Θουμπιμέντι
Μετάνιωσε ο Θουμπιμέντι για Λίβερπουλ, δεν έχει ανανεώσει με Σοσιεδάδ
Οντομπέρ
Ανησυχία για την κατάσταση του Οντομπέρ στην Τότεναμ
Όντεγκααρντ Αρτέτα
Δεν είχε καλά νέα για τον Όντεγκααρντ ο Αρτέτα
Ντε Μπρούινε
Αμφίβολος ενόψει Άρσεναλ ο Ντε Μπρούινε
Μαρσιάλ
Άντονι Μαρσιάλ: Από το ονειρικό ντεμπούτο στην σκληρή πραγματικότητα των εννιά σεζόν
rodri-man-city_13y205vg8o7f415yacbe0tkrns
Ρόδρι: «Μία απεργία των παικτών είναι κοντά»
marcial-3
Στην ΑΕΚ ο Αντονί Μαρσιάλ!
Ποστέκογλου
Εντύπωση προκαλεί στον Ποστέκογλου η κριτική: «Νομίζετε πραγματικά ότι καυχιέμαι;»
Άλισον
Άλισον: «Καλή ιδέα να προσθέτουμε παιχνίδια στο ημερολόγιο που δεν είναι ήδη γεμάτο»
Λίβερπουλ οπαδός
Νεκρός οπαδός της Λίβερπουλ στο Μιλάνο
Ουισά
Τεράστιο πλήγμα με Ουισά στην Μπρέντφορντ
Κάρολ Μπορντό
Στην 4η κατηγορία της Γαλλίας ο Κάρολ με τη φανέλα της Μπορντό
Μπέρμιγχαμ
O Μπέκαμ, ο Deadpool & ο GOAT: Ένα όχι & τόσο συνηθισμένο βράδυ στη League One!
Άντονι δικαίωμα
Τεν Χαγκ: «Ο Άντονι πρέπει να κερδίσει το δικαίωμα να αγωνιστεί για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ»
231026093857-01-sandro-tonali-newcastle-102123
Ο Τονάλι δηλώνει «άλλος άνθρωπος» μετά την επιστροφή του