Τσεκάρουμε και συγκρίνουμε βάσει στατιστικών, την πορεία που έχει ακολουθήσει η Manchester United, στη μετά Ferguson εποχή, υπό τις οδηγίες των Van Gaal και Mourinho.
Ο διορισμός του Jose Mourinho ως προπονητής της Manchester United το καλοκαίρι του 2016, γέμισε με αισιοδοξία του φίλους της ομάδας. Έπειτα από τρεις δύσκολες σεζόν υπό τις οδηγίες των David Moyes (2013-2014) και Louis van Gaal (2014-2016) το Old Trafford διψούσε για επιστροφή στις δόξες, με τον «Special One» να αναλαμβάνει το δύσκολο αυτό έργο.
Παρόλα αυτά, έπειτα από μία χρονιά στην οποία οι «Κόκκινοι Διάβολοι» κατέκτησαν τα Community Shield, League Cup και Europa League, στον Πορτογάλο ασκήθηκε σκληρή κριτική για τις αμυντικές του τακτικές, την αποτυχία να αποκομίσει το μέγιστο των ικανοτήτων ορισμένων σημαντικών μεταγραφών και του αποκλεισμού από τη συνέχεια του Champions League από τη Sevilla.
Έπειτα από τη συγκεκριμένη ήττα, η απογοήτευση του 55χρονου λόγω της έλλειψης σεβασμού των επικριτών του για τη δουλειά του, τον οδήγησε σε έναν δωδεκάλεπτο μονόλογο κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου. Ένας μονόλογος που κατακρίθηκε από κάποιους και θαυμάστηκε από περισσότερους. Ο Mourinho ζήτησε από τους φίλους της ομάδας να έχουν σωστή κρίση και υπομονή.
Εν τέλει λοιπόν, πως είναι η μέχρι στιγμής πορεία του νυν προπονητή της United σε σχέση με αυτή του πρώην; Αξίζει όντως την κριτική που δέχεται, ή η ομάδα ξαναβρίσκει σιγά σιγά το δρόμο της προς την κορυφή, με αυτόν στο τιμόνι; Εξετάζουμε τα στατιστικά της ομάδας τότε, με τώρα…
ΦΟΡΜΑ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
H Manchester United έχει περάσει 24 από τις συνολικά 30 μέχρι στιγμής αγωνιστικές στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Τις πέντε πρώτες εβδομάδες της σεζόν βρισκόταν στην πρώτη, ενώ για λίγο στα τέλη του Δεκέμβρη είχε πέσει στην τρίτη.
Όλα αυτά υποδεικνύουν τη βελτίωση, με το σύλλογο να έχει τερματίσει στην έκτη θέση την προηγούμενη χρονιά και στην πέμπτη πρόπερσι υπό τις οδηγίες του Ολλανδού.
Ενώ η United φαίνεται εμφανώς στατιστικά βελτιωμένη με τον Πορτογάλο στα ηνία αποδίδοντας καλύτερα σε βαθμολογικούς πόντους, επίθεση και άμυνα, γίνεται συνεχόμενα κριτική για απογοητευτικές εμφανίσεις-αποτελέσματα εναντίον των υπόλοιπων ομάδων του top-six.
Με εξαίρεση τις μονομαχίες του top-six, το παρακάτω διάγραμμα αποδεικνύει πως η United του Mourinho βρίσκεται σε οριακά συνεχόμενη αύξηση φόρμα των παιχτών της, μη έχοντας κάποια «κακή περίοδο», όπως αυτή του χειμώνα του 2015.
Σύμφωνα με το Sky Sports Power Rankings (σύστημα βαθμολογίας απόδοσης παιχτών του Sky Sports) η καλύτερη ομαδική εμφάνιση των «Κόκκινων Διαβόλων» τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, σημειώθηκε πέρυσι, στην νίκη με 3-0 επί της Leicester City.
ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
Όσον αφορά τις μεταγραφές, ο Van Gaal ξόδεψε 276 εκατομμύρια λίρες, με τον Mourinho να έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής 319 εκατομμύρια. Παρά τα όσα δείχνουν τα εν λόγω στατιστικά, είναι κοινώς γνωστό πως ο Πορτογάλος είχε να αντιμετωπίσει μια πολύ απαιτητικότερη αγορά, η τιμές τις οποίες έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία δύο χρόνια.
O Angel Di Maria ήταν η μεταγραφή-ρεκόρ του 66χρονου, που άγγιξε τις 60 εκατομμύρια λίρες, παρά το γεγονός πως ο Αργεντινός έφυγε την αμέσως επόμενη χρονιά. Μαζί με αυτόν, αποχώρησαν άλλες τέσσερις από τις μεταγραφές εκείνης της χρονιάς, ενώ ο μόνος που θεωρείται «ενδεκαδάτος» αυτή τη στιγμή από αυτούς, είναι ο Anthony Martial.
Ο Mourinho ξεσήκωσε το μεταγραφικό παζάρι το 2016, πραγματοποιώντας ρεκόρ για τότε, φέρνοντας τον Paul Pogba της Juventus, έναντι 93 εκατομμύρια λίρες. Ένα χρόνο αργότερα, έφερε τον Romelu Lukaku από την Everton, για το ίδιο σχεδόν ποσό. Από τις υπόλοιπες μεταγραφές του, ο Henrikh Mkhitaryan ανταλλάχτηκε το Γενάρη που μας πέρασε με τον Alexis Sanchez της Arsenal, ενώ ο Victor Lindelof δεν έχει εντυπωσιάσει.
Οι Nemanja Matic και Eric Bailly από την άλλη έχουν εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις του, αποδεικνύοντας πως οι μεταγραφές του νυν προπονητή έχουν αποδώσει ήδη καλύτερα από αυτές του προηγούμενου, παρά τις πρόσφατες κακές εμφανίσεις τον Pogba και Sanchez.
ΕΠΙΘΕΣΗ
Υπό τις οδηγίες του Mourinho, τα στατιστικά αποδεικνύουν σημαντικότατη βελτίωση στην επίθεση σε σχέση με πριν δύο χρόνια, καθώς η ομάδα πλέον σκοράρει περισσότερο, έχει περισσότερες μεγάλες φάσεις, σουτ, assists κι επιτυχημένες επιθέσεις.
Το 2015/16 η United είχε μόλις 1,3 γκολ ανά αγώνα (!), έχοντας πρώτο σκόρερ τον Martial που είχε πετύχει μόλις 11, ενώ φέτος τα ποσοστά έχουν αυξηθεί κατά 60%. Πλέον σκοράρουν 1,9 ανά 90λεπτο, με τον Lukaku να έχει ήδη 14.
ΑΜΥΝΑ & ΤΑΚΤΙΚΕΣ
Το ποσοστό νίκης (67%) του Mourinho, είναι επίσης πολύ υψηλότερο από αυτό του Van Gaal (50%). Και στις δύο χρονιές, το ποσοστό σεντρών/κόρνερ ανά αγώνα είναι σχεδόν ίδιο, παρά το γεγονός πως ο Πορτογάλος δέχεται επικριτικά σχόλια περί «αμυντικού ποδοσφαίρου»…
Η φετινή United έχει μεγαλύτερο ποσοστό στις εναέριες μονομαχίες, πράγμα που μπορεί παρόλα αυτά να εξηγηθεί με την προσθήκη των Pogba και Matic στην ομάδα. Η ομάδα του 2015/16 παρουσιάζει μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής και τάκλιν.
ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ
Επιπροσθέτως, η Manchester United του Jose Mourinho όχι απλά έχει περισσότερες νίκες, αλλά έχει δεχτεί και λιγότερα γκολ. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχουν παίξει οι De Gea και Romero, που έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες επεμβάσεις από τις προηγούμενες σεζόν τους.
Παρόλα αυτά, φέτος οι «Κόκκινοι Διάβολοι» έχουν πραγματοποιήσει αρκετά περισσότερα λάθη που έχουν καταλήξει σε γκολ ή σουτ, ενώ οι ίδιο έχουν χάσει περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες μπροστά στην αντίπαλη εστία.
ΤΡΕΞΙΜΑΤΑ
Στην πρώτη χρονιά του Mourinho, η ομάδα κάλυψε με διαφορά λιγότερα χιλιόμετρα, απ’ότι τη προηγούμενη σεζόν επί Van Gaal. Ενώ τον Αύγουστο του ’15 εναντίον της Aston Villa οι παίχτες κάλυψαν 119 χιλιόμετρα, την επόμενη σεζόν υπό τις οδηγίες του Πορτογάλου, εναντίον της Watford κάλυψαν μόλις 99!
Παρόλα αυτά φέτος, το σύνολο του 55χρονου παρουσιάζει περισσότερη σταθερότητα και σε αυτόν το τομέα. Μάλιστα, παρατηρούνται περισσότερα σπριντ, απ’ότι επί Van Gaal.
Πρόσθετα στατιστικά:
- O Jose Mourinho είναι ο πρώτος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου που κερδίζει τα πρώτα τέσσερα επίσημά του παιχνίδια.
- Υπό τις οδηγίες του, η Manchester United ισοφάρισε ρεκόρ που κρατούσε από το 1966, καταφέρνοντας να μη δεχτεί ήττα στο Old Trafford για 39 συνεχόμενα παιχνίδια.
- Το ποσοστό νικών του σε όλες τις διοργανώσεις (62%) είναι το μεγαλύτερο από κάθε άλλον στην ιστορία του συλλόγου.
- Είναι ο πρώτος προπονητής που κατέκτησε επίσημο τρόπαιο στην πρώτη του χρονιά, κερδίζοντας μάλιστα δύο.
ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ
Με όσα διαβάσατε από πάνω, είναι φανερά πως όσον αφορά την πρόοδο, το σύνολο του Mourinho μπορεί φέτος να καταγράψει την υψηλότερη βαθμολογική θέση, της μετά Ferguson εποχής. Επιπροσθέτως, έχει κατακτήσει δύο κύρια τρόπαια, φτάνοντας στα ημιτελικά σε ένα τρίτο (FA Cup, πέρυσι και φέτος).
O καταλύτης για το πρόσφατο κύμα αντιδράσεων προς το πρόσωπο του Πορτογάλου, προέκυψε από την ήττα από τη Sevilla και τον αποκλεισμένο από τη συνέχεια του Champions League, παρά το γεγονός πως από τη χρονιά που ο Moyes ήταν προπονητής και μετά, η ομάδα δεν έχει περάσει τη φάση των 16 της διοργάνωσης. Παρά τη «δίκαια» αντίδραση των φίλων της United και τη δίψα τους για διάκριση στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, στατιστικά αποδεικνύεται πως η ομάδα σημείωσε πρόοδο σε σχέση με τις πρόσφατες συμμετοχές της εκεί.
Η ολική βελτίωση της ομάδας, από τη στιγμή που ο 55χρονος υπέγραψε είναι εμφανής. Όσο κι αν οι φίλοι της ομάδας δεν έχουν συνηθίσει στα «ευτράπελα», η αντικατάσταση του Sir Alex Ferguson μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα πιο δύσκολα επαγγέλματα γύρω από το άθλημα. Με τρεις κατακτήσεις κυπέλλου στα τελευταία 2,5 χρόνια, αυτή του Europa League και πιθανότατα της δεύτερης θέσης στο φετινό πρωτάθλημα, είναι ανώφελο να πιστεύεται πως η Manchester United δεν έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση.
Πηγή στατιστικών: Sky Sports