Αρκετά χρόνια πριν φτάσει στην Πρέμιερ Λιγκ και κινδυνέψει η δική του καριέρα, ο Ντιέγκο Κάρλος ενεπλάκη σε μία απίστευτη φάση, που έστειλε έναν διαιτητή στην πρόωρη απόσυρση.
20 Μαρτίου, 2015. Η Παρί Σεν Ζερμέν αντιμετωπίζει την Λοριάν για έναν αγώνα του γαλλικού πρωταθλήματος κι ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς πετυχαίνει χατ-τρικ, δίνοντας την νίκη στην ομάδα του με 3-1. Ο Σουηδός επιθετικός πηγαίνει περιχαρής, με το σφύριγμα της λήξης, να πάρει την μπάλα για τη συλλογή του, όμως βλέπει σοκαρισμένος τον διαιτητή να μην του την δίνει. Ο Τόνι Σαπρόν, αν και δεν θα μπορέσει να εμποδίσει τελικά την επιθυμία του αστέρα των Παριζιάνων, θα αρνηθεί επιδεικτικά να του την προσφέρει ο ίδιος μπροστά στις κάμερες. Τι σχέση έχει όμως αυτό με τον Ντιέγκο Κάρλος, που τότε έχει μόλις καταφθάσει στην Ευρώπη;
«Έφτασε κοντά μου και μου έκανε απλά ένα νόημα με τα δάχτυλα. Την μπάλα, μου είπε. Έχω τέσσερις κόρες κι όταν ζητάνε κάτι, αν δεν ακούσω την λέξη παρακαλώ, δεν αντιδράω καν. Ειλικρινά ο Ζλάταν είναι ένας πολύ ενοχλητικός τύπος. Όχι μόνο με τους διαιτητές και τους αντιπάλους. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, κατηγορούσε συνεχώς τους συμπαίκτες του και δημιουργούσε προβλήματα σε όλους». Ο Γάλλος ρέφερι είχε λάβει τότε θετική δημοσιότητα για την γενναιότητά (;) του, όμως λίγα χρόνια αργότερα έμελλε να αλλάξει την οπτική μας ακόμα και σ΄ αυτό το περιστατικό.
Ας πατήσουμε όμως λίγο… φρένο κι ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η φράση «κόβω την καριέρα κάποιου» δεν είναι και τόσο ξένη στο ποδόσφαιρο και δη όταν μιλάμε για κάποιον σκληροτράχηλο αμυντικό, όπως είναι στην προκειμένη ο Ντιέγκο Κάρλος. Η διαφορά είναι πως αποκλειστικά αναφέρεται στην καριέρα κάποιου αντιπάλου και τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται μεταφορικά, με αφορμή κάποιο δυνατό ή και αντιαθλητικό μαρκάρισμα.
Η ιστορία μας λοιπόν έχει δύο μεγάλες ιδιαιτερότητες, αφού όχι μόνο η καριέρα που «κόπηκε» είναι αυτή ενός διαιτητή, αλλά αυτός είναι που έχει κάνει και το… μαρκάρισμα. Προφανώς ο υποφαινόμενος δεν είναι άλλος απ’ τον ρέφερι Σαπρόν, σε ένα πραγματικά απίστευτο περιστατικό στις 14 Ιανουαρίου του 2018. Συμπτωματικά όλα συνέβησαν ξανά σε αγώνα της Παρί Σεν Ζερμέν, που δεν χρειάστηκε καν να τριτώσει για να γίνει το κακό!
Οι Παριζιάνοι αντιμετώπιζαν τη Ναντ του 24χρονου τότε Ντιέγκο Κάρλος, που μετά από μία διετία (2014-16) στην Πορτογαλία και την Εστορίλ, είχε αρχίσει να φτιάχνει το όνομά του στην Γαλλία. Το υπερηχητικό, εκείνη την σεζόν, σύνολο του Ουνάι Έμερι (μόλις πέντε ήττες σε όλες τις διοργανώσεις και εγχώριο τρεμπλ) προηγούταν από το 12′ χάρη σε τέρμα του Άνχελ Ντι Μαρία, όμως τα «Καναρίνια» ήταν αποφασισμένα να κυνηγήσουν την ισοφάριση ως το τέλος.
Κάπως έτσι δευτερόλεπτα πριν την συμπλήρωση του 90λέπτου, μία κακή εκτέλεση κόρνερ έβγαλε την Παρί στην αντεπίθεση, με σύσσωμη την άμυνα της Ναντ να κυνηγά τον εκρηκτικό Κιλιάν Εμπαπέ, που με περισσή ευκολία μπηκε στην αντίπαλη περιοχή, αλλά δεν κατάφερε να εκτελέσει. Η έγκαιρη παρέμβαση του αρχηγού Βαλεντίν Ρονζιέ είχε σώσει την κατάσταση, όμως η κάμερα αντί να εστιάσει πάνω του, έκανε κοντινό στον ρέφερι του αγώνα, που φανερά εκνευρισμένος έβγαζε δεύτερη κίτρινη κάρτα κι απέβαλε τον Ντιέγκο Κάρλος.
Αν ο Σαπρόν ήταν φανερά εκνευρισμένος, ο Βραζιλιάνος αμυντικός ήταν φανερά έκπληκτος. Δεν προσποιούταν ότι δεν είχε κάνει κάτι, όπως βλέπουμε συχνά να κάνουν οι ποδοσφαιριστές, αλλά έμοιαζε να μην μπορεί να πιστέψει αυτό που εκτυλισσόταν μπροστά του. Σύντομα συμπαίκτες κι αντίπαλοι περικύκλωσαν τον ίδιο και τον Γάλλο διαιτητή, με κανέναν να μην μπορεί να καταλάβει τον λόγο της κάρτας και κατ’ επέκταση αποβολής.
Όλοι περίμεναν το άμεσο ριπλέι, να έρθει και να ξεδιαλύνει την κατάσταση, να δικαιολογήσει, όσο υπερβολική κι αν ήταν, την αντίδραση του Σαπρόν, που έμοιαζε οριακά έξαλλος κι απέφευγε να κοιτάξει καν προς το μέρος των διαμαρτυρόμενων. Αυτό όμως που αντίκρισαν οι τηλεθεατές τους έκανε να ξύσουν το κεφάλι από απορία. Όχι ο Ντιέγκο Κάρλος δεν είχε τραβήξει, δεν είχε βρίσει, δεν είχε βρεθεί καν κοντά σε κάποιον αντίπαλο. Απλά στην προσπάθειά του να επιστρέψει στην άμυνά του, είχε βρει τον διαιτητή και τον είχε ρίξει κάτω!
Μάλιστα αυτή η «ανατροπή» δεν ήταν καν φταίξιμό του, αφού ο Σαπρόν, τρέχοντας και ο ίδιος, είχε αλλάξει απότομα πορεία και είχε μπλοκάρει τον δρόμο του Βραζιλιάνου, που όπως φαινόταν και στο ριπλέι δεν είχε καν επιλογή να τον αποφύγει. Το πιο απίστευτο όμως δεν ήταν αυτό, αλλά το γεγονός πως ο Γάλλος ρέφερι κατά την πτώση του, χωρίς να ξέρει ποιος τον έριξε και υπό ποιες συνθήκες, θα γυρίσει και θα ρίξει κλωτσια (!) στον παίκτη, που προς τιμήν του σχεδόν δεν θα αντιδράσει.
Σίγουρα στις κερκίδες κάποιος θα αναφώνησε «αυτά δεν γίνονται ούτε στα τοπικά» κι όντως με την λήξη του αγώνα το μένος που δέχθηκε ο, διεθνής παρακαλώ, Σαπρόν ήταν ασυγκράτητο. «Δεν σταματάμε να λαμβάνουμε μηνύματα, που λένε πως ο διαιτητής είναι ανεκδιήγητος. Νομίζω ήρθε η ώρα να ξεκουραστεί και να κάνει κανένα μασάζ, δεν μπορούμε να τον ξαναδούμε σε παιχνίδι μας. Περιμένω την επιβεβαίωση της ομοσπονδίας, αλλιώς δεν ξέρω τι θα γίνει. Δεν το έχω ξαναδεί αυτό ποτέ μου. Είναι πραγματικά για γέλια», θα δηλώσει αγανακτισμένος στην L’Equipe ο πρόεδρος της Ναντ, Βάλντεμαρ Κίτα.
Όπως ήταν αναμενόμενο το ριπλέι της φάσης έγινε viral στα social media και φυσικά όλα τα γαλλικά μέσα, με την ομοσπονδία να μην έχει άλλη επιλογή από το να πάρει πίσω την κόκκινη στον Ντιέγκο Κάρλος και φυσικά να τιμωρήσει τον Σαπρόν με έξι μήνες αποκλεισμό. Ο 45χρονος διαιτητής, υπό την πίεση και της κατακραυγής του κοινού, αποφάσισε άμεσα να «κρεμάσει» την σφυρίχτρα του, βάζοντας τέλος στην 20ετή του καριέρα.
«Δεν ήθελα να τον χτυπήσω. Είναι κρίμα γιατί η καριέρα μου τελείωσε έτσι, σε αυτό το παιχνίδι, με αυτό το περιστατικό. Είναι δύσκολο να αποδεχθείς πως μετά από 1.500 παιχνίδια το τέλος θα έρθει λόγω μιας ενστικτωδούς αντίδρασης. Μην ξεχνάμε πως είμαι άνθρωπος, ένιωσα πόνο, φοβήθηκα και ήμουν κουρασμένος. Όπως έπεσα, νιώθωντας το σπρώξιμο, το πόδι μου ενστικτωδώς πήγε να τον σταματήσει, να προσέξει. Τα μέσα όμως με διέλυσαν, γιατί ένας διαιτητής δεν πρέπει να αντιδρά έτσι και συμφωνώ σ’ αυτό. Όταν το έκανε όμως ο Ζιντάν και κουτούλησε κάποιον, ήταν ήρωας», θα εξηγήσει ο Σαπρόν στο BBC λίγους μήνες αργότερα.
Ο Γάλλος ρέφερι πάντως ποτέ δεν απολογήθηκε εντελώς για το συμβάν, αφού σε δηλώσεις του θα σταθεί στο ότι ήταν περισσότερο λάθος η κάρτα παρά η αντίδραση, θα φτάσει να πει πως ήταν ήδη τραυματισμένος στο σημείο που έπεσε και παρά το ότι θα βάλλει κατά των γαλλικών μέσων, σήμερα δουλεύει γι’ αυτά. Παραδόξως αν η κόκκινη είχε μετρήσει, αυτή θα ήταν η μοναδική αποβολή του Ντιέγκο Κάρλος στην καριέρα του στην Γαλλία σε 108 παιχνίδια!
Όπως και να έχει αυτό το τραγελαφικό περιστατικό και το μετέπειτα άδοξο τέλος του, δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει κατά πολύ τον Σαπρόν, που μέχρι και τώρα αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση… φιλοσοφικά: «Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ είχε πει πως επιτυχία είναι να πηγαίνεις από αποτυχία σε αποτυχία, αλλά να μην σταματάς να χαμογελάς. Ακριβώς έτσι πρέπει να σκέφτονται και οι διαιτητές». Τα συμπεράσματα δικά σας…