Η Μάντσεστερ Σίτι και η Πρέμιερ Λιγκ έχουν και οι δύο δηλώσει ότι πέτυχαν νομικές νίκες μετά από την απόφαση σχετικά με τους κανονισμούς για τις Συναλλαγές Συγγενών Μερών (APT) που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.
Η Μάντσεστερ Σίτι και η Πρέμιερ Λιγκ ισχυρίζονται ότι και οι δύο κέρδισαν μετά από μία απόφαση που δημοσιεύτηκε σχετικά με τους κανόνες της λίγκας για τις Συναλλαγές Συγγενών Μερών (Associated Party Transactions – APT).
Η απόφαση αναφέρει ότι οι κανόνες της Πρέμιερ Λιγκ για τις APT, που εισήχθησαν τον Δεκέμβριο του 2021 και τροποποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, είναι «παράνομοι» και παραβιάζουν τη νομοθεσία ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, επειδή αποκλείουν δανεισμούς από μετόχους (shareholder loans) — όταν ένας σύλλογος δανείζεται χρήματα από τον όμιλό του, συνήθως χωρίς τόκους.
Η υπόθεση αυτή είναι ξεχωριστή από την υπεράσπιση της Σίτι για τις περισσότερες από 100 κατηγορίες που αντιμετωπίζει σχετικά με παραβίαση των κανόνων κερδοφορίας και βιωσιμότητας (PSR) της Πρέμιερ Λιγκ, τους οποίους η Σίτι αρνείται.
Στην τρέχουσα υπόθεση, η Σίτι υποστήριξε ότι οι κανόνες της APT — που στοχεύουν στη ρύθμιση των συμφωνιών χορηγίας με εταιρείες που συνδέονται με τους ιδιοκτήτες των συλλόγων για να μην αυξάνεται τεχνητά το έσοδο των συλλόγων — είναι παράνομοι και αντίθετοι με το δίκαιο ανταγωνισμού. Η Πρέμιερ Λιγκ επέμεινε ότι οι κανόνες είναι συμβατοί με τη νομοθεσία.
Σύμφωνα με τη Σίτι, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Πρέμιερ Λιγκ «καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της», ενώ ακύρωσε δύο αποφάσεις της Πρέμιερ Λιγκ σχετικά με τις συμφωνίες χορηγίας της Σίτι με την Emirates Air Group και την First Abu Dhabi Bank. Η Πρέμιερ Λιγκ παραδέχτηκε ότι κάποια στοιχεία των κανόνων της APT δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία ανταγωνισμού, αλλά οι βασικοί στόχοι του συστήματος θεωρήθηκαν νόμιμοι.
Βασικό σημείο της απόφασης ήταν η συμπερίληψη των δανείων από μετόχους στους κανόνες APT, τα οποία είναι συνήθως χωρίς τόκο, ευνοώντας τα οικονομικά των συλλόγων, όπως στην περίπτωση της Άρσεναλ που έχει δανειστεί πάνω από 200 εκατ. λίρες από τον ιδιοκτήτη της.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι τα άτοκα δάνεια από μετόχους πρέπει να ληφθούν υπόψη στους κανόνες APT, καθώς μέχρι τώρα αυτά εξαιρούνταν. Η Μάντσεστερ Σίτι υποστήριξε ότι αυτή η εξαίρεση είναι άδικη, καθώς επηρεάζει τους υπολογισμούς για την κερδοφορία και τη βιωσιμότητα (PSR) των συλλόγων, επειδή ένα άτοκο δάνειο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δίκαιη αγοραία αξία. Το δικαστήριο συμφώνησε με αυτό το επιχείρημα.
Αυτό σημαίνει ότι εάν τα άτοκα δάνεια από μετόχους συμπεριληφθούν στο πλαίσιο των PSR, αρκετοί σύλλογοι μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσουν τα οικονομικά τους για να αποφύγουν την παραβίαση των κανόνων.
Η Πρέμιερ Λιγκ ανέφερε ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει το σύστημα APT, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα του δικαστηρίου, και δήλωσε ότι τα στοιχεία που δεν συμμορφώνονται με το δίκαιο ανταγωνισμού “μπορούν να διορθωθούν γρήγορα και αποτελεσματικά”.
Η συζήτηση για μια τροποποίηση στους κανόνες APT που ήταν προγραμματισμένη για μια συνάντηση των μετόχων της Πρέμιερ Λιγκ την Πέμπτη, αφαιρέθηκε από την ατζέντα μετά την απόφαση αυτή.
Ένα σημαντικό σημείο που προέκυψε από την απόφαση αφορά την «τυραννία της πλειοψηφίας», όπως την περιέγραψε η Σίτι. Οι κανόνες της Πρέμιερ Λιγκ ορίζουν ότι για να εγκριθούν νέοι κανονισμοί, πρέπει να συμφωνήσουν τουλάχιστον 14 από τους 20 συλλόγους. Αυτό προκάλεσε διαφωνίες, ειδικά μετά την εξαγορά της Νιούκαστλ από το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας (PIF) το 2021, η οποία οδήγησε στην ψήφιση προσωρινών μέτρων σχετικά με τις APT τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
Οι κανόνες αυτοί ενισχύθηκαν τον Φεβρουάριο του 2024, όταν υπήρξε ένα νέο πλαίσιο που απαιτεί από όλες τις APT να περνούν από έλεγχο δίκαιης αγοραίας αξίας. Αυτό διασφαλίζει ότι οποιαδήποτε χορηγία ή συμφωνία θα πρέπει να είναι οικονομικά δικαιολογημένη για όλα τα μέρη. Υπήρχαν ανησυχίες ότι οι ιδιοκτησίες συλλόγων θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν εταιρείες που ελέγχουν για να κλείνουν συμφωνίες χορηγίας και να αυξάνουν τεχνητά τα έσοδα των συλλόγων τους, παρακάμπτοντας τους κανόνες PSR.
Αυτός ο κανονισμός εφαρμόστηκε τόσο για τις συμφωνίες της Νιούκαστλ με τις εταιρείες Sela και Noon, που συνδέονται με το PIF, όσο και για τις συμφωνίες της Σίτι με εταιρείες συνδεδεμένες με τον όμιλο City Football Group (CFG). Ωστόσο, η Σίτι και η Νιούκαστλ έχουν ψηφίσει κατά ή έχουν απόσχει από τις ψηφοφορίες για την εισαγωγή των κανόνων APT στις συνεδριάσεις της λίγκας.
Το οικονομικό υπόβαθρο της Σίτι δείχνει ότι το 2022-23 η ομάδα σημείωσε έσοδα ρεκόρ στην Πρέμιερ Λιγκ ύψους £712.8 εκατομμυρίων, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά — £341.4 εκατομμύρια — προήλθαν από εμπορικά έσοδα. Μεγάλο μέρος αυτών των εσόδων προέρχεται από εταιρείες που συνδέονται με τον CFG. Για παράδειγμα, η Etihad Airways, η κρατική αεροπορική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι ο κύριος χορηγός της φανέλας και του σταδίου της Σίτι από το 2009.
Η Πρέμιερ Λιγκ υποστηρίζει ότι οι κανόνες APT είναι απαραίτητοι για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η βιωσιμότητα του πρωταθλήματος και ότι θα συνεχίσει να τους εφαρμόζει, παρά τις μικρές διορθώσεις που πρέπει να γίνουν για τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία ανταγωνισμού.
Η Λέστερ Σίτι επίσης επηρεάζεται από τους κανονισμούς APT. Ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Λέστερ, ελέγχει επίσης την εταιρεία King Power, η οποία είναι ο κύριος χορηγός της φανέλας, του σταδίου και του προπονητικού εξοπλισμού του συλλόγου. Η σχέση αυτή φέρνει τη Λέστερ στο επίκεντρο των κανονισμών APT, καθώς οι χορηγικές συμφωνίες που προέρχονται από εταιρείες συνδεδεμένες με τους ιδιοκτήτες των συλλόγων υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο.
Ωστόσο, η Σίτι και η Νιούκαστλ, λόγω των στενών τους συνδέσεων με κρατικές επενδύσεις, διαθέτουν ένα πιο εκτεταμένο δίκτυο συγγενών εταιρειών. Για αυτόν τον λόγο, οι αντίπαλοι σύλλογοι της Premier League κινητοποιήθηκαν για να κλείσουν το «παραθυράκι» που επιτρέπει στους συλλόγους να αυξάνουν τα έσοδά τους μέσω χορηγικών συμφωνιών με εταιρείες συνδεδεμένες με τους ιδιοκτήτες τους. Οι κανονισμοί APT καθιερώθηκαν για να διασφαλιστεί ότι οι συμφωνίες αυτές θα υπόκεινται σε έλεγχο δίκαιης αγοραίας αξίας και θα αντανακλούν τις πραγματικές εμπορικές συνθήκες.
Παράλληλα, η UEFA έχει τους δικούς της κανονισμούς σχετικά με τον έλεγχο της δίκαιης αγοραίας αξίας (fair-market value test), με τους οποίους οι σύλλογοι πρέπει να συμμορφώνονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Παρόλο που η νομική υπόθεση της Σίτι δεν αφορά αυτούς τους κανονισμούς, η ομάδα θα εξακολουθεί να πρέπει να τους τηρεί όταν συμμετέχει σε διοργανώσεις της UEFA, όπως το Champions League, καθώς η UEFA έχει δικό της πλαίσιο ελέγχου για να διασφαλίσει ότι οι εμπορικές συμφωνίες των συλλόγων αντικατοπτρίζουν τη δίκαιη αγοραία αξία και δεν χρησιμοποιούνται για να αυξηθούν τεχνητά τα έσοδα.
Διαβάστε ακόμα στο egglezoi.gr: Τεν Χαγκ: «Έχουμε απίθανη άμυνα, μας λείπει πολύ το γκολ»