Σύμφωνα με την Telegraph η υπόθεση της Κρίσταλ Πάλας μπορεί να έχει διαφορετική έκβαση χάρη σε ένα…email.
Η υπόθεση της Κρίσταλ Πάλας για επανένταξη στο Europa League ενισχύθηκε από την αποκάλυψη ενός email που είχε σταλεί πέρυσι από την Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), η οποία συνεργάζεται με την UEFA.
Η ECA ενημέρωσε αρκετές ομάδες που ανήκουν σε καθεστώς πολυ-ιδιοκτησίας, τον Οκτώβριο, ότι η καταληκτική ημερομηνία της 1ης Μαρτίου —η οποία χρησιμοποιήθηκε για να αποκλειστεί η Κρίσταλ Πάλας από το Europa League— δεν ήταν απόλυτα δεσμευτική.
Στο email, η ECA, που διευθύνεται από τον Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, ανέφερε ότι η UEFA θα επέτρεπε την επίλυση εκκρεμοτήτων έως και τις 31 Μαΐου.
Η UEFA ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Πάλας υποβιβάζεται από το Europa League επειδή δεν διευθέτησε ζητήματα πολλαπλής ιδιοκτησίας που σχετίζονται με τον πρώην μέτοχο Τζον Τέξτορ, μέχρι την προθεσμία της 1ης Μαρτίου. Το οικονομικό ελεγκτικό όργανο της UEFA έχει επιμείνει ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία, η οποία μεταφέρθηκε νωρίτερα μόνο για τη φετινή σεζόν, είναι απαράβατη. Ωστόσο, αυξάνονται τα στοιχεία που δείχνουν πως αυτό δεν ισχύει.
Η ECA διαπραγματεύεται τη διανομή των εσόδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων, με συζητήσεις ανάμεσα στον Αλ-Κελαϊφί και τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν για το ποιοι επωφελούνται οικονομικά από τις κορυφαίες διοργανώσεις. Ως εκ τούτου, όταν η ECA παρέχει οδηγίες προς τα μέλη της για την πολιτική της UEFA, όπως σε αυτό το email της 25ης Οκτωβρίου, οι σύλλογοι θεωρούν πως αντανακλά τις θέσεις της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.
Η ECA αρνήθηκε να σχολιάσει, ωστόσο εκτιμάται ότι το email αντικατόπτριζε την κατανόηση που είχε για τη θέση της UEFA τον Οκτώβριο. Πιστεύεται πως η UEFA άλλαξε στάση τον Νοέμβριο. Ωστόσο, σύμφωνα με την Telegraph Sport, πολλοί σύλλογοι πίστευαν μέχρι το τέλος της σεζόν ότι είχαν χρόνο να διευθετήσουν ζητήματα πολλαπλής ιδιοκτησίας και μετά την 1η Μαρτίου.
Ολόκληρη η υπόθεση της UEFA κατά της Πάλας βασίζεται στο αν η προθεσμία της 1ης Μαρτίου ισχύει. Άλλοι σύλλογοι – όπως η Τσέλσι, η Μπαρτσελόνα και η Άστον Βίλα – έχουν διαπραγματευτεί πρόσφατα πρόστιμα για οικονομικές παραβάσεις.
Το επιχείρημα της Πάλας είναι ότι η προθεσμία της 1ης Μαρτίου δεν εφαρμόστηκε ουσιαστικά σε κανέναν άλλο, παρά μόνο σε αυτούς. Οποιαδήποτε ερώτηση της UEFA για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συλλόγου εξαλείφθηκε όταν η Eagle Football, η οποία είναι επίσης ιδιοκτήτρια της Λυών, πούλησε το 43% των μετοχών της στην Πάλας στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Γούντι Τζόνσον.
Ωστόσο, η UEFA ενημέρωσε την Πάλας πως, με βάση το ιστορικό της ιδιοκτησίας του Τέξτορ τόσο στην Πάλας όσο και στη Λυών μέσω της Eagle Football, η γαλλική ομάδα θα πάρει τη θέση στο Europa League. Ο πρόεδρος της Πάλας, Στιβ Πάρις, τόνισε ότι ο Τέξτορ δεν είχε αποφασιστικό ρόλο στον σύλλογο, ενώ η Πάλας και η Λυών δεν μοιράζονταν πόρους – παίκτες, προσωπικό ή υποδομές.
Τη θέση της Πάλας στο Europa League θα πάρει η Νότιγχαμ Φόρεστ, της οποίας ο ιδιοκτήτης, Βαγγέλης Μαρινάκης, κατέχει επίσης περισσότερους από έναν συλλόγους και όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ της Telegraph. δεν συμμορφώθηκε με την προθεσμία της 1ης Μαρτίου.
Αυτό, ωστόσο, δεν διαδραμάτισε κάποιο σημαντικό ρόλο, καθώς η Φόρεστ δεν προκρίθηκε στο Champions League, κι έτσι δεν υπήρξε παραβίαση λόγω συμμετοχής στην ίδια διοργάνωση με τον Ολυμπιακό. Παρ’ όλα αυτά, η UEFA έχει αρνηθεί να δημοσιοποιήσει οποιαδήποτε αλληλογραφία σχετικά με τα ιδιοκτησιακά ζητήματα της Φόρεστ. Αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε τρεις συλλόγους, μεταξύ των οποίων και η Πάλας, οι οποίοι έχασαν τη θέση τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω προβλημάτων πολλαπλής ιδιοκτησίας.
Η UEFA έχει συμβουλεύσει ομίλους με πολλαπλές ιδιοκτησίες ομάδων ότι μια δομή «τυφλής εμπιστοσύνης» (blind trust) είναι αποδεκτή για τους κανονισμούς της. Άλλοι οργανισμοί – όπως ο όμιλος Red Bull, το City Football Group και η Ineos – έχουν συμμορφωθεί με τους κανονισμούς της UEFA μεταβιβάζοντας προσωρινά μέρος ή το σύνολο της ιδιοκτησίας τους σε τέτοιες δομές, ώστε οι ομάδες να μπορούν να συμμετέχουν στην ίδια ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Μιλώντας το 2023 σε αμερικανικό podcast, ο Τσέφεριν είχε παραδεχτεί ότι η UEFA «έκλεινε τα μάτια» σε ζητήματα πολλαπλής ιδιοκτησίας. Είχε δηλώσει τότε: «Υπάρχουν σύλλογοι – ή τουλάχιστον ένας – για τον οποίο εξακολουθούμε να προσποιούμαστε ότι δεν έχει τον ίδιο ιδιοκτήτη με άλλον, ενώ στην πραγματικότητα έχει. Και δεν θα σας πω ποιος είναι. Μπορείτε να το μαντέψετε».
Η UEFA αρνήθηκε να σχολιάσει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ της Telegraph. Η Κρίσταλ Πάλας θα προσφύγει στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) στη Λωζάνη.
Διαβάστε ακόμα στο egglezoi.gr: London Calling: To Live Blog των Εγγλέζων για τη μεταγραφική περίοδο