Την περσινή σεζόν είδαμε τη Μπρέντφορντ να παραμένει ως ενθουσιασμένη “σταχτοπούτα” στην Πρέμιερ Λιγκ, όμως φέτος αποδεικνύει από την αρχή της σεζόν πως δεν πρόκειται απλά για έναν ενθουσιασμό με ημερομηνία λήξης, αλλά για μια τρομερά οργανωμένη ομάδα σε οικονομικό, διοικητικό και ποδοσφαιρικό επίπεδο.
Για μια ακόμη σεζόν στην Αγγλία, η «μικρούλα» Μπρέντφορντ εντυπωσιάζει, καθώς μετά από 15 αγώνες βρίσκεται στην δέκατη θέση, δείχνοντας από νωρίς πως δεν πρόκειται να ρισκάρει την παρουσία της στην Πρέμιερ Λιγκ. «Κερασάκι στην τούρτα» ήταν το «διπλό» στο Έτιχαντ στο τελευταίο παιχνίδι πριν τη διακοπή για το Μουντιάλ.
Η αρμάδα του «μάγου» Τόμας Φρανκ «ξέρανε» τον Γκουαρντιόλα και τους φίλους της πρωταθλήτριας Σίτι και απέδειξε για ακόμη μια φορά πως ήρθε για να μείνει στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.
Κι αν η νίκη στο Έτιχαντ ήρθε δύσκολα και με πιο αμυντικό στυλ ποδοσφαίρου, να υπενθυμίσουμε ότι νωρίτερα μέσα στη σεζόν η Μπρέντφορντ σκόρπισε την άλλη ομάδα του Μάντσεστερ, σκοράροντας τέσσερα γκολ και παίζοντας υπέροχο ποδόσφαιρο.
Πώς γίνεται λοιπόν να φτιάξεις έναν σούπερ επιτυχημένο και ελκυστικό σύλλογο με τα λιγότερα χρήματα στην κατηγορία; Οι «Bees» φαίνεται πως έχουν το…μέλι.
Το «good business» κόντρα στην επιθετική πολιτική της Νότιγχαμ Φόρεστ
Οι έχοντες τα ηνία της Μπρέντφορντ έχουν αποφασίσει ότι θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη του συλλόγου από τη βάση, αποφεύγοντας όμως τις υπεραξίες και τις τεράστιες δαπάνες. Σε συνεννόηση με τον Τόμας Φρανκ, η Μπρέντφορντ επιλέγει να ξοδεύει όσα αντέχει να ξοδέψει πετυχαίνοντας το «good business», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά από τον λονδρέζικο σύλλογο.
“Για να νικήσει ο Δαυίδ τον Γολιάθ χρειάζεται διαφορετικό όπλο. Αν ο Δαυίδ χρησιμοποιούσε το ίδιο όπλο, θα έχανε. Πρέπει να βρεις τα όπλα σου. Αυτό κάνει η Μπρέντφορντ”.
-Ράσμους Άνκερσεν, πρώην Διευθυντής αθλητικού τμήματος της Μπρέντφορντ (2015-2021)
Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι «Μέλισσες» να έχουν βάλει στα ταμεία τους πολλά χρήματα πουλώντας ουσιαστικά μερικούς παίκτες-βιτρίνα της ομάδας, όπως ο Γουότκινς (28 εκατομμύρια λίρες +5 εκατομμύρια μπόνους) ή ο Μπενραχμά (21.75 εκατομμύρια λίρες + 5 εκατομμύρια μπόνους), όμως δεν άφησαν ποτέ τον ενθουσιασμό των ζεστών χρημάτων να τους παρασύρει.
Άλλωστε, δεν ήταν και ποτέ στις προθέσεις του Μάθιου Μπένχαμ -από το 2012 που ανέλαβε τον σύλλογο- να χαράξει μια πολιτική σαν τη φετινή της Νότιγχαμ Φόρεστ.
Η σύγκριση φυσικά δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για το αντίθετο άκρο. Μια ομάδα που ανέβηκε φέτος στην Πρέμιερ Λιγκ μετά από χρόνια και ξόδεψε περίπου 150 εκατομμύρια λίρες, πραγματοποιώντας 21 μεταγραφές το περασμένο καλοκαίρι.
Το (μέχρι τώρα) αποτέλεσμα; Αρκεί μια ματιά στον πίνακα της βαθμολογίας. Η Μπρέντφορντ επιβιώνει εύκολα στην Πρέμιερ Λιγκ τα τελευταία χρόνια, ενώ η ιστορική Νότιγχαμ του Βαγγέλη Μαρινάκη, βρίσκεται στην 13η θέση με 13 βαθμούς και χωρίς να αποπνέει σε καμία περίπτωση εμπιστοσύνη ενόψει της συνέχειας. Φυσικά, αν τελικά η Φόρεστ καταφέρει να μείνει στην κατηγορία, όλα καλά. Αν όμως υποβιβαστεί, το οικονομικό πλήγμα θα είναι μεγάλο και η άνοδος θα είναι μονόδρομος την επόμενη σεζόν.
Η Μπρέντφορντ φρόντισε να προσθέσει στο ρόστερ της δυο έμπειρους ποδοσφαιριστές, τον κεντρικό αμυντικό της Μπέρνλι, Μπεν Μι και τον γκολκίπερ της Λάτσιο, Θωμά Στρακόσια (αμφότεροι ως ελεύθεροι).
Ταυτόχρονα , φρόντισε και για το μέλλον του συλλόγου επενδύοντας σε τρεις εξαιρετικά ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που μπορούν να φέρουν χρήματα στο ταμείο σε λίγα χρόνια, ενώ πρόκειται να διατηρήσουν και την απαραίτητη φρεσκάδα στο σύνολο του Τόμας Φρανκ.
Ο λόγος για τους Άαρον Χίκεϊ, τον 20χρονο αριστερό οπισθοφύλακα που αποκτήθηκε από τη Μπολόνια (16.5 εκατομμύρια λίρες). Τον Κιν Λιούις-Πότερ, 21χρονος αριστερός επιθετικός που αποκτήθηκε από τη Χαλ (19 εκατομμύρια λίρες). Και φυσικά, τον 22χρονο, διεθνή, Δανό επιθετικό μέσο, Μίκελ Ντάμσγκααρντ από τη Σαμπντόρια (15 εκατομμύρια λίρες).
Με αυτό τον τρόπο, η Μπρέντφορντ κατάφερε να διατηρήσει το… μέλι, δηλαδή την ομοιογένεια στο ρόστερ της και με την πολιτική του «good business» στόχος είναι να υπάρχει σταθεροποίηση και σταδιακή βελτίωση της ομάδας. Εξάλλου με αυτή την τακτική επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία μετά από 74 χρόνια και δεν πρόκειται να την αλλάξει.
Ζουν για το ευρωπαϊκό όνειρο
Στόχος, αλλά και όνειρο, το ευρωπαϊκό ταξίδι. Ναι, καλά διαβάσατε, στόχος της «μικρούλας» Μπρέντφορντ είναι να ζήσει ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ταξίδι. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει αναβαθμιστεί και η ακαδημία του συλλόγου, καθώς ήταν μια από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Πρέμιερ Λιγκ για να υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο για τον Φρανκ και την ομάδα του, καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Όσο παραμένει σταθερός ο κορμός της ομάδας, πάντως, η Μπρέντφορντ φαίνεται πως δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να εξασφαλίζει κάθε χρόνο την παραμονή στην κατηγορία (είναι και ο βασικός στόχος), γεγονός που της δίνει χώρο και χρόνο να σκέφτεται το βήμα παραπάνω, να ονειρεύεται μεγαλεία.
Διαβάστε ακόμα στο egglezoi.gr:Το τρομερό «ψαλιδάκι» του Τόμας-Ασάντε ! [vid]
Η περσινή χρονιά την βρήκε στη 13η θέση του βαθμολογικού πίνακα και αυτή είναι η καλύτερη θέση που έχει λάβει η ομάδα στο πρωτάθλημα στη σύγχρονη ιστορία της. Για να βρει κανείς ανάλογες πορείες της Μπρέντφορντ στην πρώτη εθνική κατηγορία της Αγγλίας πρέπει να γυρίσει πίσω στη δεκαετία του 1930.
Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πόσο ιστορικές στιγμές ζουν οι φίλοι των «Bees» και πόσο μεγάλο επίτευγμα θα είναι για τον σύλλογο να τερματίσει μέσα στην πρώτη δεκάδα, ανάμεσα σε ομάδες που έχουν ξοδέψει πολλά χρήματα για να βρίσκονται εκεί.
Το «κανόνι», Ιβάν Τόνεϊ
Σε αυτό το σημείο πρέπει να κάνουμε μια ειδική αναφορά στον πρώτο σκόρερ της Μπρέντφορντ, ένα πραγματικό «κανόνι» που γοητεύει τους «μεγάλους» του Νησιού, τον Ίβαν Τόνεϊ. O 26χρονος Βρετανός επιθετικός με καταγωγή από τη Τζαμάικα έδειξε από πέρσι τα δόντια του, καθώς στην πρώτη του χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ σκόραρε 12 τέρματα και μοίρασε 5 ασίστ σε 33 συμμετοχές. Φέτος, έχει ξεκινήσει τη σεζόν με το… πόδι στο γκάζι και είναι από τους πιο φορμαρισμένους επιθετικούς με 10 γκολ και 2 ασίστ σε 15 παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ.
Ο Τόνεϊ μπορεί να χαρακτηριστεί σημείο αναφοράς για την επίθεση των «Bees», με την αξία του να έχει εκτοξευθεί στις 45 εκατομμύρια λίρες. Μάλιστα, η Τότεναμ φαίνεται πως είναι η τελευταία ομάδα που έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τον Τόνεϊ, ο οποίος παρακολουθείται στενά και από άλλους μεγάλους συλλόγους.
Παρά την συνεχή εξέλιξή του, ο Τόνεϊ δεν έχει καταφέρει να κάνει ακόμη ντεμπούτο με την εθνική Αγγλίας (κλήθηκε μόνο σε έναν αγώνα, αλλά δεν αγωνίστηκε) και πολλοί στο Νησί θεωρούν, ότι αν αγωνιζόταν σε κάποια από τις μεγάλες ομάδες, θα είχε προτιμηθεί από τον Σάουθγκεϊτ, τουλάχιστον για το UEFA Nations League.
Ο Σάουθγκειτ δεν τον επέλεξε για το μουντιάλ του Κατάρ, προκαλώντας τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας του φίλαθλου κοινού, όμως ο Τόνεϊ φρόντισε να δώσει την καλύτερη απάντηση μέσα στο γήπεδο λίγες ώρες μετά, πετυχαίνοντας δυο γκολ κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι!
Το ζήτημα για τους «Bees» είναι αν θα καταφέρουν να κρατήσουν στο δυναμικό τους τον Τόνεϊ, αλλά και τους υπόλοιπους σημαντικούς ποδοσφαιριστές και τον προπονητή τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι η καλή δουλειά και οι μεγάλες επιτυχίες φέρνουν και μεγάλες… μεταγραφές. Τρανή απόδειξη η περίπτωση του Πότερ που άφησε τη Μπράιτον για λογαριασμό της Τσέλσι.
Forget about MONEY λοιπόν, we are talking about HONEY (and Toney of course…).