Συνέχεια στο αφιέρωμα με τις τρελές μεταγραφικές ιστορίες και βρισκόμαστε στον Γενάρη του 2013, όταν ο θεός Πίτερ Οντεμβίνγκι οδήγησε μόνος του μέχρι το Λόφτους Ρόουντ, χωρίς να υπάρχει συμφωνία για τη μεταγραφή του.
Τον Ιανουάριο του 2013, ο Νιγηριανός επιθετικός Πίτερ Οντεμβίνγκι έγραψε το όνομά του με κεφαλαία γράμματα στο πάνθεον των πιο κουλών μεταγραφικών ιστοριών. Ο Οντεμβίνγκι αγωνιζόταν στη Γουέστ Μπρομ, όμως ανυπομονούσε να πάρει μεταγραφή στην ΚΠΡ που του πρόσφερε νέο, βελτιωμένο συμβόλαιο και καλύτερες προοπτικές.
Η επιθυμία του να φύγει έγινε τόσο έντονη, που αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του – κυριολεκτικά. Το απόγευμα της 31ης Ιανουαρίου 2013, ο παίκτης μπήκε στο αυτοκίνητό του και οδήγησε 120 μίλια μέχρι το Λονδίνο, εμφανιζόμενος έξω από το γήπεδο της ΚΠΡ στο Λόφτους Ρόουντ, πεπεισμένος ότι επρόκειτο να υπογράψει με τη νέα του ομάδα. Μόνο που υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα: δεν είχε πάρει άδεια από τη Γουέστ Μπρομ να διαπραγματευτεί και δεν υπήρχε καμία οριστική συμφωνία μεταξύ των συλλόγων. Ψιλοπράγματα δηλαδή.
Ο Οντεμβίνγκι έφτασε χαμογελαστός και μάλιστα μίλησε στις κάμερες που τον περίμεναν – μια εικόνα που μεταδόθηκε ζωντανά από το Sky Sports News. «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν έτοιμος να ξεκινήσει «ένα νέο κεφάλαιο» στην καριέρα του. Εντελώς μόνος του.
#OnThisDay in 2013, Peter Odemwingie tried to force through a move to QPR by turning up at Loftus Road. pic.twitter.com/DP5uTu0xUJ
— Sky Sports Retro (@SkySportsRetro) January 31, 2022
Την ίδια στιγμή, στα γραφεία της Γουέστ Μπρομ οι ιθύνοντες έβλεπαν αποσβολωμένοι την τηλεοπτική μετάδοση. Ο σύλλογος δεν είχε δώσει καμία άδεια στον παίκτη να ταξιδέψει ή να μιλήσει με την ΚΠΡ. Η προκλητική αυτή κίνηση εκλήφθηκε ως μέγιστη αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Ο πρόεδρος της Γουέστ Μπρομ, Τζέρεμι Πις, δήλωσε αργότερα ότι ήταν «εξαιρετικά απογοητευμένος βλέποντας σε ζωντανή μετάδοση τον Οντεμβίνγκι να φτάνει στο Λόφτους Ρόουντ» χωρίς να υπάρχει συμφωνία, χαρακτηρίζοντας την πράξη του παίκτη «εντελώς αντιεπαγγελματική»theguardian.comtheguardian.com.
Οι άνθρωποι της ΚΠΡ, από την πλευρά τους, έμειναν εξίσου αμήχανοι. Ο τότε τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Μάικλ Μπιρντ, βγήκε να συναντήσει τον Οντεμβίνγκι στην είσοδο και ουσιαστικά του απαγόρευσε την είσοδο στο στάδιο – ο παίκτης έμεινε κυριολεκτικά «στην πόρτα», καθώς δεν είχε άδεια από τη Γουέστ Μπρομ να συζητήσει με την ΚΠΡ. Η σκηνή ήταν σουρεαλιστική: ο Οντεμβίνγκι, μόνος στο πάρκινγκ, να προσπαθεί μάταια να πείσει ότι «νόμιζε πως όλα είχαν κανονιστεί» και τα στελέχη της ΚΠΡ να τον ενημερώνουν ότι δεν μπορούν να τον δεχτούν. Στο μεταξύ, τα λεπτά ως το φινάλε των μεταγραφών μετρούσαν.
Πώς φτάσαμε όμως σε αυτή την παρεξήγηση; Οι πληροφορίες λένε ότι αρχικά η Γουέστ Μπρομ είχε όντως διαπραγματευτεί με την ΚΠΡ την παραχώρηση του Οντεμβίνγκι, πιθανώς σε μια συμφωνία που θα περιλάμβανε τον δανεισμό του Τζούνιορ Χόιλετ (τότε παίκτη της ΚΠΡ) ως αντάλλαγμα. Όταν όμως ο Χόιλετ αρνήθηκε να μετακινηθεί στους «Μπάγκις», η συμφωνία ουσιαστικά κατέρρευσε.
Ο Οντεμβίνγκι είτε δεν ενημερώθηκε ποτέ γι’ αυτό το ναυάγιο, είτε – το πιθανότερο – αρνήθηκε να το δεχτεί. Πιστεύοντας ότι η μεταγραφή του «σχεδόν είχε γίνει», πήρε μόνος του την πρωτοβουλία να πάει στην ΚΠΡ, ίσως ελπίζοντας ότι με την παρουσία του εκεί θα πίεζε τις δύο ομάδες να βρουν λύση την τελευταία στιγμή. Σου λέει αν πάω εκεί τι θα γίνει, δεν θα με βάλουν μέσα;
Δυστυχώς γι’ αυτόν, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Η Γουέστ Μπρομ όχι μόνο δεν ενέδωσε, αλλά θύμωσε περισσότερο. «Ήταν πλήρης παραφροσύνη», σχολίασε ο προπονητής της ομάδας, Στιβ Κλαρκ, αναφερόμενος στην απόφαση του παίκτη να οδηγήσει στο Λονδίνο χωρίς άδεια. «Ο Πίτερ δεν είχε την άδεια να βρίσκεται στην ΚΠΡ – γι’ αυτό και η ΚΠΡ τον γύρισε πίσω» δήλωσε κοφτά ο Κλαρκ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι ο σύλλογος θα κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον του παίκτη.
Χαρακτήρισε δε την πράξη του ως «jumping the gun» και υπονόησε ότι ο παίκτης είχε συμβουλευτεί πολύ κακούς μάνατζερ: «Αν ήμουν στη θέση του, θα έψαχνα για νέους εκπροσώπους» είπε δηκτικά.
Η μεταγραφική προθεσμία έληξε χωρίς να υπάρξει συμφωνία. Στις 10:45 μμ, ένα τέταρτο πριν το deadline, οι διαπραγματεύσεις εγκαταλείφθηκαν οριστικά. Ο Οντεμβίνγκι επέστρεψε εσπευσμένα πίσω στο Μπέρμιγχαμ, έχοντας κερδίσει μια θέση στο «πάνθεον των μεταγραφικών φιάσκων».
Η Γουέστ Μπρομ τον τιμώρησε με το μέγιστο πρόστιμο δύο εβδομάδων μισθού για την απειθαρχία του, ενώ ο ίδιος προσπάθησε να απολογηθεί. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι υπήρξε «παρεξήγηση» και ότι είχε μείνει με την εντύπωση από τον τεχνικό διευθυντή της Γουέστ Μπρομ, Νταν Άσγουορθ, πως η μεταγραφή του είχε ουσιαστικά εγκριθεί. Η ζημιά όμως είχε γίνει. Οι οπαδοί της Γουέστ Μπρομ αισθάνθηκαν προδομένοι και ο άλλοτε αγαπητός φορ αντιμετωπίστηκε με ψυχρότητα.
Μετά από αυτό το φιάσκο, η καριέρα του Οντεμβίνγκι στη Γουέστ Μπρομ ουσιαστικά τελείωσε. Έμεινε στην ομάδα έως το τέλος της σεζόν, όμως η φόρμα του έπεσε κατακόρυφα – σημείωσε μόλις ένα γκολ στα εναπομείναντα 15 παιχνίδια.
Το καλοκαίρι του 2013, ο σύλλογος τον παραχώρησε στην Κάρντιφ Σίτι, βάζοντας τελεία σε ένα κεφάλαιο που έκλεισε άδοξα. Αν είχαν χιούμορ ωστόσο, θα τον έδιναν στην ΚΠΡ.
Σήμερα, η ιστορία του Οντεμβίνγκι, με τον Guardian να γράφει πως η 31η Ιανουαρίου πρέπει «να καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Οντεμβίνγκι», ως εναλλακτικό σύστημα όπου οι παίκτες θα οδηγούν οι ίδιοι στους συλλόγους που θέλουν, για να διαπραγματευτούν, έτσι για την αλλαγή.
Μια στιγμή παραφροσύνης.
Διαβάστε ακόμα στο egglezoi.gr: London Calling: To Live Blog των Εγγλέζων για τη μεταγραφική περίοδο