Στον ιδιαίτερα μοναδικό κόσμο του αγγλικού ποδοσφαίρου μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα. Ακόμα και vegan ομάδα…
Με όνομα Forest Green και πράσινο χρώμα, οι οιωνοί προϊδέαζαν το τι μπορούσε να γίνει. Το 2017 η Forest Green Rovers έγινε και επίσημα η πρώτη vegan ομάδα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, λαμβάνοντας το Vegan Trademark από τη Vegan Society.
Η ομάδα ιδρύθηκε το μακρινό 1889 και έχει έδρα το Nailworth, μια μικρή πόλη με μόλις 5,794 κατοίκους. Το γήπεδο της, The New Lawn, έχει χωρητικότητα 5,141 – κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να χωρέσει σχεδόν όλη την πόλη.
Η ‘FGR’ αγωνίζεται στην League Two και δεν έχει κάποια ιδιαίτερη επιτυχία στο ιστορικό της, εκτός από μια σειρά τοπικά τρόπαια. Η μεγαλύτερη της ‘επιτυχία’ φυσικά για την οποία μπορεί να είναι περήφανη, είναι ότι έχει κερδίσει την υποστήριξη και τον σεβασμό της vegan κοινότητας.
Η ριζοσπαστικοποίηση της ομάδας έγινε το 2010 όταν ανέλαβε την FGR o Dale Vince,ένας επιχειρηματίας που ειδικεύεται στην ‘πράσινη ενέργεια’, πουλώντας ανανεώσιμη ενέργεια στο κοινό. Αρχικός του σκοπός ήταν να μετατρέψει την ομάδα, σε πρότυπο συλλόγου ‘φιλικού προς το περιβάλλον’.
Μια από τις πρώτες κινήσεις του νέου ιδιοκτήτη ήταν να απαγορεύσει το κόκκινο κρέας από το διαιτολόγιο των ποδοσφαιριστών της ομάδας, όπως επίσης και την πώληση κρεατικών στις καντίνες του γηπέδου. Και αυτό ήταν μόνο το πρώτο βήμα.
Όπως δηλώνει ο Dale Vince, «Αφαιρέσαμε και το λευκό κρέας από το μενού, μετά το ψάρι και πριν δύο χρόνια φτάσαμε στο τελικό στάδιο και αφαιρέσαμε και τα γαλακτοκομικά. Από τη στιγμή που το κάναμε αυτό, οι πωλήσεις μας σε φαγητά τετραπλασιάστηκαν».
Η Forest Green Rovers δεν διοικείται απλά από τον ιδιοκτήτη της ‘Ecotricity’, έχει συνδεθεί με τους σκοπούς και τις αξίες που προωθεί η εταιρεία. Στο γήπεδο υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα φωτοβολταϊκών, διαθέτει σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και χρησιμοποιούν μπάλες και ποδοσφαιρικά παπούτσια που δεν προέρχονται από δέρμα ζώων. Ακόμη και το πλαστικό απαγορεύεται στις εξέδρες του γηπέδου, σε σημείο που χρησιμοποιούν καλαμάκια από χαρτί!
Μπορεί οι ποδοσφαιριστές της ομάδας να μην είναι (όλοι) vegans, αλλά ο τρόπος ζωής της FGR επηρέασε αρκετούς φίλους της. Όπως δήλωσε στο euronews ο Chris Latham, ένας 30χρονος υποστηρικτής της ομάδας που έγινε vegan: «Διάβαζα μια απ’ τις πινακίδες που υπάρχουν [στο γήπεδο] για τον αντίκτυπο που έχει η βιομηχανία κρέατος στο περιβάλλον και στη ζωή των ζώων και όλα αυτά αντιστοίχησαν με αρκετά πράγματα τα οποία πιστεύω. […] Έτσι σκέφτηκα να δοκιμάσω κι εγώ. Ποτέ δεν κοίταξα πίσω, ήταν μια απ’ τις καλύτερες αποφάσεις που πήρα».
Όπως υποστηρίζει η ίδια η ομάδα στην ιστοσελίδα της, «Έχουμε φτάσει σε ένα κοινό σχεδόν δύο εκατομμυρίων από τότε που γίναμε επίσημα ομάδα vegan».
Το σίγουρο είναι ένα για την ‘πιο πράσινη ομάδα’… Είτε κατακτήσει σωρεία τροπαίων, είτε όχι, έχει γράψει τη δική της ιστορία έχοντας ξεκινήσει ένα πρωτόγνωρο ποδοσφαιρικό κίνημα, το οποίο κέρδισε το σεβασμό και την αναγνώριση ακόμα και της FIFA.
Αγγλικό ποδόσφαιρο σ’ αγαπώ, με τα ωραία και τα παράξενα σου.