Άλλοι γιόρτασαν την αλλαγή του χρόνου, εμείς γιορτάσαμε την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου Ιανουαρίου. Στο κλίμα των δικών μας ποδοσφαιρικών γιορτών λοιπόν, ετοιμάσαμε ένα ανάλογο αφιέρωμα.
Κάτσαμε και βρήκαμε τις πιο σύντομες σε διάρκεια μεταγραφές στο αγγλικό ποδόσφαιρο, και μερικές περιπτώσεις ομολογουμένως μας εξέπληξαν. Οι σχετικές μεταγραφές που βρήκαμε ήταν δεκάδες, με τη χρονική διάρκεια να μην ξεπερνά τους 2-3 μήνες, ωστόσο εστιάσαμε σε πέντε που μας τράβηξαν την προσοχή.
5. David Livermore
O Άγγλος κεντρικός μέσος διέπρεψε για εφτά χρόνια στην Millwall. Στην περίοδο 1999-2006, είχε καταγράψει σχεδόν 300 συμμετοχές με τα «Λιοντάρια». Το καλοκαίρι του 2006 όμως, ο Άγγλος χαφ αποφάσισε να αποχωρήσει από το Λονδίνο και να κατευθυνθεί προς το Elland Road.
Φτάνοντας στην Leeds έναντι 500 χιλιάδων λιρών, οι προσδοκίες του για αγωνιστικό χρόνο μειώνονται με το «καλημέρα» αφού η ομάδα για την ίδια θέση, απέκτησε επίσης τους Kevin Nicholls και Ian Westlake. Μέχρι και ο τότε τεχνικός της ομάδας, Kevin Blackwell, δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο για τον Livermore να πάρει αγωνιστικό χρόνο.
Το αποτέλεσμα ήταν ο Άγγλος ποδοσφαιριστής να πάρει αμέσως μεταγραφή για την Hull, έναντι του ίδιου ποσού μετά από μόλις… 10 μέρες παραμονής του στο Elland Road.
4. Clive Allen
Ο τέταρτος και γηραιότερος της σχετικής λίστας μας δεν είναι άλλος από τον «προδότη του Λονδίνου», Clive Allen, ο οποίος αγωνίστηκε για… εφτά διαφορετικές Λονδρέζικες ομάδες!
Ο παλαίμαχος Άγγλος φορ έπειτα από δύο πολύ καλές σαιζόν στην Queens Park Rangers, πήρε μεταγραφή για την Arsenal το 1980, με τους «Κανονιέρηδες» να πληρώνουν λίγο πιο κάτω από ενάμιση εκατομμύριο λίρες.
Έπειτα από μόλις τρία φιλικά προετοιμασίας χωρίς γκολ, ο τεχνικός της ομάδας Terry Neill πήρε την απόφαση να προσφέρει τον Clive Allen, ως αντάλλαγμα για τον αριστερό μπακ, Kenny Sansom της Crystal Palace.
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι μόλις η Arsenal απέσπασε την υπογραφή του Clive Allen, o Terry Neill είχε δηλώσει, «Εδώ δουλεύουμε σοβαρά. Οι οπαδοί μας αξίζουν το καλύτερο και αυτό πιστεύουμε ότι τους δίνουμε, φέρνοντας τον Clive».
3. David Unsworth
Ο Unsworth μπορεί να μην γεννήθηκε στο Liverpool, αλλά το Liverpool του στιγμάτισε τη ζωή. Μεγάλωσε εκεί, έπαιξε ποδόσφαιρο αρκετά χρόνια εκεί, παντρεύτηκε εκεί.
Ο Άγγλος που παραμένει μέχρι σήμερα ένας από τους πρώτους σκόρερς αμυντικούς στην Premier League, ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Everton και έπειτα από πέντε πετυχημένα χρόνια στην πρώτη ομάδα, οδεύει προς Λονδίνο για την West Ham.
Πέρασε ένα χρόνο εκεί με πολύ καλές εμφανίσεις, όμως βρισκόταν αρκετά μακριά από την οικογενειακή του βάση. Το 1998 λοιπόν παίρνει μεταγραφή για την Aston Villa, με σκοπό να μετριάσει την απόσταση μέχρι το Liverpool. Μετά από συνεχή πίεση της γυναίκας του όμως, ο Unsworth κινεί τα νήματα για να φύγει από το Birmingham.
Η Everton κάνει πρόταση στον ποδοσφαιριστή για να επιστρέψει στο Goodison Park και αυτός δεν χάνει ευκαιρία. Με μόλις ένα μήνα στην Aston Villa και χωρίς να καταγράψει ούτε και μία συμμετοχή, η Aston Villa έβαλε στα ταμεία της τα τρία εκατομμύρια από την Everton, που είχε δώσει πιο πριν στην West Ham.
Πάντως ο τότε τεχνικός της Villa, John Gregory, πρόσφερε θυμωμένος στον ποδοσφαιρικό κόσμο του Νησιού μια αξέχαστη ατάκα, «Είναι ξεκάθαρο πως είναι η κυρία του David που φορά τα παντελόνια στο σπίτι».
2. Mikel
Α, δεν το ξέρατε; Ναι. Ο John Obi Mikel που για 11 χρόνια αγωνίστηκε με τα μπλε στo Stamford Bridge, είχε ένα (πολύ) σύντομο, ξεχασμένο μα και επεισοδιακό πέρασμα από την Manchester United.
Όντας μαθητής ακόμη, ενώ εντυπωσίασε με τη χώρα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κ17, κερδίζει δοκιμαστικά από την Manchester United. Έπειτα από σχεδόν δύο μήνες προπονήσεων, επιστρέφει στην Νορβηγία όπου αγωνιζόταν για την Lyn.
Μετά από μερικούς μήνες αφού υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, ο Sir Alex Ferguson ταξιδεύει στη Νορβηγία για να συναντήσει τον ποδοσφαιριστή. Του κάνει ξεκάθαρο ότι τον θέλει στους «Κόκκινους Διαβόλους» και του αποκάλυψε ότι οι Roy Keane και Paul Scholes του δήλωσαν ρητά να αποκτήσει τον Mikel. Ενθουσιασμένος ο Νιγηριανός συμφωνεί, υπογράφει και φωτογραφίζεται στη Νορβηγία με τη φανέλα της United.
Μόνο που λίγο αργότερα μαθαίνει ότι η Lyn είχε υπογράψει ήδη προσύμφωνο με την Chelsea, έτσι ώστε ο ποδοσφαιριστής να μην αποκτηθεί από οποιαδήποτε άλλη ομάδα! Ο Mikel ταξιδεύει λοιπόν στο Λονδίνο για να συναντηθεί με την Chelsea, αφού είχε υπογράψει με την United.
Ο νεαρός ποδοσφαιριστής έπρεπε να πάρει μια απόφαση και τελικά καταλήγει στους Μπλε του Λονδίνου, αφού όπως αποκάλυψε, ήθελε να αγωνιστεί με τρεις έτερους Νιγηριανούς που περνούσαν από δοκιμαστικά στην Chelsea. Τελικά κανένας από τους άλλους τρεις συμπατριώτες του δεν έμειναν και ο Mikel έπρεπε να σταθεί στην απόφαση του.
Έτσι, χωρίς να αγωνιστεί με τους «Κόκκινους Διαβόλους», χωρίς να ανακοινωθεί καν επίσημα από την ομάδα, ο John Obi Mikel έχει να λέει για το δίμηνο πέρασμα του από το Carrington.
1. Dietmar Hamann
Κυρίες και κύριοι, έχουμε ένα νικητή. Ο ποδοσφαιριστής που δίδαξε τι σημαίνει να αλλάζεις ομάδα με ταχύτητα φωτός, αφού ο Didi, κυριολεκτικά μέσα λίγες ημέρες άλλαξε τρεις ομάδες!
Ο πολύπειρος ανασταλτικός μέσος με παρουσίες στη Bayern Munich, εδραιώθηκε στο Νησί με τα εφτά του χρόνια στη Liverpool και το Champions League που κατέκτησε το 2005. Με πέραν των 200 συμμετοχών και με έντονο ανταγωνισμό στη μεσαία γραμμή των Scousers, ο κύκλος του Γερμανού μέσου στο Anfield είχε κλείσει.
O Sam Allardyce άδραξε την ευκαιρία αφού το συμβόλαιο του Hamann δεν είχε ανανεωθεί και πήρε άνευ κόστους τον Γερμανό στο Reebok Stadium, για λογαριασμό της Bolton. Μόνο που ο Hamann άλλαξε αμέσως γνώμη και γνωρίζοντας το ενδιαφέρον της Manchester City για τον ίδιο… υπέγραψε στους «Πολίτες» ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ την ΕΠΟΜΕΝΗ μέρα! Σχεδόν ούτε να ανακοινωθεί δεν πρόλαβε από την Bolton και ο Didi βρίσκεται σε τρίτη ομάδα σε διάστημα λίγων ημερών.
Πάντως, οι της Bolton δεν ήταν καθόλου δυσαρεστημένοι με το τι έγινε αφού έβαλαν στα ταμεία τους 400 χιλιάδες λίρες από την City, χωρίς να πληρώσουν ούτε σεντ προηγουμένως. Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της ομάδας εκείνη την περίοδο, Phil Gartside, «Ήταν μια φανταστική δουλειά και οι καλύτερες 400 χιλιάδες που βγάλαμε ποτέ».
Υπάρχουν μεταγραφές και μεταγραφές. Υπάρχουν αυτές όπως των Alan Shearer και Roy Keane, που έμελλε να μείνουν για χρόνια στις νέες τους ομάδες και να γράψουν ιστορία με ολόχρυσα γράμματα. Υπάρχουν και αυτοί όμως που μας δίνουν τροφή για… ενδιαφέροντα άρθρα, χρόνια μετά τα «κατορθώματα» τους.