Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έφτασε το μεσημέρι στα γραφεία της Chelsea, η άρνηση της UEFA να δώσει παράταση στην πραγματοποίηση της απαγόρευσης μεταγραφών που δέχτηκε η Chelsea.
Ωστόσο όλα ξεκινάνε στις 22 Φεβρουαρίου. Η UEFA με επίσημη δήλωση της κάνει γνωστό ότι ο σύλλογος του Λονδίνου τιμωρήθηκε με απαγόρευση μεταγραφών για δύο αγωνιστικές περιόδους, λόγω της παράνομης προσέγγισης και υπογραφής ανήλικων παικτών εκτός της Ευρώπης.
Η UEFA συνολικά ερεύνησε 29 υποθέσεις ανήλικων παικτών που ξαφνικά «εμφανίστηκαν» στο Cobham με την ομάδα να δηλώνει ότι οι παίκτες περνάνε δοκιμαστικά στην ομάδα. Η αρμόδια αρχή δεν δέχτηκε την φαινομενικά «φθηνή» δικαιολογία της ομάδας με την απαγόρευση να ισχύει σε όλα τα τμήματα εκτός του γυναικείου τμήματος και αυτό του ποδοσφαίρου Σάλας.
Η ποινή επίσης συμπεριλάμβανε 599,535 λίρες πρόστιμο στην ομάδα και 90 μέρες να λύσουν το ζήτημα με τους παίκτες, ενώ και η FA δέχτηκε πρόστιμο 509,630 λιρών και μέσα σε έξι μήνες έπρεπε να κάνει μία ανακοίνωση σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και την τροπολογία που αφορά τις μεταγραφές ανήλικων παικτών. Η ομάδα το δικαίωμα να κάνει έφεση στην FIFA ή στο CAS, με σκοπό όχι την απαλοιφή της ποινής αλλά την παράταση ισχύος της όπως είχε κάνει και η Barcelona το 2014.
Τελικά οι «Μπλε» έκαναν της έφεση τους στην UEFA στις 5/3, ελπίζοντας ότι θα λάβουν τον απαραίτητο χρόνο. Φτάνοντας στο σήμερα έγινε γνωστό το μεσημέρι ότι η έφεση της Chelsea «έπεσε στο κενό» και ότι η τιμωρία θα έχει άμεση ισχύ.
Η FIFA θέλοντας να δικαιολογήσει την ξαφνική της απόφαση δήλωσε ότι πλέον επικεφαλής της επιτροπής εφέσεων είναι ο Thomas Bodstrom, ο οποίος δεν είναι όσο «ελαστικός» ήταν ο προκάτοχος του. Η τελευταία ελπίδα της ομάδας του Λονδίνου είναι αντιστρέψει την απόφαση της UEFA το CAS αλλιώς η τιμωρία περνά σε άμεση ισχύ.
Μυστήρια στην… Καταλανία
Στις 2 Απριλίου 2014, έγινε γνωστό ότι η UEFA τιμώρησε την Barcelona με 14 μήνες απαγόρευσης μεταγραφών και 306.000 λίρες πρόστιμο, για δέκα διαφορετικές υποθέσεις παράνομης προσέγγισης ανήλικων παικτών.
Η Barcelona χρειάστηκε μόλις τρεις ώρες για να σχηματίσει την έφεση της, καθώς εκείνο το καλοκαίρι θα αποχωρούσαν από το Camp Nou οι Puyol και Valdes. Η μόνη διαφορά ήταν ότι σε εκείνη την περίπτωση το CAS δεν θα έβγαζε απόφαση νωρίτερα από τον Αύγουστο δίνοντας έτσι στην ομάδα το δικαίωμα να κάνει τις απαραίτητες μεταγραφικές κινήσεις.
Για την ιστορία εκείνο το καλοκαίρι ξόδεψε 150 εκατομμύρια ευρώ, φέρνοντας στην Βαρκελώνη τους Luis Suarez από την Liverpool, Ivan Rakitic από την Sevilla, Marc-Andre Ter Stegen από την Borussia Mondengladbach, Thomas Vermaelen από την Arsenal, Claudio Bravo από την Real Sociedad, Jeremy Mathieu από την Valencia και τον Alen Halilovic από την Dinamo Zagreb. Οι περισσότεροι από αυτούς τους παίκτες βοήθησαν την Barcelona στις κατακτήσεις τίτλων που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια.
Τελικά το CAS αρνήθηκε την έφεση των «Blaugrana» με αποτέλεσμα η ποινή των 14 μηνών να τίθεται σε ισχύ άμεσα, απαγορεύοντας έτσι τις μεταγραφές για την Barcelona μέχρι και τον Ιανουάριο του 2016.
Είναι πολλά τα λεφτά… Nasser Al-Khelaifi
Η Paris Saint-Germain «σόκαρε» τον ποδοσφαιρικό κόσμο το 2017, καθώς το καλοκαίρι έφτασε σε συμφωνία με τον τότε Βραζιλιάνο αστέρα της Barcelona, Neymar, για 222 εκατομμύρια ευρώ, τιμή η οποία ακόμα παραμένει ρεκόρ ακριβότερης μεταγραφής για παίκτη και τον δανεισμό του Kylian Mbappe, από την πρωταθλήτρια Monaco, για ένα χρόνο με οψιόν αγοράς για 145 εκατομμύρια ευρώ συν άλλα 35 εκατομμύρια για επίτευξη στόχων.
Η UEFA το 2018 αμέσως ξεκίνησε έρευνες όσον αφορά την αγορά των δύο αστέρων για τυχόν παραβίαση του FFP (Financial Fair Play). Παρ όλα αυτά η υπόθεση έκλεισε λίγους μήνες μετά, καθώς σύμφωνα με την UEFA η ομάδα της Γαλλίας δεν παραβίασε τους κανόνες του FFP, καθώς οι μεταγραφικές κινήσεις της το 2017 και 2018 ήταν σύμφωνες με τους νόμους. Ωστόσο δεν παρέλειψαν να αναφέρουν ότι οι μελλοντικές μεταγραφές της ομάδας θα παραμείνουν υπό επιτήρηση από την UEFA για τυχόν παραβιάσεις.
Η PSG είχε προχωρήσει σε έφεση λίγο καιρό μετά τον έλεγχο της UEFA, δηλώνοντας ότι δεν παραβίασε κανέναν κανονισμό παρά τις δύο δαπανηρές μεταγραφές. Η υπόθεση έκλεισε τον Ιούνιο του 18’, ωστόσο ο επικεφαλής του σώματος οικονομικού ελέγχου ζήτησε να ξανανοίξει ο φάκελος της υπόθεσης για περαιτέρω έρευνα. Άλλωστε το ξαφνικό κλείσιμο της υπόθεσης είχε προκαλέσει έντονη έκπληξη, καθώς κάποια μέλη του κλιμακίου της UEFA πίστεψαν ότι ορισμένοι χορηγοί της ομάδας παρείχαν μεγάλα ποσά, ώστε να αυξηθούν με ταχύτερους ρυθμούς τα έσοδα της ομάδας.
Εν τέλει η UEFA υποστήριξε ότι παρά τις κινήσεις της τα οικονομικά της ομάδας ήταν «εντός της επιτρεπόμενης παρέκκλισης». Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι η ομάδα του Παρισιού ποτέ δεν προχώρησε στις αναμενόμενες πωλήσεις παικτών που είχε δεσμευτεί, ώστε να αποβάλει από πάνω της το «μάτι» της UEFA, αντιθέτως προχώρησε στην μεταγραφή νέων παικτών με το κόστος να είναι χαμηλότερο αυτή την φορά.
Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις ομάδων, οι οποίες τιμωρήθηκαν από την UEFA για ανάλογες παραβιάσεις και με ανάλογο τρόπο όπως η Real και Atletico Madrid, ωστόσο καμία υπόθεση μέχρι σήμερα δεν είχε την ίδια διαχείριση όπως είχε αυτή των Barcelona και Paris.
Μπαίνοντας στον πειρασμό να περάσουμε στα πλαίσια της συνωμοσιολογίας και των υποθέσεων τείνουμε να πιστεύουμε, ότι οι ισχυρισμοί των Football Leaks, σχετικά με το πώς διαχειρίστηκαν τις υποθέσεις τους η Paris, Barcelona αλλά και η Manchester City περιέχουν ένα ποσοστό αλήθειας μέσα τους. Εξάλλου εάν ήταν τελείως ψεύτικοι ισχυρισμοί η FIFA δεν θα έμπαινε στον κόπο να κάνει ανακοίνωση διαψεύδοντας αυτούς τους ισχυρισμούς.
Συντάκτης: Μάριος Αγγελέτος