Θυμάστε την Μπέρνλι των προηγούμενων ετών, με το αντιτουριστικό ποδόσφαιρο, που είχε μάθει να επιβιώνει παρά την δριμεία κριτική που της ασκούνταν; Από φέτος, ξεχάστε την…
Η Μπέρνλι την περυσινή σεζόν δεν έθελξε με την απόδοση της, το αντίθετο θα λέγαμε. Σαν αποτέλεσμα αυτού οχτώ αγώνες πριν το τέλος της χρονιάς απολύθηκε, έπειτα από σχεδόν δέκα σεζόν, ο προπονητής Σον Ντάις, με την ομάδα να βρίσκεται εντός των θέσεων υποβιβασμού. Τη παρτίδα δε κατάφερε να «σώσει» ούτε ο υπηρεσιακός Μάικ Τζάκσον, με τους «Κλάρετς» να υποβιβάζονται νομοτελειακά στην Τσάμπιονσιπ έπειτα από εφτά σεζόν στην μεγάλη κατηγορία.
Την στιγμή που η ομάδα αποχαιρετούσε και μαθηματικά την Πρέμιερ Λιγκ και παρά την αυστηρή κριτική από τον τύπο για την απόλυση του Ντάις, οι υπεύθυνοι της ομάδας είχαν πάρει ήδη την απόφαση να προχωρήσουν σε σαρωτικές αλλαγές. Έτσι λοιπόν στις 14 του Ιουνίου ανακοινώθηκε ως νέος προπονητής της ομάδας ο, θρύλος της Μάντσεστερ Σίτι, Βίνσεντ Κομπανί.
Ο Βέλγος προπονητής μετά από δύο μέτρια χρόνια στον πάγκο της Άντερλεχτ (8η και 4η θέση), όπου έδωσε δείγματα του επιθετικού ποδοσφαίρου που θέλει να παρουσιάσει, πήρε το χρίσμα σε μία ομάδα που μόνο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν έπαιζε. Οι τακτικές του Ντάις, παρά το γεγονός πως έσωζαν σχετικά άνετα την παρτίδα για τους «Κλάρετς», θεωρούταν από την μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου ως αναχρονιστικές.
Το μέλλον για το σύλλογο φάνταζε δυσοίωνο το καλοκαίρι. Η νέα διοίκηση, που είχε αποκτήσει την Μπέρνλι στα τέλη του 2020, αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες με τη ζημιά να υπολογίζοταν ως και 115 εκατομμύρια λίρες. Επιτακτική ήταν η πώληση κορυφαίων ποδοσφαιριστών, καθώς και η μείωση μισθών, με σκοπό να εξασφαλισθούν χρήματα για μεταγραφές.
Οι πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές έφεραν γρήγορα προτάσεις κι εν τέλει πωλήθηκαν σύντομα. Συνολικά οι Πόουπ, Κορνέ, ΜακΝιλ και Κόλινς απέφεραν στα ταμεία του συλλόγου 73,5 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον εξοικονομήθηκαν σημαντικά χρήματα σε μισθούς, αφού οι Χένεσι, Ταρκόφσκι και Μι αποχώρησαν ως ελεύθεροι, ενώ τέλος μία μεταγραφή που είχε κοστίσει 17.5 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο, ο θηριώδης σέντερ φορ Βέγκχορστ έφυγε, κατόπιν επιθυμίας του, ως δανεικός στη Μπεσίκτας, με οψιόν αγοράς.
Παρά τα υψηλά έσοδα από τις πωλήσεις, η πολιτική στις αγορές κινήθηκε σε εντελώς διαφορετική λογική. Οι ακριβότερες μεταγραφές κόστισαν από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ έκαστος και αφορούσαν τους Μπένσον και Ζαρουρί, δύο ταλαντούχους εξτρέμ από το βέλγικο πρωτάθλημα. Αποκτήθηκαν συνολικά 16 ποδοσφαιριστές για τους οποίους ξοδεύτηκαν μόνο 24 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι 26 ετών, όπου σε συνδυασμό με τις πωλήσεις δημιουργεί κέρδος της τάξης των 49,5 εκατομμυρίων ευρώ, βελτιώνοντας σημαντικά τον ισολογισμό.
Η σφραγίδα του Κομπανί σε αυτές τις μεταγραφές φαίνεται στο παρελθόν των περισσότερων ποδοσφαιριστών. Παίκτες από το βέλγικο πρωτάθλημα και από τις ακαδημίες της Μάντσεστερ Σίτι, όπου βρίσκονταν για έντεκα χρόνια, ενώ το τμήμα σκάουτινγκ έφερε τους Τουάιν, Τσούρλινοφ, Μπέγιερ, Μάατσεν, Ντερβίσογλου και ΜακΝάλι.
To ρόστερ αποτελεί ένα πάντρεμα του ταλέντου των πολλών νεαρών οι οποίοι αποκτήθηκαν και των έμπειρων ποδοσφαιριστών οι οποίοι επέλεξαν να παραμείνουν στην ομάδα μετά τον υποβιβασμό, προσδίδοντας την απαραίτητη γνώση της κατηγορίας. Παρά το νέο εγχείρημα το οποίο κανείς πριν την έναρξη της σεζόν δεν ήξερε αν θα αποδώσει, οι στοιχηματικές εταιρείες τοποθετούσαν τη Μπέρνλι στα φαβορί για την πρώτη εξάδα και συνεπώς την είσοδο έστω στα μπαράζ ανόδου.
Το πρώτο παιχνίδι στην έδρα της περυσινής φιναλίστ των πλέι-οφ Χάντερσφιλντ ήταν μόνο το πρώτο δείγμα της νέας εποχής των «Κλάρετς». Η ομάδα του Κομπανί ήταν εντυπωσιακή, έχοντας πλήρη έλεγχο του αγώνα με το τελικό σκορ (0-1) να την αδικεί, καθώς θα μπορούσε να πετύχει και άλλα γκολ. Ακολούθησε μία σειρά αγώνων κόντρα σε Λούτον, Γουότφορντ, Χαλ και Μπλάκπουλ, όπου η Μπέρνλι παρότι καλύτερη δεν κατάφερε να νικήσει κανέναν, έχοντας τρεις ισοπαλίες και μία ήττα, με 1-0 στο Βίκαρατζ Ρόουντ.
Με τις τελευταίες χρονικά μεταγραφές να μπαίνουν στην εξίσωση προς τα τέλη του Αυγούστου, με εκκίνηση το παιχνίδι κόντρα στη Σριούσμπερι για το Λιγκ Καπ και την οριακή πρόκριση (0-1), η Μπέρνλι ανέβασε κατακόρυφα την απόδοση της χτίζοντας βήμα βήμα ένα αήττητο σερί το οποίο την έχει οδηγήσει από χθες (17 Οκτωβρίου), στην κορυφή της βαθμολογίας της Τσάμπιονσιπ.
Η αλλαγή που οδήγησε στη βελτίωση και εν τέλει στη κορυφή μετά από 14 αγωνιστικές πάντως δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα, αλλά κυρίως την τακτική. Ενώ στους πρώτους αγώνες ο Κομπανί ξεκινούσε με σύστημα 4-3-3, πλέον είναι ξεκάθαρη η επιλογή του 4-2-3-1 με τον Τζος Μπράουνχιλ να μετατοπίζεται από εσωτερικός μέσος σε ρόλο «δεκαριού», μία θέση που τον απελευθέρωσε με αποτέλεσμα να πραγματοποιεί τη καλύτερη σεζόν της καριέρας του ως τώρα, κάνοντας την ομάδα του ακόμη πιο επικίνδυνη επιθετικά.
Παράλληλα βλέπουμε δύο σύγχρονα φουλ-μπακ, Βιτίνιο και Μάατσεν, να συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη της ομάδας, ανεβοκατεβαίνοντας τις πλευρές και συνεισφέροντας ουσιαστικά σε γκολ και ασίστ (8). Αξίζει βέβαια να τονιστεί πως αυτό το αήττητο σερί θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αποκλειστικά νικηφόρο, καθώς θέλετε η απειρία, θέλετε η τύχη, η Μπέρνλι έχει καταφέρει να δεχτεί τρία γκολ μετά το 85ο λεπτό, που της έχουν στερήσει συνολικά έξι βαθμούς!
Το παιχνίδι του Σαββάτου όμως, απέναντι στη Σουόνσι, το οποίο μάλιστα ήταν ντέρμπι εξάδας, έδειξε πως η νεανική ομάδα που έχει χτίσει ο Κομπανί, εκτός από ποδοσφαιρικό θράσος, που φάνηκε εξ αρχής πως διαθέτει, ωριμάζει παιχνίδι με το παιχνίδι. Οι «Κλάρετς» πέτυχαν τέσσερα γκολ απέναντι σε έναν πολύπειρο και ικανό αντίπαλο, είχαν συνολικά δέκα σουτ (πέντε προς την εστία) κι έγραψαν το τελικό σκορ πριν την συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα.
Εν κατακλείδι, δεν ξέρουμε αν η ομάδα θα συνεχίσει έτσι και θα μπορέσει να ανέβει ξανά στα «σαλόνια» της Πρέμιερ Λιγκ ή αν συνολικά το πρότζεκτ με νέο ηλικιακά προπονητή, αλλά και ρόστερ, θα είναι επιτυχημένο, όμως σίγουρα αυτή η νέα Μπέρνλι αρέσει σε ένα φίλαθλο κοινό, που έως τώρα λάτρευε να μισεί το τρόπο παιχνιδιού της!
Διαβάστε επίσης για τον νέον ιδιοκτήτη της Τσέλσι και τους έτερους συμπατριώτες του στο Νησί: «Cowboys from Hell»: Όταν ακούγονται σπιρούνια στην παμπ