Λόγω St. Patrick’s Day, καλούμαστε να αναφερθούμε στους 15 καλύτερους Ιρλανδούς ποδοσφαιριστές που έχουν δοξάσει τα γήπεδα του αγγλικού πρωταθλήματος.
Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, ή η Γιορτή του Αγίου Πατρικίου, είναι μια πολιτιστική και θρησκευτική εορτή που λαμβάνει χώρα την 17η Μαρτίου, την επέτειο του θανάτου, κατά την παράδοση, του Αγίου Πατρικίου, του σημαντικότερου προστάτη-Αγίου της Ιρλανδίας. Λόγω της ημέρας, σας παρουσιάζουμε μια λίστα που αποτελείται από τους 15 καλύτερους ποδοσφαιριστές με καταγωγή από το «Σμαραγδένιο Νησί».
Παρά το γεγονός πως αυτή τη χρονική περίοδο, οι Ιρλανδοί ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε top ομάδες είναι οριακά δυσεύρετοι, ανά χρόνια υπήρξαν ορισμένοι που κατάφεραν να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, φορώντας τις φανέλες των Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους, Άρσεναλ, Μπαρτσελόνα και Σέλτικ.
Μη βιαστείτε να σχολίασε τις επιλογές, ή τις απουσίες της παρακάτω λίστας. Δε σκοπεύουμε απλά να αναφέρουμε κάποια γνωστά ονόματα, αλλά παίχτες που στο παρελθόν έδειξαν την αξία τους, αφήνοντας το όνομά τους χαραγμένο στην ιστορία του ιρλανδικού ποδοσφαίρου.
15. Μπρένταν Μπράντλεϊ
Όχι και το γνωστότερο όνομα στην «αγορά», σωστά; Ο εν λόγω κύριος είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ιρλανδικού πρωταθλήματος, με 235 τέρματα. Αγωνιζόμενος ως επιθετικός, πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του στη Φιν Χαρπς, με την οποία κατέκτησε το κύπελλο Ιρλανδίας το 1974.
14. Ντέιβιντ Ο’Λίρι
Το όνομα του πρώην αμυντικού της Άρσεναλ και προπονητή της Άστον Βίλα, θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη των Ιρλανδών, ως ο άνθρωπος που έστειλε την εθνική στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου (καλύτερη επίδοσή τους), σκοράροντας εναντίον της Ρουμανίας. Αγωνιζόμενος ως βασικός με τους «Κανονιέρηδες» από το 1975 έως το 1993, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα.
13. Πάτρικ Ο’Κόνελ
Ο πρώτος Ιρλανδός αρχηγός στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και προπονητής που χάρισε στην Ρεάλ Μπέτις τον πρώτο της τίτλο. Με διαφορά ο αρχαιότερος της λίστας μας, έχει μείνει στην ιστορία ως μία από τις σπουδαιότερες ιρλανδικές αθλητικές φυσιογνωμίες της εποχής του.
12. Ντέιμιεν Νταφ
Αυτός εδώ δε χρειάζεται συστάσεις. Ο Ντέιμιεν Νταφ υπήρξε θρύλος των Μπλάκμπερν και Τσέλσι. Αγαπήθηκε από πάρα πολλούς, παρά το σύντομο χρονικό διάστημα παραμονής του στους Λονδρέζους, κερδίζοντας την Πρέμιερ Λιγκ back-to-back, «αναγκάζοντας» νωρίτερα την UEFA να τον ονομάσει στη λίστα των καλύτερων της χρονιάς του 2002.
11. Ρέι Χιούτον
Σκόρερ του πιθανότερα «σπουδαιότερου τέρματος» στην ιστορία της εθνικής, ο άλλοτε μέσος της Λίβερπουλ έδωσε τη νίκη στην ομάδα του εναντίον της μεγάλης Αγγλίας του Πίτερ Σίλτον, στο Euro του 1988. Με τους «Κόκκινους» κατέκτησε δύο πρωταθλήματα κι ένα κύπελλο.
10. Ντάνι Μπλαντσφλάουερ
Ο αρχηγός της Τότεναμ κατά τη χρονιά του νταμπλ (1960/61) και μετέπειτα κατά την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων και πρώτος Βορειοϊρλανδός της λίστας. Το 2009 σε ένα poll στη The Times, ψηφίστηκε ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της ομάδας. Αγωνίστηκε εκεί για δέκα χρόνια, πραγματοποιώντας 337 εμφανίσεις.
9. Τζον Ο’Σι
Άλλος ένας για τον οποίο οι συστάσεις είναι περιττές. Ο πρώην αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην οποία «υπηρέτησε» για 12 χρόνια, μετράει πλέον πάνω από 100 συμμετοχές με το εθνόσημο στο στήθος, κάτι που λίγοι έχουν καταφέρει. Με τους «Κόκκινους Διαβόλους» έχει κατακτήσει πέντε Πρέμιερ Λιγκ, τρία κύπελλα, ένα Τσάμπιονς Λιγκ και το Παγκόσμιο Συλλόγων.
8. Σέι Γκίβεν
Ο επί σχεδόν 20 χρόνια βασικός τερματοφύλακας της Ιρλανδίας, αποτελεί ζωντανό θρύλο της Νιούκαστλ, μετρώντας 354 εμφανίσεις με τη φανέλα της. Χωρίς να έχει αγωνιστεί σε κορυφαία ομάδα, αποτελεί αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ.
7. Πολ ΜακΓκραθ
Γενικότερα γνωστός για τα εξω-αγωνιστικά του προβλήματα και τους τραυματισμούς του, ο Πολ ΜακΓκραθ είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους Ιρλανδούς μέσους. Από το 1982 έως το 1996 αγωνίστηκε για τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άστον Βίλα, κερδίζοντας τρία κύπελλα κι αρκετές προσωπικές διακρίσεις.
6. Τζόνι Τζάιλς
O Τζόνι Τζάιλς αποτέλεσε βασικό στέλεχος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά τη τραγωδία του Μονάχου. Το 1963 μετακόμισε στη Λιντς, όπου κι έγινε θρύλος, κερδίζοντας τρία πρωταθλήματα, φτάνοντας στους τελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και Κυπελλούχων αντίστοιχα.
5. Πάκι Μπόνερ
Ο δεύτερος και τελευταίος τερματοφύλακας της λίστας. Ο Πάκι Μπόνερ υπερασπιζόταν την εστία της ομάδας κατά τη νίκη εναντίον της Ρουμανίας. Με τις σπουδαίες επεμβάσεις του έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του κι έμεινε στην ιστορία ως ο κορυφαίος τερματοφύλακας που έχει φορέσει τη φανέλα της Ιρλανδίας.
4. Λίαμ Μπρέιντι
O θρύλος της Άρσεναλ, με την οποία κατέκτησε το FA Cup, ήταν μέλος της ομάδας της Ιρλανδίας που κατάφερε να αγωνιστεί για πρώτη φορά σε Euro, το 1988. Μετά τους «Κανονιέρηδες», συνέχισε την καριέρα του στην Ιταλία και τις Γιουβέντους, Σαμπντόρια και Ίντερ σηκώνοντας δύο φορές τη Σέρια Α.
3. Ρόμπι Κιν
Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής με 68 τέρματα, έχει αγωνιστεί στις Ίντερ, Λίβερπουλ, Τότεναμ, ΛΑ Γκάλαξι και πολλές ακόμη. Αποσύρθηκε τον Νοέμβριο του 2018 σε ηλικία 38 ετών και τελευταίος του ποδοσφαιρικός «ρόλος» ήταν αυτός του βοηθού προπονητή στην Μίντλεσμπρο και την Εθνική Ιρλανδίας.
2. Τζόρτζ Μπεστ
Δεύτερος και τελευταίος Βόρειοϊρλανδός της λίστας και πιθανότατα ο καλύτερος όλων. O θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε δύο πρωταθλήματα κι ένα Ευρωπαϊκό, λίγα χρόνια μετά τον αποδεκατισμό της ομάδας από τη τραγωδία του Μονάχου. Έχει μείνει στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.
1. Ρόι Κιν
Παρά το γεγονός πως ο Ρόι Κιν δεν κατάφερε πολλά με την εθνική του ομάδα, είναι κατά κοινή ομοφωνία ο καλύτερος Ιρλανδός που έχει παίξει στο άθλημα. Ο άνθρωπος που αγαπάμε να μισούμε, ήταν ο πιο εμβληματικός αρχηγός στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ομάδα την οποία «υπηρέτησε» από το 1993 έως το 2005. Επτά πρωταθλήματα, ένα τρεμπλ και τέσσερα κύπελλα είναι απλά μερικοί από τους ομαδικούς τίτλους που κατέκτησε. Σε προσωπικό επίπεδο είχε ονομαστεί έξι χρονιές στην καλύτερη ενδεκάδα της σεζόν, ενώ αργότερα ως προπονητής κατέκτησε την Τσάμπιονσιπ με τη Σάντερλαντ.
Πηγή: The Sportster