Το λαϊκό μας άσμα λέει πως «ο αετός πεθαίνει στον αέρα». Να που δεν ισχύει το ίδιο όμως, καθώς οι «Αετοί» του Λονδίνου αποδίδουν έξοχα.
Η φετινή παρουσία της Crystal Palace στην Premier League, αποτελεί μέχρι στιγμής μια μεγάλη έκπληξη. Κι αυτό καθώς, τα πρώτα δείγματα της ομάδας, επί ηγεσίας Patrick Vieira, δείχνουν πως ο σύλλογος έχει αλλάξει για τα καλά «ρότα».
Το προηγούμενο καλοκαίρι, οι «Αετοί» του Λονδίνου πάτησαν με «μανία» το κουμπί της επανεκκίνησης. Αλλαγή τεχνικού μετά από τέσσερα χρόνια κι απομάκρυνση σχεδόν μιας ντουζίνας παικτών. Ο Steve Parish είχε πάρει την απόφαση, να αλλάξει για τα καλά η Crystal Palace. Εκ των αποτελεσμάτων, η αλλαγή φαίνεται και επιτυχημένη.
Για την προηγούμενη κατάσταση, εννοείται δε έφταιγε ο Roy Hodgson. Ο έμπειρος τεχνικός προσπαθούσε με ό,τι υλικά είχε, όντας πολύ περιορισμένος. Στα αξιοσημείωτα, το γεγονός πως η Palace ξόδεψε 30 εκατομμύρια λίρες παραπάνω φέτος στο μεταγραφικό παζάρι, σε σχέση με τις προηγούμενες επτά μεταγραφικές περιόδους. Κι αυτό δείχνει την προσπάθεια της ομάδας για αλλαγή.
Η πρώτη κίνηση, ήταν η πρόσληψη νέου προπονητή, εκ διαμέτρου αντίθετου από τον Roy Hodgson. Στο Λονδίνο βρήκε τη βάση του ο Patrick Vieira, ο οποίος δεν είχε και την ενδεδειγμένη προπονητική εμπειρία γι’ αυτό το επίπεδο. Ωστόσο, το ποδόσφαιρο όπως το έχει στο μυαλό του η πάλαι πότε δόξα της Arsenal, αποτέλεσε τον σημαντικότερο παράγοντα, που έκανε τον Parish να του δώσει τη θέση. Ο Γάλλος εξ αρχής έσπευσε να διαφοροποιήσει την ομάδα, κάνοντάς τη να πιέζει ψηλά, να παίζει γρήγορα, να σκέφτεται γρήγορα, και κυρίως να τρέχει. Καμία σχέση οι τωρινοί «Αετοί» με το «βρετανικό» στυλ που υπήρχε επί Hodgson.
Βέβαια, αυτό δε σήμαινε πως οι «Αετοί» θα γίνονταν και εντελώς απρόσεκτοι αμυντικά. Έχουν καταφέρει να ρίξει μια τριάρα στην Tottenham, να κερδίσουν με δυο τέρματα τη Manchester City, και γενικώς αρνούνται να χάσουν, αφού μετρούν έξι ισοπαλίες σε έντεκα παιχνίδια, ενώ στα μισά έχουν βρεθεί πίσω στο σκορ. Καθόλου άσχημα για μια ομάδα που, για μια ακόμα χρονιά, ξεκινούσε ως ένα εκ των φαβορί για υποβιβασμό.
Προφανώς, η μεγάλη αλλαγή δεν επήλθε μόνο στον πάγκο της ομάδας, αλλά και στη στελέχωση του ρόστερ. Ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας έπεσε κατά δυο μονάδες. Οι μεταγραφές που έγιναν αφορούσαν όλες παίκτες με ταλέντο και προοπτική, καθιστώντας τους έτσι «Αετούς» διψασμένους για το κάτι παραπάνω. Ο μέσος όρος ηλικίας της βασικής αμυντικής τετράδας είναι τα 25 έτη, με τους Guehi και Mitchell να είναι 21 ετών, ενώ ο Andersen πατά στα 25. Άλλες προσθήκες, όπως ο Edouard (23 ετών), ο Olise (19 ετών), ο Gallagher (21 ετών) και ο Hughes (26 ετών) επιβεβαιώνουν για του λόγου το αληθές.
Κι όλοι αντίστοιχα, «κουμπώνουν» στο πλάνο του Vieira και από μεριάς ποδοσφαιρικών ικανοτήτων. Για παράδειγμα ο Gallagher παίρνει συνεχώς ανεβάσματα στο κέντρο, πιέζει, ενώ έχει σκοράρει και τέσσερις φορές. Στην επίθεση, οι Zaha, Benteke και Edouard έχουν όλοι σκοράρει (πλην του Mateta και του Ayew), δίνοντας ποικιλία επιλογών για την εκτέλεση, πράγμα που τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε, καθώς το επιθετικό »δόγμα» της ομάδας ήταν Zaha, Zaha, Zaha! Κι ο ίδιος, μετά από αρκετό καιρό, δείχνει να πιστεύει πραγματικά στις δυνατότητες της ομάδας.
Γενικότερα, οι φίλοι των «Αετών» μπορούν να έχουν το βλέμμα τους στο μέλλον, έχοντας αρκετή αισιοδοξία. Τα πρώτα δείγματα γραφής της Crystal Palace είναι άκρως θετικά και ελπιδοφόρα. Και αποδεικνύουν πως το μεγάλο ρίσκο για «ολική επαναφορά» που πάρθηκε, δεν θα κοστίσει. Μπορεί να είναι αρκετά νωρίς ακόμα, αλλά θα πρέπει να αλλάξουν πολλά για να αλλάξει κι αυτή η πεποίθησή μας.