Μια από τις ελκυστικές λεπτομέρειες των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου των χωρών των Βρετανικών Νήσων, είναι το ότι «φιλοξενούν» ορισμένα από τα καλύτερα και «αρχαιότερα» derby στην ιστορία του αθλήματος.
Τρανό παράδειγμα είναι το «Black Country derby», μεταξύ των Wolverhampton και West Brom, των οποίων η πρώτη συνάντηση χρονολογείται στις 2 Ιανουαρίου του 1886, όταν και βρέθηκαν αντιμέτωπες σε έναν αγώνα του FA Cup, από τον οποίο «έφυγε» νικήτρια ή West Brom, κερδίζοντας με 3-1. Ωστόσο, τα πρωταθλήματα αυτά, λόγω της ιδιαιτερότητας του ότι «στεγάζουν» και ομάδες γειτονικών χωρών, «φιλοξενούν» και πολλά διεθνή derby, γεγονός που τα κάνει ακόμα πιο βίαια σε ορισμένες περιπτώσεις. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και αυτή του «Severnside derby» μεταξύ των Bristol City και Cardiff City.
Η Cardiff City είναι μια από τις πέντε Ουαλικές ομάδες (Merthyr Town, Wrexham, Newport County, Swansea City και Cardiff City) που συμμετέχουν στις κατηγορίες του Αγγλικού πρωταθλήματος και εδρεύει στην ομώνυμη Ουαλική πρωτεύουσα και συγκεκριμένα στο Cardiff City Stadium, το οποίο απέχει κάτι λιγότερο από μία ώρα από την πόλη της νοτιοδυτικής Αγγλίας, Μπρίστολ και το Ashton Gate, την έδρα μιας από τις «αιώνιες» αντιπάλους της, της Bristol City. Το γεγονός του ότι τις δύο ομάδες τις χωρίζει τόσο μικρή απόσταση αλλά ανήκουν σε ξεχωριστά κράτη-μέλη του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει μετατρέψει το «Severnside derby» σε ένα τοπικό και ταυτόχρονα διεθνές derby.
Οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες για πρώτη φορά στις 9 Ιανουαρίου του 1915, στα πλαίσια του πρώτου γύρου του FA Cup εκείνης της σεζόν, το οποίο ήταν και το τελευταίο FA Cup που διοργανώθηκε πριν διακοπούν τα πρωταθλήματα των χωρών της Μεγάλης Βρετανίας λόγω του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο αγώνας διεξήχθη στο Ashton Gate, έδρα της Bristol City, η οποία και αποχώρησε νικήτρια από τον αγώνα, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο μιας και τότε αγωνιζόταν στην First Division ενώ οι «Bluebirds» στη Southern League Division One. Συγκεκριμένα ο αγώνας έληξε με 2-0 και τα δύο αυτά γκολ τα πέτυχε ο 22χρονος τότε επιθετικός Edmund Burton, ο οποίος χωρίς να το γνωρίζει, έπαιζε σε έναν από τους τελευταίους αγώνες της ζωής του αφού έναν χρόνο μετά, σκοτώθηκε σε μια από τις πιο αιματηρές μάχες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τη Μάχη του Σομμ. Ο Burton είχε προλάβει να αγωνιστεί με τη φανέλα των «Robins» μόλις 18 φορές και να σκοράρει 4 φορές.
Μαζί με την πρώτη τους αναμέτρηση, οι δύο ομάδες έχουν έρθει αντιμέτωπες συνολικά 96 φορές, κρατώντας μάλιστα μικρή τη διαφορά νικών-ηττών. Για την ακρίβεια, η ισχυρή ομάδα του Μπρίστολ έχει κερδίσει τους 39 αγώνες, ενώ η Cardiff τους 36. Οι υπόλοιποι 21 έληξαν ισόπαλοι.
Το ότι το «Severnside derby» είναι εκτός από τοπικό και διεθνές derby, το έχει μετατρέψει σε πόλο έλξης των εθνικιστών οπαδών των δύο ομάδων, οι οποίοι σε κάθε αγώνα φροντίζουν να δείξουν με κάθε τρόπο την απέχθεια τους για τους «γείτονες» τους. Οι εθνικιστές όμως δεν είναι οι μόνοι οι οποίοι βρίσκουν έναν ακόμα λόγο για να πάνε στο γήπεδο τις ημέρες που έρχονται αντιμέτωπες οι δύο ομάδες. Τόσο οι οπαδοί της Bristol City, όσο και αυτοί της Cardiff City, «φιλοξενούν» στις τάξεις τους ομάδες χούλιγκανς, οι οποίες δεν είναι πρόθυμες να μείνουν στα πατριωτικά τραγούδια και αντ’ αυτού προτιμούν να εξωτερικεύσουν το μίσος τους με πιο «πρακτικούς» τρόπους. Έτσι, η «City Service Firm» που «στεγάζει» τους χούλιγκανς της Bristol City και η «Soul Crew» των χούλιγκανς της Cardiff City, οργανώνουν συναντήσεις για να λύσουν τις διαφορές τους και μερικοί από αυτούς να καταλήξουν στην καλύτερη στο νοσοκομείο. Τα τελευταία χρόνια οι Βρετανικές αρχές έχουν προσπαθήσει να μειώσουν την βία μεταξύ των οπαδών λαμβάνοντας μέτρα. Οι οπαδοί των δύο ομάδων απαγορεύεται πλέον να ταξιδέψουν στην πόλη που διεξάγονται οι αγώνες του Severnside derby με δικό τους μέσο και αν θέλουν να δουν την ομάδα τους από κοντά, θα πρέπει να ταξιδέψουν μαζί με την ομάδα. Ακόμα, οι προπονητές των ομάδων συνοδεύονται από αστυνομικούς ενώ οι παίκτες της φιλοξενούμενης ομάδας πρέπει να περιμένουν στον αγωνιστικό χώρο μέχρι όλοι οι οπαδοί της γηπεδούχου ομάδας να αποχωρήσουν. Ωστόσο, παρά το ότι τα μέτρα αυτά βοήθησαν μέχρι ενός σημείου, οι οπαδοί φροντίζουν και πάλι να υπενθυμίσουν στους αντιπάλους τους το πως νιώθουν για αυτούς πετώντας τους αντικείμενα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Με τα κατορθώματα της City Service Firm και της Soul Crew έχει ασχοληθεί και το BBC, όταν το 2001 κατάφερε να διεισδύσει για μήνες στις τάξεις των οπαδών και να καταγράψει από κοντά μερικά από τα κατορθώματα των χούλιγκανς των δύο ομάδων και την αναποτελεσματικότητα της αστυνομίας της εποχής, η οποία δεν είχε βρει ακόμα τον τρόπο να επιβληθεί στα οπαδικά κινήματα και να βάλει φρένο στη μεταξύ τους βία. Ο δημοσιογράφος που ανέλαβε τη δύσκολη αυτή έρευνα, ήταν παρών όταν στις 9 Οκτωβρίου του 2001, σε μια από τις αναμετρήσεις των δύο ομάδων που διεξήχθη στο Μπρίστολ, οι οπαδοί της Bristol City βρίσκονταν υπό συνεχή συνεννόηση μέσω τηλεφώνου με τους οπαδούς της Cardiff City προκειμένου να κανονίσουν το που θα βρεθούν. Εκείνη την ημέρα περίπου 50 οπαδοί των «Robins» επιτέθηκαν στους οπαδούς των «Bluebirds» καθώς αυτοί αποχωρούσαν από το γήπεδο και έπρεπε να επέμβει έφιππη αστυνομία για να βάλει τέλος στη συμπλοκή.
Ένα ακόμα σκηνικό που καταγράφηκε και αφορούσε τους οπαδούς των δύο «γειτόνων» έλαβε χώρα στο Κάρντιφ αυτή τη φορά μερικούς μήνες μετά το πρώτο περιστατικό. Συγκεκριμένα, στις 29 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς, μια ομάδα 300 χούλιγκανς των «Robins» που μεταφερόταν από την παμπ «Old Monk» στο Cardiff City Stadium δέχθηκε επίθεση για την οποία η αστυνομία κατηγόρησε τους οπαδούς της γηπεδούχου Cardiff City. Αργότερα, όταν έφτασε η ώρα του αγώνα, οι οπαδοί των δύο ομάδων άρχισαν να πετούν από νομίσματα μέχρι μπουκάλια στα οποία είχαν ουρήσει, καταφέρνοντας να τρομοκρατήσουν και τους οπαδούς που δεν είχαν καμία σχέση με τα κινήματα τους και είχαν πάει απλά για να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Οι οπαδοί των «Bluebirds», έχοντας το πλεονέκτημα της έδρας, άρχισαν να φωνάζουν ρατσιστικά συνθήματα κατά των Άγγλων «γειτόνων» τους και στο τέλος του αγώνα, την ώρα που οι φιλοξενούμενοι πήγαιναν στα αυτοκίνητα τους για να επιστρέψουν στο Μπρίστολ, τους περίμεναν για να τους «αποχαιρετίσουν» πετώντας τους πέτρες. Φυσικά η αστυνομία για ακόμα μια φορά προσπάθησε να επέμβει και έτσι η βραδιά τελείωσε με μάχη μεταξύ των Ουαλών οπαδών με την αστυνομία και έναν φωτογράφο που εργαζόταν για τοπικό μέσο, να τρώει και αυτός ξύλο χωρίς να φταίει για κάτι.
Φυσικά, όπως σε κάθε derby που «σέβεται τον εαυτό του», έτσι και στο Severnside derby, το μίσος της μιας ομάδας για την άλλη δεν περιορίζεται στις κερκίδες και στους δρόμους. Κατά καιρούς διάφοροι παίκτες και από τις δύο ομάδες έχουν εκφράσει δημόσια την απέχθεια τους για την αντίπαλη πλευρά, όμως και οι ίδιες οι ομάδες έχουν ενισχύσει αυτή την ατμόσφαιρα στο παρελθόν. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η μεταγραφή του Lee Trundle στη Bristol City από την άλλη μεγάλη αντίπαλο της Cardiff City, το 2007. Έναν χρόνο πριν τη μεταγραφή του, στον τελικό του LDV Vans Trophy εκείνης της σεζόν, ο Trundle πανηγύρισε την κατάκτηση του κυπέλλου από την Swansea φορώντας μια μπλούζα που είχε πάνω το σκίτσο ενός ανθρώπου που ουρούσε πάνω στη φανέλα της Cardiff City με το νούμερο 9, ενώ φορούσε φανέλα της Swansea με το ίδιο νούμερο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Άγγλος επιθετικός μαζί με τον τότε συμπαίκτη του, Alan Tate, σήκωσαν μια σημαία της Ουαλίας που έγραφε πάνω «Fuck off Cardiff», γεγονός που εξόργισε τους οπαδούς των «Bluebirds» και αυτός μάλλον ήταν ένας καλός λόγος για να ενδιαφερθεί η Bristol City για την απόκτηση του.
Συντάκτης: Δράκοπουλος Γιώργος