Η Ευρωπαϊκή Super League συστήθηκε για πρώτη φορά στο ποδοσφαιρικό κοινό το 1998 από την ιταλική εταιρία Media Partners, λόγω του χαμηλού αριθμού ομάδων που συμμετείχαν στο Champions League. Διαβάστε αναλυτικά όλο το παρασκήνιο σε αυτό το μοναδικό άρθρο του egglezoi.gr.
Όταν το 1998 έπεσε «στο τραπέζι» δεν προκλήθηκε ο μεγάλος σάλος. Λένε ότι αν έχεις κάποια ιδέα, κράτα την μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή. Βλέπετε, τότε το Champions League ήταν μια διοργάνωση που η ποδοσφαιρική απόλαυση ερχόταν πάνω από τα χρήματα. Η ιδέα αυτή έμεινε στο ράφι, όταν έντεκα χρόνια αργότερα, ο Florentino Perez την έφερε και πάλι στην επιφάνεια. Ήταν 4 Ιουλίου όταν σε δηλώσεις του ανακοινώνει πως «πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα συμμετέχουν οι καλύτεροι των καλύτερων, κάτι που δε συμβαίνει στο Champions League. Θα κάνω ότι μπορώ για να πραγματοποιηθεί αυτή η διοργάνωση και να έχουμε κάθε χρόνο αγώνες με τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο».
Έκτοτε τα οικονομικά του ποδοσφαίρου έχουν χάσει κάθε έλεγχο. Τα τηλεοπτικά αυξάνονται ραγδαία, με την Αγγλία φυσικά να είναι πρωτοπόρος στον τομέα αυτό. Μάλιστα, μια εταιρία στατιστικής αποκάλυψε ότι τρεις ομάδες του «Big Six» που έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα, ανήκουν σε Αμερικάνους, με όλες να έχουν franchises στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Και κάπως έτσι μπαίνουν οι ΗΠΑ στο παιχνίδι. Ο Stan Kroenke, με 1,8 δισεκατομμύρια λίρες απέκτησε όλο το πλειοψηφικό πακέτο της Arsenal και πλέον οι Αμερικάνοι προσπαθούν να κάνουν το ποδόσφαιρο ένα με το χόκεϊ (NHL), το μπέιζμπολ (MLB), το αμερικάνικο ποδόσφαιρο (NFL) και φυσικά το μπάσκετ (NBA). Σε αυτήν την προσπάθεια, φυσικά δεν παίζει μόνο ρόλο η αγωνιστική επίδοση αλλά και το brand name της ομάδας στις ΗΠΑ. Κάτι που οι Αγγλικές ομάδες έχουν χτίσει και με το παραπάνω.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και Ευρωπαϊκές εταιρίες προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια τέτοια διοργάνωση ωστόσο τα τηλεοπτικά δικαιώματα ήταν πάντα το εμπόδιο με τους Άγγλους να ζητάνε να επαναπροσδιορίσουν το μερίδιο τους, ζητώντας την μεγαλύτερη δυνατή μεγιστοποίηση κερδών. Όλοι γνωρίζουμε το πόσο μπροστά είναι οι Αγγλικές ομάδες στα οικονομικά ζητήματα και πλέον το χάσμα αυξάνεται, όσο τα άλλα πρωταθλήματα μένουν πίσω. Η UEFA το 2016 πρότεινε την δημιουργία μιας Super League με 16 ομάδες που θα χωρίζονταν σε δυο ομίλους των οκτώ ομάδων, με 4 γύρους και 56 αγωνιστικές. Οι καλύτερες τέσσερις από κάθε όμιλο θα προκρίνονταν στα ημιτελικά με την γνωστή δομή των knock-out παιχνιδιών. Τελικά η ιδέα απορρίφθηκε και αντί αυτού προχώρησε σε αναδιάρθρωση του Champions και του Europa League.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Deloitte, τα δισεκατομμύρια στην Premier League θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όχι όμως να αυξάνονται. Για την περίοδο 2019-2022 τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα επιφέρουν 4.4 δις στους συλλόγους της Premier, την στιγμή που για την περίοδο 2015-2018 έφεραν 9,5 δις. Δηλαδή μια πτώση της τάξης 5.1 δις. Σύμφωνα με την Bell αυτό συνέβη διότι «Η Premier League διατηρεί τον μεγαλύτερο εχθρό στη διαχείριση ρίσκου. Οι 6 κορυφαίοι σύλλογοι κινούνται με τρόπο που δείχνει ότι θέλουν να μειώσουν το οικονομικό ρίσκο σε σημείο που να κάνουν κακό σε ολόκληρη τη λίγκα. Σε κάθε άλλη βιομηχανία ανάλογες οικονομικές απώλειες θα είχαν οδηγήσει σε αλλαγές στη δομή, σε συγχωνεύσεις και σε απορροφήσεις. Στο αγγλικό ποδόσφαιρο αυτή η διαδικασία, έτσι όπως το βλέπουμε, έχει ήδη ξεκινήσει».
Έχετε όμως αναρωτηθεί τι πραγματικά θα συμβεί σε περίπτωση που δημιουργηθεί ένα τέτοιο πρωτάθλημα;
Καταρχήν ξεχάστε τις βραδιές Champions League με τις κλασσικές Αγγλικές ομάδες. Τουλάχιστον όσον αφορά στο αγγλικό κομμάτι, νέες ομάδες θα βλέπουμε να αγωνίζονται στο Champions League. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερες ομάδες θα αρχίσουν να διαφαίνονται στο ευρωπαϊκό παρασκήνιο και να αυξάνεται ο ανταγωνισμός στο πρωτάθλημα. Στο Champions League θα υπάρχουν ομάδες όπως η Crystal Palace, η Everton, η Watford, η Leicester, δίνοντας μια νέα αίγλη στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Όσον αφορά τώρα το πρωτάθλημα, πιθανότατα θα έχουμε και εκεί αλλαγές. Οι ομάδες που θα αγωνίζονται στην European Super League θα δίνουν τους αγώνες της Premier League μεσοβδόμαδα, καθώς το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα διεξάγεται Σαββατοκύριακο. Σίγουρα αν πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο θα έχουμε μια νέα εποχή στο ποδόσφαιρο. Νέα δεδομένα, πολλά περισσότερα κέρδη και φυσικά ωραίο ποδόσφαιρο. Πάντως μην νομίζετε ότι θα σας φανεί κάτι πρωτότυπο. Ήδη οι Αμερικάνοι έχουν προετοιμάσει το έδαφος εδώ και αρκετά χρόνια με το…International Champions Cup!
Συντάκτης: Φάνης Αγριτέλλης