Σε έναν μήναν αφιερωμένο στην ιστορία των μαύρων στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ποδόσφαιρο γιορτάζει την παρουσία 5+4 παικτών που θα μείνουν για πάντα χαραγμένοι στις μνήμες μας.
Οι πέντε πρώτοι θα είναι οι μαύροι παίκτες, που έχουν ήδη περιληφθεί στους 16 συνολικά, που αποτελούν μέχρι στιγμής το Πάνθεον του αγγλικού πρωταθλήματος. Για να δικαιούται υποψηφιότητα στον θεσμό αυτόν, ένας παίκτης πρέπει να πληροί τα εξής κριτήρια: να έχει τουλάχιστον 200 εμφανίσεις στην Πρέμιερ Λιγκ για έναν σύλλογο, να έχει επιλεχθεί σε μία Ομάδα της Δεκαετίας ή στα βραβεία 20ετίας του πρωταθλήματος, να έχει κερδίσει ένα Χρυσό Παπούτσι ή ένα Χρυσό Γάντι, να έχει ψηφιστεί παίκτης της χρονιάς, να έχει κερδίσει τρία πρωταθλήματα, και να έχει σκοράρει 100+ γκολ ή, για τους τερματοφύλακες, να μην έχει δεχτεί τέρμα για τουλάχιστον 100 αγώνες.
Στην συνέχεια θα βρείτε τρεις παίκτες-ορόσημο, όχι μόνο για την Πρέμιερ Λιγκ, αφού οι δύο είναι προγενέστεροι της, αλλά και ολόκληρου του αγγλικού ποδοσφαίρου, ενώ η bonus θέση ανήκει σε έναν σύγχρονο αστέρα, που μετρά ήδη μια δεκαετία στο προσκήνιο και δέκα major titles, αν και είναι μόλις 27 ετών!
Τιερί Ανρί
Ο πρώτος μαύρος παίκτης, με γονείς από τις εξωτικές Γουαδελούπη και Μαρτινίκα, που περιλήφθηκε στο Πάνθεον της Πρέμιερ Λιγκ δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Τιερί Ανρί. Οδηγώντας την Άρσεναλ στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων και δύο FA Cup, ο παλαίμαχος γάλλος επιθετικός σκόραρε 20+ γκολ για πέντε διαδοχικές σεζόν, κερδίζοντας τέσσερις φορές το Χρυσό Παπούτσι και δύο φορές το βραβείο του Παίκτη της Χρονιάς, όντας φυσικά πρωτοστάτης των θρυλικών «Invincibles».
Βενσάν Κομπανί
Ο Βέλγος μέσος, με καταγωγή από το Κονγκό, που αργότερα ανέλαβε ρόλο κεντρικού αμυντικού, κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα και δύο FA Cup με την Μάντσεστερ Σίτι, ενώ ψηφίστηκε Παίκτης της Χρονιάς για τη σεζόν 2011/12. Επίσης, ήταν αρχηγός της ομάδας για οκτώ από τις έντεκα σεζόν, στις οποίες αγωνιζόταν στην Αγγλία. Φέτος μάλιστα αποδεικνύει και τις σπουδαίες ικανότητές του στην προπονητική, αφού η δική του ανανεωμένη Μπέρνλι προελαύνει στην Τσάμπιονσιπ.
Ντιντιέ Ντρογκμπά
Ο παλαίμαχος επιθετικός της Τσέλσι και της εθνικής ομάδας της Ακτής Ελεφαντοστού στέφθηκε τέσσερις φορές πρωταθλητής Αγγλίας και κέρδισε δύο φορές το Χρυσό Παπούτσι. Επίσης, κατέχει το ρεκόρ για τα περισσότερα τέρματα Αφρικανού παίκτη στην Πρέμιερ Λιγκ, με 104, ενώ τροφοδότησε τους συμπαίκτες του στην ομάδα του Λονδίνου, γράφοντας 54 ασίστ. Παρά την σπουδαία ομάδα των «Μπλε» που έφτασε στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ την σεζόν 2011/12, όλοι έχουν ταυτίσει αυτόν τον τίτλο με τον Ιβοριανό φορ!
Ίαν Ράιτ
Παίζοντας έξι σεζόν με την Άρσεναλ και δύο με τη Γουέστ Χαμ στην εποχή της Πρέμιερ Λιγκ, ο Άγγλος επιθετικός, με καταγωγή από την Τζαμάικα, έκανε το νταμπλ (Πρέμιερ Λιγκ, FA Cup) με την ομάδα του Βόρειου Λονδίνου τη σεζόν 1997/98, ενώ σημείωσε 113 γκολ σε 213 εμφανίσεις στον νεοσύστατο, τότε, θεσμό. Ήταν πρώτος σκόρερ στην ιστορία των «Κανονιέρηδων» με 185 γκολ μέχρι να χάσει την κορυφή από τον Τιερί Ανρί, με τον οποίον δεν υπήρξαν ποτέ συμπαίκτες.
Πατρίκ Βιεϊρά
Ο τωρινός προπονητής της Κρίσταλ Πάλας είναι ο τρίτος παίκτης της Άρσεναλ με αφρικανική καταγωγή (Σενεγάλη) που συγκαταλέγεται στο Πάνθεον. Ο Γάλλος μέσος, ως αρχηγός της ομάδας, ηγήθηκε των «Κανονιέρηδων» στην κατάκτηση του πρωταθλήματος τη θρυλική αήττητη σεζόν 2003/04. Συνολικά, κατέκτησε με την Άρσεναλ τρία πρωταθλήματα και τέσσερα FA Cup, ενώ λίγοι γνωρίζουν πως είχε συμφωνήσει σε όλα με τον Άγιαξ, πριν τον ενημερώσει προσωπικά ο Αρσέν Βενγκέρ πως θα αναλάμβανε την Άρσεναλ και τον πείσει να τον ακολουθήσει!
Άρθουρ Γουόρτον: Ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής της Βρετανίας
Γεννημένος στο Τζέιμσταουν της Χρυσής Ακτής, δηλαδή, στη σημερινή πρωτεύουσα της Γκάνας, Άκρα, στις 28 Οκτωβρίου 1865, ο Άρθουρ Γουόρτον ήταν ο πρώτος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής με καταγωγή από την Αφρική. Το 1885, σε ηλικία 20 ετών, ο Γουόρτον ξεκίνησε να παίζει ερασιτεχνικά στην Ντάρλινγκτον, ενώ μεταξύ 1886 και 1888 αγωνιζόταν ως τερματοφύλακας για την Πρέστον Νορθ Εντ, σημειώνοντας παράλληλα παγκόσμιο ρεκόρ στον στίβο, τρέχοντας τις 100 γιάρδες σε δέκα δευτερόλεπτα!
Αργότερα, ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα, παίζοντας για τη Ρόδεραμ και, ύστερα, για τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, ενώ ακολούθησαν οι Στόλιμπριτζ Ρόβερς και Άστον Νόρθ Εντ. Μπορεί ο Γουόρτον να πέθανε ξεχασμένος από τον κόσμο τον Δεκέμβριο του 1930, όμως σήμερα το άγαλμά του κοσμεί το εθνικό κέντρο ποδοσφαίρου της FA στο Μπέρτον της Αγγλίας.
Βιβ Άντερσον: Ο πρώτος μαύρος παίκτης της Εθνικής Αγγλίας
Αν και ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής που είχε κληθεί να αγωνιστεί με το εθνόσημο της εθνικής Αγγλίας ήταν ο Τζακ Λέσλι, τον Οκτώβριο του 1925, η Ιστορία είχε διαφορετική άποψη, αφού λίγες μέρες αργότερα ο Λέσλι ειδοποιήθηκε γραπτώς ότι η πρόσκληση ανακλήθηκε, καθώς η Ομοσπονδία δεν είχε αντιληφθεί «ότι ήταν έγχρωμος».
Έτσι, 53 χρόνια μετά, τον Νοέμβριο του 1978, ο Βιβ Άντερσον της Νότιγχαμ Φόρεστ έγινε τελικά ο πρώτος μαύρος παίκτης των «Τριών Λιονταριών», με την φανέλα των οποίων σημείωσε τελικά 30 συμμετοχές. Ο σπουδαίος αμυντικός από το Κλίφτον υπήρξε καθοριστικό μέλος της Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ, που κατέκτησε τόσο το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας, όσο φυσικά και τα δύο συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών, ενώ στην συνέχεια της καριέρας του πέρασε από Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Πολ Ινς: Ο πρώτος μαύρος αρχηγός της εθνικής Αγγλίας
Στις 9 Ιουνίου 1993, ο μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Πολ Ινς, έγινε ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής που φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού της εθνικής Αγγλίας, σε έναν αγώνα εναντίον των ΗΠΑ, τον οποίο οι Άγγλοι νίκησαν με 2-0. Ο δυναμικός μέσος ήταν τότε μόλις 25 ετών και τρία χρόνια αργότερα, στο Euro 1996, συνέβαλε σημαντικά στην πορεία των «Τριών Λιονταριών» ως τα ημιτελικά, έχοντας μάλιστα το προσωνύμιο «Gazza’s minder», καθώς με τα σωματικά του προσόντα άνοιγε χώρους και «προστάτευε» τον Πολ Γκασκόιν!
Πολ Ινς: Ο πρώτος μαύρος προπονητής στην πρώτη κατηγορία της Αγγλίας
Όχι, δεν υπάρχει λάθος. Ο Ινς αξίζει και μία δεύτερη -ξεχωριστή- θέση στην λίστα μας, αφού το 2008 έγινε ο πρώτος μαύρος προπονητής στην Πρέμιερ Λιγκ, αναλαμβάνοντας την ομάδα των Μπλάκμπερν Ρόβερς. Σε έναν χώρο που δίνει ελάχιστες ευκαιρίες σε μαύρους τεχνικούς, ο 54χρονος πια Άγγλος απολύθηκε μετά από μόλις 17 παιχνίδια και το 2014 φάνηκε να αφήνει οριστικά τους πάγκους, μετά την θητεία του στην Μπλάκπουλ. Πέρυσι τον Φεβρουάριο άλλαξε όμως γνώμη, ανέλαβε την αποστολή να σώσει την Ρέντινγκ και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να την καθοδηγεί με ασφάλεια (9η) στην Τσάμπιονσιπ!
Εύφημος μνεία: Ραχίμ Στέρλινγκ
Τέλος, ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στον μόνο εν ενεργεία ποδοσφαιριστή της λίστας, τον Άγγλο διεθνή Ραχίμ Στέρλινγκ. Ο παίκτης με τα περισσότερα κερδισμένα πέναλτι στην Πρέμιερ Λιγκ, με καταγωγή από την Τζαμάικα, έχει ήδη στην κατοχή του τέσσερα πρωταθλήματα, πέντε Λιγκ Καπ κι ένα FA Cup, όλα με την Μάντσεστερ Σίτι, ενώ ευελπιστεί να πανηγυρίσει περισσότερους τίτλους με τη νέα του ομάδα, την Τσέλσι. Στα 27 του χρόνια μετρά ήδη 79 συμμετοχές με την εθνική Αγγλίας, κάνοντας ντεμπούτο στα 17, την σεζόν που καθιερώθηκε και στην πρώτη ομάδα της Λίβερπουλ!