Λίγο πριν την έναρξη της κυρίως φάσης των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, περνάμε από… μικροσκόπιο τους αντιπάλους των αγγλικών ομάδων στους ομίλους.
Σε μία ευρωπαϊκή σεζόν, που θα ολοκληρωθεί στην Αγγλία, με τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο Γουέμπλεϊ, οι ομάδες της χώρας, οκτώ στον αριθμό, καλούνται πρώτα να ξεπεράσουν το εμπόδιο των ομίλων. Η κληρωτίδα έβαλε σε άλλες εύκολα και σε άλλες δύσκολα, όμως εξυπακούεται πως οι αγγλικοί σύλλογοι μπαίνουν σε αυτήν τη φάση ως φαβορί. Η περυσινή σεζόν έδωσε αρκετή ελπίδα στους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Έρικ τεν Χαγ ήρθε για να προσδώσει το κάτι παραπάνω στην ομάδα, και ως ένα σημείο οι εμφανίσεις της ομάδας τον δικαίωσαν. Φυσικά δεν κύλησαν όλα ιδανικά, όμως ο βασικός στόχος επετεύχθη και ο σύλλογος επέστρεψε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Δείξε μου τους αντιπάλους σου, να σου πω τη θέση σου
Ο όμιλος των «Κόκκινων Διαβόλων» σίγουρα αφήνει προσδοκίες για πρόκριση στην επόμενη φάση, ενώ κάποια χρόνια νωρίτερα θα ήταν σχεδόν απίθανο να μην περάσει η ομάδα στους «16». Βέβαια, με την εκκίνηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα επίσημα παιχνίδια και την ελλιπή εικόνα για το τι εν τέλει θα παρουσιάσουν οι αντίπαλοι της στο χορτάρι (κυρίως η Γαλατασαράι), υπάρχει μια καλή πιθανότητα όσοι προβλέψουν άνετη πρόκριση να «πάνε κουβά».
Η Μπάγερν Μονάχου είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρωτιά. Ο Κέιν ήδη έχει αρχίσει την απόσβεση των 100 εκ. ευρώ που δαπάνησαν οι Γερμανοί για να τον φέρουν στο Μόναχο, ενώ το κενό των Ερνάντεζ και Παβάρ καλύφθηκε με την απόκτηση του Μιν-Τζάε Κιμ, ίσως και του Πορτογάλου Γκερέιρο. Η Μπάγερν, ως συνήθως, ξεκινάει με στόχο την κατάκτηση του τροπαίου, αλλά φέτος έχει να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό ντεσαβαντάζ, αφού ακόμα κανείς δεν ξέρει με σιγουριά πότε -και αν- θα επιστρέψει ο Νόιερ. Αυτό σημαίνει πως το βάρος πέφτει στον μέτριο Ούλραϊχ και στον άγουρο Πέρετζ να καλύψουν το κενό του, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι. Μια αδυναμία που ίσως αποδειχτεί καίρια για τους Βαυαρούς. Στην Μπουντεσλίγκα, βέβαια, έχουν κάνει το 3/3 μέχρι στιγμής, ισοβαθμώντας με την εξαιρετική Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο.
Για την οικογένεια Χόιλουντ, τα παιχνίδια της Γιουνάιτεντ με την Κοπεγχάγη θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς με τα χρώματα της δανέζικης ομάδας αγωνίζονται και τα δίδυμα αδέρφια του Ράσμους Χόιλουντ, οι Όσκαρ και Εμίλ. Το μεγάλο ταλέντο της ομάδας, Χάκον Άρναρν Χάραλντσον, πωλήθηκε στην Λιλ και αντικαταστάθηκε από τον γνώριμο μας από το πέρασμά του από τη Σαουθάμπτον, Μοχάμεντ Ελγιουνούσι. Ο μέσος Κλάεσον δείχνει να συνεχίζει από εκεί που τελείωσε την περασμένη σεζόν (πρώτος σκόρερ της ομάδας του) και να παραμένει ο επιδραστικότερος παίχτης των Δανών. Η Κοπεγχάγη απέκλεισε κατά σειρά Μπρέινταμπλικ (Ισλανδία), Σπάρτα Πράγας (Τσεχία) και την Ρακόφ (Πολωνία) ώστε να βρεθεί στον πρώτο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Μπορεί να είναι πρώτη στο πρωτάθλημα Δανίας με 6/7 (μία ήττα), αλλά η λογική και η δυναμική του ρόστερ της μάλλον δείχνουν ότι θα αποχαιρετήσει νωρίς τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Η Γαλατασαράι δείχνει να είναι η ομάδα που θα καθορίσει τις ισορροπίες του ομίλου. Ή, πιο σωστά, ο αστάθμητος παράγοντας. Κανείς δεν ξέρει στην πραγματικότητα τι να περιμένει από τους Τουρκους, που προχώρησαν σε σημαντικές προσθήκες παικτών. Οι Ντάβινσον Σάντσεζ, Ανχελίνιο, Βίλφριντ Ζάχα, Τανγκί Εντομπελέ και Χακίμ Ζίγιες ήταν οι πιο φανταχτερές προσθήκες στην ομάδα του Οκάν Μπουρούκ, που έρχονται να πλαισιώσουν τους Τορέιρα και Ικάρντι.
Αν οι παίκτες που αποκτήθηκαν αυτό το καλοκαίρι αποδώσουν τα αναμενόμενα άμεσα, η επίθεση της «Τσιμ Μπομ» θα είναι ασταμάτητη. Βέβαια, αυτό είναι ένα μεγάλο «αν». Η Γαλατασαράι απέκλεισε στην πορεία της μέχρι τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ τις Ζαλγκίρις (Λιθουανία), Ολίμπια Λιουμπλιάνας (Σλοβενία) και Μόλντε (Νορβηγία), χωρίς να χάσει κανένα παιχνίδι. Στη Σούπερ Λιγκ έχει ξεκινήσει με 2/3 (μία ισοπαλία), αλλά οι περισσότεροι από τους παραπάνω παίκτες αποκτήθηκαν τις τελευταίες μέρες της μεταγραφικής περιόδου, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα είναι νωρίς για συμπεράσματα.
Το «κλειδί» της επιτυχίας
Μπορεί πέρυσι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να βρέθηκε στη μάχη για το πρωτάθλημα μόνο θεωρητικά, αλλά τουλάχιστον σήκωσε το πρώτο τρόπαιο της ομάδας μετά από πέντε χρόνια (έστω το Λιγκ Καπ). Μέσα στο γήπεδο έβγαζε ορθολογισμό και πλάνο, απέκλεισε στα ίσια την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ισπανίας Μπαρτσελόνα και για μία περίοδο έμοιαζε η πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης. Βέβαια, τα «καύσιμα» άδειασαν γρήγορα, μετά τον χειμώνα η ομάδα έμοιαζε να κατεβάζει ταχύτητα, εκεί που έπρεπε να ανεβάσει, κάτι που δεν μοιάζει να έχει αλλάξει μέχρι και σήμερα!
Πέραν του ότι η ομάδα είναι ένα… κινητό νοσοκομείο τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια που έχει δώσει για το πρωτάθλημα δεν έχει πείσει κανέναν με την εικόνα της. Ο Ονάνα ακόμα ψάχνει τα πατήματα του, οι Άμραμπατ και Χόιλουντ ήρθαν τραυματίες, ο Μάουντ που ακόμα δεν έχει βρει ρόλο είναι επίσης στα «πιτς» και, μέσα σε όλα, υπάρχουν και τα εσωτερικά ζητήματα του συλλόγου. Ο Άντονι δείχνει να εξελίσσεται σε υπόθεση «Γκρίνγουντ 2.0» και ο Σάντσο είναι άγνωστο αν βρίσκεται εντός ή εκτός ομάδας.
Όσον αφορά τους «παλιούς», μόνο οι Μπρούνο Φερνάντες και Ράσφορντ δείχνουν να έρχονται με πατημένο το γκάζι, κι αυτό όχι στο τέρμα. Ο Κασεμίρο δεν μοιάζει προς ώρας το ίδιο σημαντικός με πέρυσι, οι Μαρτίνεζ και Βαράν μας θυμίζουν το τσιτάτο «availability is the greatest ability», ενώ μοναδική ελπίδα από όλη αυτή την κατάσταση φαντάζει η -αναγκαστική- εισαγωγή του νεαρού Πελίστρι στο ροτέισον της ομάδας.
Η λογική λέει πως, παρά τα θέματα που αντιμετωπίζει ήδη ο σύλλογος, η 2η θέση και η πρόκριση στην επόμενη φάση μοιάζει πέρα από ρεαλιστικός στόχος και εφικτός. Στην πραγματικότητα, μια σοβαρή και συνεπής Γιουνάιτεντ θα μπορούσε να κυνηγήσει ακόμα και την πρωτιά (ελέω και της απουσία του Νόιερ), αλλά χωρίς σταθερότητα και συνέπεια, είναι σοφότερο ο Τεν Χαγ να βάλει ως προτεραιότητα η ομάδα του να μην πέσει θύμα εκπλήξεων.
Ο άσημος που αξίζει να γίνει διάσημος
Με όλα όσα συμβαίνουν στο Μάντσεστερ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο 21χρονος Πελίστρι έχει την ευκαιρία για να κάνει μια σεζόν, που θα τον καταξιώσει στα μάτια των ποδοσφαιρόφιλων. Την περυσινή σεζόν έδειξε κάποια καλά στοιχεία, κέρδισε επάξια μία θέση στο ρόστερ και πολλοί ελπίζουν να αποδειχθεί μία νέα περίπτωση Γκαρνάτσο, εκπληρώνοντας τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει ο Φορλάν, όταν τον πρότεινε στους «Κόκκινους Διαβόλους» σε ηλικία 18 ετών.
Από τους Βαυαρούς, ο παίκτης που προσωπικά αναμένω περισσότερο να δω δεν είναι κάποιο από τα αστέρια που απέκτησε, αλλά ο Ματίς Τελ. Ο νεαρός Γάλλος επιθετικός προοριζόταν έως και για βασικός πριν τον ερχομό του Κέιν και μέχρι στιγμής τα πάει περίφημα. Την περυσινή σεζόν στην Μπουντεσλίγκα πέτυχε πέντε τέρματα σε 400 αγωνιστικά λεπτά., ενώ φέτος έχει ήδη πετύχει δύο σε 34. Πιθανότατα θα είναι η απάντηση του Τούχελ στις άμυνες που προσαρμόζονται -αποκλειστικά- στις ικανότητες του Κέιν και ο μικρός σίγουρα θα πάρει λεπτά συμμετοχής, ανοίγοντας λογαριασμό και στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Από Δανία μεριά, έτοιμος για σεζόν καριέρας μοιάζει ο Ντιόγκο Γκονσάλβες. Είναι μέχρι στιγμής ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του σε όλες τις διοργανώσεις και συνεχίζει με αυξημένο ρυθμό από την περυσινή, αρκετά καλή, χρονιά του. Μαζί του, έχει κάνει το ξεπέταγμα του και ο Όρι Όσκαρσον, ο 19χρονος Ισλανδός επιθετικός, που μόλις πριν λίγες μέρες έγινε και διεθνής με την ομάδα Ανδρών της χώρας του, μετά από 35 τέρματα στα μικρότερα κλιμάκια!
Η Γαλατασαράι έχει γεμίσει με πρωτοφανή «αστέρια» για το βεληνεκές της και σίγουρα όλοι θέλουμε να δούμε αν είχαν δίκιο οι ομάδες τους που τους άφησαν να φύγουν. Κανένας από αυτούς, όμως, δεν έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί περισσότερο από τον Βίκτορ Νέλσον. Ο Δανός αμυντικός έως τώρα είναι από τις βασικές μονάδες των Τούρκων, είναι σε καλή ποδοσφαιρική ηλικία (24) και θεωρείται από τους καλύτερους αμυντικούς στη χώρα του αυτήν τη στιγμή. Προέρχεται από δύο γεμάτες σεζόν και πιθανότατα θα μπει σε πολλά μπλοκάκια, παίζοντας για πρώτη φορά στην καριέρα του στο Τσάμπιονς Λιγκ.