Χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε η φάση των ομίλων του Μουντιάλ. Νομίζουμε, λοιπόν, πως είναι η καταλληλότερη στιγμή για μια ανασκόπηση των όσων έχουν συμβεί μέχρι στιγμής στα γήπεδα της Ρωσίας.
Winners
Ουρουγουάη
Η ομάδα του Óscar Tabárez ήταν σταθερή στην απόδοση της, συνεπής στις υποχρεώσεις της και την στιγμή που έπρεπε ξεκαθάρισε τον όμιλο χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι νεώτεροι, Bentancur, Giménez, Vecino και Torreira έδειξαν πολύ καλά στοιχεία και αρχίζουν να διαμορφώνουν τον κορμό των Los Charrúas για το μέλλον, ενώ οι παλαιότεροι, Suarez, Godín και Muslera, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και οδήγησαν την ομάδα τους στην πρώτη θέση του Group A, αποφεύγοντας την επικίνδυνη Ισπανία στην φάση των 16 της διοργάνωσης. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως η Ουρουγουάη είναι η μοναδική ομάδα στο Μουντιάλ που δεν έχει δεχθεί ακόμα ούτε ένα γκολ. Τίθεται αντιμέτωπη με την Πορτογαλία του Fernando Santos το Σάββατο.
Κολομβία
Παρά το «στραβοπάτημα» της πρώτης αγωνιστικής με την Ιαπωνία και την κόκκινη κάρτα του Sanchez από το τρίτο λεπτό, οι Κολομβιανοί κατάφεραν να τερματίσουν πρώτοι σε έναν όμιλο που, θεωρητικά, ήταν ο πιο αμφίρροπος όλων. Με μια εξαιρετική εμφάνιση εναντίον της Πολωνίας και με τη νίκη τους απέναντι σε μια πολύ δυνατή Σενεγάλη, οι «Los Cafeteros» έδειξαν να έχουν την ίδια θέληση να πετύχουν, όπως και στο Μουντιάλ του 2014. Οι James Rodriguez και Juan Cuadrado συνέχισαν να εντυπωσιάζουν, ενώ οι Mina και Quintero έδειξαν πως η Κολομβία δεν έχει μόνο πλούσιο παρόν αλλά και μέλλον. Αντιμετωπίζει την Αγγλία του Gareth Southagate την Τρίτη.
Κροατία
Όλοι γνωρίζουν την ποιότητα των παιχτών της Κροατίας. Σε κάθε όμως ευρωπαϊκή και παγκόσμια διοργάνωση, το ερώτημα είναι αν η ομάδα μπορεί να κρατήσει σταθερή την απόδοσή της μέχρι το τέλος. Στην προκειμένη περίπτωση έγινε και με το παραπάνω. Νίκησαν με άνεση όλα τους τα παιχνίδια και δέχτηκαν μόνο 1 γκολ σε 3 αγωνιστικές. Οι Modric και Rakitic ήταν μαγικοί, ενώ η αμυντική γραμμή φάνηκε πιο σίγουρη από ποτέ. Εξασφάλισαν την πρώτη θέση στον όμιλο τους και όλα φαίνονται πως βαίνουν καλώς για τους παίχτες του Zlatko Dalić. Αντιμετωπίζει την Δανία την Κυριακή.
Losers
Γερμανία
Μια κατάρα φαίνεται να στοιχειώνει τις πρωταθλήτριες κόσμου την τελευταία δεκαετία. Το 2006 η Ιταλία κατέκτησε το Μουντιάλ και το 2010 δε κατάφερε να περάσει τους ομίλους. Εκείνο το Μουντιάλ το κέρδισε η Ισπανία, όπου το 2014 στη Βραζιλία αποκλείστηκε επίσης στους ομίλους από την Χιλή και την Ολλανδία. Στη Βραζιλία, πρωταθλητές κόσμου στέφθηκαν οι Γερμανοί, οι οποίοι φέτος έχασαν από το Μεξικό και την Νότια Κορέα και έμειναν εκτός διοργάνωσης. Η Die Mannschaft δε κατάφερε να βρει τα πατήματα της στα γήπεδα της Ρωσίας και φάνηκε να μη το θέλει τόσο όσο το Μεξικό και η Σουηδία. Müller, Khedira, Hummels και πολλοί άλλοι απέτυχαν να κάνουν την διαφορά στο Group F.
Μαρόκο
Το Μαρόκο είναι μία από τις λίγες ομάδες που, παρόλο που κανείς δεν περίμενε ότι θα κάνει την έκπληξη, ήταν μάλλον «άδικο» που δεν συνέχισε στο φετινό Μουντιάλ. Στον πρώτο αγώνα θα μπορούσε να φύγει με τον 1 πόντο, αν όχι και με τους 3 και δυστυχώς με ένα αυτογκόλ στο τελευταίο λεπτό έχασε εναντίον του Ιράν. Στον δεύτερο αγώνα, η Πορτογαλία κατάφερε να «ξεφύγει» με τους 3 βαθμούς με το γρήγορο γκολ του Cristiano Ronaldo στο τέταρτο λεπτό. Και εκεί θα μπορούσαν να φύγουν με τον 1 βαθμό από το γήπεδο. Στον τελευταίο αγώνα εναντίον της Ισπανίας, οι Atlas Lions φάνηκαν καλύτεροι από ποτέ και μπορούσαν να πάρουν και τους 3 βαθμούς. 1 +1 + 3 = 5. Με λίγη τύχη λοιπόν, το Μαρόκο θα μπορούσε να τερματίσει πρώτο στο Group B. Φυσικά και δε ζούμε με εικασίες, αλλά οι Αφρικανοί σε κάθε αγώνα βρίσκονταν μια ανάσα προτού πάρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Σενεγάλη
Μακράν η πιο άτυχη ομάδα της διοργάνωσης ήταν η Σενεγάλη. Τα «λιοντάρια» της Αφρικής είχαν τους ίδιους πόντους με την Ιαπωνία (4), το ίδιο ιστορικό (Νίκη-Ισοπαλία-Ήττα), την ίδια διαφορά γκολ (0), τα ίδια γκολ υπέρ και κατά (4/4) και μεταξύ τους αναδείχθηκαν ισόπαλοι. Γιατί πέρασε λοιπόν η Ιαπωνία; Επειδή οι Σενεγαλέζοι είχαν δεχτεί περισσότερες κίτρινες κάρτες στους 3 αγώνες απ’ ότι οι Ιάπωνες. Ναι, καλά ακούσατε. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου εφαρμόζεται το fair play rule και οι Ασιάτες βγήκαν νικητές από αυτό. Αξίζουν όμως συγχαρητήρια στη Σενεγάλη, διότι αγωνίστηκε πολύ καλά και με αρκετό θέαμα. Την επόμενη φορά ίσως φανούν πιο τυχεροί.
Η καλύτερη ομάδα
Πρέπει να το δώσουμε στους Κροάτες. 3 γκολ εναντίον της Αργεντινής, που πριν 4 χρόνια βρισκόταν στον τελικό του Μουντιάλ, 2 εναντίον της νεαρής, ζωηρής και ιδιαίτερα ταλαντούχας Νιγηρίας και 2 εναντίον της αγαπημένης όλων Ισλανδίας. 9 πόντοι σε 3 παιχνίδια, απόλυτη συγκέντρωση και για τα 270 λεπτά και πολύ, πολύ όμορφο ποδόσφαιρο. Αναμένουμε την πορεία αυτής της ομάδας.
Ο καλύτερος παίχτης
Πολλοί παίχτες είχαν εξαιρετικές επιδόσεις στην φάση των ομίλων αλλά ο καλύτερος αυτών ήταν ο Coutinho. Ο Βραζιλιάνος ήταν ο πιο δημιουργικός παίχτης της Selecao, πετυχαίνοντας 2 τέρματα και μοιράζοντας 2 ασσίστ. Επιπροσθέτως, ο ρόλος του παίχτη της Barcelona είναι τέτοιος που περνάνε όλες οι επιθέσεις από τα πόδια του. Ένας πιθανός τραυματισμός του ή μια κακή του μέρα θα φέρει πολλές δυσκολίες στα πλάνα του Tite και μπορεί να κοστίσει στους Βραζιλιάνους ακόμα και τον τίτλο.
Ο παίχτης έκπληξη
Αναμφίβολα, ο παίχτης έκπληξη των ομίλων ήταν ο Juan Fernando Quintero. Ο 25χρονος επιτελικός μέσος της River Plate έκανε θαύματα και στους 3 αγώνες των Κολομβιανών και είναι ένας παίχτης που οι ευρωπαϊκές ομάδες θα επικεντρωθούν στην ερχόμενη μεταγραφική περίοδο.
Το καλύτερο γκολ
Δεν έχουμε να παραπονεθούμε για αυτήν την κατηγορία, αφού το Παγκόσμιο του 2018 μας έχει χαρίσει φανταστικά γκολ. Ως το καλύτερο, όμως, θα επιλέξουμε αυτό του Toni Kroos εναντίον της Σουηδίας. Πραγματικά μαγικό γκολ, μαγική στιγμή. Κάτι τέτοια γκολ είναι ο λόγος που όλος ο κόσμος πάνω στη γη παρακολουθεί το Μουντιάλ.
Συντάκτης: Δημήτρης Ράπτης