Ο Ferran Torres «πάτησε» για πρώτη φορά στο Μάντσεστερ τον περασμένο Αύγουστο και από τότε οι πάντες κοιτούν με απορία την ταυτότητα του ξανά και ξανά μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι όντως είναι μόλις 21 ετών. Τόσο η αγωνιστική του σταθερότητα, όσο και η ωριμότητα μας έχει μπερδέψει όλους. Για την ακρίβεια όλους εκτός από τους Pep Guardiola και Luis Enrique, που δεν άργησαν να καταλάβουν ότι ο Ισπανός εξτρέμ αποτελεί αστάθμητο παράγοντα ακόμα και για τις πιο δύσκολες ποδοσφαιρικές εξισώσεις.
«Μια φορά στα τέσσερα χρόνια». Αυτό αναφωνήσαμε όλοι μας στιγμές μετά το υπέροχο τελείωμα του Ferran Torres στο ματς της Manchester City με τη Newcastle τον περασμένο Μάιο. Ο τρόπος που κινήθηκε προς τη μπάλα, το μαγικό άγγιγμα του λίγο πριν τη στείλει να αναπαυθεί στο βάθος της ασπρόμαυρης εστίας, η ποδοσφαιρική οξυδέρκεια που αιτιολόγησε ξανά τα περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ που έβγαλαν οι «Πολίτες» από τα ταμεία τους για να τον αποκτήσουν τον περασμένο Αύγουστο από τη Valencia. Όλα αυτά με μία φράση; Το δάγκωμα της νυχτερίδας.
Για αρκετό καιρό έμοιαζε να βρίσκεται σε «χειμερία νάρκη», αλλά ήρθε και το «δηλητήριο» που αναμένεται να ποτίσει ολόκληρη την Premier League. Μια φορά στα τέσσερα χρόνια, όπως και τα γενέθλια του στις 29 του Φλεβάρη! Από τη στιγμή της γέννησης του, ο Ισπανός ακραίος ήταν «καταδικασμένος» να ζήσει με ιδιαιτερότητες. Πόσους ξέρετε που να έχουν γεννηθεί αυτή τη μία μέρα που «ζωντανεύει» ανά τετραετία; Ο 21χρονος είναι ένας από αυτούς, καθώς στις 29 Φεβρουαρίου του 2000 είδε το πρώτο φως τη μέρας στο ταπεινό και συνάμα γραφικότατο Πόγιος της Ισπανίας.
Το «ακροβατικό»… διαβατήριο για την επόμενη σεζόν
Ο Ferran Torres μεγάλωσε με μία μπάλα. Το ότι θα έφτανε να την κλωτσάει στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης δεν το φανταζόταν ούτε ο ίδιος, όπως πολλάκις έχει δηλώσει. «Κάτι έκανε καλά», σκέφτεσαι βλέποντας τον να πετυχαίνει «σβηστά» χατ-τρικ (το πρώτο της καριέρας του σε συλλογικό επίπεδο!) με τη φανέλα της πρωταθλήτριας Manchester City, στην κορυφαία σκηνή της Premier League. Ξαφνικά ένα αδιάφορο ματς απέκτησε νόημα, μέσα από το αστείρευτο ταλέντο αυτού του παιδιού. Και ξαφνικά τα φτερά της νυχτερίδας πετάνε πιο ψηλά. Το «ακροβατικό» του κόντρα στην άμυνα της Newcastle θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο όμορφα γκολ της τελευταίας δεκαετίας (τουλάχιστον) στο Νησί. Το Puskas Award συνηθίζει ήδη την αίσθηση των χεριών του Torres και το άμεσο μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό. Με τον Guardiola στο πλάι, πώς να χάσεις…
Τώρα που αναφέραμε τον Καταλανό τεχνικό αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν δική του επιλογή και επιθυμία η απόκτηση του νεαρού διεθνή με την εθνική Ισπανίας, πίσω στον Αύγουστο του 2020. Η City ξόδεψε συνολικά 46 εκ. ευρώ για τον φέρει στο Etihad και όχι δεν απέδειξε μόνο σε εκείνη τη φάση ότι τα αξίζει. Ο μικρός πέρα από τσαγανό έχει και διάρκεια, μία ασυνήθιστη ωριμότητα στο παιχνίδι του και μία αυτοπεποίθηση, που όταν ενεργοποιείται μας χαρίζει τέτοιες στιγμές σπάνιου κάλλους, όπως αυτή στο St James’ Park ή στις πρόσφατες περιπέτειες του στο Euro. Και επειδή πάντοτε οι αριθμοί αποτελούν τον μεγαλύτερο συνήγορο της αλήθειας, αρκεί να τους «ακούσουμε» για να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας και σε δεύτερο βαθμό να δικαιολογήσουμε τους ποδοσφαιρικούς ύμνους που του «προσάψαμε» παραπάνω.
Στα πέντε σουτ, δύο γκολ δώρο
Σε 22 ματς στην περσινή Premier League, τα 14 από αυτά ως βασικός, ο Torres σκόραρε εφτά φορές και με τα τρία μαζεμένα απέναντι στη Newcastle ανέβασε κατά πολύ τις επιδόσεις του στη κατηγορία των xG (expected goals). Τι εννοούμε με αυτό; Με βάση το σύνολο των ευκαιριών που δημιούργησε σε κάθε παιχνίδι μέχρι σήμερα, ο Torres συγκέντρωνε 5.29 προσδοκώμενα τέρματα τη φετινή σεζόν, αλλά δύο στροφές πριν το φετινό φινάλε βρισκόταν ήδη στα εφτά, δηλαδή 1,69 παραπάνω από το αναμενόμενο. Η ευστοχία του είναι δεδομένη. Η άνεση του να σκοράρει κάθε φορά που η μπάλα του στρώνεται συστημένη, εντυπωσιακή. Προφανώς, αυτά δεν τα βλέπουμε μόνο εμείς. Κάτι κάνει καλά και ο Pep στις προπονήσεις.
Ένας πασαδόρος άλλης γενιάς
Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι από τα 36 σουτ που επιχείρησε σε αντίπαλες εστίες στο αγγλικό πρωτάθλημα, τα 15 ήταν on target. Με λίγα λόγια, σπανίως θα τον δεις να τη στέλνει στα… πουλιά! Πάντα κάτι θα σκαρφιστεί για να τη χωρέσει ανάμεσα στα σώματα των αμυντικών. Ναι, πολλές φορές πάει για την υπέρβαση και το εντυπωσιακό. Αν σου κάτσει η μία φάση, όμως, θα το συζητάς για όλη σου τη ζωή. Δείτε ξανά το προ δύο μηνών έπος του στο St James’ Park και θα καταλάβετε τι εννοούμε.
Εν τάχει, έξι γκολ σε τέσσερις εμφανίσεις στο Champions League της περασμένης περιόδου ή αλλιώς 4/11 τελικές του προσπάθειες στη διοργάνωση βρήκαν εστία. 1.360 λεπτά στην Premier League και μόλις μία κίτρινη κάρτα. 350/408 εύστοχες πάσες ή για να ακουστεί καλύτερα, 82% ποσοστό ευστοχίας στις μεταβιβάσεις. Όποια εκδοχή του κι αν επιλέξεις να διαβάσεις, στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουμε. Ο «ταύρος» από το Πόγιος ήρθε για να μείνει και το απέδειξε πρωτίστως στη La Liga και μετέπειτα στην Premier League. Με λίγα λόγια στα κατά τεκμήριον πιο απαιτητικά πρωταθλήματα του πλανήτη. Και έπεται συνέχεια…
Στην Ισπανία βρήκε τον ελεύθερο ρόλο, που ακόμα ψάχνει στη City
Στο Euro που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες, ο Torres μαζί με τον Pedri και τον Olmo αποτέλεσαν την τριάδα των πιο εξελίξιμων παικτών καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά. Δεν τα λέμε εμείς, αλλά οι αριθμοί (ξανά). Ο μέσος όρος της βαθμολογίας των τριών προαναφερθέντων και στα έξι παιχνίδια του Euro δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 6.80, γεγονός που αυτομάτως τους τοποθετεί σε μία κλειστή λίστα με τους πιο σταθερούς παίκτες όχι μόνο της Ισπανίας αλλά ολόκληρης της διοργάνωσης. Ο Sterling καλός, ο Bonucci απροσπέλαστος, στην σταθερότητα όμως -και με βάση το νεαρό της ηλικίας τους- οι παραπάνω δεν έχουν αντίπαλο.
Για να μείνουμε όμως στον σημερινό μας πρωταγωνιστή, ο άσος της Manchester City δεν ήταν απλά παρών και στα έξι ματς μέχρι τον χαμένο ημιτελικό από την Ιταλία (τέσσερα ως βασικός, δύο ως αλλαγή), αλλά ήταν κι αυτός που «ξεκλείδωνε» τις αντίπαλες άμυνες με τις κάθετες κινήσεις του ως κρυφό 8άρι πίσω από τον Morata, τις φορές που ο Luis Enrique δεν έβρισκε ξεκάθαρες λύσεις από τα άκρα του. Ο άξονας του αρέσει αρκετά, εκεί βρίσκει την ελευθερία κινήσεων που χρειάζεται για να αναδείξει το μεγαλύτερο προσόν του, που δεν είναι άλλο από τις πετυχημένες και πολλές φορές καθοριστικές μεταβιβάσεις μπάλας.
Μπορεί στο γήπεδο να μη φαίνεται πάντα, όμως αν ξεφύγεις από την γενική εικόνα και εστιάσεις πάνω του δεν θα αργήσεις να καταλάβεις την σημαντικότητα της παρουσίας του ως δημιουργός, ειδικότερα σε μία ομάδα που αγωνίζεται χωρίς γνήσιο 10άρι. Μία τέτοια ομάδα είναι η εθνική Ισπανίας, στη City ωστόσο υπάρχει ο De Bruyne για αυτή τη δουλειά και κάπου εκεί σταματάει η όποια κουβέντα για ανάλογο τρικ του Guardiola. Πάντως, ο Καταλανός τεχνικός σίγουρα θα μπορούσε -και μπορεί- να σκαρφιστεί ένα πλάνο, στο οποίο ο Torres θα είχε πιο ελεύθερο ρόλο και μεγαλύτερη συμμετοχή στο οργανωτικό παιχνίδι του συνόλου, δίχως να περιορίζεται στα άκρα της επίθεσης.
Στο Euro δεν μας έδειξε κάτι λιγότερο από αυτά που (ήδη) ξέραμε
Όσα αναφέραμε παραπάνω ως προτερήματα του στον τομέα της στατιστικής, τα απέδειξε περίτρανα και με την φανέλα με το εθνόσημο στο πρόσφατο Euro. Σε 385 λεπτά συμμετοχής (65′ ανά αγώνα) ο Torres υπέπεσε μόλις σε τρία (!) λάθη, έχοντας παράλληλα 4/8 σουτ στην εστία, δύο τέρματα και τα xG «καρφωμένα» στο 1.50, με 114/134 ολοκληρωμένες πάσες. Το ποσοστό του πάλι στο 84%, όπως και στην Premier League. Και τα κομπιουτεράκια κάποια στιγμή κάνουν λάθη, ο Torres έχει βαλθεί να τα βάλει μέχρι και με τους αριθμούς!
Ο μ.ο. των αποδόσεων του στο Euro 2020 κολλημένος σταθερά στο 6.95, σύμφωνα με την L’Equipe. Για κίτρινες και κόκκινες κάρτες δεν χρειάζεται να συζητήσουμε, συνεχίζει έχει μηδέν εις το πηλίκο. Το γράφουμε και στον τίτλο: η πιο κατάλληλη φετινή «μεταγραφή»της City βρίσκεται κάπου στα αποδυτήρια της. Μένει να την ανακαλύψει. Στα δύσκολα, από πολύ μικρός. Είπαμε, είχε συνηθίσει στις ιδιαιτερότητες. Δεν γεννιούνται και όλοι στις 29 Φεβρουαρίου…
Ferran Torres, συνέχισε να οδηγείς το άστρο σου. Σε αυτό σου το ταξίδι, είμαστε μαζί σου!