Εδώ και μερικές μέρες η UEFA έχει βάλει φωτιά στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, με την απόφασή της να τιμωρήσει την Manchester City με δύο χρόνια αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πρόστιμο 30 εκατομμυρίων ευρώ. Η επίσημη αιτιολογία αυτής της απόφασης αποτελεί η παραβίαση του Financial Fair Play από πλευράς «Πολιτών», με το τοπίο όμως να παραμένει ακόμα αρκετά θολό.
Την περασμένη Παρασκευή (14 Φεβρουαρίου) η UEFA εξαπέλυσε «ατομική βόμβα» στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αποβάλλοντας την πλούσια Manchester City για μία διετία από κάθε ευρωπαϊκή διοργανώση και ενώ παράλληλα της επέβαλε πρόστιμο 30 εκατομμυρίων ευρώ. Μία απόφαση η οποία προκάλεσε εκτός από αναμενόμενο σοκ, απορία στην μεγαλύτερη μάζα των ποδοσφαιρόφιλων. Οι «Πολίτες», όπως δήλωσαν και επίσημα, θεώρησαν την συγκεκριμένη κίνηση αναμενόμενη και δηλώνουν έτοιμοι να τραβήξουν την υπόθεση στα άκρα.
Ίσως το πρώτο ερώτημα που γεννιέται στο μυαλό όλων μας να είναι το εξής: Η συγκεκριμένη ενέργεια της UEFA αποτελεί όντως πράξη δικαιοσύνης ή μήπως αποτελεί εκδικητική πράξη που θα φέρει τα πάνω κάτω στον ποδοσφαιρικό χάρτη; Απειλούνται και άλλες νεόπλουτες ή γενικότερα σπάταλες ομάδες; Είναι η Manchester City το πρώτο «τούβλο» ενός ισοπεδωτικού ντόμινο στην ελίτ του ποδοσφαίρου όπως το ξέρουμε;
Το χρονικό και τα δεδομένα
Όλα λοιπόν ξεκινάνε την 1η Σεπτεμβρίου 2008, όταν ο Άραβας Sheikh Mansour, μέλος της βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ανέλαβε την ιδιοκτησία της ομάδας. Αμέσως έφερε τον Robinho στο Μάντσεστερ, προκαλώντας ντελίριο στους οπαδούς του συλλόγου και δείχνοντας σε ολόκληρο το Νησί ότι το «πορτοφόλι» του έχει μόλις ανοίξει. Μέσα στα πρώτα χρόνια ο Mansour ξόδεψε εκατομμύρια λίρες για μεταγραφές, έβγαλε την ομάδα στην Ευρώπη, κατέκτησε το FA Cup, ενώ το αποκορύφωμα όλης αυτής της μεγάλης επένδυσης ήταν ο τίτλος της Premier League της σεζόν 2011/12.
Η αρχή του σίριαλ, το οποίο παρακολουθούμε για χρόνια και κορυφώνεται στο σήμερα, αποτέλεσε η σεζόν 2013/14. Η City, αρνούμενη να αφήσει το πόδι από το γκάζι, δέχτηκε μια προειδοποιητική βολή από την UEFA με πρόστιμο ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, επιπλέον 40 εκατομμύρια ευρώ με αναστολή αν δεν συμμορφωνόταν με το FFP, στενά όρια στις μεταγραφές του ερχόμενου καλοκαιριού και περιορισμό στην ευρωπαϊκή λίστα του ρόστερ. Το πρόστιμο πληρώθηκε, η ομάδα δέχτηκε τις συνέπειες και όλα φαινόντουσαν να λήγουν εκεί.
Μέχρι που στα τέλη του 2018, η γερμανική Der Spiegel έφερε ξανά στο προσκήνιο την συγκεκριμένη ιστορία. Μέσω ενός οργανισμού με το χαρακτηριστικό όνομα Football Leaks (εξαιρετικά ικανός στο να υποκλέπτει έγγραφα και αρχεία μεγάλων ομάδων μέσω hacking), η εφημερίδα δημοσίευσε διάφορα email της Manchester City, που εξέθεσαν όχι μόνο τον σύλλογο, αλλά και την ίδια την ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Σε γενικές γραμμές η καταγγελούσα αλληλογραφία περιείχε την υπόθεση του FFP πίσω στο 2014 και την ευνοϊκή μεταχείριση από την UEFA, καθώς φυσικά και την παράνομη χρηματοδότηση της ομάδας από τον Mansour, ο οποίος ουσιαστικά μέσω «δικών» του χορηγών την χρηματοδοτούσε με πολλά -πολλά!- περισσότερα λεφτά από όσα γνωστοποιούσε -κι επιτρεπόταν- στην UEFA. Η ομοσπονδία ξεκίνησε έρευνα τον Μάιο του 2019 για να φτάσουμε στην ημερομηνία ορόσημο, στις 14 Φεβρουαρίου και στην ανακοίνωση της τιμωρίας.
Το παρασκήνιο
Η αλήθεια είναι ότι το ποδοσφαιρικό κοινό είναι καχύποπτο με την συγκεκριμένη εξέλιξη, θεωρώντας ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Στην πραγματικότητα πολλά γεγονότα, τα οποία βεβαίως δεν έχουν αποδειχτεί ακόμα σε κάποιο δικαστήριο, εκθέτουν την ευρωπαϊκή ομοσπονδία και την στάση της απέναντι στις μεγάλες ομάδες. Αρχικά η UEFA παίρνει «κόκκινη κάρτα» από τα αποδυτήρια, καθώς στην υπόθεση του FFP πίσω στο 2014 επέλεξε να ελαφρύνει το πρόστιμο από 60 εκατομμύρια σε 20 εκατομμύρια. Ήξεραν στην Νιόν ότι είχαν μπλέξει με έναν κακό δαίμονα, ο οποίος τους φώναξε ξεκάθαρα ότι «εμείς προτιμάμε να δώσουμε 30 εκατομμύρια και να σας διαλύσουμε στα δικαστήρια».
Η Manchester City είχε και θα έχει περισσότερα λεφτά από την UEFA. Από κει και πέρα στο πλαίσιο των διαρροών από το Football Leaks, πολλά άλλα ονόματα, όπως η Juventus και η Paris Saint-Germain εκτέθηκαν. Ειδικά η περίπτωση της PSG αποτελεί ολοφάνερη. Γιατί λοιπόν η UEFA δεν ασχολήθηκε με τους Γάλλους; Γιατί πολύ απλά έχει επιλέξει να συμμαχήσει με τον Nasser Al-Khelaifi, ιδιοκτήτη της παριζιάνικης ομάδας, ο οποίος έχει στενή συνεργασία με την ομοσπονδία σε τουλάχιστον δυο περιπτώσεις.
Πρώτα απ’ όλα είναι ιδιοκτήτης του BEIN Sports, διεθνούς δικτύου που μεταδίδει αθλητικά γεγονότα, όπως για παράδειγμα (καλά μαντέψατε!) το UEFA Champions League. Το τελευταίο deal μεταξύ των δύο πλευρών κόστισε 375 εκατομμύρια ευρώ, προσφέροντας οικονομική ένεση στα ταμεία της ομοσπονδίας. Η δεύτερη και κυριότερη σχέση του μεγιστάνα από το Κατάρ με την UEFA είναι η ίδια η εμπλοκή του στην UEFA! Το 2019 εκλέχτηκε ως executive comittee από τους ίδιους. Έτσι, όπως είναι λογικό, είναι αδύνατον να «πειράξουν» έναν δικό τους άνθρωπο. Αντιθέτως, θα τον χρησιμοποιήσουν σαν σύμμαχο στον «πόλεμο» που πάνε να ανοίξουν με τον Mansour.
Η θέση της Manchester City και της Premier League
Πολλοί φοβήθηκαν για την επόμενη μέρα της ομάδας, με τα δημοσιεύματα των πρώτων ημερών να είναι γεμάτα πανικό, υστερία και τάσεις φυγής. Παρόλα αυτά ο Pep Guardiola και οι ποδοσφαιριστές του φαίνονται να είναι αποφασισμένοι ότι θα παραμείνουν στην ομάδα, όποια κι αν είναι η έκβαση της ιστορίας. Η διοίκηση από την μεριά της, όπως αναφέραμε και παραπάνω, δηλώνει σίγουρη για την δικαίωσή της και έτοιμη να ξεκινήσει πόλεμο με την UEFA στο CAS, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο διεθνές δικαστήριο ώστε να το αποδείξει.
Η Premier League δεν έχει δηλώσει κάτι επίσημα, αν και πηγές αναφέρουν ότι έχει ζητήσει τα στοιχεία της UEFA, ώστε να τα εξετάσει και η ίδια. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης στο CAS θα κρατήσει το «στόμα» της κλειστό. Μεγάλο ερωτηματικό επίσης αποτελεί η ημερομηνία της εκδίκασης. Η UEFA, από την μία, θέλει η υπόθεση να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να έχει έγκαιρα έτοιμο το καλεντάρι του UEFA Champions League της επόμενης περιόδου, ενώ από την άλλη, οι «Πολίτες» επιθυμούν η εκδίκαση να αργήσει όσο πιο πολύ γίνεται, ώστε να κερδίσουν χρόνο, να προετοίμασουν μια ισχυρή νομική υπεράσπιση και φυσικά να βγουν αλώβητοι -όσο γίνεται- από την υπόθεση. Πάντως έμπειροι αναλυτές από το Νησί, όπως ο Kaveh Solhekol του Sky Sports, αναφέρουν ότι η επικρατέστερη ημερομηνία θα είναι μέσα στον Ιούλιο.
Το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται καυτό τόσο για την Manchester City, όσο και για σύσσωμο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μέχρι τότε η διοίκηση των περυσινών πρωταθλητών της Premier League θα βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα, ενώ επίσης μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζεται και στο αμιγώς ποδοσφαιρικό κομμάτι, καθώς φαίνεται ότι ο Guardiola και οι παίκτες του παρουσιάζονται πεισμωμένοι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, ώστε να δείξουν σε όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη ότι η Manchester City δεν είναι μια επένδυση δισεκατομμυρίων, αλλά ένα σύνολο από ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι μαζί με τον προπονητή είναι πρόθυμοι να «ματώσουν» για την φανέλα. Όσο για το τέλος, είναι ξεκάθαρο πως αποκτά ιδιαίτερη αξία η κατάκτηση του φετινού UEFA Champions League, που αποτελεί μονόδρομος για τον σύλλογο.
Συντάκτης: Νίκος Μπαλάσκας