Μπύρες που έχουν συνδεθεί με πανέμορφες φανέλες, με ιστορικές κατακτήσεις τροπαίων, με τεράστιους ποδοσφαιριστές και αξέχαστες στιγμές.
Αγγλικό ποδόσφαιρο και μπύρα. Μπύρα και αγγλικό ποδόσφαιρο. Είναι δύσκολο να φανταστείς το ένα χωρίς το άλλο. Μια φιλία, με τα καλά και τα κακά της, που ξεκινά από τα μέσα του 19ου αιώνα. Οι… βρετανικές «ales» και οι «lagers» έχουν σώσει ομάδες από την χρεοκοπία, έχουν καταστρέψει ζωές αστέρων του εγχώριου ποδοσφαίρου, έχουν γίνει ένα με την ιστορία αρκετών συλλόγων και έχουν βαφτιστεί ως το «καύσιμο» των οπαδών του αθλήματος. Εκατομμύρια λάτρεις του ποδοσφαίρου σε όλο το «νησί» πίνουν πίντες και πίντες μπύρας είτε στο σπίτι, είτε στην παμπ όταν παρακολουθούν ποδόσφαιρο, ωστόσο στην Αγγλία είναι παράνομη η κατανάλωση της με «θέα» στον αγωνιστικό χώρο. Με μια νέα ελληνική μικροζυθοποιία, νομαδική για την ακρίβεια, από την Αθήνα, τους The Hopenians, που μόλις ξεκίνησαν με την πρώτη τους ετικέτα, τη Ρόζα, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και για το επόμενο διάστημα θα φέρουμε στο φως «μπυροϊστορίες» από τις βρετανικές νήσους!
Όταν ιδρύθηκε η αγγλική Premier League το 1992, οι χορηγοί που σχετίζονταν με το αλκοόλ αντιστοιχούσαν στο 18% του πρωταθλήματος. Αυτές οι συνεργασίες οδήγησαν σε διαχρονικές εμφανίσεις, που οι οπαδοί φορούν ακόμα και σήμερα στα γήπεδα, ενώ άλλες συνδέθηκαν στο μυαλό μας με θρυλικές στιγμές. Για την φετινή σεζόν, του 2022/23, το πάνω χέρι στις χορηγίες των συλλόγων της Premier League έχουν οι στοιχηματικές εταιρείες. Οχτώ στις είκοσι ομάδες, δηλαδή το 40% αυτών, έχουν κάποιο παγκόσμιο site στοιχηματισμού στην φανέλα τους, ένα φαινόμενο που παρατηρείται σταθερά τις τελευταίες πέντε σεζόν, με τους χορηγούς που σχετίζονται με το αλκοόλ να είναι στο 0%. Τελευταίος χορηγός από τον χώρο της μπύρας, η ταϋλανδέζικη Chang στη φανέλα της Everton το 2017!
Τόσο οι Άγγλοι όσο και οι Γερμανοί πιστώνονται ότι εισήγαγαν την μπύρα στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Οι Άγγλοι το ξεκίνησαν όταν ο Τζον Χούλντινγκ, ένας ζυθοποιός του Λίβερπουλ στα τέλη του 19ου αιώνα, κατασκεύασε ένα γήπεδο για έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο. Πρόκειται για το ιστορικό Άνφιλντ της Λίβερπουλ, όπου το 1884 με κινητοποίηση του ζυθοποιού οι «Κόκκινοι» αγωνίστηκαν για πρώτη φορά σε ένα άδειο οικόπεδο στο Άνφιλντ Ρόουντ. Τους οπαδούς αυτής της ομάδας θα έκανε ύστερα πελάτες του και καταναλωτές της μπύρας του. Η δεύτερη περίπτωση που διέδωσε την κουλτούρα της μπύρας στο ποδόσφαιρο ήταν η χορηγία ποδοσφαιρικών διοργανώσεων από ζυθοποιούς. Ένα από αυτά τα γεγονότα ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954 που διοργανώθηκε από την Ελβετία και κέρδισε η Γερμανία. Αυτή η κατάκτηση έκανε δημοφιλείς τις γερμανικές μάρκες μπύρας σε όλο τον κόσμο. Το Βέλγιο είναι μια άλλη χώρα που είναι γνωστή για την εισαγωγή της μπύρας στο παιχνίδι. Τη δεκαετία του ’60, οι βελγικές ομάδες θεωρούνταν μερικές από τις καλύτερες στον κόσμο και ο χορηγός στο βελγικό πρωτάθλημα ήταν πάντα μια μάρκα μπύρας. Με τον καιρό, η βελγική μπύρα άρχισε να ταξιδεύει σε πολλά μέρη του κόσμου, μέσω των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων των βελγικών ομάδων.
Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος:
Εδώ, θα εστιάσουμε σε αγγλικές ομάδες και περιπτώσεις όπου ζυθοποιεία καταλάμβαναν μεγάλο μέρος της φανέλας. Μπύρες που έγιναν χορηγοί και έγραψαν ιστορία, πάνω σε διαχρονικές εμφανίσεις. Πάμε να δούμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
Λίβερπουλ και Carlsberg
Η Λίβερπουλ έχει συνδέσει το όνομά της με την ιστορική μάρκα μπύρας Carlsberg εδώ και 25 χρόνια. Θεωρείται μια από τις πιο στενές σχέσεις μεταξύ συλλόγου και ζυθοποιείου στον κόσμο. Κοσμούσε για πολλές σεζόν τη φανέλα του συλλόγου από το Μέρσεϊσαϊντ και μάλιστα η δανέζικη ζυθοποιία παρήγαγε και παράγει κατά καιρούς μια μπύρα εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στους «Reds», φτιαγμένη με ειδικό «κόκκινο» λυκίσκο για να εγγυηθεί μια χαρακτηριστική γεύση στην επίσημη μπύρα της αγγλικής ομάδας. Ίσως η αγαπημένη φανέλα των περισσότερων φίλων της Λίβερπουλ είναι εκείνη της Adidas, με το κυματιστό λογότυπο της Carlsberg στο στήθος, με την οποία ο σύλλογος κατέκτησε το ιστορικό Champions League στον τελικό της Κωνσταντινούπολης το 2005 εναντίον της Μίλαν, μια εικόνα θρυλική, μια εικόνα που μια μπύρα από τη Δανία διαμόρφωσε για πάντα.
Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ – Newcastle Brown Ale
Th δεκαετία του 1990, οι εμφανίσεις της Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ χρηματοδοτήθηκαν από μια τοπική μπύρα: την Newcaste Brown Ale. H πιο χρυσή εποχή της σύγχρονης ιστορίας των «Magpies», συνδέθηκε με ένα μεγάλο μπλε αστέρι στο στήθος, που εμπεριείχε την πόλη του Νιούκαστλ, αστέρι που φόρεσαν θρύλοι του ποδοσφαίρου όπως ο Ζινόλα, ο Ασπρίγια και ο Σίρερ. Και ειδικά ο τελευταίος, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου και της Premier League, βρέθηκε το 1996 στην ομάδα της καρδιάς του και της γενέτειράς του λόγω… της μπύρας! Η Νιούκαστλ κατάφερε να «αρπάξει» τον πρωταθλητή Άλαν Σίρερ από τη Μπλάκμπερν χάρη στην οικονομική βοήθεια της ζυθοποιίας Newcastle Brown Ale, η οποία είχε στόχο να ανεβάσει το επίπεδο της ομάδας με την οποία είχε συνδέσει το όνομά της. Μια σχέση που παραμένει ακόμα και σήμερα ζεστή, που αν και τα συμβόλαια έληξαν εδώ και καιρό, στις προσόψεις του Σεντ Τζέιμς Παρκ, του γηπέδου του «ασπρόμαυρου» κλαμπ, φαίνεται σε πλήρη θέα το μπλε αστέρι, σύμβολο της τοπικής (κάποτε, καθώς και αυτή εξαγοράστηκε από την Heineken) Newcastle Brown Ale.
Τότεναμ και Holsten
Μια πολύ διαχρονική εικόνα για τους φίλους της Τότεναμ είναι η κατάλευκη φανέλα τους και με μαύρα γράμματα η «Holsten» τυπωμένη στο στήθος αυτής. Οι «Spurs» συνέδεσαν το όνομά τους με τη γερμανική εταιρεία μπύρας Holsten σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Πρώτα, μεταξύ 1983 και 1995, και στη συνέχεια ξανά μεταξύ 1999 και 2002. Συνολικά 15 χρόνια ένα ζυθοποιείο ήταν μαζί με το σύλλογο του Βορείου Λονδίνου στα αγγλικά και ευρωπαϊκά γήπεδα, όπως και σε μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας της, την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA το 1984.
Μπλάκμπερν Ρόβερς και Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ – McEwan’s Lager
Η μεγαλύτερη στιγμή της Μπλάκμπερν Ρόβερς στη σύγχρονη ιστορία της ήρθε το 1995, όταν ο σύλλογος των «Riversiders» κέρδισε την Premier League, ένα αξιοσημείωτο και απροσδόκητο επίτευγμα, δεδομένου του μικρού πληθυσμού της πόλης. Εκείνες οι εμβληματικές μπλε – λευκές εμφανίσεις ήταν «στολισμένες» με το λογότυπο της McEwan’s Lager, μιας σκωτσέζικης μάρκας μπύρας με έδρα το Εδιμβούργο. Μιας ζυθοποιίας που θα έμενε στην ιστορία για το όμορφο παραμύθι της Μπλάκμπερν, αλλά και για τις διαχρονικές εμφανίσεις της Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ μεταξύ 1991 και 1995.
Νότινγχαμ Φόρεστ – Shipstones και Labatt’s
Από το 1987 έως το 1993, η Νότινγχαμ Φόρεστ είχε ως χορηγό τη Shipstones, μια τοπική ζυθοποιία του Νότινγχαμ, και για τους περισσότερους εντός έδρας αγώνες της ομάδας το 1992-93, οι φανέλες είχαν το λογότυπο του ποτού που είναι γνωστό ως «Shippo’s» από τους ντόπιους. Αλλά σε μια πρώιμη επίδειξη τη δύναμης που είχε και θα είχε η τηλεόραση στην Premier League, όταν ο σύλλογος έπαιζε σε αγώνες που μεταδίδονταν από την τηλεόραση, η Shipstones έφευγε και ερχόταν η Labatt’s. Πρόκειται για μια καναδική μάρκα μπύρας, η οποία ήταν η μητρική εταιρεία της Shipstones. Η Labatt’s ανέλαβε τελικά τη χορηγία της φανέλας από το 1993 έως το 1997, καθώς οι δυνατότητες μάρκετινγκ των συλλόγων έγιναν εμφανείς. Η Labatt’s είναι πλέον μέρος της AB InBev, ενός τεράστιου ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων που εδρεύει στο Βέλγιο με εμπορικά σήματα όπως η Corona και η Budweiser. Η Shipstones έπεσε σε παρακμή και η ζυθοποιία μετακόμισε από το Νότινγχαμ στο Μπάρτον Απόν Τρεντ, αλλά πρόσφατα αναβίωσε εν μέσω της τάσης για στήριξη σε τοπικά προϊόντα και τοπικά ζυθοποιεία.
Τσέλσι – Coors
Αμερικάνικο παρελθόν δεν έχει η Τσέλσι μόνο τις εποχές που ζούμε, με την εξαγορά του λονδρέζικου συλλόγου από τον Τοντ Μπόελι. Μεταξύ 1994 και 1997, μια ζυθοποιία με έδρα το Κολοράντο των ΗΠΑ ήταν ο χορηγός της φανέλας των «Blues», η Coors. Κατά τη διάρκεια της χορηγίας τους με την Τσέλσι, μερικοί πολύ δημοφιλείς ποδοσφαιριστές, όπως ο Ρουντ Γκούλιτ, ο Ντένις Γουάιζ, ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο, ο Τζιανλούκα Βιάλι, ο Φρανκ Λεμπέφ και ο Τζιανφράνκο Ζόλα φορούσαν το λογότυπο στο στήθος τους, εκτοξεύοντας τις μετοχές της Coors.
Κουινς Παρκ Ρέιντζερς – Guinness
Το παγκοσμίως γνωστό ιρλανδικό ζυθοποιείο, με τις κρεμώδεις μαύρες μπύρες του, υπήρξε μέρος της ιστορίας της ΚΠΡ. Η Guinness ήταν χορηγός του λονδρέζικου κλαμπ από το 1983 έως και το 1986 και αυτή η συνεργασία μας χάρισε μερικές από τις πιο όμορφες και «iconic» φανέλες των αγγλικών γηπέδων στα 80΄s.
Νόριτς Σίτι – Foster’s Lager
Μια υπερδύναμη στον χώρο της μπύρας από την Αυστραλία, η Foster’s Lager ήταν ο χορηγός της φανέλας της Νόριτς Σίτι την περίοδο 1986-89. Φαίνεται ότι στους «Aussie» άρεσαν τα κίτρινα και πράσινα χρώματα που φορούσαν τα «Καναρίνια», χρώματα που τιμάει και εθνική τους ομάδα.
Έβερτον – Chang
Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά αυτή τη στιγμή η Έβερτον είναι η τελευταία ομάδα της Premier League από το 2017, η οποία είχε χορηγό από τον χώρο της μπύρας στην φανέλα. Η ταϊλανδέζικη ζυθοποιία Chang υπήρξε χορηγός των «Ζαχαρωτών» από το 2004 και έχει συνδεθεί στο μυαλό μας με την ομάδα από το Μέρσεϊσαϊντ.
Η Ρόζα, η νέα αφιλτράριστη και απαστερίωτη craft κόκκινη μπύρα των The Hopenians κυκλοφορεί και επίσημα σε κάβες και καταστήματα εστίασης στην Αθήνα! Άμεσα διαθέσιμη στα καταστήματα Αμπελάκι:
📍Επτανήσου 78, Πετρούπολη
📍Σεβαστουπόλεως 140, Αμπελόκηποι
📍Τράλλεων 137, Γαλάτσι
Ανακαλύψτε εδώ περισσότερα για τη νέα ελληνική νομαδική ζυθοποιεία και για το που αλλού μπορείτε να βρείτε τις δημιουργίες της:
Facebook: https://www.facebook.com/thehopeniansbrewing
Instagram: https://www.instagram.com/thehopeniansbrewing/