Ο Γουίλφριντ Μπονί αποτέλεσε ένα ακόμα μέλος μιας εξαιρετικής φουρνιάς παικτών από την Ακτή Ελεφαντοστού, με πολλούς να «κοσμούν» και τα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ. Στα 33 του, βρίσκεται στα αζήτητα πια.
Ο Ιβοριανός ξεκίνησε την καριέρα του σε τοπικές ακαδημίες της πατρίδας του, μεταξύ άλλων και της ακαδημίας του γνωστού ομοεθνή του ποδοσφαιριστή Σιρίλ Ντομορό. Η πρώτη του επαγγελματική παρουσία του Γουίλφριντ Μπονί ήταν αυτή στην άσημη Ισσία Ουαζί, προτού έρθει στην Ευρώπη στα 19 του χρόνια, για λογαριασμό της Σπάρτα Πράγας.
Αρχικά ο Γουίλφριντ Μπονί βρέθηκε ως δανεικός στη Β’ Ομάδα του τσέχικου συλλόγου, ο οποίος και πείστηκε για την απόκτησή του, και την ένταξή του κατά συνέπεια στην πρώτη ομάδα. Πριν πάει στην Τσεχία, αξίζει να σημειωθεί πως είχε δοκιμαστεί για δυο εβδομάδες και από τη Λίβερπουλ. Αρχικά, ο ρόλος του ήταν, όπως είναι λογικό, αυτός του αναπληρωματικού. Τη πρώτη του πλήρη σεζόν σκόραρε τρεις φορές, ενώ την ερχόμενη πέτυχε εννέα γκολ στο πρωτάθλημα, με τη Σπάρτα να κατακτά και τον τίτλο.
Ο νεαρός τότε επιθετικός, πήρε μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα την αμέσως επόμενη σεζόν. Σκόραρε στο πρώτο μισό της σεζόν 17 γκολ, έξι εκ των οποίων στο Europa League, ενώ έγινε και διεθνής με την Ακτή Ελεφαντοστού. Ως ένα ενδιαφέρον project τον εντόπισε η ολλανδική Φίτεσσε, δίνοντας τον Ιανουάριο του 2011 περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ. Ο Μπονί σκόραρε στο ντεμπούτο του, φτάνοντας σε μισή σεζόν τα δώδεκα τέρματα στο πρωτάθλημα.
Οι χρονιές που ακολουθούσαν ήταν ολοένα και καλύτερες. Σκοράρει τις αμέσως επόμενες 18 και 37 τέρματα αντίστοιχα, κάνοντας τους Ολλανδούς να «τρίβουν» τα χέρια τους, περιμένοντας μια μεγάλη πώληση για τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος. Κι αυτά με τον παίκτη να χάνει και κάποιους αγώνες, αντιπροσωπεύοντας την Ακτή Ελεφαντοστού στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής το 2012.
Η μεγάλη πώληση ήρθε τελικά για τον 25χρονο τότε Γουίλφριντ μας, ο οποίος έγινε η ακριβότερη μεταγραφή της Σουόνσι, με το ποσό των δώδεκα εκατομμυρίων λιρών. Στην πρώτη του πλήρη χρονιά στην ομάδα της Ουαλίας, ήταν πραγματικό «τανκ». Πέτυχε 25 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, κι ενώ έπειτα ήταν βασικός με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, σκοράροντας εναντίον της Ιαπωνίας και της Ελλάδας. Την αμέσως επόμενη σεζόν, έφτασε στα γκολ το one season wonder ονόματι Μίτσου, γενόμενος πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Σουόνσι στην Πρέμιερ Λιγκ.
Οι αριθμοί του ήταν εντυπωσιακοί κι έτσι στα μέσα της σεζόν 2014-2015, η Μάντσεστερ Σίτι έδωσε στους «Κύκνους» 25 εκατομμύρια λίρες. Εκεί προφανώς τα πράγματα ήταν πιο ζόρικα. Στο μεταξύ, βρέθηκε σε ένα ακόμα Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Αν και στον προημιτελικό με δυο δικά του τέρματα οι Ιβοριανοί προκρίθηκαν επί της Αλγερίας, λίγο έλλειψε να γίνει μοιραίος, αφού αστόχησε στο πέναλτι που εκτέλεσε, στον τελικό με την Γκάνα.
Κάντε ένα Like στη σελίδα μας στο Facebook αν δεν το έχετε ήδη κάνει!
Στην προετοιμασία της αμέσως επόμενης χρονιάς, ο Μπονί κόλλησε μαλάρια, κάτι που τον άφησε πολύ πίσω. Έκανε μια θετική σεζόν, πετυχαίνοντας οκτώ γκολ, όμως η έλευση του Πεπ Γκουαρδιόλα, στον οποίο δεν άρεσαν ποτέ οι πιο βαριοί και δυσκίνητοι ποδοσφαιριστές, τον κατέστησαν φευγάτο.
Με τον Ιβοριανό να μην υπολογίζεται από τον Καταλανό, η λύση βρίσκεται μέσω της Στόουκ Σίτι, που τον αποκτά ως δανεικό. Γνωστή άλλωστε η αγάπη της ομάδας προς τέτοιου είδους επιθετικούς, όπως ο Κένγουιν Τζόουνς. Δεν κατάφερε να «δέσει», ερχόμενος σε σύγκρουση με τον προπονητή Μαρκ Χιούζ, μετά την παρουσία του στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής του 2017. Κάπου εκεί βρέθηκε κι η ομάδα με την οποία ξεχώρισε στα αγγλικά γήπεδα, κι έτσι η Σουόνσι απέκτησε τον Γουίλφριντ από τη Μάντσεστερ Σίτι, έναντι δώδεκα εκατομμυρίων λιρών. Αποτέλεσε έναν εκ των αρχηγών της ομάδας.
Όμως, ήδη είχε πάψει να θυμίζει τον ποδοσφαιριστή που ήταν. Οι «Κύκνοι» υποβιβάστηκαν και τους ακολούθησε ο Μπονί, ο οποίος όμως τον Ιανουάριο του 2019 βρέθηκε στην Αλ-Αράμπι του Κατάρ. Έπαιξε σε επτά αγώνες και σκόραρε πέντε τέρματα, όμως δε μακροημέρευσε, κι ενώ το συμβόλαιό του με τη Σουόνσι τερματίστηκε λίγο πριν τη λήξη του.
Ακολούθως, ο Μπονί ξεκίνησε προπονήσεις με τη Νιούπορτ Κάουντι. Δε συνέχισε όμως εκεί την καριέρα του, καθώς τον Ιανουάριο του 2020 υπέγραψε για ενάμιση χρόνο με την Αλ Ίτιχαντ, του πρώην τεχνικού του Παναθηναϊκού Χενκ Τεν Κάτε. Μετά από σχεδόν δέκα μήνες, έλυσε το συμβόλαιό του, συμπληρώνοντας σήμερα έναν χρόνο δίχως ομάδα.
Επίσημη τοποθέτηση για την απόσυρση του Γουίλφριντ Μπονί δεν έχει μέχρι στιγμής υπάρξει. Όμως, αποτέλεσε έναν σημαντικό επιθετικό για τη χώρα του, η οποία δήλωνε βροντερά παρούσα σε κάθε μεγάλη διοργάνωση. Στην Τσεχία, την Ολλανδία και την Αγγλία, όλοι είδαν την εκτελεστική του δεινότητα.
Δεν ξέχασε ποτέ να σκοράρει. Αποτέλεσε όμως ένα από τα αμέτρητα παραδείγματα Αφρικανών ποδοσφαιριστών, στους οποίους αν έδειχνες έμπρακτα την εμπιστοσύνη σου, σε έβγαζαν ασπροπρόσωπο. Κι ας μου επιτραπεί η έκφραση, ο Γουίλφριντ Μπονί αποτέλεσε έναν «Μαύρο Κύκνο» των γηπέδων
Διαβάστε επίσης για έναν εκ των μεγαλύτερων τυχερών του αγγλικού ποδοσφαίρου, τον Τέρι Κένεντι!