Το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον στρέφεται από αύριο στην Γερμανία, όπου η Bundesliga σπάει πρώτη το «μπλόκο» του κορωνοϊού και ξεκινά ξανά, δίνοντας ανάσα ζωής σε εκατομμύρια φιλάθλους σε όλο τον πλανήτη. Ποιοι είναι όμως οι εκπρόσωποι του αγγλικού και βρετανικού ποδοσφαίρου εκεί και γιατί πρέπει να τους παρακολουθήσουμε;
Τα τελευταία χρόνια το γερμανικό πρωτάθλημα γνωρίζει μία πρωτόγνωρη άνθιση. Η Bundesliga όχι μόνο γεμίζει σταθερά τα γήπεδα της με κόσμο, κοντράροντας στα ίσα την Premier League, αλλά επίσης έχει ρίξει αρκετά τον μέσο όρο ηλικίας των συμμετεχόντων της, κάνοντας την έναν μικρό «παράδεισο» για νεαρούς εξελίξιμους ποδοσφαιριστές. Δεν είναι τυχαίο ότι στην σημερινή μας λίστα και οι δέκα αναφερόμενοι παίκτες είναι κάτω από 23 ετών, ενώ ο μέσος ποδοσφαιριστής στο πρωτάθλημα έχει κατά 1,1 χρόνια μικρότερη ηλικία από ότι στο αγγλικό! Μερικά ονόματα είναι σαφώς γνωστά, ενώ άλλα αρκετά άσημα έως και αδιάφορα, όμως όλα έχουν κάποια στιγμή στην καριέρα τους θεωρηθεί ανερχόμενα αστέρια!
1) Jadon Sancho
Φτιάχνοντας την λίστα με γνώμονα τις φετινές συμμετοχές του κάθε παίκτη, πρώτος -έστω και στην ισοβαθμία- έρχεται ο πλέον αναγνωρίσιμος Άγγλος, που δεν αγωνίζεται στο Νησί. Γεννημένος μόλις το 2000, απαρνήθηκε τόσο την Watford, όσο και την Manchester City στις οποίες «φοίτησε» αρχικά, για μία άμεση ευκαιρία στην Borussia Dortmund, η οποία ξόδεψε 8 εκ. λίρες για να τον αποκτήσει από τους «Πολίτες». Μπορεί τότε να έμοιαζε ρίσκο για έναν 17χρονο χωρίς λεπτό στην Premier League, όμως τώρα μοιάζει η απόλυτη «κλεψιά» με τα νούμερα του ακραίου πολυσύνθετου χαφ να προκαλούν τρόμο! Φέτος σε 23 συμμετοχές στην Bundesliga μετράει (κρατηθείτε!) 14 τέρματα και 16 ασίστ, καθιστόντας τον πρώτο σε συνεισφορά σε όλο το πρωτάθλημα.
2) Jonjoe Kenny
Γηραιότερος σε αυτήν την λίστα σε ηλικία μόλις 23 ετών, ο δεξιός οπισθοφύλακας με θητεία σε όλες τις μικρές Εθνικές Αγγλίας, έκανε ντεμπούτο στην παιδική του «αγάπη», την Everton μόλις στα 19 του χρόνια, όμως έκτοτε συμπλήρωσε μόλις 30 συμμετοχές (περισσότερες ως αλλαγή) σε μία τετραετία! Εν τέλει κι αυτός τον περασμένο Ιούνιο, αποφασισμένος να δοκιμάσει αλλού τις ικανότητες του, άφησε το Goodison Park, πηγαίνοντας ως δανεικός στην γεμάτη ταλέντο Schalke. Σε μία αντίστοιχη περίπτωση με τον Sancho, όχι μόνο πήρε με το «καλημέρα» φανέλα βασικού, έχοντας και ο ίδιος 23 συμμετοχές, αλλά κατάφερε να διπλασιάσει την χρηματιστηριακή του αξία! Έχει πετύχει ένα τέρμα και «σερβίρει» ακόμα τρία και αν συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό δεν αποκλείεται σύντομα να χριστεί και διεθνής, έστω κι αν η θέση του βρίθει επιλογών!
3) Rabbi Matondo
Μερικούς μήνες πριν ο Kenny κατηφορίσει στην Κοιλάδα του Ρουρ, η Schalke είχε κάνει δικό της έναν ακόμα πολυτάλαντο νεαρό που πάλευε αδίκως να αγωνιστεί με αξιώσεις στην Premier League. Για ένα ποσό κοντά στις 11 εκ. λίρες είχε αποκτήσει από την Manchester City έναν ταχύτατο Ουαλό (βασικά γεννημένος στο Λίβερπουλ και μεγαλωμένος στο Κάρντιφ) με καταγωγή από το Κονγκό. Τότε ήταν μόλις 18 ετών, αλλά παρόλα αυτά πρόλαβε κι έγραψε εφτά συμμετοχές στην περυσινή Bundesliga. Φέτος ένας τραυματισμός στο ξεκίνημα της σεζόν του ανέκοψε την πορεία και σε συνδυασμό με τα ιδιόρρυθμα σχήματα (3-3-3-1) του προπονητή του, David Wagner, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει φανέλα βασικού. Μέχρι τώρα φέτος μετρά 12 συμμετοχές και ένα τέρμα, όμως φαίνεται πως το μέλλον του ανήκει!
4) Reece Oxford
Βγήκε στο προσκήνιο πριν περίπου μία πενταετία, αποκτώντας ξαφνικά τεράστια φήμη, αφού σε ηλικία 16 ετών έγινε ο νεότερος παίκτης όλων των εποχών για την West Ham και ο δεύτερος νεότερος που ξεκινά σε αγώνα της Premier League. Γέννημα-θρέμμα Λονδρέζος, υποστήριζε την Arsenal, πέρασε από τις ακαδημίες της Tottenham, πριν τελικά ανδρωθεί στα «Σφυριά». Παρά την τεράστια προοπτική του το αγγλικό πρωτάθλημα δεν του έδωσε αναλογικά τις ευκαιρίες του και από το 2007 κι έπειτα άρχιζε να δανείζεται στην Γερμανία. Δύο χρονιές σε Borussia Monchengladbach και μία στην Augsburg, ήταν αρκετές για να καταλάβουν την αξία του, με την τελευταία να τον αγοράζει έναντι 2 εκ. λιρών τον περασμένο Αύγουστο. Ο πολλά υποσχόμενος στόπερ πάντως ακόμα δεν έχει καταφέρει να καθιερωθεί -αν και είναι ακόμα μόλις 21-, φέτος μετρά μόλις οκτώ συμμετοχές και αποδεικνύει για ακόμα μία φορά πως οι υπερβολικές απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου από έφηβα παιδιά μπορεί πανεύκολα να γυρίσει «μπούμερανγκ»!
5) Ademola Lookman
Ίσως ο πλέον φημισμένος παίκτης που έχει βγει πρόσφατα από τις σπουδαίες ακαδημίες της Charlton, είχε ήδη 49 συμμετοχές και 12 τέρματα πριν κλείσει τα 20 του χρόνια. Η Everton κινήθηκε πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες ομάδες της Premier League και τον έκανε δικό της, όμως το άστρο του έμελλε να λάμψει στην Γερμανία, όταν πηγαίνοντας ως δανεικός στην RB Leipzig τον Ιανουάριο του 2018, πέτυχε πέντε γκολ και έδωσε άλλα τέσσερα σε μόλις έντεκα συμμετοχές, κάνοντας τα «Ζαχαρωτά» να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Πέρυσι του έδωσαν περισσές ευκαιρίες όμως η φτωχή του συγκομιδή έφερε ξανά αμφισβήτηση, με την Leipzig να παίρνει την ευκαιρία και να τον φέρνει μόνιμα στην Bundesliga έναντι 15 εκ. λιρών. Ο Άγγλος χαφ που είχε λάμψει στα χέρια του Hassenhutl όμως, δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στα θέλω του Nagelsmann, έχοντας μόλις έξι συμμετοχές σε μία από τις καλύτερες σεζόν στην ιστορία του συλλόγου, που «γεννά» συνεχώς ταλέντα!
6) Ethan Ampadu
Ένα ακόμη wonderkid, ίσως και το μεγαλύτερο στην λίστα, που βλέπει τις προσδοκίες να τον πνίγουν. Ο νεαρός Ουαλός, γιος του παίκτη των Arsenal και West Brom, Kwame Ampadu, έκανε επαγγελματικό ντεμπούτο στα 15 (!) και μετά από «μάχη» σύσσωμης της Premier League, κατέληξε στην Chelsea, που έδωσε ένα αρκετά μεγάλο ποσό ως τροφεία για να τον πάρει από την Exeter. Στα 17 του έπαιξε στα «μεγάλα σαλόνια» με τους «Μπλε», όμως ο Frank Lampard έκρινε πως δεν ήταν ακόμα έτοιμος για βασικός, προτιμώντας να τον δανείσει σε μία ομάδα παρόμοιας δουλειάς με νεαρούς παίκτες, παρά να τον κρατήσει ως ρεζέρβα. Δυστυχώς η RB Leipzig που τον απέκτησε, είδε φέτος τους Konate, Upamecano και Mukiele να «οργιάζουν» περιορίζοντας τον χαρακτηριστικό «αφάνα» σε μόλις τρεις συμμετοχές και κάνοντας τον να… κόψει την ξεχωριστή του κόμη για να κάνει μία νέα αρχή. Είναι ακόμα 19 ετών και δεν περνά απαρατήρητο πως με την Εθνική Ουαλίας έχει περισσότερες συμμετοχές από ότι με όλες τις ομάδες του συνολικά στα εγχώρια πρωταθλήματα!
7) Keanan Bennetts
Στην αρχή της καριέρας του, στις ακαδημίες της Tottenham, βαφτίστηκε ως ο επόμενος «Bale», λόγω της ευχέρειάς του να αγωνιστεί τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση της αριστερής πλευράς, ενώ κατείχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις μικρές Εθνικές της χώρας. Τον Ιούλιο του 2018 η Borussia Monchengladbach έβγαλε περίπου 2 εκ. λίρες από τα ταμεία της για να τον φέρει στην Γερμανία, παρά το γεγονός πως δεν είχε ντεμπουτάρει στα «Σπιρούνια». Σήμερα σχεδόν δύο χρόνια αργότερα και φτάνοντας στα 21 του χρόνια δεν έχει ακόμα γράψει συμμετοχή με την πρώτη ομάδα, με πολλούς πάντως να θεωρούν πως όταν αποκτήσει μεγαλύτερη άνεση και με τα δύο πόδια (παίζει μόνο με το αριστερό), θα μπορέσει να σταθεί με αξιώσεις στην Bundesliga. Πίσω στο Νησί παρόμοια φήμη αποκτά ο 18χρονος αδερφός του, Jayden, που αγωνίζεται στην Watford και θεωρείται επίσης σπουδαίο ταλέντο!
8) Antony Evans
Ένας ακόμη παίκτης της Everton, που ίσως επηρεασμένος και από το μεταγραφικό «κύμα» των τελευταίων ετών, δεν βρήκε την ευκαιρία του και προτίμησε την φυγή στο εξωτερικό. Ο 21χρονος επιθετικός μέσος έδειξε εξαιρετικό πρόσωπο στους δανεισμούς του σε Morecambe και Blackpool και τον περασμένο Γενάρη, αν και ακόμα μέλος της Κ-23 των «Ζαχαρωτών», έπεισε την Paderborn να τον αποκτήσει και να τον φέρει στην Bundesliga. Μετά από μόλις έξι αγωνιστικές το πρωτάθλημα διεκόπη λόγω του κορωνοϊού, ενώ η τελευταία θέση της ομάδας του δεν καθιστά την δεδομένη στιγμή εύκολη την άμεση ανάμειξή του. Αν συνεχίσει πάντως την «κατηφόρα» και ο υποβιβασμός κλειδώσει, είναι σίγουρο ότι ο Άγγλος θα πάρει τις ευκαιρίες του!
9) Giovanni Reyna
Ένας άτυπος Βρετανός, λόγω του τόπου γέννησης του, αφού ο ταλαντούχος Αμερικανός είδε το πρώτο φως στο Ντάραμ, καθώς εκείνη την περίοδο ο πατέρας του, Claudio Reyna, αγωνιζόταν στην Premier League για λογαριασμό της Sunderland. Δεν αποτελεί μόνο τον μικρότερο ηλικιακά (17) στην λίστα, αλλά και τον πλέον ελπιδοφόρο, αφού η Dortmund πέτυχε διάνα με την απόκτησή του από την New York City FC, εκμεταλλευόμενος και την γερμανική παιδεία που είχε λάβει ο γονιός του σε Bayer Leverkusen και Wolfsburg. Aπό τον Ιανουάριο όταν και πραγματοποίησε την πρώτη από τις οκτώ συνολικά εμφανίσεις του, κατάφερε σε λίγο περισσότερο από έναν μήνα να σπάσει πολλά ρεκόρ, μεταξύ των οποίων, του νεότερου Αμερικανού στην ιστορία της Bundesliga, του νεότερου σκόρερ στην ιστορία του DFB-Pokal, αλλά και του τρίτου νεότερου παίκτη που εμφανίζεται σε νοκ άουτ ματς Champions League! Το μέλλον του ανήκει!
10) Taiwo Awoniyi
O μόνος της λίστας που δεν έχει γεννηθεί στην Μεγάλη Βρετανία, αλλά βρέθηκε στο Λονδίνο σε ηλικία 12 ετών για έναν ποδοσφαιρικό διαγωνισμό της Coca-Cola σε συνεργασία με τη FA, έζησε εκεί για έναν χρόνο πριν επιστρέψει στην γενέτειρά του Νιγηρία και τελικά κάνει ξανά το ίδιο δρομολόγιο μόλις τρία χρόνια αργότερα για λογαριασμό της Liverpool, που τον απέκτησε από την Imperial Soccer Academy έναντι 400,000 λιρών ως τον επόμενο «Rashidi Yekini»! Σχεδόν άμεσα τον έστειλε στην Γερμανία και την 2. Bundesliga, όπου αγωνίστηκε με την FSV Frankfurt, για να ακολουθήσουν κατά σειρά δανεισμοί στις NEC, Mouscron και Gent. O ταχύς και δυνατός φορ πέτυχε σε αυτήν την τετραετία 17 τέρματα σε 88 συμμετοχές και το περασμένο καλοκαίρι ήρθε ο «σοβαρότερος» δανεισμός στην Mainz, όπου φέτος μετρά έξι συμμετοχές δίχως κάποιο τέρμα! Όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος η δυσκολία να αποκτήσει work permit έχει επηρεάσει την καριέρα του ως τώρα και βλέπει την φυγή από τους «Κόκκινους» πια ως μονόδρομο!