Ίσως ήταν κοινό μυστικό. Ίσως ήταν μια ωρολογιακή «βόμβα», που ήταν θέμα χρόνου να εκραγεί. Τώρα έσκασε και πλέον Μάντσεστερ Σίτι και Άραβες είναι με την πλάτη στον τοίχο.
Πριν προχωρήσουμε στο συγκεκριμένο κείμενο πρέπει να αντικρίσουμε τα δεδομένα. Πρέπει να κατανοήσουμε το ίδιο το πρόβλημα, χρονικά. Περί τίνος πρόκειται λοιπόν; Μέσα από μια μακροχρόνια και εκτενή έρευνα της Πρέμιερ Λιγκ, η Μάντσεστερ Σίτι κατηγορείται σε απλά… ελληνικά ότι έκλεψε. Καταπάτησε νόμους και κανονισμούς, παρερμηνεύοντας τους κατά το δοκούν, με την UEFA να έχει δώσει την δική της προειδοποίηση εδώ και περίπου μια τριετία.
Όσον αφορά το τί ακριβώς έχει συμβεί, πρέπει να πάμε τον χρόνο, σχεδόν 14 χρόνια πίσω. Η σεζόν 2008/09 ήταν η πρώτη των Αράβων στην Μάντσεστερ Σίτι, αφότου αγόρασαν τον σύλλογο από τον Ταϊλανδό Θακσίν Σιναβάτρα. Εκεί ξεκίνησαν οι πρώτες δαπανηρές μεταγραφές με την έλευση των Ρομπίνιο, Τζο, Νάιτζελ ντε Γιονγκ και αρκετών ακόμη παικτών, που κόστισαν στην κοινοπραξία από το Άμπου Ντάμπι περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ.
Εκείνη την εποχή, με τον Μάρκ Χιουζ στον πάγκο, οι «Πολίτες» δεν κατάφεραν τίποτα παραπάνω από μια 10η θέση στο πρωτάθλημα. Κατάλαβαν ότι πέρα από ποδοσφαιριστές με πλούσια εμπειρία, θα χρειαζόταν επίσης κι ένας προπονητής. Σε αυτόν λοιπόν εντοπίζεται και η πρώτη μας κατηγορία. Η απόλυση του Ουαλού τεχνικού, έφερε στον πάγκο του Έτιχαντ τον Ρομπέρτο Μαντσίνι, ο οποίος με την σειρά του παρέμεινε για τέσσερα περίπου χρόνια στο «τιμόνι».
Όπως αναγράφεται και στα έγκυρα (τονίζω το έγκυρα) οικονομικά Βρετανικά μέσα, υπάρχουν ασάφειες σχετικά με την αμοιβή του Ιταλού προπονητή για τα έτη από το 2009 μέχρι και το 2013. Σε αυτό το διάστημα εμφανίζονται δυο αμοιβές προς το πρόσωπο του Ιταλού. Η μια είναι από την Μάντσεστερ Σίτι για την θέση του προπονητή και η άλλη είναι από την… Αλ Τζαζίρα των ΗΑΕ και ιδιοκτησίας του Μανσούρ Μπιν Ζαγέντ. Όσον αφορά τον ρόλο που κατείχε εκεί; Παρείχε συμβουλές για τέσσερις ημέρες κάθε χρόνο, με μισθό λίγο μεγαλύτερο από αυτόν που λάμβανε στην Μάντσεστερ Σίτι ως προπονητής!
Ίσως να μην είναι και η πρώτη φορά που διαβάζετε κάτι τέτοιο. Το 2018 είχε γίνει -σαφώς μικρότερος- ντόρος μέσω της Der Spiegel και των Football Leaks, όταν χάκερ εισέβαλαν στα συστήματα των ποδοσφαιρικών ομάδων, βγάζοντας στην «φορά» μια σειρά από πειθαρχικά παραπτώματα, οικονομικές συγκαλύψεις κ.ο.κ. Στις λοιπές παραβάσεις που αφορούν την Μάντσεστερ Σίτι, σύμφωνα με την Πρέμιερ Λιγκ, «δεν έχει παρουσιάσει ακόμη τα στοιχεία μισθοδοσίας από το 2008 έως και 2016, δεν συμμορφώθηκε με το Financial Fair Play από τη σεζόν 2013/14 έως και τη σεζόν 2017/18, ενώ δεν συμμορφώθηκε ούτε με τους κανόνες Κέρδους και Βιωσιμότητας της Πρέμιερ Λιγκ από το 2015 έως και το 2018».
Για το «κερασάκι στην τούρτα» κατηγορείται ότι δεν συνεργάστηκε με την λίγκα το 2018, όταν πρωτοξεκίνησε η έρευνα, η οποία φυσικά τελείωσε με τις προχθεσινές καταγγελίες. Είναι σημαντικό να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι οι έρευνες δεν αφορούν πουθενά το διάστημα από το 2019 έως και σήμερα.
Η πλευρά της Μάντσεστερ Σίτι προς το παρόν παραμένει σιωπηλή. Αρνείται -για αρχή- τις κατηγορίες και περιμένει την υπόθεση να πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Όλα δείχνουν ότι τα όσα διέρρευσαν από το Football Leaks ήταν το κλειδί για να ξεκινήσουν σιωπηλά οι έρευνες κατά των «Πολίτων» και τον Αράβων ιδιοκτητών τους. Ανάμεσα σε αυτά, ήταν και αρχεία τα οποία έδειχναν ότι η Μάντσεστερ Σίτι παραποιούσε οικονομικά αρχεία για να ξεφύγει από τον βραχνά του Financial Fair Play, ενώ συγκάλυψε μια τεράστια επένδυση του Σεΐχη Μανσούρ, που εμφανίστηκε στα λογιστικά βιβλία ως μια ακόμη χορηγία από την Etihad.
Κάντε ένα like στη σελίδα μας στο facebook, αν δεν το έχετε ήδη κάνει!
Στο Μάντσεστερ μάλλον έπρεπε να περιμένουν μία τέτοια εξέλιξη, τουλάχιστον εδώ και τρία χρόνια. Τότε ήταν που η UEFA που τιμώρησε τους «Πολίτες», αποκλείοντάς τους από το Τσάμπιονς Λιγκ για μια διετία, ενώ τους υποχρέωσε σε πρόστιμο 60 εκατομμυρίων λιρών. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν έγινε ποτέ, αφού η απόφαση ανατράπηκε από το CAS, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί στα όσα αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει στο μέλλον η Μάντσεστερ Σίτι. Η υπόθεση θα πάρει την δικαστική οδό. Οι δυο πλευρές (Πρέμιερ Λιγκ και Μάντσεστερ Σίτι) σε ακρόαση θα παρουσιάσουν τα στοιχεία τους στον πρόεδρο του δικαστικού σώματος της Πρέμιερ Λιγκ, Μάρεϊ Ρόουζεν. Όταν βγει η απόφαση για την κατηγορούμενη πλευρά, θα είναι εφέσιμη, αλλά δεν θα μπορεί να γίνει προσφυγή στο CAS.
Συγκεκριμένα, η Μάντσεστερ Σίτι θα δικαστεί για 30 υποθέσεις που αφορούν παραβάσεις της νομοθεσίας της Πρέμιερ Λιγκ, για 25 υποθέσεις που αφορούν τους κανόνες της λίγκας περί Κέρδους και Βιωσιμότητας, οκτώ παραβάσεις για ασαφή στοιχεία μισθοδοσίας προπονητών και για 50 υποθέσεις που αφορούν γενικότερες οικονομικές πληροφορίες.
Πόσο άσχημα την έχει «βαμμένη;» Θα τολμήσω και θα πω πολύ. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η Πρέμιερ Λιγκ ασκεί δίωξη σε δική της ομάδα και μάλιστα μετά από τόσο εκτεταμένη έρευνα. Ο ίδιος ο κόσμος έχει καταλάβει την σοβαρότητα της υπόθεσης, αλλά όπως καταλαβαίνετε, μια τέτοια υπόθεση, ούτε θα εκδικαστεί σύντομα, ούτε βιαστικά. Και φυσικά δεν υπάρχει παραμικρή πιθανότητα να δούμε την Μάντσεστερ Σίτι εκτός των επαγγελματικών κατηγοριών, που «κάποιοι» έτρεξαν να ανακοινώσουν στα ελληνικά μέσα.
Η Πρέμιερ Λιγκ θέλει πάντα να προσφέρει το καλύτερο δυνατό προϊόν. Έτσι εξελίχθηκε στο πιο πολυδιαφημισμένο πρωτάθλημα στον πλανήτη, με τις υπέρογκες χορηγίες και τα κολοσσιαία τηλεοπτικά δικαιώματα. Έτσι θα συνεχίζει να πορεύεται, ειδικότερα τώρα μετά την είσοδο και της Νιουκάστλ στο γκρουπ των «μεγάλων» και την ανάληψη των «Ανθρακωρύχων» από βαθύπλουτους Σαουδάραβες.
Δεν θα δώσω κάποια προσωπική εκτίμηση της τιμωρίας που πρόκειται να δεχθούν οι «Πολίτες». Αυτό θα το κρίνουν οι δικηγόροι, οι εναγόμενες πλευρές και φυσικά ο ίδιος ο δικαστής, που θα διεξάγει την ίσως μεγαλύτερη ποδοσφαιρική δίκη της ιστορίας. Μέχρι τότε, η Μάντσεστερ Σίτι θα συνεχίζει κανονικά να διεκδικεί το φετινό πρωτάθλημα, θα συνεχίζει κανονικά να διεκδικεί το FA Cup και θα δώσει κανονικά την μάχη της με την Λειψία για τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο δρόμος για την δίκη είναι μακρύς…
Υ.Γ. Επιτρέψτε μου και ένα προσωπικό υστερόγραφο. Σε καμία περίπτωση η Μάντσεστερ Σίτι δεν θα την βγάλει «λάδι» από αυτήν την υπόθεση. Η έρευνα της Πρέμιερ Λιγκ είναι τόσο τεράστια σε όγκο, που από τότε που ξεκίνησε, η UEFA δεν είχε ακόμη ξεκινήσει την δική της. Η τιμωρία που επήλθε από αυτήν, αλλά και η ανατροπή της απόφασης από το CAS, έγιναν στο ενδιάμεσο, την ώρα που η Πρέμιερ Λιγκ συνέχισε απρόσκοπτα το έργο της. Γι’ αυτό και ταρακουνήθηκαν τώρα από το Μάντσεστερ έως και το… Άμπου Ντάμπι. ΌΤΑΝ ληφθεί η απόφαση και ΌΤΑΝ ανακοινωθούν οι τιμωρίες, τότε θα ξεκινήσουν να έχουν ισχύ πάνω στους «Πολίτες». Πράγμα αδύνατο δηλαδή να γίνει την φετινή, για να μην πω και την επόμενη, σεζόν.