Ένα ακόμα Μουντιάλ είναι προ των πυλών και η εθνική Αγγλίας καλείται να βρει τα πατήματά της και να είναι έτοιμη για το μεγάλο ραντεβού.
Λίγες ημέρες μας χωρίζουν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου και η εθνική Αγγλίας θα βρίσκεται για μία ακόμη φορά στα τελικά (7η συνεχόμενη φορά). Επόμενος προορισμός μετά τη Ρωσία, το Κατάρ, όπου έχουν γίνει… πράγματα και θάματα προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τη διοργάνωση. Δεν είναι όμως της παρούσης τα θέματα των διοργανωτών και της FIFA. Τα «Τρία Λιοντάρια» στο προηγούμενο Μουντιάλ έφτασαν μια ανάσα από το τελικό, αλλά οι «αυτοκτονικές» τάσεις και ο Μάντζουκιτς, κατάφεραν να τα δαμάσουν.
Από τότε (2018) μέχρι τώρα έχουν αλλάξει ορισμένα πράγματα στις τάξεις της εθνικής. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ είχε και έχει να διαχειριστεί ένα ρόστερ με ταλαντούχους παίχτες, που αρκετοί τώρα έχουν ωριμάσει και πρωταγωνιστούν στις ομάδες τους. Μάλιστα με σχεδόν ίδιο ρόστερ (με αυτό στη Ρωσία) πήγε στο τελικό του Euro το καλοκαίρι του 2021, αλλά η Ιταλία, στην διαδικασία των πέναλτι, έσβησε τα μεγάλα όνειρα. Μπορεί η Αγγλία να επαναλάβει φέτος αυτές τις πορείες;
Όπως αναφέρω και στο τίτλο η εθνική Αγγλίας πρέπει να πάει στο Κατάρ και να σπάσει μια κατάρα 56 χρόνων. Δε θα γίνω γραφικός, λέγοντας «It’s coming home», αλλά διάολε κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της για μια μεγάλη επιτυχία. Της έχει βγει το όνομα «loser» και όχι άδικα βλέπετε. Δεν ήταν λίγες οι φορές στο παρελθόν, που είχε καλή ομάδα, αλλά αποκλειόταν αρκετά νωρίς ή έφτανε μέχρι τα ημιτελικά και δεν μπορούσε να κάνει το βήμα παραπάνω. Ο 51χρονος τεχνικός, όπως προείπα, έχει ένα ρόστερ αρκετά ταλαντούχο, σε ώριμη ηλικία, αλλά τους λείπει αυτό το κάτι, που θα τους δώσει το πολυπόθητο τρόπαιο.
Ο Σάουθγκεϊτ συγκριτικά δεν τα έχει πάει άσχημα στη τετραετή θητεία του, αλλά δέχεται σκληρή κριτική. Η πιο πρόσφατη, ήρθε μετά τον υποβιβασμό στην δεύτερη κατηγορία του Nations League. Η Αγγλία σε έναν όμιλο «φωτιά» βγήκε τελευταία, κάτω ακόμα και από την Ουγγαρία, η οποία παρεμπιπτόντως είναι πρώτη με αντιπάλους και τη Γαλλία και την Γερμανία!
Ο 52χρονος Άγγλος δήλωσε πριν από τη τελευταία αγωνιστική με τα «Πάντσερ», ότι είναι ο κατάλληλος προπονητής, για να οδηγήσει την ομάδα του στο Παγκόσμιο. Σίγουρα αυτές οι δηλώσεις του σηκώνουν αρκετή κουβέντα, αν αναλογιστεί κανείς την εικόνα των «Τριών Λιονταριών» το τελευταίο καιρό. Ο τεχνικός από το Γουότφορντ έχει κάνει πολλά λάθη, τα οποία έχουν στοιχίσει. Σε σημεία μάλιστα που η μπάλα «έκαιγε».
Λάθη και εμμονές, όπως για παράδειγμα η χρήση του Χάρι Μαγκουάιρ, όταν η εικόνα του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν ήταν και η καλύτερη. Λάθη όπως αυτό στη διαδικασία των πέναλτι στο τελικό του Euro με την Ιταλία, όταν χρησιμοποίησε παίκτες «κρύους» για να βγάλουν το φίδι από τη τρύπα και στο τέλος χάθηκε το πρώτο (αν ερχόταν) ευρωπαϊκό κύπελλο για την Αγγλία μέσα στο σπίτι της, στο Γουέμπλεϊ!
Για να μην μακρηγορώ όλοι οι προπονητές έχουν τα κολλήματα τους, τα οποία όμως πρέπει να καταλαβαίνουν πότε κοστίζουν στην ομάδα και να τα διορθώνουν. Έτσι πρέπει να κάνει και ο Σάουθγκεϊτ για να σπάσει αυτή τη ταμπέλα του «loser», που έχει η Αγγλία. Πιο πάνω ανέφερα ότι στην ομάδα λείπει κάτι, το οποίο θα την φέρει πάλι στη κορυφή. Αυτό είναι η προσωπικότητα.
Πολλοί θα υποστηρίξουν ότι είναι και ο προπονητής, αλλά για να λέμε και του στραβού το δίκιο, με αυτόν τον προπονητή η Αγγλία έχει φτάσει κοντά σε τρόπαιο για δύο συνεχόμενα τουρνουά, μετά το Euro του 1996 (στο οποίο ο Σάουθγκεϊτ ήταν στην αποστολή της ομάδας και έχασε το πέναλτι στον ημιτελικό με τη Γερμανία. Πως τα φέρνει η ζωή!). Παρόλα αυτά ένα δίκιο το έχουν όσοι το υποστηρίζουν.
Ενώ τα «Τρία Λιοντάρια» είναι μια ομάδα με γεμάτο ρόστερ, με ταλέντο, ωριμότητα, ικανότητα κι εμπειρία, δεν έχουν τον ηγέτη και την προσωπικότητα που απαιτείται σε αυτές τις διοργανώσεις. Μπορεί όλοι οι ποδοσφαιριστές να πρωταγωνιστούν στις ομάδες τους, αλλά στην εθνική ανησυχητικά συχνά «κρύβονται». Όταν έρθει η στραβή δεν υπάρχει ένας να την «πάρει» από το χέρι και να την οδηγήσει στη νίκη. Στη πρώτη αναποδιά η ομάδα καταρρέει.
Ο Χάρι Κέιν μπορεί και πρέπει να αναλάβει αυτόν τον ρόλο του ηγέτη. Ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας και της Τότεναμ πρέπει -επιτέλους- να σταθεί στο ύψος του και να οδηγήσει τα «Τρία Λιοντάρια» στην επιτυχία. Ικανός είναι, άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που το έχει κάνει με τα «Σπιρούνια». Ο διεθνής φορ είναι στη πιο ώριμη ηλικία του, έχει την εμπειρία, το μυαλό και συμπαίκτες έτοιμους να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους. Όπως ακριβώς έκαναν στο Μουντιάλ της Ρωσίας και το Euro του 2021.
Υ.Γ. 1: Προσωπικά πιστεύω ότι ο Ραχίμ Στέρλινγκ θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη πορεία της Αγγλίας. Στο πρόσφατο Euro ήταν αρκετά ουσιώδης, αποτελεσματικός και παραγωγικός.
Υ.Γ. 2: Για να γίνουν όλα τα παραπάνω, η εθνική πρέπει να ξεχάσει την κακή παρένθεση του Nations League και να βγάλει στο γήπεδο όσα έδειξε στις τελευταίες δύο διοργανώσεις. It will come home… eventually!