Στις αρχές της χιλιετίας, ο Σταν Τέρνεντ αποφάσισε να παρουσιάσει μία Μπέρνλι από τα… μέρη μας, φέρνοντας στο Τερφ Μουρ τρεις Έλληνες.
Γυρνάμε τον χρόνο πίσω στο καλοκαίρι του 2001. O Ότο Ρεχάγκελ προσλαμβάνεται από την Ελληνική Ομοσπονδία ως προπονητής της Εθνικής μας, η Πρέμιερ Λιγκ δεν έχει κλείσει ούτε δεκαετία ύπαρξης, ομάδες όπως η Μάντσεστερ Σίτι και η Γουλβς βρίσκονται στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία, η Τσέλσι αγοράζει τον Φράνκ Λάμπαρντ από την Γουέστ Χαμ και η Άρσεναλ τον… Στάθη Ταυλαρίδη από τον Ηρακλή. Ο Σερραίος αμυντικός, που προορίζεται να αντικαταστήσει Τουρέ ή Κάμπελ (!) δεν είναι όμως ο μόνος που θα κάνει το δρομολόγιο Ελλάδα-Αγγλία. Αρχικά, η πιο άσημη Μπέρι θα αποκτήσει με τη μορφή δανεισμού από τον Ακράτητο, τον Γιώργο Σύρο και λίγες ημέρες αργότερα, ο Σταν Τέρνεντ της Μπέρνλι, που έχει ήδη έναν Έλληνα στο ρόστερ της, θα αποφασίσει ότι χρειάζεται μερικούς ακόμα να του κάνουν παρέα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Τέρνεντ ανέλβε την τεχνική ηγεσία των «Κλάρετς» στις αρχές της σεζόν 1998/99. Ο σύλλογος εκείνη την περίοδο βολόδερνε στο κάτω μισό του βαθμολογικού πίνακα της Δεύτερης Κατηγορίας (σημερινή League One) και έψαχνε τον προπονητή που θα τον οδηγούσε σε μια περισσότερο ανοδική τροχιά. Ο παλιός παίκτης της ομάδας, ο Τέρνεντ, ήταν ο εκλεκτός, ο οποίος μετά από μια αναγνωριστική πρώτη χρονιά στην τρίτη τη τάξει κατηγορία, κατά την οποία η Μπέρνλι τερμάτισε 15η, κατάφερε να φτάσει στην απευθείας άνοδο στην Πρώτη Κατηγορία.
Σε αυτή την κομβική χρονιά του προβιβασμού, κάτω από τα γκολπόστ βρισκόταν μόνιμα ο Πολ Κρίχτον. Ο 30χρονος τότε πορτιέρε από το Ποντερφρακτ, παρά το γεγονός ότι είχε γράψει εκατοντάδες συμμετοχές με τις φανέλες των Γκρίμσμπι και Ντόνκαστερ, δεν ενέπνεε την σιγουριά που ήθελε ο Τέρνεντ. Έτσι, προκειμένου να διασφαλίσει την απαραίτητη ηρεμία κάτω από τα δοκάρια, βγήκε στο «κυνήγι» για νέο τερματοφύλακα. Οι έρευνες τον οδήγησαν στα μέρη μας. Ήταν οι εποχές, που οι ελληνικές ομάδες ενέπνεαν μεγαλύτερο σεβασμό στην Ευρώπη, πραγματοποιώντας μεγαλειώδεις εμφανίσεις απέναντι σε «μεγαθήρια» του ποδοσφαιρικού στερεώματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περίπτωσή μας, η αλησμόνητη πρόκριση του ΠΑΟΚ επί της Άρσεναλ μέσα στο Χάιμπουρι.
Τότε ήταν που ο Τέρνεντ «ερωτεύτηκε» τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ, Νίκο Μιχόπουλο. Συνεπώς, όταν αποφάσισε να θωρακίσει την εστία του, σκέφτηκε τον Καρδιτσιώτη ποδοσφαιριστή. Τον Αύγουστο του 2000 λοιπόν, η Μπέρνλι τα βρίσκει με τον «Δικέφαλο του Βορρά» και ο Μιχόπουλος έρχεται για να γίνει κάτοικος Τερφ Μουρ. Από την πρώτη του χρονιά, αγωνίζεται σε 43 αγώνες, περιορίζοντας τον Κρίχτον των 53 συμμετοχών της προηγούμενης σεζόν, σε ρόλο αναπληρωματικού. Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις με τους «Κλάρετς», οδηγούν την νεοφώτιστη Μπέρνλι στην εντυπωσιακή έβδομη θέση, χάνοντας για μόλις δυο βαθμούς, την είσοδο στα πλέι-οφ ανόδου για την Πρέμιερ Λιγκ.
🎂 5⃣0⃣
— Bᴜʀɴʟᴇʏsᴛᴀᴛs | Dave Roberts (@DLRbrts) February 20, 2020
Wishing a very Happy 50th Birthday to ex-#Clarets goalkeeper, Nikolaos Michopoulos, aka 'Nik The Greek', who was born on 20.02.1970
He made 93 appearances for Burnley between 2000 and 2003#BurnleyFC #twitterclarets #UTC pic.twitter.com/nVP1w6RE9D
Κατά την διάρκεια της πρώτης του χρονιάς, ο Μιχόπουλος, εκτός από τον σεβασμό του προπονητή του, είχε κερδίσει και αυτόν των οπαδών, οι οποίοι δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν σε περίοπτες θέσεις των γηπέδων τα χαρακτηριστικά πανό με το όνομα «Nik The Greek». Πολύ γρήγορα ο Έλληνας πορτιέρε είχε εξελιχθεί σε έναν… cult-hero για τον σύλλογο και κατά κάποιο τρόπο θα άνοιγε τον «δρόμο» για την έλευση άλλων δυο Ελλήνων, την αμέσως επόμενη χρονιά!
Ο Κρίχτον δεν μπορεί να «χωνέψει» τη μόνιμη θέση στον πάγκο και ζητά να αποχωρήσει από τον σύλλογο, με προορισμό τη Νόριτς. Ο Τέρνεντ «χτενίζει» την αγορά για ακόμη έναν τερματοφύλακα, ο οποίο θα πλαισίωνε τον Μιχόπουλο, και τον βρίσκει και πάλι στα μέρη μας. Ο λόγος για την Λουίτζι Τσενάμο, ο οποίος είχε μόλις αποχωρήσει ελεύθερος από τον Ολυμπιακό. O γεννημένος στο Μόναχο, Έλληνο-Ιταλός τερματοφύλακας, τότε ήταν μόλις 21 ετών και είχε πραγματοποιήσει προ διετίας μια εξαιρετική χρονιά με το Αιγάλεω. Ήλπιζε να στεριώσει στο Νησί και στο μέλλον να διαδεχθεί τον συμπατριώτη του, όμως τα πράγματα δεν πήραν μία τέτοια αισιόδοξη τροπή.
Όπως αναμενόταν, ο Τσενάμο βρέθηκε στον πάγκο με το «καλημέρα» και ο Μιχόπουλος αγωνιζόταν αδιαλείπτως, μέχρι που ήρθε η ώρα για τα αποκαλυπτήρια. Τον Ιανουάριο του 2022 η Μπέρνλι ταξιδεύει στην έδρα της Τσέλτεναμ της τέταρτης κατηγορίας για τον 4ο γύρο του FA Cup. Στο 18ο λεπτό του αγώνα, ο Μιχόπουλος τραυματίζεται και στη θέση του περνά ο Τσενάμο, πραγματοποιόντας έτσι το ντεμπούτο του. Η σκληρή πραγματικότητα δεν τον περιμένει να προσαρμοστεί. Μέσα σε οκτώ λεπτά, ο νεαρός πορτιέρε δέχεται δυο τέρματα, η Μπέρνλι μειώνει σε 2-1, αλλά τελικά γνωρίζει οδυνηρό αποκλεισμό και ο Τσενάμο κινδυνεύει μάλιστα να δεχθεί τουλάχιστον ένα ακόμη τέρμα. Η εμφάνιση του κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική ήταν, με τον Τέρνεντ, την αμέσως επόμενη ημέρα, να φέρνει δανεικό τον Μάρλον Μπέρεσφορντ από τη Μίντλεσπρο!
Η Μπέρνλι όμως δεν είχε Έλληνες μόνο για να προφυλάσσει τα δίχτυα της, αλλά και για να «πληγώσει» τα αντίπαλα. Μόλις 14 ημέρες μετά την έλευση του Τσενάμο, οι «Κλάρετς» αγοράζουν από τον Ακράτητο τον 19χρονο τότε Δημήτρη Παπαδόπουλο. Η ομάδα των Άνω Λιοσίων, πρωταγωνιστούσε στις αρχές της χιλιετίας στην Σούπερ Λιγκ, και πέραν του Σύρου, που αναφέραμε νωρίτερα, και του Παπαδόπουλου, μέσα σε λίγα χρόνια πουλά τους Στόιλοφ, Μπάρκογλου, Ραζνάουσκας και Τζωρτζιόπουλο!
Όπως ομολόγησε ο παλαίμαχος διεθνής επιθετικός σε πρόσφατη συνέντευξή του στο gazzeta.gr, υπήρχε άνθρωπος από την Μπέρνλι που τον παρακολουθούσε για καιρό στον Ακράτητο, ενώ και ο ίδιος ο Τέρνεντ είχε σχηματίσει άποψη για εκείνον, όταν τον είδε σε αγώνα της εθνικής Ελπίδων. Μόλις έδωσε το «πράσινο φως» ο Άγγλος τεχνικός, Μπέρνλι και Ακράτητος συμφώνησαν για ένα ποσό κοντά στις 500.000 λίρες και ο «Παπ» έγινε κι αυτός κάτοικος Αγγλίας. Έκανε ντεμπούτο σε έναν αγώνα απέναντι στη Νότιγχαμ Φόρεστ, ωστόσο η προσαρμογή του ήταν αρκετά δύσκολη. Ο Τέρνεντ πίστεψε σε εκείνον και την αμέσως επόμενη σεζόν πρόλαβε να καταγράψει 40 συμμετοχές και έξι τέρματα, με τον σύλλογο να μην μπορεί ωστόσο να «χτίσει» πάνω στις δυο πολύ καλές προηγούμενες σεζόν, που για λεπτομέρειες (7η θέση δις) δεν κατάφερε να διεκδικήσει την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ.
Ο Σταν Τέρνεντ είναι μόνος τεχνικός στην Αγγλία, που βρέθηκε με τρεις Έλληνες ταυτόχρονα, στην ίδια ομάδα. Ο Νίκος Μιχόπουλος μετά τις τρεις πρώτες εξαιρετικές χρονιές σε επίπεδο Πρώτης Κατηγορίας, το 2002 δόθηκε δανεικός στην Κρίσταλ Πάλας και το καλοκαίρι του 2003 άφησε την Μπέρνλι για την Ομόνοια Λευκωσίας, έπειτα από 87 επίσημες συμμετοχές. Ο Λουίτζι Τσενάμο παρέμεινε για μια μόλις χρονιά στον σύλλογο, έχοντας για «προίκα» τον αποκλεισμό από την Τσέλτεναμ και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου και ξεπέρασε τις 200 εμφανίσεις. Τέλος ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, έπειτα από 47 συμμετοχές και έξι τέρματα με τους «Κλάρετς», άφησε την Αγγλία το καλοκαίρι του 2003 για τον Παναθηναϊκό. Την αμέσως επόμενη χρονιά έκλεισε και ο κύκλος του προπονητή τους στην Μπέρνλι, που έφυγε για να αναλάβει τις Τζίλιγχαμ και Χάντερσφιλντ στις τελευταίες του δουλειές πριν αποσυρθεί!