Ο Jamie Vardy έχει γενέθλια και σήμερα πατάει τα 30 οπότε του ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα όπως του αξίζει.
Κατά καιρούς έχουμε παρακολουθήσει πολλές κινηματογραφικές ταινίες που έχουν ως κύριο θέμα τον αθλητισμό. Ως συνήθως ο πρωταγωνιστής είναι ένα απλό παιδί που αγαπάει ένα άθλημα και από κει που είναι ένα τίποτα ξαφνικά γίνεται το επίκεντρο. Πάρτε ως παράδειγμα την ταινία <<Goal>> ή την ταινία << Κάντο όπως ο Beckham>> ακόμα και <<Τα μαγικά παπούτσια>> μια ταινία που αφορά το μπάσκετ. Θα μπορούσε μια από αυτές τις ιστορίες να είναι πραγματική; Φυσικά! Αν ξεφυλλίσει κανείς τη ζωή του Jamie Vardy θα καταλάβει πως καμία φορά και οι ταινίες παίρνουν αφορμή από την ίδια την ζωή κάποιων ανθρώπων που είναι σαν παραμύθι.
Η λατρεία για το ποδόσφαιρο, οι απογοητεύσεις, τα μπλεξίματα.
Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας γεννήθηκε στο Sheffield στις 11 Ιανουαρίου του 1987. Σαν μικρό παιδί είχε πάθος με την στρογγυλή θεά γι αυτό το λόγο οι γονείς του αποφάσισαν να τον στείλουν στις ακαδημίες τις τοπικής ομάδας, της Sheffield Wednesday. Στα 16 του ωστόσο και ενώ έφτασε η στιγμή να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο και να ενταχθεί με τους άντρες του Sheffield οι ιθύνοντες της ομάδας βάλανε φρένο στα όνειρα του έφηβου Vardy. «Είσαι μικρόσωμος, δεν κάνεις». Τόσο απλά έμεινε εκτός ομάδας. Το γεγονός αυτό τον έκανε να αναζητήσει αλλού ποδοσφαιρική στέγη και συγκεκριμένα στη γειτονική Stookebridge Park Steels, που βρισκόταν τότε στην έβδομη κατηγορία της Αγγλίας.
Μέλος αρχικά των ακαδημιών της, ώσπου το 2007 ο τότε 20χρονος Άγγλος φορ προβιβάζεται στην πρώτη ομάδα με μισθό 40 ευρώ την εβδομάδα.
Βέβαια ο νεαρός δεν μπορούσε να αρκεστεί σε αυτά τα χρήματα για να ζήσει. Έτσι αναγκάστηκε να δουλέψει παράλληλα και σ’ ένα εργοστάσιο που κατασκεύαζε ανθρακονήματα. Όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος στο παρελθόν, δούλευε 12 ώρες βάρδια και πήγαινε κατ’ ευθείαν στην προπόνηση με αποτέλεσμα να τρέφεται μόνο με junk food.
Δυστυχώς για τον ίδιο εκείνη την χρονιά κατάφερε να έχει και μπλεξίματα με τους νόμους. Η αιτία ήταν ένας καυγάς στον δρόμο. Ο Vardy είχε υποστηρίξει πως θέλησε να προστατέψει έναν κωφάλαλο φίλο του ο οποίος δέχθηκε χλευασμούς. Ωστόσο πάρθηκε απόφαση εναντίον του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φοράει ένα ειδικό βραχιολάκι στο πόδι και να του απαγορεύεται η έξοδος από το σπίτι μετά τις 6 το απόγευμα. Μάλιστα επειδή οι αγώνες πραγματοποιούνταν αργά το μεσημέρι έβγαινε αλλαγή για να προλάβει να είναι στο σπίτι πριν τις 6.
Το ξεπέταγμα
Ο Vardy ήταν ταλέντο. Αυτό άρχισε σιγά-σιγά να φαίνεται και εντός αγωνιστικού χώρου. Τα 66 γκολ που πέτυχε σε 107 εμφανίσεις με την Stokebridge ανάγκασαν την Halifax να βγάλει από τα ταμεία της 20.000 λίρες για να αποκτήσει τον παίκτη από το Sheffield. Την χρονιά που αγωνιζόταν με την φανέλα της Halifax (2010-2011) πέτυχε 27 γκολ στην κατηγορία της Conference και ψηφίστηκε ως παίκτης της χρονιάς από τους παίκτες της κατηγορίας.
Η σεζόν 2011-2012 ξεκινάει δυναμικά για τον Jamie καθώς στα πρώτα 4 παιχνίδια σημειώνει 3 γκολ και κινεί το ενδιαφέρον της Fleetwood Town που τον κάνει δικό της προσφέροντάς του 1.200 λίρες την εβδομάδα. Με την νέα του ομάδα άρχισε λοιπόν να σκοράρει κατά ριπάζ. Χάρης το δολοφονικό του ένστικτο έβρισκε δίχτυα με οποιονδήποτε τρόπο με αποτέλεσμα να ανοίξει τον δρόμο για την άνοδο της Fleetwood από την Premier Conference στις επαγγελματικές κατηγορίες για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Foxes never quit
Το καλοκαίρι του 2012 το όνομα του Vardy παίζει δυνατά σε γραφεία manager που είχαν άμεση συνεργασία με ομάδες της Championship. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Jamie να πάρει μεταγραφή για τις Αλεπούδες του Leicester.
Η μεταγραφή του θα κοστίσει 2 εκατομμύρια λίρες στην ομάδα του Leicester. Η πρώτη χρονιά για τον Άγγλο δεν ήταν όπως θα περίμενε ο ίδιος. Οι κακές εμφανίσεις του τον έκανα συχνά αποδέκτη αρνητικών σχολίων από το κοινό της ομάδας. O Vardy είχε χάσει την επαφή του με τα αντίπαλα δίχτυα κάτι που το έριξε την ψυχολογία στο ναδίρ. Έτσι πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο. Κάτι που δεν έγινε ποτέ. Αν γινόταν δεν θα μιλούσαμε για κανέναν Vardy τώρα.
Ο προπονητής της ομάδας ο κ. Pearson δεν αφήνει τον παίκτη του έτσι και τον πείθει μαζί με τον βοηθό του Greg Shakespear να συνεχίσει να αγωνίζεται. Αυτό ήταν. Ο killer των μικρών κατηγοριών επιστρέφει παίρνει το τουφέκι του και ανοίγει τον δρόμο για άλλη μια άνοδο αυτή τη φορά της Leicester στην Premier League. Πετυχαίνει 16 γκολ αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας από τους συμπαίκτες του και ανανεώνει το συμβόλαιο του μέχρι το 2018 με απολαβές που άγγιζαν τις 60.000 λίρες.
Παγκόσμια υπόκλιση
Η Leicester την χρονιά 2014-2015 σώζει την κατηγορία στο νήμα, ο Pearson απολύεται και τα ηνία αναλαμβάνει ο Claudio Ranieri. Έτσι ιστορία μας μπορεί να είναι πάνω-κάτω γνωστή σε όλους. Ο Vardy σκοράρει συνεχώς, σκοτώνει τη μια ομάδα πίσω από την άλλη και βέβαια σπάει το ρεκόρ που είχε ο Rud Van Nistelrooy σκοράροντας σε 11 συνεχόμενα ματς. Σαν να μην έφτανε αυτό, το παραμύθι ολοκληρώνεται με την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τη Leicester. O Jamie Vardy είναι ο πρώτος σκόρερ των αλεπούδων με 24 τέρματα και 2ος στο πρωτάθλημα μαζί με τον Kun Aguero.
Στα 29 του χρόνια κάνει και το πολυπόθητο ντεμπούτο με την Εθνική Αγγλίας σ’ ένα φιλικό παιχνίδι κόντρα στην Ιρλανδία στις 7 Ιουνίου. Το καλοκαίρι του 2016 θα συμμετάσχει και στο Euro. Θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στον αγώνα με την Ουαλία. Θα μπει ως αλλαγή στο ημίχρονο και ενώ τα λιοντάρια ήταν πίσω στο σκορ, 8 λεπτά μετά την είσοδό του θα ισοφαρίσει σε 1-1.
Η φετινή χρονιά δεν είναι ανάλογη για την ομάδα του Claudio Ranieri, ωστόσο η Leicester κάνει τα δικά της πάλι στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, στο Champions League. Εκεί τερμάτισε πρώτη στον δικό της όμιλο με τον Vardy να αγωνίζεται και να ολοκληρώνει έτσι μια πορεία που αν δει κανείς πως ξεκίνησε μόνο θαυμασμό μπορεί να έχει γι αυτόν το παίκτη.
O Vardy, όχι μπορεί, είναι το παράδειγμα για κάποιον έφηβο που ξυπνάει και κοιμάται με το όνειρο να παίξει ποδόσφαιρο, για τον έφηβο που ζει σαν μεγάλος προκειμένου κάποια στιγμή της ζωής του να απολαύσει το νέκταρ της επαγγελματικής ζωής ενός ποδοσφαιριστή. Τι θα λένε άραγε οι άνθρωποι της Sheffield που έβγαλαν τον Vardy ανίκανο; Πόσο υπερήφανοι αισθάνονται οι άνθρωποι της Stookebridge για το ταλέντο που αξιοποίησαν;
Και τέλος τι να σκέφτεται άραγε ο Pearson που σήκωσε τον επιθετικό του από τον πάτο; Ο Vardy σήμερα μπαίνει σε μια καινούρια δεκαετία της ζωής του. Η προηγούμενη ήταν γεμάτη εκπλήξεις και σκαμπανεβάσματα. Μα πάνω απ’ όλα ο άνθρωπος αυτός μέσα σ’ αυτά τα χρόνια ενασχόλησης του με το ποδόσφαιρό επιβεβαίωσε έναν άγραφο κανόνα της ζωής…Impossible is nothing. Χρόνια πολλά Jamie Vardy.
Συντάκτης: Θανάσης Παρασχούδης