Σαν «κεραυνός» έπληξε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ η συνέντευξη του Κριστιάνο Ρονάλντο στον Πιρς Μόργκαν, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Είναι γνωστό εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα πως ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποτελεί «ξένο σώμα» στις τάξεις της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ανυπακοή προς τον Έρικ Τεν Χαγ σε πολλές περιπτώσεις, κακές συμπεριφορές προς συμπαίκτες, άλλα πειθαρχικά παραπτώματα (που δεν έχουν διευκρινιστεί) και αποκορύφωμα, η συνέντευξη του Πορτογάλου σταρ την περασμένη Κυριακή (13η Νοεμβρίου). Από όλο αυτό το χρονικό, σαφώς και δεν κερδίζει καμία μεριά, αντίθετα και οι δυο «ρίχνονται». Απώτερος σκοπός, μάλλον η αποχώρηση του Ρονάλντο, τόσο για τη διοίκηση όσο και για τον ίδιο.
Η συνέντευξη του Πορτογάλου επιθετικού στον Πιρς Μόργκαν, δεν μπορούμε να πούμε πως δεν λέει και αλήθειες. Προφανώς ο ίδιος θα ήθελε μια καλύτερη (όχι δίκαιη) μεταχείριση, και όχι άδικα, από τον Τεν Χαγ, ο οποίος δεν «καταλαβαίνει» από πρόσωπα και ονόματα. Πάνω απ’ όλα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο ως θρύλος του συλλόγου, ζητά δικαιολογημένα περισσότερο σεβασμό.
Όπως άλλωστε κυρήττει, επιθυμεί τη βελτίωση του συλλόγου σε κάθε επίπεδο, ισχυριζόμενος πως οι εγκαταστάσεις του συλλόγου δεν έχουν εξελιχθεί, απ’ όταν αποχώρησε πίσω το 2009. Ακόμα ακόμα, είναι υπέρ του να γίνει ένα πλήρες «ξήλωμα» και ανοικοδόμηση του συλλόγου, ακόμα κι αν ξεκινήσει από τον ίδιο. Τέλος, αν υφίσταται το ότι υπήρξαν αμφιβολίες για την ασθένεια της κόρης του, μιλάμε για ντροπή, το λιγότερο.
Όλα αυτά, φανερώνουν πως οι προθέσεις του για τους «Κόκκινους Διαβόλους» μόνο κακές δεν είναι. Δε γίνεται και διαφορετικά. Άλλωστε, όσο «ντίβα» και «σταρ» να αισθάνεται, δεν έχει δείξει ποτέ να ξεχνά όσους τον βοήθησαν. Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει πως επιθυμεί το καλό της ομάδας του. Από εδώ και στο εξής όμως, για όσους τίθενται στην πλευρά του Κριστιάνο Ρονάλντο, το κείμενο ίσως τους φανεί «δυσάρεστο». Δεν θα τον δυσφημίσουμε προφανώς. Όχι πως θα ιδρώσει και το αφτί του ίδιου αν δει ένα άρθρο που δεν παίρνει το μέρος του στο egglezoi.gr .
Δυστυχώς όμως, έχουμε παραπάνω από έναν λόγους, για τους οποίους η συγκεκριμένη συνέντευξη, οι κινήσεις και τα όσα είπε ο Ρονάλντο, ήταν λάθος. Αρχικά, να σταθούμε στο χρονικό διάστημα στο οποίο έγινε η συνέντευξη. Δίχως να θίξουμε το ότι δόθηκε υπό άκρα μυστικότητα και τα συναφή, η συνέντευξη βλέπει το «φως» της δημοσιότητας λίγο πριν τη διακοπή για το Μουντιάλ, τελευταίο του Πορτογάλου, κι ενώ η ομάδα του προσπαθεί να επιδείξει μια αγωνιστική άνοδο.
Πείτε με κακό, αλλά προσωπικά δεν μπορώ να μη σκεφτώ πως ο Ρονάλντο ήθελε τα «φώτα» πάνω του. Όχι πως δεν θα τα είχε βέβαια, εν όψει Κατάρ. Αλλά η όλη κίνηση του και ο χρόνος στον οποίο έγινε, δείχνει έναν τεράστιο εγωισμό, που δεν υπολογίζει τίποτα. Που δεν υπολογίζει και που δε σέβεται τον κόπο των συμπαικτών, του τεχνικού επιτελείου, ακόμα κι αν αυτά τα άτομα δεν αξίζουν, σε τελική ανάλυση, να βρίσκονται σ’ ένα σύλλογο του βεληνεκούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Όσο για την επιλογή του δημοσιογράφου; Ο Κριστιάνο Ρονάλντο διάλεξε να δώσει τη συγκεκριμένη συνέντευξη στον Πιρς Μόργκαν. Μια «τηλεπερσόνα» που έχει δεχτεί πληθώρα αρνητικών σχολίων και έχει μπλεχτεί σε σωρεία σκανδάλων κατά καιρούς. Το ποδοσφαιρικό (ή γενικά) αθλητικό του υπόβαθρο, μπορούμε να το ορίσουμε στους εξής άξονες. Το 2002, ήταν εκείνος που γνωστοποίησε, ως υπεύθυνος της Mirror (γνωστό μέσο για την απόλυτα κίτρινη και ανεπιβεβαίωτη δημοσιογραφία του), ένα ρεπορτάζ περί παράνομου δεσμού, ανάμεσα στον τότε ομοσπονδιακό τεχνικό Σβεν Γκόραν-Έρικσον και την Ουλρίκα Γιόνσον, δημοσιογράφο-τηλεπερσόνα, ενώ ήταν δεσμευμένος.
Μετά βέβαια, έγινε γνωστό πως την είδηση είχαν «ψαρέψει» χάκερ, μαζί με άλλες που ανέβαζαν τη Mirror και τα οικονομικά της στον «ουρανό». Άλλοι αθλητικοί του δεσμοί εντοπίζονται στο ότι είναι φίλος της Άρσεναλ, τεράστιος «υπέρμαχος» του γνωστού #wengerout , ενώ γενικώς οι τοποθετήσεις του μόνο… φαρμάκι δεν στάζουν, επί παντός θέματος. Και θα ρωτήσει, κάποιος πιο υποψιασμένος, γιατί ο Πορτογάλος να δώσει μια τόσο βαρύγδουπη συνέντευξη σε ένα τέτοιο άτομο, κι όχι σε έναν σοβαρό δημοσιογράφο, ακόμα κι αν δεν είχε αθλητικό υπόβαθρο; Η ίδια βαρύτητα θα δινόταν σε μια τέτοια συνέντευξη, αν δινόταν στο Χρήστο Σωτηρακόπουλο, σε σχέση με το αν δινόταν στη Ρούλα Κορομηλά;
Κάντε ένα Like στη σελίδα μας στο Facebook αν δεν το έχετε ήδη κάνει!
Πάμε τώρα και στο πιο ουσιώδες, το περιεχόμενο των δηλώσεων. «Δεν σέβομαι τον Τεν Χαγ επειδή δε με σέβεται. Αν δε με σέβεσαι, δε θα σε σεβαστώ ποτέ». Για συγκεκριμένα περιστατικά ή καταστάσεις, στα οποία ο Ολλανδός δεν σεβάστηκε τον Ρονάλντο, ούτε λόγος. Το αντίθετο βέβαια έχει συμβεί, αφού ο 37χρονος σε φιλικό προετοιμασίας αποχωρεί από το γήπεδο πριν το τέλος του, αρνείται να περάσει ως αλλαγή, μένει εκτός αποστολής για πειθαρχικό παράπτωμα. Κι έστω, ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι τόσο «στημένα» που προστατεύουν τον προπονητή. Ο ίδιος ο Κριστιάνο Ρονάλντο, γιατί δεν αναφέρθηκε έστω σε μισό περιστατικό, το οποίο να δικαιολογεί την έλλειψη σεβασμού; Για να καταλάβουμε κι εμείς, δηλαδή.
Ο ίδιος ο Τεν Χαγ έχει κάνει θετικές δηλώσεις για τον Πορτογάλο πάντως, ανεξάρτητα από τα παραπάνω περιστατικά. Εκτός αν η έλλειψη σεβασμού, είναι η αβέβαιη θέση στην ενδεκάδα της ομάδας. Γιατί άντε, πέρυσι ήταν εξαιρετικός σκόρερ. Φέτος, στα περισσότερα ματς που ξεκινούσε βασικός, δεν ήταν αυτός που θα ‘θελε. Στα παραπάνω, εν τω μεταξύ, κανένας λόγος έστω για απολογία. Μη γελιόμαστε, πρόκειται για άκρως αντιεπαγγελματική συμπεριφορά.
Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη έσταξε «μέλι» για τον πρώην συμπαίκτη του, Γουέιν Ρούνεϊ, για κριτική που του έχει κάνει κατά καιρούς. Η απάντηση του Ρονάλντο, ήταν πως ο Άγγλος τεχνικός προφανώς ζηλεύει τον ίδιο, μιας και αποσύρθηκε, σε αντίθεση με τον Πορτογάλο που μένει σε κορυφαία κατάσταση. Μέχρι και το θέμα της εμφάνισης έθιξε!
Στο μεταξύ, ο «θρύλος» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μαζί με τον Γκάρι Νέβιλ, κατέκριναν κινήσεις του Κριστιάνο Ρονάλντο σαν αυτές που αναφέρονταν στην παραπάνω παράγραφο. Σε παλαιότερες δηλώσεις, ο Ρούνεϊ είχε εκφράσει την ανησυχία του πάντως, όπως και πολύς ακόμα κόσμος, για το αν έπρεπε οι «Κόκκινοι Διάβολοι» να αποκτήσουν τον Πορτογάλο ή κάποιον πιο νεαρό ποδοσφαιριστή για την επίθεση. Αν συμπεράνατε από αυτό ζήλεια, παρακαλώ να μας το εξηγήσετε.
Σε ένα άλλο κομμάτι, κάνει λόγο για «παύση του χρόνου» στις εγκαταστάσεις της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μίλησε για στάσιμες υποδομές, ακόμα και για τους ακριβώς ίδιους εργαζόμενους προ 15ετίας, χαρακτηρίζοντάς τους ωστόσο «φανταστικούς ανθρώπους». Εμένα η συγκεκριμένη τοποθέτηση, μου θυμίζει μια γνωστή φράση που ακούνε πολλοί άνδρες στην εποχή μας, «είσαι καλό παιδί, αλλά…». Περισσότερο σαν κοροϊδία μου φαίνεται η συγκεκριμένη τοποθέτηση.
Είναι γνωστό πως ο Πορτογάλος έχει ένα τεράστιο επιτελείο να τον παρακολουθεί και να τον βοηθά, προκειμένου να μένει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Και πολύ καλά κάνει εννοείται, αλλά προφανώς όταν κάνει κάτι τέτοιο για τον εαυτό του, θα απαιτεί να το κάνει στον ύψιστο βαθμό και ο σύλλογος. Καταλήγει όμως, με αυτά τα λόγια, να δείχνει έλλειψη σεβασμού, ακόμα και στους πιο απλούς εργαζόμενους.
Δεν φάνηκε να λέει πουθενά στη συνέντευξή του «Δεν με πειράζει που είναι οι ίδιοι άνθρωποι. Χρειαζόμαστε καλύτερους, ή έστω να βελτιώσουμε τους υπάρχοντες». Και εντός αυτών, να ζητήσει και πιο σύγχρονες υποδομές. Δεν είδα πουθενά καμία ουσιαστική πρόταση περί βελτίωσης του υπάρχοντος προσωπικού ή οτιδήποτε ανάλογο. Σε τελική ανάλυση είσαι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, οι δηλώσεις σου είναι «βαριές», εξέφρασε δημόσια τη δυσαρέσκειά σου και πρότεινε λύσεις, στις οποίες να μπορέσεις να βοηθήσεις κι εσύ.
Η μόνη λύση την οποία πρότεινε ο Ρονάλντο, διαβάσατε ποια ήταν; «Όπως είπε ο Πικάσο, πρέπει να καταστρέψεις για να το ξαναφτιάξεις κι αν πρέπει να αρχίσουν από μένα, δεν με πειράζει». Η λύση του Ρονάλντο, δεν περιλαμβάνει πουθενά τον ίδιο να αναλαμβάνει δράση, να δίνει ιδέες, να κινεί νήματα για τη συνολική βελτίωση του συλλόγου. Μονάχα να φύγει. Βγάλτε με ψεύτη (να γίνει ωραίος διάλογος στα σχόλια, ε!), αλλά εμένα αυτή μονάχα η δήλωση, βγάζει το «ρεζουμέ» της όλης τοποθέτησής του.
Της τοποθέτησης ενός ανθρώπου που, όσο κι αν αγαπά την ομάδα του, δεν θέλει να βοηθήσει, δεν προσφέρει λύσεις κι επιθυμεί μονάχα να μην αποτελεί μέρος του προβλήματος. Ενώ κάλλιστα, θα μπορούσε να αποτελέσει τον νούμερο ένα παράγοντα, που θα παρακινούσε την αλλαγή. Γιατί όλο αυτό, περισσότερο μια ναρκισσιστική ανάγκη αποχώρησης δείχνει, παρά μια προσπάθεια ουσιαστικής βοήθειας. Και το πρώτο το πετυχαίνει ήδη, μιας και «προκρίνεται» μέχρι και το σενάριο αποδέσμευσής του.
Όλα αυτά, προφανώς και δεν «βγάζουν» λάδι τη διοίκηση της ομάδας. Άλλωστε, δεν μπορούμε να πούμε πως τα αδέλφια Γκλέιζερ έχουν προσφέρει και βοηθήσει ουσιαστικά το σύλλογο. Για τους δικούς τους λόγους, είτε επειδή δε θέλουν, είτε επειδή δεν ξέρουν, είτε επειδή δεν μπορούν. Από τη στιγμή που ο ίδιος ο Κριστιάνο Ρονάλντο αναγνωρίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα, τα οποία δεν μας τα είπε κιόλας, γιατί δεν γίνεται ο πρώτος που θα τα «δείξει» και θα τα «φωνάξει»; Γιατί δε γίνεται ο πρώτος που θα προσφέρει κάποιες λύσεις; Γιατί προτιμά να «φύγει» από το πρόβλημα κι όχι να το αντιμετωπίσει;
Όπως και να ‘χει, η συνέντευξη του διεθνούς φορ, μόνο καλό δεν έκανε στην εικόνα του. Τόσο προς φίλους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τόσο σε ποδοσφαιρόφιλους, όσο και στους ίδιους του τους συμπαίκτες, το τεχνικό επιτελείο και τους υπαλλήλους. Τι τα (ανα)κίνησε όλα αυτά; Η ανάγκη του να μιλήσει δημόσια για να αποχωρήσει; Μια ακόμα προσπάθεια για δημοσιότητα που θα κορυφωθεί στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο; Ένας ακόμα τρόπος να την «πει» σε κάθε άνθρωπο της ομάδας; Το συμπέρασμα είναι δικό σας.
Πάντως, όπως είπε και ο Ρούνεϊ, θα γίνει ένας ανεπιθύμητος αντιπερισπασμός για την ομάδα. Πάνω που φέτος, και πριν τη διακοπή, έβρισκε τα «πατήματά» της.