Στη δεύτερη φάση του bootcamp θα ασχοληθούμε με έννοιες σημαντικές για την κατανόηση του τρόπου σκοραρίσματος στο Fantasy, καθώς επίσης και με τις αυξομειώσεις των τιμών των ποδοσφαιριστών και πώς αυτές επηρεάζουν τα μεταγραφικά μας πλάνα. «Κερασάκι» στην τούρτα του σημερινού μαθήματος είναι η πρώτη επαφή με τα chips και το κύπελλο του Fantasy.
Bonus points system (BPS)
Όπως γράψαμε και στο πρώτο κομμάτι του bootcamp, ένας τρόπος να αυξήσει το σκορ του ένας ποδοσφαιριστής είναι να πάρει bonus πόντους. Με το BPS αξιολογείται πλειάδα στατιστικών, όπως μεταξύ άλλων επιτυχημένες πάσες ή τρίπλες και κάθε παίκτης που αγωνίζεται έχει ένα δικό του score. Οι τρεις ποδοσφαιριστές που θα συγκεντρώσουν τους περισσότερους πόντους στο BPS σε κάθε αγώνα θα επιβραβεύονται με bonus στο τελικό τους σκορ. Τρεις μπόνους πόντους θα πάρει ο πρώτος στα BPS, δύο ο δεύτερος και έναν ο τρίτος. Το σύνολο των κανόνων που καθορίζουν το σκορ στο BPS θα το βρείτε στην επίσημη σελίδα του FPL. Εμείς θα εστιάσουμε σε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα που προκύπτει από τους πόντους που παίρνουν στο BPS οι ποδοσφαιριστές για τα γκολ που σκοράρουν.
Από το ανωτέρω, καταλαβαίνει κανείς ότι, παρότι οι επιθετικοί παίρνουν έναν πόντο λιγότερο για κάθε γκολ που σκοράρουν, έχουν παραπάνω πιθανότητες να καταλήξουν με bonus πόντους εάν σκοράρουν, ενώ εάν βάλουν δύο γκολ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πάρουν πάνω από δύο bonus.
Wall Street του Fantasy
Οι τιμές των ποδοσφαιριστών στο Fantasy ΔΕΝ μένουν σταθερές. Αυτό κάνει το παιχνίδι λίγο πιο δύσκολο και ενδιαφέρον ταυτόχρονα. Πώς όμως καθορίζεται η αύξηση ή μείωση της τιμής ενός ποδοσφαιριστή; Εξαρτάται από τη «δημοτικότητα» του. Έτσι, εάν τον αγοράζουν πολλοί η τιμή του αυξάνεται, ενώ εάν τον πουλάνε η τιμή του μειώνεται. Μερικοί πολύ σημαντικοί κανόνες που διέπουν τις αλλαγές των τιμών είναι οι εξής:
- Η τιμή ενός παίκτη μπορεί να αλλάξει μόνο κατά 0,1M£ τη μέρα και μάξιμουμ κατά 0,3M£ την εβδομάδα
- Η αλλαγή των τιμών γίνεται ταυτόχρονα και συγκεκριμένη ώρα της ημέρας
- Εάν πουλάς έναν ποδοσφαιριστή του οποίου η αξία ανέβηκε από τότε που τον αγόρασες τότε έχεις το μισό της προστιθέμενης αξίας σαν κέρδος. Π.χ. Η τιμή το παίκτη Χ αυξήθηκε από 8.0M£ σε 8.4M£. Εάν τον πουλήσεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο 8.2M£!
- Εάν πουλάς ένα ποδοσφαιριστή του οποίου η αξία μειώθηκε από τότε που τον αγόρασες τότε τον πουλάς για την πραγματική του τιμή. Π.χ. Η τιμή του παίκτη Ψ μειώθηκε από 8.0M£ σε 7.7M£. Εάν τον πουλήσεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις 7.7M£.
Μπερδευτήκατε; Όλοι βρέθηκαν σε αυτή τη θέση όταν ξεκίνησαν να παίζουν Fantasy, μία-δύο αγωνιστικές αρκούν για να «μπείτε στο πνεύμα». Το σημαντικό είναι να φροντίσετε να αυξήσετε λίγο την αξία της ομάδας σας, κάτι που θα σας φανεί πολύ χρήσιμο όταν θα παίξετε την Wildcard σας (βλέπε παρακάτω).
Chips, blanks and doubles
Οι «κενές» αγωνιστικές –blank gameweeks- είναι το αποτέλεσμα των αγώνων του League Cup και των αγώνων του FA Cup που έρχονται σε «σύγκρουση» με τους αγώνες πρωταθλήματος και αναγκάζουν τις αναβολές των παιχνιδιών των εμπλεκόμενων ομάδων. Επομένως, δημιουργούνται «κενά» αν οι αναβολές δεν μπορούν να μεταφερθούν μεσοβδόμαδα στην ίδια αγωνιστική. Στις Blank gameweeeks(BGW) οι ποδοσφαιριστές των ομάδων θα συγκεντρώσουν μηδέν πόντους, επομένως είτε πρέπει να τους ξεφορτωθούμε έγκαιρα είτε να αξιοποιήσουμε κάποιο από τα chips μας.
Double gameweeks(DGW), αντίστοιχα προκύπτουν από τη στιγμή που τα εξ αναβολής παιχνίδια μεταφέρονται μεσοβδόμαδα σε μια μελλοντική αγωνιστική, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μερικές ομάδες θα παίξουν δύο φορές σε μία αγωνιστική. Στο φετινό πρόγραμμα των αγώνων που έχει ανακοινωθεί ήδη οι δύο ομάδες του Manchester ξεκινάνε την σεζόν με BGW, κάνοντας την επιλογή του αρχικού ρόστερ ακόμα πιο δύσκολη! Αυτή η επιπλέον κενή αγωνιστική προέκυψε από τους ευρωπαϊκούς αγώνες των δύο ομάδων, μιας και ο πρώτος αγώνας της σεζόν πρέπει να απέχει 30 μέρες από τον τελευταίο επίσημο. Επιπλέον, φαίνεται ότι θα υπάρχει μία BGW την 18η αγωνιστική και μία DGW την 19η αγωνιστική, οι οποίες προκύπτουν λόγω της καθυστερημένης έναρξης του πρωταθλήματος, κάτι που κάνει σημαντική τη διαχείριση των chips μας και ειδικά των Wildcard.
Τι είναι όμως τα chips και γιατί τόσος ντόρος με αυτά; Πρόκειται για τα «όπλα» των παικτών του Fantasy, τα οποία, αν χρησιμοποιηθούν σωστά, βελτιώνουν κατακόρυφα την επίδοση της ομάδας. Να σημειωθεί πως δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν δύο ή παραπάνω chips ταυτόχρονα. Πιο συγκεκριμένα, τα chips είναι τα ακόλουθα:
1. Bench Boost(BB): Στους πόντους της αγωνιστικής προστίθενται και οι πόντοι που πέτυχαν οι αναπληρωματικοί. Το ιδανικό είναι να παιχτεί σε «διπλή» αγωνιστική, με 15 παίκτες ενεργούς και ικανούς να δώσουν returns σε κάποιο από τα δύο παιχνίδια που θα παίξουν, ώστε να μεγιστοποιηθεί το κέρδος της ομάδας.
2. Free Hit (FH): Με το FH, μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε απεριόριστο αριθμό μεταγραφών για μία αγωνιστική, με την ομάδα μας να επανέρχεται στην προ μεταγραφών κατάσταση με το πέρας αυτής. Ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιηθεί είναι σε κάποια μεγάλη «κενή» αγωνιστική, όπου δεν μπορούμε να «κατεβάσουμε» εντεκάδα ή σε μία «διπλή» αγωνιστική, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τους παίκτες μας, που θα αγωνιστούν σε δύο παιχνίδια.
3. Triple Captain(TC): Το θεωρητικά πιο αδύναμο chip, με τη χρήση του οποίου οι πόντοι του αρχηγού μας αντί του φυσιολογικού διπλασιασμού, τριπλασιάζονται. Επίσης, χρησιμοποιείται βέλτιστα σε «διπλές» αγωνιστικές.
4. Wildcard (WC): Το ισχυρότερο chip που υπάρχει στη «φαρέτρα» μας και το μόνο που είναι διαθέσιμο δύο φορές μέσα στη σεζόν. Η πρώτη Wildcard μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου στις 15:30, δηλαδή πριν την 16η αγωνιστική, και η δεύτερη μετέπειτα. Η WC μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε όλη μας την ομάδα χωρίς να δεχτούμε hit για μεταγραφές, καθιστώντας την πανίσχυρη. Ενώ η πρώτη WC είναι βοηθητική και μπορεί να παιχτεί για να διορθώσουμε τα λάθη στις αρχικές επιλογές ή να κάνουμε ένα «λίφτιγκ» στην ομάδα, μας η δεύτερη βοηθάει περισσότερο στην προετοιμασία μας για τις Blank και Double Gameweeks.
ΣΗΜΕΊΩΣΗ: Η χρήση των chips είναι αποδοτικότερη σε Blank και Double gameweeks. Είναι το συνηθέστερο λάθος του αρχάριου να τα χρησιμοποιεί νωρίς μέσα στη σεζόν. ΜΗΝ τα χρησιμοποιήσετε νωρίς. Επαναλαμβάνω ΜΗΝ τα χρησιμοποιήσετε νωρίς. Εξαίρεση αποτελεί η πρώτη Wildcard. Προχωράμε.
FPL Cup
Το κύπελλο του FPL είναι μία επικουρική διοργάνωση η οποία δίνει τη δυνατότητα να κερδίσουμε έπαθλα και την ευκαιρία να εστιάσουμε εκεί, αν δεν πάει καλά η σεζόν μας. Στο κύπελλο προκρίνεται το 50% των καλύτερων manager με το καλύτερο σκορ την 16η αγωνιστική. Από την 17η αγωνιστική και μετά γίνονται knock-out αγώνες μέχρι και την τελευταία αγωνιστική όπου γίνεται ο τελικός του κυπέλλου.
Τέλος λοιπόν και στη δεύτερη φάση φάση του bootcamp, θα ακολουθήσει η τελευταία και πιο σημαντική όπου θα αναλύονται οι πιο κατάλληλοι τρόποι στελέχωσης του ρόστερ. Μέχρι τότε μην ξεχάσετε να μπείτε στη λίγκα μας με κωδικό aoaovh.
Συντάκτης: Ανδρέας Τυχάλας