Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται ξανά σε τροχιά Τσάμπιονς Λιγκ, με μπροστάρη το «σπλάχνο» της, Μάρκους Ρασφορντ.
Ο Μάρκους Ράσφορντ αποτελεί (φέτος) την προσωποποίηση της γενικότερης φιλοσοφίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Έχει ακούσει τα πάντα κατά καιρούς από τον κόσμο, ενώ από το καλοκαίρι μέχρι και προ ολίγων ημερών δέχθηκε την εντονότατη κρούση της Παρί Σεν Ζερμέν. Όμως ο Άγγλος φορ, κατ’ επιθυμίαν δική του παρέμεινε στο Μάντσεστερ για την ομάδα της καρδιάς του και κάνει φέτος αυτό που ξέρει καλύτερα, απαντά στους επικριτές του.
Είναι αλήθεια ότι οι φίλοι των «Κόκκινων Διαβόλων» τα τελευταία χρόνια δυσανασχετούν με την αδυναμία της ομάδας τους να φτάσει στα επιθυμητά αγωνιστικά επίπεδα, τα οποία και μας είχε συνηθίσει παλαιότερα και να μοιάζει έστω σε κάτι με την περίφημη Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Η δε επιστροφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στην ομάδα που ουσιαστικά τον καθιέρωσε στο κορυφαίο επίπεδο του ποδοσφαιρικού στερεώματος, αποδείχθηκε κάθε άλλο, παρά μια ορθολογική επιλογή.
Τα 24 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις του Πορτογάλου σταρ κατά την πρώτη σεζόν της δεύτερης θητείας του στο Νησί ενδεχομένως να προκάλεσαν την αίσθηση, ότι βάδιζε ολίγον τι μόνος του. Φαινομενικά όμως. Η κατάσταση που επικρατούσε στα αποδυτήρια της Γιουνάιτεντ -ως επί το πλείστον λόγω Κριστιάνο, σύμφωνα με πολυάριθμα δημοσιεύματα- φερόταν να δυσχεραίνει την ύπαρξη σταθερά καλής εικόνας της ομάδας στο γήπεδο, με αποτέλεσμα αρκετοί εκ των ποδοσφαιριστών σταδιακά να χάνουν τη φόρμα τους.
Μέσα σε αυτούς τους ποδοσφαιριστές αναγραφόταν και το όνομα του κυρίου, στον οποίο αναφερόμαστε στο παρόν κείμενο. Σε 32 συμμετοχές κατέγραψε μόλις πέντε τέρματα και δύο ασίστ τη χρονιά που μας πέρασε. Διόλου κολακευτικό για έναν ποδοσφαιριστή με τα προσόντα του Ράσφορντ. Ήταν όμως πασιφανές διαρκώς ότι ο 25χρονος διένυε μια όχι και τόσο ιδανική ψυχολογικά περίοδο. Ουκ ολίγες μάλιστα ήταν οι στιγμές που τον είδαμε να ξεσπά και να αντιδρά με πολύ έντονο τρόπο κατά πάντων, έπειτα από κακές προσωπικές εμφανίσεις που συνοδεύονταν από αρνητικά αποτελέσματα.
Οι φίλαθλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την πλευρά τους κατηγόρησαν άπαντες στα πέριξ του συλλόγου, με πρώτους και κύριους τους αδελφούς Γκλέιζερ. Η συνεχόμενα καθοδική πορεία του Ράσφορντ την περσινή σεζόν αναπόφευκτα τον έριξε… στο καναβάτσο από μεγάλη μερίδα του κόσμου, που μέχρι και τον Σεπτέμβριο ζητούσαν την απομάκρυνσή του. Μέχρι και τον δεύτερο μήνα της τρέχουσας σεζόν δηλαδή, στον οποίο μάλιστα αναδείχθηκε και ο κορυφαίος παίκτης της Πρέμιερ Λιγκ!
Αναμφίβολα ο ερχομός του Έρικ τεν Χαγ στον πάγκο των «Κόκκινων Διαβόλων» αποτελεί σαν γεγονός την αρχή της εξομάλυνσης και «υγειοποίησης» αν θέλετε του συλλόγου. Πέραν όμως του θεωρητικού, η ορθή μη χρησιμοποίηση του Ρονάλντο (εξαιτίας της μέτριας ως κακής φόρμας του) στην αρχική ενδεκάδα ήταν κι αυτή που έδωσε ουσιαστικά το έναυσμα σε ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται και σε άλλες θέσεις, να αποκτήσουν εκ νέου κύριο ρόλο στο ρόστερ.
Συνυφαίνοντας επίσης και τη διαχείριση των μεταγραφών του καλοκαιριού (Κασεμίρο, Έρικσεν, Μαρτίνες, Άντονι και Μαλάσια), αλλά και την ανάδειξη του Αλεχάντρο Γκαρνάτσο από τον Ολλανδό κόουτς, καταλήγουμε στο ότι πρόκειται για μία υγιή συνολικά ομάδα, που από του χρόνου έχει όλα τα φόντα να βρεθεί μέσα στις συζητήσεις για το κυνήγι του τίτλου.
Τι έχει καταφέρει λοιπόν ως τώρα ο Άγγλος διεθνής; Σε 24 συμμετοχές, έχει χρισθεί σκόρερ 13 φορές, ενώ έχει μοιράσει και πέντε ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Σημειωτέον δε, ότι έπειτα από την επιστροφή του από το Κατάρ, έχει βρει δίχτυα και στα πέντε τελευταία παιχνίδια της ομάδας του, όσα δηλαδή είναι και τα νικηφόρα τέρματα που έχει σημειώσει (5) – αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ.
Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε και την παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο δεν στάθηκε αρκετό για να του… κόψει τη φόρα. Μπορεί η εθνική Αγγλίας να αποκλείστηκε στους «8» από τη Γαλλία, όμως ο Ράσφορντ έφτασε τα τρία γκολ σε πέντε συμμετοχές. Η μέρα με τη νύχτα ενολίγοις σε σχέση με πέρυσι χωρίς αμφιβολία.
Εν προκειμένω όμως δεν είναι αποκλειστικά και μόνο αριθμοί. Ναι μεν καλοί οι αριθμοί, αλλά. Πρόκειται για ένα παιδί, το οποίο, τόσο με το εξωαγωνιστικό του έργο, όσο και με τον τρόπο παιχνιδιού του και τον (ποδοσφαιρικό) χαρακτήρα του, έχει συνδέσει το όνομά του με το μεγαλείο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ανέκαθεν αποτελούσε σημείο αναφοράς, παρά το νεαρό της ηλικίας του, ακόμα και σε συνθήκες μη ευνοϊκές για τον ίδιο.
Στα 25 του δείχνει όχι μόνο ότι δεν έχει ταβάνι, αλλά κι ότι εκείνο το παιδί-θαύμα για το οποίο γράφαμε το 2017 βαστάει ακόμα, μετουσιώνοντας οποιοδήποτε εμπόδιο εμφανίζεται μπροστά του σε παροδικό. Δεν θα μπω στη διαδικασία να τον συγκρίνω με κανέναν παλιό «θρύλο» του συλλόγου. Πρώτον διότι κάτι τέτοιο δεν έχει καμία σημασία, ιδίως από τόσο νωρίς, και δεύτερον, επειδή η ιστορία του Μάρκους Ράσφορντ τον διαφοροποιεί από όλους τους άλλους.
Διαβάστε ακόμη στο egglezoi.gr: Ράσφορντ: «Απολαμβάνω τον εαυτό μου και είμαι χαρούμενος»