Λένε πως «η ζωή κάνει κύκλους». Το ποδόσφαιρο φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση. Απόδειξη; Το «ταξίδι» του Αλιού Σισέ προς την κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής τελείωσε, ακριβώς από εκεί που άρχισε. Από μια εκτέλεση πέναλτι…
10 Φλεβάρη 2002, στο Μπαμακό την πρωτεύουσα του Μάλι, Σενεγάλη και Καμερούν είναι έτοιμες για τον μεγάλο τελικό του Copa Africa εκείνης της χρονιάς. Από τη μια τα «αδάμαστα λιοντάρια» με παίκτες που έκαναν μεγάλη καριέρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα όπως ο Σαμουέλ Ετό, ο Λοράν, ο Τζερεμί, αλλά και ο Μαρκ-Βιβιέν Φο που μερικούς μήνες αργότερα «έφυγε» από την ζωή. Από την άλλη τα «λιοντάρια τη Τεράνγκα» με εξίσου γνωστούς στον ευρωπαϊκό χάρτη ποδοσφαιριστές, όπως ο Ελ-Χάτζι Ντιουφ, ο αείμνηστος Πάπα Μπούμπα Ντιοπ (που φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ μεταξύ άλλων), ο Ανρί Καμαρά με σχεδόν μια δεκαετία στα ελληνικά γήπεδα και φυσικά ο αρχηγός της ομάδας, ο Αλιού Σισέ.
Ο αγώνας σε 120 λεπτά παιχνιδιού δεν έχει σκορ. Μοιραία ο πρωταθλητής Αφρικής θα κριθεί στα πέναλτι. Το Καμερούν ξεκινά τη διαδικασία με χαμένο πέναλτι, αλλά στην συνέχεια ανατρέπει την κατάσταση και φτάνει ένα πέναλτι μακριά από την κατάκτηση. Ο Σονγκ όμως αστοχεί! Η Σενεγάλη έχει την ευκαιρία να ισοφαρίσει και να δώσει συνέχεια στο δράμα. Την ευθύνη παίρνει ο αρχηγός.
Ο Σισέ ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες εκείνου του τουρνουά. Η Σενεγάλη βασιζόμενη κυρίως στην άμυνα είχε δεχθεί μόλις ένα γκολ σε εφτά ματς, κάτι που σε μεγάλο βαθμό όφειλε στον αρχηγό της. Κι όμως η τύχη της ομάδας του δε θα κρινόταν αυτή τη φορά από τις αμυντικές του ικανότητες. Ο Σισέ στήνει την μπάλα στην άσπρη βούλα, παίρνει αρκετή φόρα και κάνει ένα δυνατό σουτ στην δεξιά γωνία του Μπουκάρ. Ο Καμερουνέζος τερματοφύλακας όμως ήταν εκεί! Με τα πόδια κάνει την επέμβαση και ο Αλιού Σισέ γίνεται ο μοιραίος της Σενεγάλης.
Δείτε την εκτέλεση του Σισέ στο 8:50:
Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, η Σενεγάλη είχε ακόμη ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Τα «λιοντάρια της Τεράνγκα», με ηγέτη τον Σισέ, σημειώνουν μια τεράστια έκπληξη στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, νικώντας 1-0 την ως τότε πρωταθλήτρια κόσμου Γαλλία. Χωρίς να ηττηθούν σε κανένα ματς εντός ενενηνταλέπτου, έφτασαν ως τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκαν από το «χρυσό γκολ» του Τούρκου Ιλχάν.
Λίγο μετά από εκείνο το Μουντιάλ, ο Σισέ προπόνησε για πρώτη φορά ομάδα (όντας ακόμα εν ενεργεία παίκτης) σε ένα φιλικό φιλανθρωπικού χαρακτήρα απέναντι στη Νιγηρία. Το φιλικό έγινε για την οικονομική στήριξη των οικογενειών που έχασαν ανθρώπους τους στο φοβερό ναυάγιο του πλοίου Joola, λίγο έξω από τις ακτές της Γκάμπια. Το ναυάγιο κόστισε τη ζωή σε 1,863 ανθρώπους, 11 εκ των οποίων ήταν συγγενείς του Σισέ.
Fast forward, 13 χρόνια μετά. Η Σενεγάλη, με φουρνιά παικτών ανάλογη του 2002, σημειώνει ακόμη μια αποτυχία στο Copa Africa και ο Αλιού Σισέ, στα 39 του πλέον, καλείται να αναλάβει την «επόμενη μέρα» της ομάδας. Με αρκετή έμφαση στην τακτική και την συμπαγή άμυνα, ο άλλοτε αρχηγός των «λιονταριών» έφτιαξε ένα δυνατό σύνολο. Το στυλ παιχνιδιού της ομάδας ωστόσο, δέχτηκε έντονη κριτική από αρκετούς ανθρώπους του ποδοσφαίρου της χώρας. Ανάμεσα στους πιο φανατικούς επικριτικές βρίσκεται ένας παίκτης εκείνης της χρυσής γενιάς, ο Ελ Χατζί Ντιούφ. Όμως η προσέγγιση του Σισέ αποδίδει. Με αυτή την τακτική η Σενεγάλη κατάφερε να προκριθεί για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε Παγκόσμιο Κύπελλο και συνδετικός κρίκος των δύο, είναι ο Αλιού Σισέ.
Στα γήπεδα της Ρωσίας οι Σενεγαλέζοι κέρδισαν τις εντυπώσεις σε όμιλο με Κολομβία, Ιαπωνία και Πολωνία, αλλά δε κατάφεραν να προχωρήσουν στα νοκ-άουτ, λόγω… καρτών! Το τέλος της φάσης των ομίλων βρήκε Σενεγάλη και Ιαπωνία σε απόλυτη ισοβαθμία, με αποτέλεσμα η πρόκριση να κριθεί με βάση κάρτες, στατιστικό που ήταν υπέρ των Ασιατών. Οι Αφρικανοί μπορεί να γνώρισαν έναν πρωτόγνωρο αποκλεισμό, όμως η Ομοσπονδία της Σενεγάλης έδειξε να έχει πίστη στο πλάνο του Σισέ. Για αυτό και μετά το τέλος του Μουντιάλ προχώρησε στην ανανέωση του συμβολαίου του για 3 επιπλέον έτη.
Μοναδική προϋπόθεση, η ομάδα να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Αφρικής και να αφήσει τις αποτυχίες του παρελθόντος πίσω. Ο Σισέ ήξερε ότι δε θα είναι εύκολο, αλλά είχε εμπιστοσύνη στις ικανότητες των παικτών του. Μόλις ένα χρόνο αργότερα στην Αίγυπτο, η Σενεγάλη τα κατάφερε, ήταν και πάλι φιναλίστ του Copa Africa. Η τύχη όμως δεν ήταν με το μέρος της. Τα «λιοντάρια» ηττήθηκαν από την Αλγερία με ένα γκολ του Μπαγδάτ Μπουνεντζάχ, το οποίο ήταν μόλις το δεύτερο που δέχθηκαν σε εκείνη τη διοργάνωση.
6 Φλεβάρη 2022. Παρά μια βδομάδα, 20 χρόνια μετά το χαμένο πέναλτι του Σισέ στον τελικό απέναντι στο Καμερούν. Το σκηνικό γνώριμο. Ο Σαντιό Μανέ στήνει την μπάλα στο σημείο του πέναλτι. Όλο το έθνος στηρίζεται στα πόδια του. Αίγυπτος και Σενεγάλη δεν είχαν βρει γκολ σε 120 λεπτά και ο τίτλος του Copa Africa έμελλε να κριθεί στα πέναλτι από εκτέλεση Σενεγαλέζου. Αν κάποιος ήξερε το βάρος που είχε να σηκώσει εκείνη τη στιγμή ο Μανέ, αυτός δεν είναι άλλος από τον άνθρωπο που κάθεται στην άκρη του πάγκου. Ο αστέρας της Σενεγάλης εκτελεί δυνατά στην δεξιά γωνία του Γκαμπάσκι, λες και είχε στο μυαλό του την εκτέλεση του Σισέ, 20 χρόνια πριν. Αυτή τη φορά η μπάλα καταλήγει στα δίχτυα.
Η Σενεγάλη δε μπορούσε να κατακτήσει το τρόπαιο με διαφορετικό τρόπο. Η μοίρα δε θα το επέτρεπε. Οι πληγές από το χαμένο πέναλτι το 2002 μπορούν πλέον να επουλωθούν εντελώς. Ο Αλιού Σισέ ήταν «γραφτό» να κατακτήσει το κύπελλο που περίμεναν 60 χρόνια στην χώρα του, κι «ο,τι είναι γραφτό να γίνει πάντα θα βρίσκει το δρόμο του».
Συντάκτης: Βασίλης Βασιλείου
Διαβάστε από τον ίδιο συντάκτη: