Τούχελ

Ο Τόμας Τούχελ ήταν αυτό που χρειαζόταν η Τσέλσι

Ο Τόμας Τούχελ καθοδηγεί την Τσέλσι κάτι λιγότερο από έναν χρόνο, κι αποδεικνύει ότι η μετάδοση της φιλοσοφίας ενός τεχνικού, δεν απαιτεί πίστωση χρόνου.

 

Πολύ σύνηθες είναι στην Ελλάδα να προσπαθούμε να αποποιήσουμε έναν προπονητή από τις ευθύνες του, με τη δικαιολογία του χρόνου. «Δεν είναι αρκετό καιρό στην ομάδα», «Με αυτούς τους παίκτες τι άλλο να κάνει», «Θέλει χρόνο ακόμα για να τους κάνει να παίζουν όπως του αρέσει». Δεν είναι απόλυτα λάθος όλα αυτά, αλλά κατά κύριο λόγο, ο προπονητής πρέπει να κάνει το χρόνο σύμμαχό του, όχι να περιμένει να του δοθεί. Αυτό ακριβώς, έκανε ο Τούχελ.

Παρέλαβε μια Τσέλσι ένατη στο πρωτάθλημα, μετά από μια άκρως κοστοβόρα μεταγραφική περίοδο, την πήγε χωρίς πολλά πολλά τέταρτη. Και φέτος, επίσης δίχως πολλά πολλά, πρώτη. Αν στον τελικό του UEFA Champions League έχανε, θα έλεγαν «ε σιγά, δεν έχτισε την ομάδα, αλλά κάτι έκανε». Κι όμως, κέρδισε. Πολύ απλά διότι έκανε την ομάδα, δική του. Διόλου απλό, αλλά το πλέον ζητούμενο. Άλλωστε, γιατί να πάει κάποιος μεγάλος τεχνικός, σε έναν μεγάλο σύλλογο, προσωρινά;

 

παρί σεν ζερμέν
Ο «ασυμβίβαστος» Τούχελ έκανε αυτό που άλλοι με το ρόστερ της Παρί δεν κατάφεραν, φτάνοντας «δίπλα» στην πηγή για να κατακτήσει το Champions League.

 

Ο Τούχελ έκανε το ίδιο, όπου κι αν βρισκόταν. Ήθελε τις δικές του αρχές, τη δική του ποδοσφαιρική φιλοσοφία, από την αρχή ως το τέλος. Κι άντε, να πεις στη Μάιντς δεν υπήρχε πίεση κι ο πήχης ήταν χαμηλά. Η Ντόρτμουντ, που πάντα έρχεται σε «δεύτερη μοίρα» στη Γερμανία, έφτασε μια χρονιά κοντά στο να σηκώσει το πρωτάθλημα, πήρε ένα Κύπελλο, ενώ εξακολούθησε επιθετικά να φοβίζει, συνεχίζοντας τη δουλειά του, προκατόχου, Γιούργκεν Κλοπ.

Στη δε Παρί Σεν-Ζερμέν, άντεξε ενάμιση χρόνο. Γιατί ναι μεν πήρε τίτλους, ναι μεν έδωσε στην ομάδα τη σοβαρότητα που της έλειπε, φτάνοντας σε τελικό Champions League, έστω και σε ένα έκτακτο format. Είχε να διαχειριστεί, δε, ένα γκρουπ παικτών εξαιρετικών ποδοσφαιρικά, αλλά και αρκούντως ιδιόρρυθμων. Αν συνδυάσουμε και τη διοίκηση που τους «παραχαϊδεύει», ο πάντα σοβαρός Τουχέλ είχε ένα έργο εξ αρχής αντίθετο στον ίδιο. Κι όμως, το υπηρέτησε με αξιοπρέπεια.

 

τούχελ τσέλσι

 

Κάπου εκεί βρέθηκε κι η Τσέλσι. Οι «Μπλε» του Λονδίνου έπρεπε γρήγορα να αλλάξουν ρότα, καθώς η εικόνα τους στο γήπεδο ήταν απογοητευτική. Το υλικό που είχε η ομάδα, σε καμία περίπτωση δεν ήταν για την ένατη θέση στην Πρέμιερ. Τους πήρε λοιπόν ο Τούχελ απ’ το χεράκι κι έδωσε σε καθέναν έναν ρόλο, ένα κίνητρο. Πράγμα που επί Λάμπαρντ δεν υπήρχε, καθώς ειδικά οι επιλογές του στην επίθεση της ομάδας, θύμιζαν σε κάθε αγώνα κλήρωση τζόκερ, κατά την εκκίνηση της δεύτερης χρονιάς του.

Δεν έχει τους καλύτερους κιόλας, ο Γερμανός. Το «α και το ω», όμως, βλέπει πως είναι η διαχείριση, η σωστή κατανομή ρόλων και η ομαδικότητα. Διόλου τυχαίο που, μόλις ανέλαβε, οι παλαιότεροι Αθπιλικουέτα και Μάρκος Αλόνσο, έπιασαν υψηλότατα στάνταρ απόδοσης. Που ο Καντέ, αντί απλά να τρέχει για έντεκα, έγινε σοβαρός υποψήφιος για πολυτιμότερος παίκτης της χρονιάς. Το κλίμα στην ομάδα δεν χάλασε επειδή δε θεωρούσαν οι παίκτες τον Λάμπαρντ καλό προπονητή, με αποτέλεσμα να φύγει. Πολύ απλά, δεν τους κέρδισε ποτέ ο Άγγλος.

 

τούχελ τσέλσι

Κάντε κι ένα Like στη σελίδα μας στο Facebook αν δεν το έχετε ήδη κάνει!

 

Δε γίνεται λοιπόν να μην αναφερθούμε στον τομέα της ψυχολογίας και της επικοινωνίας. Ο Γερμανός τεχνικός δίνει μεγάλη σημασία σε αυτό το κομμάτι της δουλειάς του. Επί των ημερών του, δεν έχουν προκύψει πειθαρχικά παραπτώματα εντός της ομάδας. Ούτε γκρίνιες ανάμεσα στους παίκτες. Ο Τούχελ θα καταπιαστεί από τον πρώτο παίκτη της ενδεκάδας μέχρι αυτόν που έμεινε εκτός αποστολής, και θα εξηγήσει τι ακριβώς ζητάει. Γιατί τον άφησε εκτός αποστολής, τι θέλει να δει στην προπόνηση, τι να κάνει συγκεκριμένα μέσα στο ματς.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια των αγώνων, είναι ιδιαίτερα ενεργητικός και δίνει οδηγίες. Όλα αυτά, κάνουν κάθε παίκτη να νιώθει σημαντικό μέλος ενός ισχυρού συνόλου, παίρνοντας το 100%. Τους «φτιάχνει» και ατομικά, και ομαδικά.

Ένα άλλο θέμα που αξίζει να θίξουμε, είναι το ότι η Τσέλσι μετρά 16 σκόρερ στο πρωτάθλημα. Έξι εκ των οποίων, είναι αμυντικοί. Άλλοι έντεκα έχουν «σερβίρει» τέρματα. Μιλάμε για έναν επιθετικό πλουραλισμό που προκαλεί «παράνοια», και που οφείλεται στη μεγαλύτερή του έκταση, στον Τόμας Τούχελ, στην ομαδικότητα που έχει προσδώσει στην ομάδα του. Και δεν είναι μόνο αυτό. Παίκτες που κατά τα φαινόμενα δεν θα υπολογίζονταν, ή δε θα ταίριαζαν στον τρόπο παιχνιδιού του, δηλώνουν ξάφνου «παρόντες».

 

κρίστενσεν
Τόσο ο Αθπιλικούετα όσο και ο Κρίστενσεν (και κυρίως ο δεύτερος), έχουν αυξήσει κατακόρυφα την απόδοσή τους υπό τις οδηγίες του Γερμανού τεχνικού.

 

Ο Αλόνσο, ο Κρίστενσεν, ο Λόφτους-Τσικ, ο Μπάρκλεϊ, ο Χάντσον-Οντόι. Όλοι τους, παίκτες που επί δυο (και βάλε) μεταγραφικές περιόδους βρίσκονται εκτός Στάμφορντ Μπριτζ. Κι όμως, κάθε φορά υπό τις οδηγίες του Γερμανού, πασχίζουν για την ομάδα. Ακόμα και στον Τίμο Βέρνερ, που ξεκάθαρα δεν ταιριάζει στο αγγλικό ποδόσφαιρο, βλέπουμε μεγάλη ενέργεια και διάθεση.

Σε σύνολο 22 αγώνων, οι 12 έχουν κλείσει με το μηδέν πίσω για την Τσέλσι. Σε μόλις δυο εξ αυτών, οι «Μπλε» δεν έχουν σκοράρει. Με τον Λουκάκου απών σε πολλούς εξ αυτών. Πολλοί θεώρησαν πως ο Βέλγος αποκτήθηκε με σκοπό να συνεχιστεί το «χατίρι» προς τον Λάμπαρντ για χτίσιμο ομάδας με πολλές κοστοβόρες κινήσεις, καθώς και για να λύσει το επιθετικό πρόβλημα της Τσέλσι.

 

τούχελ τσέλσι

 

Όμως, το πρόβλημα αποδεικνύεται, χάρη στον Τούχελ, πως δεν ήταν η έλλειψη καθαρού «εννιαριού». Η ομάδα, ήταν μια χαρά δυνατή. Το πρόβλημα ήταν η έλλειψη σωστού πλάνου, η ακατάλληλη εκμετάλλευση του έμψυχου δυναμικού, η ανεπαρκής διαχείρισή του. Το ψυχολογικό «ντοπάρισμα» όλης της ομάδας, η αίσθηση του «ανήκειν» σε συνδυασμό με τον υψηλής έντασης τρόπο παιχνιδιού της Τσέλσι σε άμυνα και επίθεση, δίνουν ως αποτέλεσμα ένα σύνολο ακαταμάχητο. Άραγε ποιο το ταβάνι των «Μπλε» του Λονδίνου;

 

Διαβάστε επίσης: Πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Λίβερπουλ, έστησαν το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία του ποδοσφαίρου!

Κοινοποίηση:
Picture of Ανδρέας Ζορμπάς

Ανδρέας Ζορμπάς

Ανδρέας Ζορμπάς ή αλλιώς #St_Drew. Μέλος των Ελλήνων Υποστηρικτών Αγγλικού Ποδοσφαίρου από το Μάρτιο του 2019 και φίλος της Σαουθάμπτον. Απολαμβάνει στην αρθρογραφία της επικαιρότητας περισσότερο να κράζει παρά να εκθειάζει, μιας κι έχει περισσότερη πλάκα. Θα ξεψαχνίσει κάθε «σκοτεινή» γωνιά μέχρι και για προπολεμικές ιστορίες, ενώ συνδυάζει τους «Αγίους» με πτυχίο θεολογίας. Αρκετά συχνά, άλλωστε, δίνει σε όλους την «ευλογία» του.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

d6c9aa20-b08a-11ee-8322-4bb23593d9c9
Έρχεται στην Αθήνα για την ΑΕΚ ο Φοφανά
Michael-Olayiwola
Από την Έβερτον στην Γ' Εθνική Ελλάδος!
Αγγλία Ιρλανδία
Ιρλανδία – Αγγλία: Στήριξη στα «τρία λιοντάρια» της νέας εποχής
Kevin_De_Bruyne
Ντε Μπρόινε: «UEFA και FIFA δεν νοιάζονται για το φορτωμένο πρόγραμμα, μιλάνε μόνο τα λεφτά»
Μέινγκαν
Aπό την Στόκπορτ στη Ρεάλ Μαδρίτης: Η ...μανατζερική μεταγραφή του Άντι Μέινγκαν
BeFunky-collage (5)
Με αλλαγές στο βασικό σχήμα η Αγγλία
θερινού μεταγραφικού παραθύρου
Η...οικονομική ανάλυση του θερινού μεταγραφικού παραθύρου του 2024 στην Πρέμιερ Λιγκ
IMG_5220
Ο Στάνσφιλντ στην Μπέρμιγχαμ & τη League One για £15 εκατομμύρια!
Deadline Day
Deadline day:«Γιάννη τι έγινε;»-Τι περιμέναμε, και τι έγινε (ή δεν έγινε)
chles
Oι αντίπαλοι της Τσέλσι στο Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ
totm
Αυτοί είναι οι αντίπαλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Τότεναμ στο Γιουρόπα Λιγκ!
Deadline Day
Deadline day:«Γιάννη τι έγινε;»-Τι περιμένουμε, τι θα γίνει & τι δεν θα συμβεί (λογικά)
IMG_5186
Οι κλήσεις του Κάρσλι για τα ματς του Nations League
kepabournemtmoui
Επίσημο του Κέπα στη Μπόρνμουθ!
Κιέζα Λίβερπουλ
Στη Λίβερπουλ ο Κιέζα
e0c98610-3cd8-11ee-bfe0-eff82554c2b3
Μένει Λονδίνο αλλά όχι στην Άρσεναλ ο Ενκέτια!
c
Συμφώνησε με Παρί για Ουγκάρτε η Γιουνάιτεντ!
Κιέζα Λίβερπουλ
Μπαίνει στο παιχνίδι για Κιέζα η Λίβερπουλ!
Κανσέλο
Προφορική συμφωνία Αλ Χιλάλ-Σίτι για Κανσέλο
Αλκαράθ
Προς Φλαμένγκο ο Αλκαράθ, πάει για ανταλλαγή η Σαουθάμπτον