«Spurs»

«Προκρισάρα» που προσδίδει μέταλλο στους «Spurs»!

Ο #Stam αναλύει τακτικά την ένατη ισοπαλία αγγλικής ομάδας στο Camp Nou που αποδείχθηκε «χρυσή» για τους «Spurs» και σκιαγραφεί τη σημασία της εν λόγω πρόκρισης.

 

Eindhoven, 24 Οκτωβρίου 2018. Τα «Σπιρούνια», ενώ άξιζαν τη νίκη, ισοφαρίζονται τρία λεπτά πριν το τέλος από τον Luuk De Jong και βλέπουν τις πιθανότητες τους για πρόκριση στους «16» του UEFA Champions League, για δεύτερη σερί χρονιά, να μειώνονται αισθητά. Η ομάδα του Pochettino βρισκόταν, πλέον, στην τρίτη θέση του δεύτερου ομίλου, παρέα με την PSV, έχοντας ένα βαθμό και όντας οκτώ βαθμούς πίσω από την πρώτη Barcelona και πέντε αντίστοιχα πίσω από την δεύτερη Inter Milan.

 

 

Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να αποκλείσουν τους Λονδρέζους, έχοντας παράλληλα θέσει ως ακλόνητα φαβορί τις Barca και Inter για την επόμενη φάση. Ωστόσο, ένα φιλόδοξο σχήμα δε θα μπορούσε να τα παρατήσει στα μισά του δρόμου. Τα «Σπιρούνια» υποδέχθηκαν τις PSV και Inter στο Wembley, την τέταρτη και την πέμπτη αγωνιστική, κερδίζοντας τες με 2-1 και 1-0 αντιστοίχως. Την τελευταία αγωνιστική, ο Pochettino και τα «καμάρια» του χρειαζόντουσαν καλύτερο αποτέλεσμα από την ομάδα του Luciano Spalletti, η οποία είχε –θεωρητικά- εύκολο έργο, παίζοντας κόντρα στην αδιάφορη Ολλανδική ομάδα. Πάμε, αρχικά, να προσεγγίσουμε τακτικά το χθεσινό παιχνίδι.

 

 

Ο Pochettino παρέταξε ένα 4-2-3-1 με τον Lloris κάτω από τα δοκάρια, κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Alderwiereld (δεξιά), Vetronghen (αριστερά), αριστερό οπισθοφύλακα τον Rose, δεξιό τον 21χρονο Walker-Peters, στα κεντρικά χαφ τους Winks και Sissoko, δεξιά τον Eriksen, αριστερά τον Son και τον Alli πίσω από τον μοναδικό προωθημένο, τον Harry Kane.

 

 

Στον αντίποδα, ο Ernesto Valverde διάλεξε το 4-3-3 με αρκετές αλλαγές, δηλαδή: Cillessen κάτω από τα δοκάρια, στο κέντρο της άμυνας τους Lenglet και Vermaelen, αριστερό οπισθοφύλακα τον Semedo, δεξιό τον Miranda, στο κέντρο τους Alena, Rakitic και Arthur απ’ τα δεξιά προς τα αριστερά, έξω αριστερά τον Coutinho, έξω δεξιά τον Dembele και σε ρόλο «ψευτοεννιαριού» τον Munir El Haddadi.

Αρχικά, αξίζει να παρατηρήσει κάποιος την ταχύτητα της αγγλικής ομάδας σε κάθε θέση, η αναλογία στα χαφ 2:1 υπέρ της Tottenham. Στο πρώτο ημίχρονο, οι δύο ομάδες πίεζαν ψηλά –όπως συνηθίζουν- στα 30 μέτρα τις άμυνες των αντιπάλων τους. Η μεν Tottenham Hotspur, στο πρώτο μέρος, δεν κατάφερε να κλέψει πολλές μπάλες λόγω καλής κυκλοφορίας των «Καταλανών». Κατά τεκμήριο, το ίδιο συνέβη και για τη δε Barcelona η οποία δε δυσκόλευε εξίσου τους «Πετεινούς» να βγαίνουν μπροστά. Ωστόσο, εκμεταλλευόμενη την απειρία του νεαρού δεξιού οπισθοφύλακα των «Spurs», Walker-Peters – που παρόλα αυτά είχε θετικό «πρόσημο» στο παιχνίδι – άνοιξε το score με την εξαιρετική ατομική προσπάθεια του Dembele στο έβδομο μόλις λεπτό. Από κείνο το σημείο και έπειτα, οι φιλοξενούμενοι ήταν πιο προσεκτικοί, έχοντας πιο χαμηλά την άμυνα τους και πιο κοντά της γραμμές του, καθώς ένα δεύτερο τέρμα παθητικό θα αποδεικνυόταν -μάλλον- μοιραίο.

Τα «Σπιρούνια» έβγαιναν μπροστά κυρίως από τα αριστερά, από την πλευρά του Rose και του Son, από όπου και προήλθαν οι δύο πολύ καλές τους ευκαιρίες να ισοφαρίσουν πριν την ανάπαυλα (30’ και 33’). Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι λόγω της μέτρια εμφάνισης του Dele Alli, ο Eriksen κινούταν περισσότερο στον άξονα απ’ ότι στα αριστερά από όπου ξεκίνησε στο χθεσινό παιχνίδι. Για καλή τύχη των Άγγλων, ο Coutinho στάθηκε άτυχος, σημαδεύοντας το δοκάρι του Hugo Lloris, ουσιαστικά στην δεύτερη επικίνδυνη «επίσκεψη» των Καταλανών.

 

 

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Valverde πέρασε τον Busquets στη θέση του Rakitic. Η σημαντική κίνηση του Pochettino που άλλαξε τον ρου της ιστορίας και μετέτρεψε το σχήμα της ομάδας του σε πολύ πιο επιθετικό, ήρθε στο 61ο λεπτό. Ο 46χρονος προπονητής «πέταξε στην μάχη» τον Lamela (σ.σ. θέση δεκαριού), αντικαθιστώντας τον Walker-Peters και έφερε στο δεξί άκρο της άμυνας τον Sissoko. Έτσι, με τον Son στα άκρα της επίθεσης και τον Γάλλο στα δεξιά της αμυντικής γραμμής, εκμεταλλεύτηκε την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα των δύο. Δέκα λεπτά αργότερα, την θέση του Ασιάτη διεθνή πήρε ο Lucas Moura, ενώ για τους «Blaugrana» πέρασε ο Lionel Messi έναντι του Munir. Η ομάδα του Βορείου Λονδίνου είχε αρκετές καλές στιγμές, με πιο αξιόλογες αυτές των Eriksen (48’), Son (57’), Moura (75’), πατώντας εύκολα περιοχή, έχοντας την μερίδα του λέοντος σε ποσοστά κατοχής μπάλας (σ.σ. 47-53% υπέρ της στο Β’ μέρος).

 

 

Στο 75’, ο Valverde αντικατέστησε τον scorer του, τον Dembele, με σκοπό να βάλει τον ξεκούραστο Luis Suarez. Εννέα λεπτά μετά, η Θεά τύχη «χαμογέλασε» στην Tottenham, μιας και μία προσπάθεια του Coutinho βρήκε και πάλι το δοκάρι των φιλοξενούμενων. Παράλληλα, η Inter, στο Μιλάνο, ισοφάριζε την PSV, κάτι που σήμαινε ότι τα «Σπιρούνια» χρειαζόντουσαν, πάση θυσία, goal. O Pochettino τα έπαιξε όλα για όλα, βάζοντας τον Llorente αντί του Winks, ρισκάροντας στο έπακρο και γυρνώντας το σχήμα του σε ένα 4-4-2. Ένα λεπτό μετά, οι φιλοξενούμενοι βγήκαν ιδανικά στην κόντρα, ο Lamela έβγαλε κάθετα στον Kane και αυτός με τη σειρά του πάσαρε παράλληλα στον Moura, ο οποίος πέτυχε ένα «χρυσό», όπως αποδείχτηκε τέρμα, καθώς η Tottenham χρειαζόταν ίδιο ή καλύτερο αποτέλεσμα από την Inter. Οι «Nerazzurri», εν τέλει απογοήτευσαν και έμειναν στο 1-1, ενώ την ίδια στιγμή οι 5.000 ταξιδιώτες από το Λονδίνο γλεντούσαν στις εξέδρες του επιβλητικού Camp Nou.

 

 

Τα μακροπρόθεσμα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο σύλλογος, ελέω αυτής της ιστορικής πρόκρισης κόντρα σε μία εκ των κορυφαίων ομάδων στον πλανήτη, είναι πολλά. Είναι διάχυτο το γεγονός πως η επιρροή του Pochettino στην ομάδα, μετά τον ερχομό του το 2014, είναι τεράστια, αφού την έχει ανεβάσει πολλά «σκαλιά» στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Η αξιοποίηση νεαρών παικτών, η διατήρηση του βασικού «κορμού» της ομάδας, αλλά και η μονιμοποίηση της στην πρώτη τριάδα της απαιτητικής Premier League είναι μερικά από τα «παράσημα» του Αργεντινού coach.

 

 

Όλα τα παραπάνω δείχνουν την εξέλιξη και τα τεράστια άλματα προόδου που έχει πραγματοποιήσει η ομάδα του Λονδίνου, δεδομένου ότι, μερικά χρόνια πίσω, οι φιλοδοξίες της ήταν πολύ μικρότερες, ευελπιστώντας στην κατάληψη της τέταρτης θέσης και της συμμετοχής της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.  Φυσικά, η ανάπτυξη ενός συλλόγου σε πολλά επίπεδα έρχεται μετά από πολλές αγωνιστικές «πίκρες» (το λεγόμενο «no pain, no gain»), όπως ήταν η απώλεια του πρωταθλήματος από την Leicester City, ο περσινός αποκλεισμός στους 16 του UCL από τη Juventus και άλλα σημάδια που έδιναν στο ευρύ κοινό εικόνα μιας «loser» ομάδας. Με προκρίσεις όπως οι χθεσινές, έναντι κλασικών ευρωπαϊκών δυνάμεων όπως η Inter και η Barcelona, συνεπώς, απομακρύνεται ο «μανδύας» της ηττοπάθειας από μια άπειρη ομάδα, κερδίζοντας παράλληλα το μέταλλο για την ακόμα μεγαλύτερη υπέρβαση. Ο Pochettino παρά τα –κυρίως τακτικά- λάθη του έχει δείξει ότι δουλεύει με νέους παίκτες, μη φτάνοντας στην εύκολη λύση μιας ακριβής μεταγραφής που θα του «λύσει» τα χέρια. Πρόσφατο παράδειγμα ότι δεν προέβη σε καμία μεταγραφή το περασμένο καλοκαίρι. Θα φτάσει η Tottenham στη… «γη της επαγγελίας» τα επόμενα χρόνια; Οψόμεθα…

Υ.Γ. Είδα πολλούς στα κοινωνικά δίκτυα να είναι ξαφνιασμένοι για το πόσο «λυσσασμένα» αντιμετώπισε η PSV την δική της αναμέτρηση, όντας βαθμολογικά αδιάφορη. Μάλλον, όσοι έγραφαν τα συγκεκριμένα σχόλια δε γνωρίζουν ότι μία νίκη στο Champions League αποφέρει στα ταμεία κέρδος ύψος 2.7 εκατομμυρίων ευρώ και η ισοπαλία 900.000 ευρώ, ούτε ότι οι παίκτες είναι «διψασμένοι» για να δείξουν την αξία τους, ανεβάζοντας την φήμη τους και, κατά συνέπεια, την χρηματιστήριακή τους αξία.

 

Απολαύστε παρακάτω τα highlights της αναμέτρησης που έδωσε την πανάξια πρόκριση στους Λονδρέζους:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=EZNHUrkF–8[/embedyt]

 

 

Συντάκτης: Σταμάτης Πετκόπουλος

 

Κοινοποίηση:
Picture of Egglezoi Team

Egglezoi Team

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...