Ο Αυστριακός τεχνικός ήρθε για να βγάλει την Southampton από το αγωνιστικό τέλμα, και τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν. Το egglezoi.gr αναλύει…
Από την στιγμή που ο Ronald Koeman αποτέλεσε παρελθόν από το «τιμόνι» των «Αγίων», η «Soton» άρχισε να ψάχνει τον άξιο αντικαταστάτη του. Και αν ο Claude Puel τα πήγε σχετικά καλά διαδεχόμενος τον Ολλανδό, μετά άρχισε η «κατηφόρα». Ο Mauricio Pellegrino τα έκανε «μούσκεμα», πριν έρθει πέρσι τον Μάρτιο ο Mark Hughes να αναλάβει ρόλο «κασκαντέρ», καταφέρνοντας να κρατήσει την ομάδα στην Premier League. Η διοίκηση αποφάσισε να διατηρήσει στον πάγκο τον Ουαλό τεχνικό, επιλογή που τελικά την εξέθεσε. Έτσι, στις 3 Δεκέμβρη και με την Southampton εντός «διακεκαυμένης» ζώνης, ο Hughes αποτέλεσε παρελθόν.
Ο ερχομός του Ralph Hasenhuttl, ενός τεχνικού που τάραξε τα νερά της γερμανικής ποδοσφαιρικής ζωής με την εξαιρετική Λειψία του, γέμισε προσδοκία τον κόσμο της Southampton, αλλά παράλληλα και αμφιβολία για το κατά πόσο είναι ο κατάλληλος να σώσει αρχικά την κατηγορία για την ομάδα. Παρά ταύτα, ο Αυστριακός δεν πτοήθηκε και «σήκωσε μανίκια»…
Ξεκίνημα για γερά νεύρα και τολμηρούς
Στις 5 Δεκέμβρη, και με τον Hasenhuttl στην εξέδρα (κόουτς υπηρεσιακά ο Kelvin Davies), η Southampton έχανε στο Λονδίνο με 3-1 και «παραπατούσε» τρεις θέσεις μακρυά από τον «βυθό» της βαθμολογίας. Τρεις μέρες μετά, ο νέος πλέον τεχνικός των «Αγίων» ντεμπουτάριζε κόντρα στην Cardiff «με το αριστερό», καθώς η ήττα με 1-0 από τους Ουαλούς έφερε την ομάδα στην προτελευταία θέση του πίνακα. Κάπως έτσι συμπληρώθηκε ένα σερί 12 παιχνιδιών δίχως νίκη για την «Soton», με τα πράγματα να δείχνουν άκρως δυσοίωνα.
Το τι ακολούθησε, ήταν εξόχως εντυπωσιακό. Ο Hasenhuttl νίκησε με 3-2 την Arsenal στο πρώτο του παιχνίδι στο St Mary’s και πλέον τη δική του «Soton» φιγουράρει στην πρώτη εξάδα μιας ειδικής βαθμολογίας, από εκείνη την μέρα του Δεκέμβρη και έπειτα. Η Southampton είναι μια ομάδα μεταμορφωμένη και αυτό το οφείλει εν πολλοίς στον τεχνικό της.
Μεταγραφές εκ των έσω
Ο 51χρονος τεχνικός φρέσκαρε την ομάδα σε πρόσωπα, πράγμα άκρως καταλυτικό. Πρώτος και καλύτερος, ο Yan Valery. O νεαρός μπακ «μπήκε» για να αντικαταστήσει τον Cedric Soares που έφυγε ως δανεικός για την Inter, και τα έχει καταφέρει περίφημα. Αναντικατάστατος είναι και ο Jan Bednarek, που δείχνει τρομερή βελτίωση στο παιχνίδι του και αποτελεί στυλοβάτη της αμυντικής γραμμής. Στην αμυντική τριάδα που έχει θεσπίσει ο Αυστριακός τεχνικός, ο Πολωνός στόπερ δείχνει να ανταποκρίνεται καλύτερα απ΄ότι επί εποχής Mark Hughes. Επίσης, στο νέο αυτό σχήμα, η μετατόπιση του Nathan Redmond σε έναν πιο κεντρικό ρόλο, τον βοήθησε να ανακαλύψει ξανά τις ποδοσφαιρικές του αρετές.
Οι Oriol Romeu και James Ward-Prowse «αναβαθμίστηκαν» στον χώρο του άξονα, με τον τελευταίο να κερδίζει με το «σπαθί» του μια κλήση στην Εθνική Αγγλίας, και με τα στημένα του να είναι «φαρμακερά». Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως πήραν λεπτά συμμετοχής και οι νεαροί Josh Sims και Sam Gallagher, πράγμα που χαροποιεί ιδιαίτερα και τον ίδιο τον Hassenhuttl, που στηρίζει πολλά στα «νιάτα». «Οι νεαροί παίκτες σκέφτονται μόνο τι μπορούν να κερδίσουν και αυτό ορισμένες φορές μπορεί να γίνει πλεονέκτημα για την ομάδα», έχει χαρακτηριστικά πει ο τεχνικός της Southampton.
«Αφανή» ρεκόρ που εντυπωσιάζουν
Στις 30 Μαρτίου, η Southampton επικράτησε με «παλικαρίσιο» τρόπο εκτός έδρας της Brighton, με 1-0. Στο παιχνίδι αυτό λοιπόν, ο Ward-Prowse κάλυψε τα περισσότερα χιλιόμετρα από οποιονδήποτε άλλο παίκτη στο χορτάρι, κάτι που συνέβη για 11° σερί παιχνίδι παρακαλώ! Φυσικά, αυτό δεν θα είχε επιτευχθεί αν η ομάδα συνολικά δεν έβγαζε πολλή περισσότερη ενέργεια μέσα στο γήπεδο, πράγμα που συμβαίνει κυρίως μέσα στο 2019.
«Όταν ήρθα στην ομάδα, ήταν εκτός και δεν ήταν μια εύκολη κατάσταση για εκείνον, αλλά η αντίδραση που είδα ήταν εξαιρετική», τόνισε αναφερόμενος στον Ward-Prowse o Hasenhuttl. Χαρακτηριστικό του πόσο τρέχει η Southampton μέσα στο γήπεδο επί ημερών του Αυστριακού, είναι το ότι η ομάδα έχει τρέξει περισσότερο από τον αντίπαλο σε 15 από τα 16 παιχνίδια υπό την ηγεσία του (το στατιστικό δεν περιλαμβάνει τα ματς κόντρα σε Liverpool και Wolves).
«Υπάρχει πολλή ενέργεια και τρέξιμο και αμειβόμαστε για αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο μέσος Stuart Armstrong πρόσφατα. «Θεωρώ πως ο προπονητής έφερε στην ομάδα μια καλή δομή και το πως να σετάρουμε το παιχνίδι μας επιθετικά και αμυντικά», συμπλήρωσε.
Το αξιέπαινο στην δουλειά που έχει κάνει ο Hasenhuttl, είναι το πως κατάφερε να τροποποιήσει την φιλοσοφία της ομάδας, ακόμα κι αν δεν είχε το πλεονέκτημα να έχει πραγματοποιήσει καλοκαιρινή προετοιμασία. Αυτό είναι μάλιστα κάτι που έχει εντυπωσιάσει μέχρι και τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Αγγλίας, τον Gareth Southgate. «Ήθελε να μάθει τι έκανα τις πρώτες τρεις-τέσσερις εβδομάδες και του είπα πως για μένα το πιο σημαντικό κομμάτι ήταν να δουλεύω με βίντεο των παικτών», σχολιάζει ο Hasenhuttl.
Πάθος με το πρέσινγκ
«Ο Klopp των Άλπεων». Αυτό είναι το προσωνύμιο που έχει αποδοθεί στον Ralph Hasenhuttl, κυρίως λόγω της αγάπης που έχει στο ανηλεές πρέσινγκ που εφαρμόζει, τακτική που θυμίζει εν πολλοίς το περίφημο πλέον «gegenpressing» του τεχνικού της Liverpool.
Η Southampton πρεσάρει πολύ πλέον στην πρώτη πάσα του αντιπάλου, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότερες επιθέσεις της να ξεκινούν κοντά στην εστία του αντιπάλου. Για να καταστεί σαφές το πόσο δραματικά έχει αλλάξει η αγωνιστική προσέγγιση των «Αγίων», μόνο η Liverpool, η Manchester City και η Chelsea έχουν κερδίσει κατοχή περισσότερες φορές το τελευταίο τρίτο του γηπέδου (στην επίθεση δηλαδή), από τη μέρα που ο Hasenhuttl αφίχθη στο Saint Mary’s. Πριν τον ερχομό του Αυστριακού, η «Soton» βρισκόταν στην τελευταία εξάδα στην κατάταξη των ομάδων στο εν λόγω στατιστικό στοιχείο.
Με δυο κουβέντες απλές, που ωστόσο περιγράφουν πλήρως την ιστορία, η Southampton έχει γίνει μια ομάδα που πολύ δύσκολα μπορείς να «παράγεις» απέναντί της. Στο κομμάτι κατοχής μπάλας, η ομάδα έχει ελαχιστοποιήσει τα ρίσκα που έπαιρνε επί Hughes. Τότε υπήρχε πιο γρήγορο «build up» παιχνίδι με λιγότερες πάσες. Σαν αποτέλεσμα, η Southampton δεν είχε τόσο υψηλά ποσοστά κατοχής μπάλας, αλλά αυτό αύξανε εκθετικά τα λάθη, όπως φαινόταν και από τα στατιστικά. Πλέον, μόλις δύο ομάδες μετρούν λιγότερα λάθη, που οδηγούν σε σουτ του αντιπάλου.
Παραμονή μέσω ποδοσφαιρικής προοπτικής
Ο άμεσος στόχος είναι ένας, η παραμονή στην Premier League. Βαθμολογικά, η Southampton φαίνεται να τα καταφέρνει, και αυτή τη προσπάθεια την επισφράγισε εν πολλοίς η μεγάλη νίκη του Σαββάτου με 3-1 κόντρα στην Wolves. To θετικό και εξόχως ελπιδοφόρο στην υπόθεση, είναι πως η παραμονή φαίνεται να επιτυγχάνεται και μέσω μιας πολύ ποδοσφαιρικής προσέγγισης, η οποία πραγματικά έχει βοηθήσει την ομάδα. Και πέρσι η Southampton επιβίωσε με τον Mark Hughes, με τακτικές που ωστόσο ήταν εφήμερες και παρωχημένες. Φέτος, υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες.
Άλλωστε, και ο ίδιος ο Ralph Hasenhuttl αυτό είχε υποσχεθεί στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου. «Θα πρέπει να περιμένετε ένα πολύ παθιασμένο στυλ ποδοσφαίρου, με 11 παίκτες στο χορτάρι που να μπορούν να το υπηρετήσουν. Όταν θα μας δείτε να αγωνιζόμαστε το καλοκαίρι, θα έχουμε διαφορετική εικόνα από αυτό που θα βλέπετε τώρα. Δεν μπορώ να σας εγγυηθώ πόσα καλά αποτελέσματα θα συγκεντρώσουμε, αν θέλετε εγγυήσεις, αγοράστε ένα πλυντήριο ρούχων. Στο ποδόσφαιρο δεν υφίστανται εγγυήσεις. Ελπίζω αυτό να είναι αρκετό για να μας κρατήσει στην κατηγορία», τόνιζε τότε όλο νόημα.
Πλέον τα λόγια του φαίνεται πως είχαν απόλυτη βάση. Και το σημαντικό είναι πως αυτό που είχε και έχει στο κεφάλι του είναι αρκετό για να ανανεώσει τη θέση της Southampton στην Premier League, αλλά και να της δώσει μια πεπατημένη για να μην μπλέκει κάθε χρόνο σε ιστορίες, να κοιτάζει πιο ψηλά. Αυτό και μόνο αρκεί για να «αγιοποιήσει» τον Αυστριακό τεχνικό στα μάτια των «κατοικούντων» στο Saint Mary’s, να του δώσουν τα «κλειδιά» του «μαγαζιού», και να υπογράψουν τη νέα μέρα του κλαμπ.