Η ομάδα των ΕΥΑΠ και το egglezoi.gr είναι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσει την Performance Analyst της Swansea City AFC, την Ελληνίδα Μαριέλα Νισωτάκη.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Μαριέλα Νισωτάκη μας έκανε την τιμή και μας μίλησε για όλους και για όλα. Ας ξετυλίξουμε τη συζήτηση που είχαμε μαζί της και να μάθουμε όλοι τι κάνει μια Ελληνίδα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου που είναι η Premier League;
– Μαριέλα αρχικά πες μας πως ξεκίνησαν όλα για να φτάσουμε στη Swansea City;
«Ξεκίνησα με τις σπουδές μου στη Γυμναστική ακαδημία με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο. όταν αποφοίτησα δούλεψα σε ακαδημίες ποδοσφαίρου, αρχικά στην ομάδα Κρυονέρι και έπειτα στις ακαδημίες Arsenal soccer schools. Μετά από αρκετό ψάξιμο ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου στο Cardiff και κάπου εκεί ξεκίνησαν όλα. Ενημερώθηκα ότι ο σύλλογος της Swansea ζητούσε άτομο για το τμήμα ανάλυσης, έτσι χωρίς δεύτερη σκέψη έκανα την αίτηση. Η πρώτη συνάντηση ήταν με δυο αναλυτές και την πέρασα με επιτυχία και η δεύτερη με έναν αναλυτή και τον βοηθό προπονητή της ομάδα τότε τον κ. Pep Clotet. Πέρασα με επιτυχία και τις δυο συνατήσεις και η πρόσληψή μου στην ομάδα της Swansea ήταν γεγονός».
« Η δουλειά μου στη Swansea ξεκίνησε με αναλύσεις των αντιπάλων της ομάδας, αλλά και αναλύσεις συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών που θα αντιμετώπιζε η ομάδα στον επόμενο αγώνα. Επίσης έκανα αναλύσεις και για άλλα πρωταθλήματα μέσα από βίντεο. Μελετούσαμε επίσης ποδοσφαιριστές με όχι και τόση ποδοσφαιρική αξία που ωστόσο στην πράξη συνείσφεραν σε έναν αγώνα το ίδιο με ποδοσφαιριστές υψηλού βεληνεκούς.
-Οι αναλύσεις που έκανες θα μπορούσε να επηρεάσει και τον μεταγραφικό σχεδιασμό τι ομάδας και αν ναι, πως;
«Οι αναλύσεις που κάναμε ουσιαστικά συγκέντρωναν την απόδοση πολλών ποδοσφαιριστών σύμφωνα με κάποιους δείκτες όπως πχ κίνηση χωρίς μπάλα ή ικανότητα ένας εναντίων ενός. Ουσιαστικά εμείς βοηθούμε έτσι ώστε ο σύλλογος να ξεχωρίσει από δεκάδες ποδοσφαιριστές τους δέκα καλύτερους πχ, έτσι ώστε μετά και με scouting το οποίο θα πρέπει να γίνει από κοντά να αποφασίσουν για ποιον ποδοσφαιριστή θα κινηθούν.
«Η μεταγραφή του Borja Baston ήταν δική μου πρόταση».
-Έχεις σκεφτεί να στραφείς στην προπονητική;
«Η αλήθεια είναι ότι πιο πολύ μου αρέσει το scouting και μέσα από βίντεο και από live. Το σκεφτόμουν και το σκέφτομαι για προπονήτρια δεν μπορώ να το αποκλείσω. Σίγουρα το ότι θα έχω δουλέψει στη Premier League βοηθάει σε ότι και αν κάνω».
«Θα με ενδιέφερε να δημιουργήσω μια δική μου ακαδημία ποδοσφαίρου»
-Έχεις νιώσει τον ρατσισμό εξαιτίας του φύλου σου;
«Με ειλικρίνεια λέω πως δεν έχω νιώσει ποτέ τίποτα τέτοιο στη Swansea. Να σου πω την αλήθεια το ότι είμαι γυναίκα μόνο θετικά μπορεί να επιφέρει. Άμα δεν ήμουν γυναίκα μπορεί να μην είχε γίνει καν αναφορά στο όνομά μου όλο αυτόν τον καιρό».
«Όλο το story γύρω από μένα είναι πιο oλοκληρωμένο εξαιτίας το ότι είμαι γυναίκα για τους περισσότερους»
-Πως εξηγείς το θαύμα της Leicester την περασμένη χρονιά;
«Το επίτευγμα της Leicester μόνο τυχαίο δεν ήταν. Σίγουρα χρειάστηκε και τύχη όπως και συγκυρίες ωστόσο υπήρχαν πολλά στοιχεία που έδειχναν ότι θα έκανε μια πολύ καλή χρονιά:
- Τρομερή δουλειά στο scouting
- Ο Ranieri προσαρμόστηκε στο ρόστερ της ομάδας
- Πολύ καλό κλίμα
- Αρκετά πρωτοπόροι σε πολλές ιδέες
- Τρομερή αυτοπεποίθηση
- Δικαίως έμειναν την προηγούμενη χρονιά από θέμα ανάλυσης
- Παρέμειναν στο πλάνο τους σε όλα τα επίπεδα παρά την έλευση του Ranieri.
«Παραλίγο στη Leicester στο τμήμα technical scouting τον περασμένο χειμώνα»
Η Μαριέλα μας αποκαλύπτει πως έφτασε μια ανάσα από τους μετέπειτα πρωταθλητές Αγγλίας:
«Ένας φίλος μου έκανε γνωστό ότι η Leicester «έψαχνε» άτομο για το technical scouting δηλαδή ανάλυση για τις μεταγραφές και μόνο ,ακριβώς αυτό που μου αρέσει. Έτσι πέρασα από δυο συνεντεύξεις, έφτασα στην πεντάδα και μετά και στην τριάδα. Ωστόσο εκεί δεν με επέλεξαν και παρέμεινα στη Swansea».
Η Μαριέλα μας εξηγεί τι σημαίνει το expected goals και πόσο σημαντικό είναι για κάθε σύλλογο:
«Το expected goals είναι μια μέθοδο η οποία μετράει την ποιότητα της ευκαιρίας που κάνει μια ομάδα. Δηλαδή αν μια ομάδα έχει 15 σουτ με τα οποία έχουν πολύ λίγες πιθανότητες να πετύχουν κάποιο γκολ, τότε η ομάδα έχει χαμηλό expected goals. Ουσιαστικά αυτή η μέθοδος «δείχνει» άμα μια ομάδα λειτουργεί σωστά εντός αγωνιστικό χώρου και πιθανόν εξαιτίας άλλων παραγόντων δεν πάει και τόσο καλά ή πάει καλύτερα από το αναμενόμενο. Για παράδειγμα η Leicester είχε πολύ καλό expected goals όχι όμως για πρωταθλήτρια αλλά για τέταρτη το πολύ. Πολύ υψηλό expected goals είχε η Arsenal την περασμένη χρονιά.»
«Υποστηρίζω Arsenal, αγαπημένος μου ποδοσφαιριστής ο Henry»
-Ποιος πιστεύεις θα κατακτήσει τη Premier League τη φετινή χρονιά; Ποιες οι προβλέψεις σου για την τετράδα;
«Η φετινή Premier League θα είναι συναρπαστική. Για τον νικητή είμαι ανάμεσα στη Manchester City και την Arsenal. Η αλήθεια είναι ότι τη City την πιστεύω πολύ. Δεν πιστεύω τον Jose Mourinho για φέτος αλλά για του χρόνου. Όσον αφορά την Chelsea, δεν είναι του στυλ μου ο Conte αλλά μου αρέσει και σέβομαι τη δουλειά του. Παραδόξως μου άρεσε πολύ η Tottenham την περασμένη χρονιά και φέτος πιστεύω θα παλέψει για να μπει στην τετράδα. Τέλος δεν πιστεύω τη Liverpool, πρέπει να κάνει την υπέρβαση. Πρέπει να διαλέξω ανάμεσα σε Chelsea και Τottenham για την τέταρτη θέση, θα σε στεναχωρήσω και θα διαλέξω την Tottenham.
«H Championship είναι πιο δύσκολο πρωτάθλημα από τη Premier League»
-Θυμάσαι κάποιο αστείο περιστατικό από τη φετινή χρονιά στη Swansea;
«Όταν απομακρύνθηκε ο Garry Monk, ανέλαβε την ομάδα για μικρό χρονικό διάστημα o Alan Curtis. Μου είπαν ότι είναι ‘Legend’ για όλους εδώ στην πόλη. Δεν χρειάστηκε και πολύ να το συνειδητοποιήσω διότι όλοι τον ήξερα, οι κωδικοί του Wifi είχαν το όνομά του κτλπ. Ο Curtis λοιπόν είχε μια δόση τρέλας, δεν ήταν τόσο προπονητής απλά ήταν εκεί επειδή τον χρειαζόταν ο σύλλογος. Έτσι λοιπόν ξέχασε να πει την ενδεκάδα της ομάδας πριν από ματς της Premier League. Όσο και να φαίνεται τρελό ή και αρκετά αστείο, ο σύλλογος υποχρεώθηκε να πληρώσει μεγάλο χρηματικό πρόστιμο, ωστόσο η αφέλεια του Curtis έμεινε στην ιστορία στο Liberty».
-Ποιον θεωρείς καλύτερο ποδοσφαιριστή στη Swansea City;
«Η άποψή μου είναι ότι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής μας είναι o Gylfi Sigurdsson. Ήμουν σίγουρη ότι κάποια ομάδα θα τον έπαιρνε από μας τ φετινό καλοκαίρι ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε. Η αδυναμία του που δεν του έχει επιτρέψει μέχρι τώρα να πρωταγωνιστήσει σε μια μεγαλύτερη ομάδα είναι η ταχύτητά του που είναι αργή σχετικά».
– Σύγκρινε μας το Ελληνικό ποδόσφαιρο με τη Premier League
«Η διαφορά είναι τεράστια. Το βασικό είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι παροχές και τα μέσα που υπάρχουν στον Νησί. Ένα καλό παράδειγμα είναι ο Ολυμπιακός ο οποίος έχει σε πολύ υψηλά στάνταρ το τμήμα ανάλυσης από θέματα προγραμμάτων, ωστόσο τα παιδιά που είναι εκεί είναι προπονητές και όχι αναλυτές».
Εδώ η συζήτηση μας με τη Μαριέλα Νισωτάκη έφτασε στο τέλος της. Εγώ προσωπικά αλλά και η υπόλοιπη ομάδα του eyapnews την ευχαριστούμε που μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε, να μάθουμε και να πάρουμε μια πραγματική γεύση από Premier League. Της ευχόμαστε τα καλύτερα εντός ή και εκτός Αγγλικού ποδοσφαίρου και να συνεχίσει να «αναλύει» για όλους τους ποδοσφαιρόφιλους.
Εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα της Μαριέλας στο Facebook.
https://www.facebook.com/Nisotaki.Mariela/?fref=ts