μπάλντοκ εθνική

Τζόρτζ Μπάλντοκ: Ο νέος «Γιώργος» της εθνικής μας ομάδας

Με την προοπτική να υπάρχει εδώ και μια τριετία, ο Τζορτζ Μπάλντοκ, μέσω της 100% Ελληνίδας γιαγιάς του, κλήθηκε έστω καθυστερημένα στην Εθνική μας, που επιτέλους έχει κανονικό δεξί μπακ.

 

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι είσαι ένας νεαρός δεκάχρονος, που ξεκινάει μόλις τώρα τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Όχι σε οποιαδήποτε ομάδα. Αλλά σε μια ομάδα που λίγα χρόνια πριν είχε αποτελέσει αφορμή για μια «επανάσταση» ενός πυρήνα οπαδών, που κάποτε έδινε το δικό του ρεσιτάλ στην Πρέμιερ Λιγκ. Με την «ανάμνηση» της παλιάς Γουίμπλεντον να είναι πλέον ισχνή, ο Τζόρτζ Μπάλντοκ, δεχόταν τις πρώτες ποδοσφαιρικές του βάσεις στις ακαδημίες της νεοσύστατης ΜΚ Ντονς. Από κοντά βρισκόταν και ο μεγαλύτερος αδερφός του, Σαμ, ο οποίος καθότι μεγαλύτερος βίωσε την «μετακόμιση» από το ένα προάστιο στο άλλο.

Εκεί ξεκίνησαν να στεγάζονται τα πρώτα ποδοσφαιρικά τους όνειρα. Ο ένας αδερφός, ικανότατος αμυντικός, εγκεφαλικός, με εντυπωσιακή -για την ηλικία του- σωματοδομή, με σωστές τοποθετήσεις, ταλέντο και κυρίως όρεξη για μάθηση. Ο άλλος, ο πρεσβύτερος, ήδη άφηνε τα διαπιστευτήριά του ως δεινός σκόρερ στις ανώτερες ηλικιακές κατηγορίες. Το όνειρο όμως κοινό. Να παίξουν στην Πρέμιερ Λιγκ και να φορέσουν την φανέλα με το εθνόσημο των «Τριών Λιονταριών».

Παράλληλα, στο σπίτι της οικογένειας, το καλοκαίρι του 2004, ο πατέρας Μπάλντοκ πανηγύριζε ξέφρενα την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Όλοι γνωρίζουμε ποιοι ήταν οι νικητές. Ίσως αυτό ήταν το κομβικό σημείο για να μάθει πραγματικά ο Τζόρτζ την σημασία της Ελλάδας για την οικογένεια του. Στοιχηματίζω ότι αρκετοί από εσάς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές έχετε κάποιον συγγενή στην Αυστραλία ή στην Αμερική. Ίσως ξέρετε, λοιπόν, από πρώτο χέρι τι σημαίνει μια ελληνική επιτυχία για τους ομογενείς, τι συναισθήματα δημιουργεί. Κάπως έτσι, μέσω της Ελληνίδας γιαγιάς, η οικογένεια Μπάλντοκ εκτίμησε τότε λίγο παραπάνω τις εδώ ρίζες της!

 

μπάλντοκ εθνική

 

Ας επιστρέψουμε όμως στα ποδοσφαιρικά πεπραγμένα των τέκνων. Το 2005, ο Σαμ κάνει το ντεμπούτο του με την φανέλα της ΜΚ Ντονς και πέντε χρόνια αργότερα έρχεται η σειρά του Τζόρτζ να πράξει το ίδιο. Η χαρά των δυο αδερφών όμως κρατάει λίγο. Το 2011, ο πρώτος αποχωρεί για την Γουέστ Χαμ, ενώ ο δεύτερος ξεκινά το δικό του «οδοιπορικό» ως δανεικός. Η Νορθάμπτον ήταν η πρώτη που τον ενέταξε στο ρόστερ της. Δεν αγωνίστηκε πολύ. Ήταν αρκετά «άγουρος» για την σκληράδα της League Two και λίγο αργότερα, υποχώρησε μια κατηγορία για λογαριασμό της Τάμγουορθ.

Ούτε κι εκεί κατάφερε να δείξει τις αρετές του, αφού έπεσε πάνω στον αγαπημένο των οπαδών, Ντουέιν Κόρτνει, και πήρε ελάχιστες ευκαιρίες. Εμφανώς απογοητευμένος από το σκληρό πρόσωπο που του έδειξε το αγγλικό ποδόσφαιρο, ο Μπάλντοκ αποφασίζει να δοκιμάσει μια διαφορετική «οδό», αυτήν της Ισλανδίας. Η ομώνυμη ομάδα από το γραφικό Βεστμανέιαρ, ψάχνει απεγνωσμένα για δεξί μπακ. Ο Ισλανδός Μάγκνους Γκίλφασον, εκμεταλλεύεται τις δικές του γνωριμίες στο Νησί και φέρνει στην χώρα τον νεαρό Άγγλο.

Επιτέλους ο νεαρός αμυντικός κάνει το ξεπέταγμά του, πραγματοποιεί το ντεμπούτο τοου σε έναν αγώνα απέναντι στην Σέλφος και κατευθείαν εντυπωσιάζει. Βγάζοντας «ψήγματα» του σκληρού αγγλικού ταπεραμέντου, ο Μπάλντοκ μαζεύει τέσσερις κίτρινες κάρτες στις πρώτες έξι αγωνιστικές. Τα αποτελέσματα δικαιώνουν τον Γκίλφασον κι ο ένας μήνας στην Ισλανδία, εν τέλει γίνεται… τέσσερις, με τον Ισλανδό τεχνικό να τον κρατάει για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια απέναντι στην ιρλανδική Σεντ Πάτρικς. Μπορεί τελικά οι Ισλανδοί να αποκλείστηκαν από τους Ιρλανδούς, όμως αρκετά «μάτια» ξεχωρίζουν τον δυναμικό Άγγλο, που έχει βρεθεί παραδόξως σε αυτήν την γωνιά του ποδοσφαιρικού κόσμου!

 

ισλανδία

 

Με το πέρας αυτού του δανεισμού, η Τάμγουορθ τον εντάσσει και πάλι στο ρόστερ της. Αυτή τη φορά όμως δεν έρχεται για να συμπληρώσει το φύλλο αγώνος, αλλά για να πρωταγωνιστήσει. «Βγάζει μάτια» στην Κόνφερενς, με τον Μάρκους Λο να μην πιστεύει ότι ο αυτός ο Μπάλντοκ ήταν ο ίδιος με αυτόν που είχε φτάσει στο Λαμπ Γκράουντ ένα οκτάμηνο νωρίτερα. Σε κάθε αγώνα, η δεξιά οπισθοφυλακή μοιάζει απροσπέλαστη. Παράλληλα ξεκινά να καλλιεργεί και τις επιθετικές του αρετές, μοχθώντας καθημερινά για να μάθει την θέση και του δεξιού εξτρέμ. Μάλιστα αγωνίζεται εκεί στον αγώνα απέναντι στην Κόρμπι για το FA Trophy. To αποτέλεσμα; Νίκη με 4-2 και τον Μπάλντοκ να σκοράρει δις.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξαναδοκιμάστηκε εκεί και τον Δεκέμβρη του 2012, ο δανεισμός του έληξε και επέστρεψε στην ΜΚ Ντονς. Στο Μίλτον Κέινς υποβιβάστηκε και πάλι στις ρεζέρβες, όμως αυτή τη φορά αντιμετωπιζόταν ως ένα ανερχόμενο ταλέντο. Όντως την επόμενη χρονιά ήταν η στιγμή του να λάμψει. Υπό τις οδηγίες του Καρλ Ρόμπινσον, ο Μπάλντοκ κάνει καταπληκτική χρονιά στην League One, συμμετέχοντας σε 46 παιχνίδια. Τις επόμενες δυο χρονιές μοιράζει τον «χρόνο» του ανάμεσα σε ΜΚ Ντονς και Όξφορντ Γιουνάιτεντ, ενώ από το 2015 μέχρι και το 2017 παραμένει βασικός στο δεξί άκρο της άμυνας του συλλόγου στον οποίον ξεκίνησε!

Οι καταπληκτικές του εμφανίσεις στις δυο τελευταίες επαγγελματικές κατηγορίες, προκάλεσαν το ενδιαφέρον της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Ο Κρις Γουάιλντερ δεν δίστασε λεπτό να «στηριχτεί» επάνω του, τον έριξε απευθείας στα «βαθιά νερά» της Τσάμπιονσιπ κι ο Μπάλντοκ κολύμπησε με μεγάλη επιτυχία. Η εξέλιξη του ήταν ταχύτατη. Συνθέτοντας μια εξαιρετική τετράδα με τους Τζακ Ο’Κόνελ, Τζέικ Ράιτ και Ντάνιελ Λάφερτι, η Σέφιλντ έχτιζε σταδιακά τα θεμέλια για την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ. Η πολυπόθητη αυτή άνοδος ήρθε την σεζόν 2018/19.

 

μπάλντοκ εθνική

 

Η τετράδα της άμυνας παρέμεινε -σχεδόν- ακλόνητη. Μοναδική διαφορά η αποχώρηση του Λάφερτι στο αριστερό άκρο, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον αναπληρωματικό, αλλά ανερχόμενο Έντα Στίβενς. Είχε έρθει πλέον η ώρα για τον Μπάλντοκ να εκπληρώσει ένα μεγάλο του όνειρο, συμμετέχοντας στην Πρέμιερ Λιγκ. Όταν ο σύλλογος κατέκτησε την άνοδο, άπαντες θεωρούσαν ότι οι «Λεπίδες» θα ήταν το πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό. Φευ. Η Σέφιλντ ξετρέλανε τα πλήθη, φτάνοντας μάλιστα κοντά στην έξοδο στην Ευρώπη. Όσον αφορά δε για τον Έλληνα -πλεον- οπισθοφύλακα, υπήρξε βασικό και αναντικατάστατο μέλος της.

Για την ακρίβεια αγωνίστηκε και στους 38 αγώνες της πρώτης σεζόν, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια από σχολιαστές, αναλυτές και δημοσιογράφους. Ίσως να ήταν και η πρώτη φορά που πίστεψε ότι μπορεί μια κλήση στην εθνική Αγγλίας, να μην αποτελεί ουτοπικό όνειρο. Ακόμη και την επόμενη σεζόν, που η Σέφιλντ πήρε την «άγουσα» και πάλι για την Τσάμπιονσιπ, ο Μπάλντοκ «έπαιξε» αρκετά στα βρετανικά μέσα για ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ. Καμία από αυτές τις μεταγραφικές φήμες όμως δεν μετουσιώθηκε σε πρόταση.

Η χρονιά του υποβιβασμού πάντως ήταν κομβική για την απόφασή του να αγωνιστεί στην Εθνική Ελλάδος. Ο Παναγιώτης Ρέτσος έφτασε στο Μπράμαλ Λέιν το δεύτερο εξάμηνο της σεζόν 2019/20, ενίσχυσε το ελληνικό «κίνητρο» του Μπάλντοκ και του έβαλε τις πρώτες σκέψεις να φορέσει την γαλανόλευκη φανέλα. Ο πρώην ομοσπονδιακός μας τεχνικός, Τζον φαν΄τ Σχιπ τον είχε στα ραντάρ αρκετό καιρό, όμως οι διαδικασίες ελληνοποίησης του παίκτη «πάγωσαν» ελέω κορωνοϊού. Όπως και να έχει είναι πλέον, με κάθε επισημότητα, Έλληνας. Η γραφειοκρατία καθυστέρησε, αλλά δεν… στέρησε από την νέα εθνική του Γκουστάβο Πογιέτ μια σπουδαία μονάδα, με τον Ουρουγουανό φυσικά να τον συμπεριλαμβάνει στις πρώτες του κλήσεις.

 

μπάλντοκ εθνική

 

Υ.Γ. Διαβάζω στα social media τις τελευταίες ημέρες διάφορα κακεντρεχή σχόλια που αμφισβητούν την «ελληνική» καρδιά του Τζορτζ Μπάλντοκ. Άποψη μου είναι η εξής. Αγαπητέ Έλληνα οπαδέ, σταμάτα να υποτιμάς τον «ξένο». Στο απέδειξε περίτρανα ο Ζέκα, το ίδιο έκανε κι ο Χολέμπας. Ο Μπάλντοκ, δεν αγωνίζεται στην Εθνική Ελλάδος επειδή δεν πρόκειται ποτέ να αγωνιστεί στην αντίστοιχη της Αγγλίας. Ο Μπάλντοκ αγωνίζεται στην Εθνική μας ομάδα για να τιμήσει την -αποθανούσα- γιαγιά του και την πατρίδα της, μέσω αυτού που ξέρει να κάνει καλύτερα. Να παίζει ποδόσφαιρο.

Καλή αρχή Τζορτζ Μπάλντοκ, καλή αρχή… Γιώργο Μπαλντοκίδη!

 

Συντάκτης: Φάνης Αγριτέλλης

 

Κάνε follow τη σελίδα μας στο Instagram για περισσότερο υλικό από τα αγγλικά γήπεδα, αλλά και ποδοσφαιρικές ιστορίες που δεν θα διαβάσεις αλλού!

 

Κοινοποίηση:
Picture of eyapteam

eyapteam

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα-Αγγλία-Kingbet
Ελλάδα – Αγγλία: Ματς πρωτιάς στο ΟΑΚΑ- Kingbet
sfsf
Δεύτερο βίντεο με Ντέιβιντ Κουτ: Κατανάλωνε λευκή σκόνη!
skynews-david-coote-referee_6745861
Άμεση αποβολή σε διαιτητή της Πρέμιερ Λιγκ που εμφανίστηκε σε βίντεο να βρίζει Λίβερπουλ & Κλοπ! (vid)
GOAL - Multiple Images - 2 Split - Facebook (1)
Τέλος ο Φαν Νίστελροϊ με την έλευση Αμορίμ!
c
Ηχηρές απουσίες για την Αγγλία ενόψει του αγώνα με την Ελλάδα στο ΟΑΚΑ
skysports-mk-dons-wimbledon_6737823
ΦΑ Καπ: Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου!
image-369e07c9-f3ce-4c72-8700-bc0b5daf1741-85-2560-1440
Φαν Νίστελροϊ: «Η Μ. Γιουνάιτεντ βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, είμαι έτοιμος να βοηθήσω»
Britain Soccer Champions League
Απηυδισμένος Γκουαρδιόλα για τραυματισμούς: «Δεν έχω βρεθεί σε τέτοια κατάσταση εδώ και εννέα χρόνια»
skysports-premier-league-manchester-united_6732941
Οριστικό του Αμορίμ, πότε κάνει ντεμπούτο στον πάγκο της Γιουνάιτεντ ( ; )
τέλος τεν χαγκ
Tέλος από τη Γιουνάιτεντ ο τεν Χαγκ!
Μουρίνιο Πρέμιερ Λιγκ
Έτοιμος για την επιστροφή του στην Πρέμιερ Λιγκ δήλωσε ο Μουρίνιο
Σλοτ
Σλοτ: Η βελτίωση με το big-6, το «κλειδί της επιτυχίας» για τη Λίβερπουλ
pep1 (9)
Σχεδόν απίθανη η συμμετοχή του Σον με την Κρίσταλ Πάλας
pep1 (8)
Αποχώρησε με πατερίτσες ο Άντονι
pep1 (7)
Παραμένει εκτός ο Κάλουμ Γούιλσον
Γκιλαβογκί
Στη Λιντς ο Γκιλαβογκί
Γουέλμπεκ
Μπράιτον: «Λαβωμένη» στην επίθεση
Γκρίλις Ντοκού
Χωρίς Γκρίλις και Ντοκού στα επόμενα ματς η Σίτι
Σλοτ ρεκόρ
Σλοτ: «Υπάρχει κάτι καλύτερο από τα ρεκόρ, τα τρόπαια»
pep1 (3)
Κοντά στην επιστροφή ο Όντεγκααρντ σύμφωνα με τον Σολμπάκεν