Liverpool

Άνθρακες ο θησαυρός

Το egglezoi.gr ξετυλίγει το «κουβάρι» του χρόνου, και κάνει flashback στις δέκα χειρότερες μεταγραφές της Liverpool επί Premier League.

 

Από την (μακρινή πλέον) σεζόν 1992/1993, όταν και η Premier League μπήκε για τα καλά στη ποδοσφαιρική ζωή μας, από τις ομάδες πέρασαν «καραβιές» ποδοσφαιριστών. Κάπως έτσι, και από την Liverpool «παρέλασαν» μεγάλα ονόματα, ονόματα που μεγάλωσαν στην ομάδα, αλλά και μερικά που άφησαν πίσω τους κληρονομιά-ρετσινιά.

Άλλωστε, οι «Κόκκινοι» του Merseyside ανά τακτά χρονικά διαστήματα χαρακτηρίζονταν για την αστοχία τους στις μεταγραφές, με αυτόν να αποτελεί έναν σημαντικότατο κατά πολλούς παράγοντα για τον οποίο ο τίτλος παραμένει μακρυά από το Anfield. Ο Jurgen Klopp φιλοδοξεί να αλλάξει αυτή τη πεποίθηση, καθώς επί της μέχρι στιγμής θητείας του, η Liverpool δείχνει να «ψωνίζει» πιο λελογισμένα.

Επειδή όμως η ιστορία είναι αμείλικτη και πολλές φορές οι αριθμοί ακόμη περισσότερο, ας επιχειρήσουμε μια αναδρομή στις δέκα πιο αποτυχημένες μεταγραφές της Liverpool στην ιστορία της Premier League.

 

Torben Piechnik

 

 

Ήρθε από: Copenhagen (500.000 λίρες), 1992

Η τρίχρονη θητεία του Graeme Souness στην Liverpool περιελάμβανε κάμποσα λάθη, καθώς επιχείρησε μια ομαλή μετάβαση στην νέα εποχή του κλαμπ μετά την αποχώρηση του Kenny Dalglish. Παρότι έδειξε πίστη σε νέα παιδιά, δίνοντας το «βάπτισμα του πυρός» σε παίκτες όπως ο Steve McManaman και ο Robbie Fowler, η ανάμιξη του σε μεταγραφικά θέματα ήταν μάλλον αποτυχημένη. Οι επιλογές παικτών όπως ο Istvan Kozma και Nigel Clough αποτέλεσαν «κηλίδες» στην καριέρα του Σκωτσέζου τεχνικού, αλλά δεν ήταν χειρότερες από εκείνη του Torben Piechnik.

Ο Δανός στόπερ κατέφτασε στο Λιμάνι το 1992 προερχόμενος από την Copenhagen, συνοδευόμενος από διθυραμβικές συστάσεις μετά το έπος της Εθνικής του ομάδας στο Euro εκείνου του καλοκαιριού. Δυστυχώς τα στάνταρ απόδοσης του Piechnik απείχαν παρασάγγας από τις προσδοκίες του Souness, με μεγαλύτερο και άμεσο θύμα της ιστορίας την Liverpool. O Δανός φόρεσε την κόκκινη φανέλα 24 φορές και το καλοκαίρι του 1994 αποχώρησε αθόρυβα για να επιστρέψει στην πατρίδα του και την Aarhus.

 

Bruno Cheyrou

 

 

Ήρθε από: Lille (3.7 εκατομμύρια λίρες), 2002

Στην ιστορία του γαλλικού ποδοσφαίρου λίγοι παίκτες συγκρίθηκαν με τον Zinedine Zidane, αλλά ο Gerard Houllier επιχείρησε να διαπράξει την «ύβριν», όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε. Άλλωστε το καλοκαίρι του 2002 έφερνε στο Anfield ένα μεγάλο πουλέν του.

Ο Γάλλος τεχνικός έλεγε τότε για τον συμπατριώτη του: «έχει την ικανότητα του Zidane στο να πασάρει και οι κινήσεις του μοιάζουν λίγο με εκείνου», ενώ παράλληλα πίστευε πως ο Cheyrou θα έχει την ανάπτυξη που είχαν οι Robert Pires και Sylvain Wiltord. Οι 48 φορές που αγωνίστηκε ο Bruno Cheyrou με το νούμερο 28 στην πλάτη και τα πέντε τέρματα του, διέψευσαν πανηγυρικά τον Houllier. To καλοκαίρι του 2004 ακολούθησε ο δανεισμός του στην Marseille, έκτοτε δεν επέστρεψε ποτέ στο Λιμάνι, καθώς οι δανεισμοί διαδέχονταν ο ένας τον άλλο.

Ο Gerard Houllier απέτυχε και σε άλλες επιλογές συμπατριωτών του κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Merseyside, ο Cheyrou όμως ήταν η χαρακτηριστικότερη εξ αυτών. Η σούπερ παρουσία του στην Lille δεν επαναλήφθηκε ποτέ, και μετά από το πέρασμά του από το Νησί, ακολούθησαν αρκετές περιπλανήσεις.

 

Charlie Adam

 

 

Ήρθε από: Blackpool (6.75 εκατομμύρια λίρες), 2011

Ο ερχομός του Charlie Adam στην Liverpool, ήταν ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της αλόγιστης σπατάλης που λάμβανε χώρα στον σύλλογο εκείνη την εποχή. H εξαιρετική σεζόν του το 2010/2011 με την τότε νεοφώτιστη Blackpool στην Premier League, κίνησε την περιέργεια πολλών συλλόγων. Ένας εκ των οποίων και η Liverpool, που «μύριζε κρέας» από χιλιόμετρα, ή έτσι ήθελε τουλάχιστον να πιστεύει.

Οι «Κόκκινοι» βρίσκονταν σε εποχή Kenny Dalglish, με τον θρύλο του συλλόγου να επιθυμεί προσθήκη ποιότητας στον άξονα και να αποθέτει τις ελπίδες του στον Adam. Πολύ γρήγορα όμως τα «νερά» του Anfield απεδείχθησαν αχαρτογράφητα για τον Σκωτσέζο μέσο. Τα χαρακτηριστικά του δεν ήταν άσχημα -καλές μεταβιβάσεις, σχετικά καλή επαφή με τα δίχτυα- ωστόσο δεν ήταν αρκετά για να κρατήσουν τον Adam μακρυά από την Liverpool που παρέπαιε, στην προσπάθειά της να ξαναβρεί την αγωνιστική της ταυτότητα.

Ο Adam έχασε την ευκαιρία του να διακριθεί στο Μεγάλο Λιμάνι και δίχως να αποτελέσει έκπληξη η φυγή του μετακόμισε στην Stoke, με την φανέλα της οποίας αγωνίζεται μέχρι και σήμερα στα 32 του χρόνια.

 

Andy Carroll

 

 

Ήρθε από: Newcastle (35 εκατομμύρια λίρες), 2011

Έχουν ειπωθεί πολλά γύρω από το όνομά του, έχουν γραφτεί ακόμη περισσότερα. Η πραγματικότητα είναι πως ο υψηλόσωμος φορ συνδέθηκε με ένα από τα μεγαλύτερα μεταγραφικά φιάσκα της νεότερης ιστορίας του συλλόγου.

Σε μια εποχή κατά την οποία η Liverpool επιχειρούσε να γιατρευτεί από την αποχώρηση του «πολύ» Fernando Torres, ο ερχομός του τότε πολλά υποσχόμενου Andy Carroll αποτελούσε την ελπίδα. Άλλωστε οι εξαιρετικές ομολογουμένως εμφανίσεις του με την Newcastle, άφηναν υποσχέσεις. Κάπως έτσι φόρεσε και το «9» στη πλάτη ο 22χρονος τότε Carroll, δημιουργώντας άθελά του συγκρίσεις που έφεραν την «καταδίκη» του στο Λιμάνι.

Παράλληλα με τον Άγγλο φορ, στο Anfield έφτασε και ο Luis Suarez, κάτι που δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο την αποστολή του. Κάπως έτσι, «αθόρυβα», ο Carroll αποχώρησε από το Λιμάνι με προορισμό το Λονδίνο και την West Ham το καλοκαίρι του 2012, όπου βρήκε την ποδοσφαιρική του «γαλήνη» μέχρι και σήμερα. Με τους «Κόκκινους» μέτρησε 11 τέρματα σε 58 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

 

Stewart Downing

 

 

Ήρθε από: Aston Villa (18.5 εκατομμύρια λίρες), 2011

Το «χρυσό» 2011 έκρυβε πολλά μεταγραφικά «μαργαριτάρια» για την Liverpool. Άλλη μια «πονεμένη» ιστορία της εποχής ήταν αυτή του Stewart Downing. Ο αριστερός χαφ των «Χωριατών» είχε αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις στον Kenny Dalglish, που στήριζε πολλά πάνω του για το «τάισμα» του Andy Carroll.

Όλα αυτά σήμερα μπορεί να ηχούν στα αυτιά των φίλων της Liverpool ως κακές εμπειρίες, ήταν όμως τα σημεία των καιρών στο Λιμάνι. Η άφιξη του Downing στο Merseyside ήταν μια τραγική έμπνευση, την στιγμή που ο Maxi Rodriguez «έλαμπε» με την παρουσία του, έχοντας αποκτηθεί ως ελεύθερος. Στην προσπάθεια του Brendan Rodgers αργότερα να αξιοποιήσει κάπως τον Downing, χρησιμοποιήθηκε ακόμη και ως αριστερό μπακ, μάταια όμως.

Το καλοκαίρι του 2013 έφυγε με προορισμό την West Ham (όπως και ο Carroll), ενώ σήμερα στα 33 του αγωνίζεται για λογαριασμό της Middlesbrough.

 

Christian Benteke

 

 

Ήρθε από: Aston Villa (32.5 εκατομμύρια λίρες), 2015

Ίσως ο μοναδικός αδικημένος της λίστας. Και για να εξηγούμεθα. Ο γιγαντόσωμος φορ δεν είχε κακή παρουσία στην Liverpool, πέτυχε στη μοναδική του σεζόν στο Λιμάνι εννέα τέρματα στην Premier League και ένα στο Europa League. Παρά ταύτα, οι συγκυρίες δεν τον ευνόησαν ποτέ να μακροημερεύσει στο Merseyside.

Η εκπληκτική του χρονιά με την Villa ήταν το διαβατήριο για να φορέσει τα «Κόκκινα», όμως όπως απεδείχθη ο Brendan Rodgers μετά το «ελεγχόμενο ποντάρισμα» (όπως χαρακτηριστικά είχε πει) στον Mario Balotelli, λάθεψε ξανά. Η Liverpool δεν χρειαζόταν φορ-στόχο αλλά «κυνηγό» και αυτό το εντόπισε ο Jurgen Klopp όταν διαδέχθηκε τον Rodgers.

Ο Γερμανός τεχνικός έδωσε ευκαιρίες στον Benteke, τις οποίες ο Βέλγος προσπάθησε να εκμεταλλευτεί, όμως η έμπνευση μετάθεσης του Roberto Firmino στην περιοχή ήταν καταλυτική. Άκρως φιλότιμος, πέτυχε μερικά κρίσιμα και όμορφα γκολ (βλέπε στο Old Trafford), αν δεν είχε κοστίσει τόσο δεν θα βρισκόταν καν στην δεκάδα αυτή.

 

Alberto Aquilani

 

 

Ήρθε από: Roma (17.1 εκατομμύρια λίρες), 2009

Περιπλανήθηκε πριν φτάσει στο Νησί, και άρτι αφιχθείς «φορτώθηκε» κληρονομιές. Η μία αφορούσε εκείνη του αντικαταστάτη του Xabi Alonso στα χαφ, καθώς ο Ισπανός «κουνούσε μαντήλι» για Μαδρίτη. Η άλλη, είχε να κάνει με το νούμερο που φόρεσε στη πλάτη του, το «4» του εμβληματικού Sami Hyypia.

Εξ αρχής ο Ιταλός γυρολόγος δεν δημιούργησε τις καλύτερες προσδοκίες, καθώς έφτασε στο Merseyside ως τραυματίας. To ντεμπούτο του το έκανε τον Οκτώβριο του 2009, σχεδόν τρεις μήνες μετά την άφιξή του. Στην αρχική ενδεκάδα ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους και το πρώτο του γκολ το πέτυχε τον Μάρτιο του 2010.

Σχεδόν επάνω στον έναν χρόνο παρουσίας του με τα κόκκινα, έγραψε και την τελευταία του συμμετοχή με την ομάδα. Λίγο μετά άρχισαν οι δανεισμοί του σε Juventus και Milan, πριν η Fiorentina τον αποκτήσει το 2012 έναντι μόλις 790.000 λιρών. Μια παρουσία άγευστη και άχρωμη, σε αντίθεση με τον πληθωρικό του ταλέντο. Σήμερα στα 33 του, αγωνίζεται με την ήδη υποβιβασμένη Las Palmas.

 

El Hadji Diouf

 

 

Ήρθε από: Lens (10 εκατομμύρια λίρες), 2002

Άλλο ένα μεγάλο πουλέν του Gerard Houllier. Δυστυχώς για τον ίδιο τον Σενεγαλέζο, από τη στιγμή που δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που τον συνόδευαν, γνώρισε το μένος μερίδας κόσμου της Liverpool, σε τέτοιο βαθμό που λίγοι ποδοσφαιριστές βίωσαν.

Το καλοκαίρι του 2002 και πριν την μετάβασή του στο Λιμάνι, ο Diouf πραγματοποίησε ένα σπουδαίο Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Άπω Ανατολής, κάτι που αποτέλεσε εν πολλοίς και το «κλειδί» της μεταγραφής του. Η συνέχεια στο Anfield μόνο ανάλογη δεν ήταν, και κάπως έτσι γνώρισε και την απαξίωση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως μορφές όπως ο Steven Gerrard και ο Jamie Carragher έκαναν λόγο για «ικανότητες που αηδιάζουν», «παίκτη που δεν είχε καμία διάθεση για ποδόσφαιρο» και «κανένα ενδιαφέρον για την Liverpool». Λόγια αν μη τι άλλο σκληρά.<