Ταλεντάκι a La Masia, παιχταράς στην Αγγλία

Αν όχι όλο το φίλαθλο κοινό, τότε η συντριπτική πλειοψηφία του έχει αναρωτηθεί πόσα πράγματα θα μπορούσε να είχε πετύχει ένας αθλητής αν δούλευε εντατικότερα, αν είχε μυαλό, αν… Σε αυτήν την κατηγορία αθλητών, οι Άγγλοι προσδίδουν την ονομασία «what ifs». Στην προκειμένη περίπτωση, γίνεται μια αναφορά σε ποδοσφαιριστές της Barcelona που δεν κατάφεραν να πείσουν τον εκάστοτε προπονητή, ώστε να μείνουν στην ομάδα, αλλά άδραξαν την ευκαιρία της Premier League από τα «μαλλιά».

 

Αναπολώντας τις μεγαλύτερες σχολές ποδοσφαίρου, διαχρονικά αυτές με τη σταθερή παραγωγή ταλέντων είναι οι «De Toekomst» και «La Masia». Η πρώτη σχολή, σε περίπτωση που δεν έγινε προφανής η απάντηση από το ολλανδικό της όνομα, είναι η ακαδημία του Ajax, ενώ η δεύτερη ονομασία είναι ευρέως διαδεδομένη κι αντιστοιχεί στις ακαδημίες της FC Barcelona. Έτσι, αμφότεροι οι σύλλογοι, έχουν χτίσει τον κορμό της ομάδας τους στηριζόμενοι σε παίκτες από αυτές, ενώ έχουν υπάρξει και στιγμές που έχουν αγωνιστεί και οι δύο ομάδες με έντεκα παίκτες οι οποίοι έχουν αναδειχθεί «από τα σπλάχνα τους».

Βασικό κοινό γνώρισμα των ομάδων αυτών είναι πως προσφέρουν θέαμα, εφόσον πλάθουν παίκτες που μπορούν να υποστηρίξουν το total football, που εισήγαγε η ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα του Johan Cruyff, με το οποίο και οι δύο ομάδες, στις οποίες έχει επίσης αγωνιστεί, κέρδισαν τίτλους, αλλά και οπαδούς. Ωστόσο, παρόλο που το κοινό τους γνώρισμα είναι αξιοσημείωτο, υπάρχει μια διαφορά η οποία έχει ανάμεικτα αποτελέσματα. Ο Ajax αγωνίζεται στην Eredivisie, η οποία είναι μεν ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, αλλά όχι ανάμεσα στα κορυφαία. Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολη την παραμονή των νεαρών ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι φιλοδοξούν για μια λαμπρή καριέρα, με πιο πρόσφατα παραδείγματα τις αναχωρήσεις των De Jong για Ισπανία και De Ligt για Ιταλία. Τα χρήματα, όμως, που εισέρχονται στα ταμεία της ομάδας από τέτοιου είδους μεταγραφές είναι αρκετά για να υπερκαλύψουν ένα μεγάλο μέρος των εξόδων της.

 

masia premier league

 

Από την άλλη πλευρά, η Barcelona, αγωνιζόμενη σε ένα από τα πέντε πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα της Ευρώπης, τη La Liga, καταφέρνει να ενσωματώνει στην ρόστερ της κάθε χρόνο παίκτες από τις ακαδημίες της, ενισχύοντας, έτσι, τόσο την ομάδα χωρίς να δαπανείται κάποιο δυσβάσταχτο χρηματικό ποσό, όσο και την πεποίθηση ότι η «Masia» γαλουχεί τους ποδοσφαιριστές της με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελούν τα τέλεια «γρανάζια» μιας καλοκουρδισμένης μηχανής. Μήπως όμως η παραπάνω άποψη δεν ισχύει απόλυτα; Εν μέρει. Υπάρχουν 10 ποδοσφαιριστές που δεν έπιασαν τόπο στη Βαρκελώνη και βρήκαν την ποδοσφαιρική τους «Ιθάκη» -ή δοκιμάζουν μια νέα πρόκληση- στην Αγγλία, με σχεδόν όλους να αγωνίζονται στην Premier League.

 

10. Jon Toral (πλήρες Jon-Miquel Toral Harper), 25, Μέσος

Η λίστα ξεκινάει με τη bonus επιλογή του Jon Toral. Αν και δεν αγωνίζεται στην Premier League, αλλά στην Championship με τη φανέλα της Hull, προτιμήθηκε αντί ποδοσφαιριστών που, ενώ είναι προϊόντα της «Masia» κι ανήκουν σε ομάδες της Premier League (Sandro Ramirez και Marc Navarro), εντούτοις η φετινή σεζόν τον βρήκε να αγωνίζεται στα αγγλικά γήπεδα. Αποκτήθηκε από τη Barcelona το 2003 και δεν άργησε να κερδίσει θέση βασικού στα παιδικά ποδοσφαιρικά της τμήματα. «Έδεσε» τέλεια δίπλα σε ένα από τα επίσης μεγαλύτερα «what ifs» του συλλόγου αυτού, τον Sergi Samper, ή όπως λάτρευαν τα media να αναφέρουν «επόμενο Sergio Busquets»! Το 2011 έμελλε να είναι η χρονιά που θα αποχωρούσε από τις ακαδημίες του καταλανικού συλλόγου, όταν κι αποκτήθηκε από την Arsenal έναντι 300 χιλιάδων λιρών.

 

masia premier league

 

Μια εύκολη απόφαση για εκείνον, αφού εκτός από την αγγλική υπηκοότητα, εφόσον η μητέρα του είναι από την Αγγλία, είχε φυσικά και την οκταετή εμπειρία στη «Masia». Το 2014, όντας 19 χρονών, δηλαδή σε ηλικία που ο αθλητής θεωρείται έτοιμος, πήγε δανεικός στην Brentford για να ψηθεί. Μετά από μια σεζόν στην Championship, επέστρεψε σε αυτήν την κατηγορία, ως δανεικός στην Birmingham, στην οποία ψηφίστηκε από τους οπαδούς ως ο παίκτης της σεζόν 2015/16. Ωστόσο δεν κατάφερε να πείσει τον Arsene Wenger και το καλοκαίρι του 2016 τον βρίσκει στη La Liga και συγκεκριμένα στη Granada. Σημείωσε μόλις έξι συμμετοχές κι ανάγκασε την Arsenal να τον ανακαλέσει από το δανεισμό του, τον Ιανουάριο, και να τον στείλει για τους υπόλοιπους έξι μήνες στη Σκωτία για λογαριασμό της Rangers. Εν τέλει, αφού δεν κατάφερε να κάνει ούτε μία συμμετοχή με την πρώτη ομάδα των «Κανονιέρηδων», το 2017 αποκτήθηκε με τριετές συμβόλαιο από τη Hull έναντι 3 εκ. λιρών, στην οποία αποτελεί μέχρι και σήμερα βασικό κι αναπόσπαστο κομμάτι του κέντρου της!

 

9. Eric Garcia (πλήρες Eric Garcia Martet), 19, Κεντρικός Αμυντικός

Γεννηθείς στη Βαρκελώνη το 2001, διαθέτοντας περίσσιο ταλέντο και όρεξη για ποδόσφαιρο, δεν θα μπορούσε να μην τραβήξει τα βλέμματα του τότε προπονητή της Barcelona, Pep Guardiola. Σε ηλικία, λοιπόν, εφτά ετών ο πιτσιρικάς Eric γίνεται μέρος των ακαδημιών της Barca, στις οποίες αγωνίζεται για εννέα χρόνια. Μέσα στο χρονικό διάστημα αυτό κι όπως συνηθίζεται στις μεγάλες ομάδες, όπου οι νεαροί ποδοσφαιριστές παρομοιάζονται από τα μέσα ενημέρωσης με κάποιον που μεγαλουργεί εκείνη την περίοδο, ο Garcia παρουσιάζεται ως ο επόμενος Gerard Pique.

 

masia premier league

 

Το 2017 ήρθε το πλήρωμα του χρόνου κι ο Guardiola, γνωρίζοντας άπταιστα τον 16χρονο τότε παίκτη, τον πείθει να γίνει μέρος των ακαδη