Γιατί ελάχιστες αγγλικές ομάδες φοράνε πράσινα;

Μια μικρή ιστορική αναδρομή πίσω από τα χρώματα που ντύνουν τους αγγλικούς συλλόγους.

 

Το πράσινο χρώμα ντύνει πολλούς ευρωπαϊκούς συλλόγους εδώ και αρκετές δεκαετίες. Βασικό ή δεύτερο χρώμα, το πράσινο είναι κομμάτι της ιστορίας ομάδων όπως οι Werder Bremen, Saint Etienne, Wolfsburg, Sassuolo, Nantes, FC Groningen, Krasnodar, Παναθηναϊκός, ADO Den Haag, Real Betis, Sporting Lisbon, Borussia Mönchengladbach, Celtic, Hibernian και αρκετών άλλων. Αλλά στο αγγλικό ποδόσφαιρο παρατηρούμε μια σπανιότητα. Μια απουσία συλλόγων που έχουν το πράσινο χρώμα ως αντιπροσωπευτικό χαρακτηριστικό της ιστορίας τους. Κι όμως αυτό το φαινόμενο έχει εξήγηση και μάλιστα ιστορική.

 

 

Η Peterborough του 1937…
…και η Peterborough του σήμερα.

 

 

Το «γκαντέμικο» πράσινο

 

Το πράσινο σε πολλές χώρες, όπως και στην αγγλική παράδοση, θεωρείται ένα χρώμα που αντιπροσωπεύει την ατυχία. Στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν και ιδρύθηκαν οι περισσότεροι αγγλικοί σύλλογοι ποδοσφαίρου, οι δεισιδαιμονίες και νοοτροπίες τέτοιας φύσεως, ήταν κομμάτι της κουλτούρας και της παράδοσης των Άγγλων. Έτσι, οι ιδρυτές πολλών συλλόγων επέλεξαν χρώματα που τότε θεωρούνταν αντιπροσωπευτικά της δύναμης (κόκκινο), της παράδοσης (μπλε), του τόπου τους ή της άμιλλας (λευκό). Το πράσινο για τον αγγλικό λαό ήταν το χρώμα της ατυχίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Peterborough το 1937. Τότε, οι φίλαθλοι της ομάδας είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα, καθώς οι πράσινες φανέλες που φορούσε ο σύλλογος θεωρούσαν ότι έφερνε κακοτυχία στους αγώνες τους. Ως αποτέλεσμα, η διοίκηση της Peterborough είχε δηλώσει την εξής ιστορική φράση: «Πληρώστε μας για μπλε εμφανίσεις και θα φοράμε μπλε εμφανίσεις». Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Η Peterborough έχει από τότε ως βασικά της χρώματα το μπλε και το λευκό.

 

 

 

«Για όλα φταίνε οι Ιρλανδοί!»

 

Άλλη μια ιστορική εξήγηση για την απουσία του πράσινου χρώματος είναι και η Ιρλανδία. Το Éire είναι παγκοσμίως γνωστό για τις πολυετείς διαμάχες του με το Ηνωμένο Βασίλειο ανά τους αιώνες. Άλλωστε, στα τέλη του 19ου αιώνα γίνονταν τα πρώτα βήματα για την ανεξαρτησία του ιρλανδικού κράτους από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το μίσος τότε ανάμεσα σε Άγγλους και Ιρλανδούς ήταν βαθύ, καθώς οι πρώτοι θεωρούσαν τους δεύτερους αποστάτες και ταραχοποιούς και έτσι την περίοδο που ιδρύθηκαν οι περισσότεροι αγγλικοί σύλλογοι, κανείς δεν ήθελε η ομάδα του να θυμίζει κάτι από Ιρλανδία. Το πράσινο λοιπόν ήταν το χαρακτηριστικό χρώμα του επαναστατικού κινήματος Young Ireland, που δραστηριοποιούταν εκείνη την εποχή και φυσικά το πράσινο για τους Ιρλανδούς αντιπροσώπευε την Γαελική τους κληρονομιά και χρησιμοποιόταν από τον στρατό και το ναυτικό. Εκτός και αν ένας σύλλογος είχε ιρλανδικές ρίζες, βλέπε Celtic, γενικότερα το πράσινο δεν ήταν καθόλου δημοφιλές.

 

Το πράσινο είναι το χαρακτηριστικό χρώμα της ιρλανδικής ιστορίας…

 

…ένα χρώμα που αγαπήθηκε από τον ιρλανδικό λαό σε κάθε κοινωνικό τομέα, αλλά και άθλημα.

 

 

«Πρασινίλα» παντού! 

 

Τέλος, μετά από μερική εκτενή έρευνα, ανακάλυψα έναν ακόμα πιθανό λόγο για την μη προτίμηση του πράσινου χρώματος. Και είναι ένας τελείως πρακτικός λόγος. Φανταστείτε την Αγγλία του 1890, με τα ποδοσφαιρικά γήπεδα να είναι κυριολεκτικά χωράφια ανάμεσα στα χωράφια και τις καταπράσινες πεδιάδες της αγγλικής ενδοχώρας. Ένας παίχτης με πράσινη εμφάνιση θα γινόταν ένα με το φόντο πίσω του. Θα ήταν κυριολεκτικά δυσδιάκριτος στους συμπαίχτες του. Δεν θα υπήρχαν μεγάλα κτίρια ή φυσικά ψηλές εξέδρες για να καλύψουν το καταπράσινο τοπίο στα περισσότερα αγγλικά γήπεδα. Και φυσικά ο μουντός αγγλικός καιρός δεν θα βοηθούσε, ούτε και η έλλειψη προβολέων.

 

Κάτι τέτοιο φανταστείτε, αλλά τότε… (γαλάζιος ουρανός είναι αυτός;)

 

 

Τέσσερις και μόνες τους 

 

Ξέρω, όσο διαβάζετε το άρθρο αυτό (ελπίζω να φτάσατε αρκετοί ως εδώ), θα σπάτε το κεφάλι σας να βρείτε αγγλικούς συλλόγους με πράσινα. Θέλετε να σας πω πόσες ομάδες με το πράσινο να είναι στα βασικά τους χρώματα, υπάρχουν στις τέσσερις επαγγελματικές κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου? ΤΕΣΣΕΡΙΣ. Ναι, μόνο τέσσερις. Τέσσερις από τις 92 ομάδες των τεσσάρων κατηγοριών! Και αυτές είναι οι Norwich, Plymouth ArgyleYeovil και Forest Green Rovers

 

Ένα χαρακτηριστικό δείγμα των χρωμάτων των «Καναρινιών».

 

Το πράσινο κυριαρχεί σε αυτή την εμφάνιση της Yeovil Town του 1958/59
Τα λαχανί της Forest Green Rovers

Η Norwich City, η ιστορική ομάδα της Championship, έχει ως βασικά χρώματα το κίτρινο και το πράσινο, ένας συνδυασμός χαρακτηριστικός των «Καναρινιών» εδώ και πολλές δεκαετίες στα αγγλικά γήπεδα των μεγάλων κατηγοριών. Κι όμως το πράσινο ήταν τυχαία επιλογή και επισκιάζεται από την σημαντικότητα του κίτρινου στην ιστορία του συλλόγου (χρώμα καναρινιών). Μόνο η Plymouth Argyle και η Yeovil Town μπορούν και καμαρώνουν για το πράσινο χρώμα που κοσμεί τις φανέλες τους εδώ και πολλές δεκαετίες. Οι δύο σύλλογοι των League 1 και League 2 αντίστοιχα, είναι και οι μοναδικοί ανάμεσα στους 92, με το πράσινο ως το βασικό τους χρώμα. Κι ενώ η Yeovil πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ιστορίας της στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, επιλέγοντας και εμφανίσεις σε κίτρινο και λευκό, όπως και η Forest Green Rovers, που μόλις το 2012 άρχισε να φορά τις χαρακτηριστικές, και μισητές στους φιλάθλους της, λαχανί εντός έδρας εμφανίσεις (μέχρι τότε είχε βασικά χρώματα το λευκό και το μαύρο και όχι το πράσινο), η Plymouth Argyle έχει συνδέσει το όνομα της με το πράσινο.

 

Οι «Pilgrims» επέλεξαν από το 1886, το έτος ίδρυσης τους, να φοράνε τις χαρακτηριστικές σκούρες πράσινες εμφανίσεις. Βλέπετε το Devon, η περιφέρεια όπου βρίσκεται το Plymouth της Νοτιοδυτικής Αγγλίας, είναι μια περιοχή με εσωστρεφή και απομονωμένο χαρακτήρα, με παραδόσεις και κουλτούρα που ξεχωρίζουν αρκετά από τους υπόλοιπους Άγγλους. Το βαθύ πράσινο και το λευκό είναι τα χρώματα του Borough of Plymouth και του εμβλήματος του. Στα τέλη του 19ου αιώνα, η ομάδα ράγκμπι της περιοχής είχε ήδη υιοθετήσει αυτά τα χρώματα και έτσι έκανε και η Plymouth (Argyle FC τότε). Μέχρι και σήμερα, το «Green Army» είναι περήφανο για το πράσινο χρώμα και το επιλέγει πιστά σε κάθε εμφάνιση του. Για πάνω από 90 χρόνια, η Plymouth επίσης ήταν η μοναδική ομάδα που δεν χρειαζόταν δεύτερη εμφάνιση (εκτός έδρας), καθώς τα χρώματα της δεν ήταν ίδια με καμιάς άλλης ομάδας! Θα μου πείτε όμως, οι ομάδες με μαύρες εμφανίσεις δεν δημιουργούσαν προβλήματα? Για σκεφτείτε, πόσες ομάδες με σκέτο μαύρο χρώμα υπάρχουν στην Αγγλία; Λίγες ε; Αυτό όμως είναι ιστορία για κάποια άλλη φορά…

 

Το βαθύ πράσινο είναι κομμάτι της ιστορίας της Plymouth Argyle…

 

 

 

Οι παλιοί και οι νέοι στον «πράσινο χώρο»

 

Με αυτή την εκτός έδρας εμφάνιση τίμησε από το 1992 έως το 1994 η Manchester United το “πράσινο” παρελθόν της.
Η πράσινη εμφάνιση της Burnley τη δεκαετία του ’10.

Υπήρξαν και ομάδες που φορούσαν πράσινα και τα παράτησαν. Μετά την προαναφερόμενη Peterborough, ήταν και η Burnley που άφησε πίσω το πράσινο. Η ομάδα της Premier League άλλαξε τα χρώματα της το 1910 στα σημερινά χαρακτηριστικά της, για να παραπέμπει στην τότε μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη ομάδα του νησιού, την Aston Villa. Φυσικά, πρέπει να αναφερθεί και η Manchester United, που ξεκίνησε φορώντας εμφανίσεις σε χρυσό και πράσινο έως και το 1902, τότε που ακόμα ονομαζόταν Newton Heath.

 

Καθώς τα χρόνια περνούσαν και οι δεισιδαιμονίες μέναν πίσω, πολλές ομάδες επέλεγαν το πράσινο χρώμα για να κοσμεί τις δεύτερες φανέλες τους. Πολλές ομάδες, ακόμα και μεγάλες της Premier League, είχαν πράσινες εμφανίσεις, που τώρα πια θεωρούνται κλασσικές και διαχρονικές. Φυσικά τα αποτελέσματα δεν ήταν πάντα τα καλύτερα…

 

 

Η Arsenal το επέλεξε το 1982…

 

Η Liverpool…

 

…αγάπησε το πράσινο…

 

…λίγο παραπάνω.

 

Ακόμα και ομάδες που δεν το συνήθιζαν επέλεξαν το πράσινο χρώμα, όπως η Newcastle το 1993…

 

…ή και η Southampton το 2015.

 

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Τσιλιμπίου

 

Κοινοποίηση:
Picture of Egglezoi Team

Egglezoi Team

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ίσακ Τονάλι
Νιούκαστλ: Αποφασισμένος να μείνει ο Τονάλι, «δεν πωλείται ο Ίσακ» λέει η διοίκηση
Λίβερπουλ Χάκπο
Κίνδυνος περαιτέρω τιμωρίας από την F.A. στον Κόντι Χάκπο
Ράσφορντ Σεζόν
Τέλος η φετινή σεζόν για τον Ράσφορντ
αρτέτα
Αρτέτα για οπαδούς: «Φέρτε τα παπούτσια σας, θα παίξουμε κάθε μπαλιά μαζί»
προγνωστικά 28/4
Παναιτωλικός – Καλλιθέα: Αδειάζει η κλεψύδρα για τους φιλοξενούμενους - Προγνωστικά by Kingbet (28/4)
santo12
Ραντεβού με την ιστορία για τη Φόρεστ: Τι δήλωσε ο Εσπιρίτο Σάντο για τον μεγάλο ημιτελικό
Ποστέκογλου
Ποστέκογλου: «Υπάρχει μία γενικότερη αφήγηση ότι ο σύλλογος βρίσκεται ξανά σε πορεία πτώσης»
Τρανμίρ 13
Ποινή 13 αγωνιστικών σε παίκτη της Τρανμίρ για ομοφοβική επίθεση
liverpool1
Τα εισιτήρια της Λίβερπουλ για την πιθανή στέψη του τίτλου απέναντι στην Τότεναμ πωλούνται διαδικτυακά ως και £3.000
Χουρτσέλερ
Nα είναι αυστηροί οι οπαδοί μαζί του και όχι με τους παίκτες ζήτησε ο Χουρτσέλερ
Ντάλοτ
Μεγάλο πλήγμα για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πιθανότατα τέλος η σεζόν για τον Νταλότ
ταρκόφσκι σεζόν
Τέλος η σεζόν για τον Ταρκόφσκι, περνάει την πόρτα του χειρουργείου
Ενκουνκού
Μαρέσκα: «Δεν είναι αποτυχία αν δεν βγούμε στο Champions League», τι είπε για Ενκουνκού
kidd
Ο Τζέισον Κιντ συνιδιοκτήτης στην Έβερτον
ντιαλό
Επιστρέφει στις προπονήσεις ο Ντιαλό!
Άκινς
Καταδικάστηκε σε φυλάκιση ο Λούκας Άκινς της Μάνσφιλντ για πρόκληση θανατηφόρου ατυχήματος
Χάου πράγματα
Ο Χάου αποθέωσε τον γιατρό της Νιούκαστλ λέγοντας ότι απέφυγε τα χειρότερα τελευταία στιγμή
βαν χέκε
Μπράιτον: Εκτός ο φαν Χέκε, επιστρέφουν δύο
Σον αμφίβολος
Αμφίβολος ο Σον για το παιχνίδι με την Μπόντο
Νούνιες Σλοτ
Σλοτ για Νούνιες: «Καλύτερα να μην πιστεύετε όλα όσα γράφονται για τους παίκτες»