Ο Μόργκαν Σνάιντερλεν, μετά από μία σπουδαία καριέρα σε Αγγλία και Γαλλία, επιστρέφει στην Ευρώπη για λογαριασμό της νεοφώτιστης Κηφισιάς.
Καλοκαίρι, 1998. Ο Εθνικός Αστέρας ανεβαίνει στην Α’ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία του και ο Δήμος Καισαριανής του κάνει ένα απίστευτο δώρο. Ένα νεότευκτο γήπεδο στα νταμάρια της περιοχής, εκεί που βρισκόταν το λατομείο Μαμάη, με τις κερκίδες να είναι μέσα σε αυτά. Ο Εθνικός, με τον Σπύρο Λιβαθηνό στον πάγκο, κερδίζει τις εντυπώσεις και παραμένει στην κατηγορία μέχρι και το 2002. Παράλληλα, στο Στρασβούργο της Γαλλίας, το άστρο ενός πολλά υποσχόμενου μέσου ξεκινάει να «ανατέλλει» μέσα από τις ακαδημίες της τοπικής ομάδας. Το όνομα αυτού; Μόργκαν Σνάιντερλεν.
Όσο ο Εθνικός Αστέρας προσπαθεί να επανέλθει στα «μεγάλα σαλόνια» δίνοντας τις παραστάσεις του στην Β΄ Εθνική, ο νεαρός Μόργκαν ενηλικιώνεται και υπογράφει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τους Αλσατούς. Ο -τότε- προπονητής του συλλόγου, Ζαν Μαρκ Φιρλάν, δηλώνει εντυπωσιασμένος από την σωματοδομή και τα προσόντα του ταλαντούχου μέσου, ωστόσο αυτό δεν αποτυπώνεται στο γήπεδο. Βλέπετε, οι χρονιές που έγινε επαγγελματίας ο σημερινός μας πρωταγωνιστής, ήταν αδύνατο να παρθεί το ρίσκο για δοκιμές και χρήσεις νέων ποδοσφαιριστών. Την πρώτη του σεζόν, το Στρασβούργο κερδίζει την άνοδο για τα μεγάλα «σαλόνια» και την δεύτερη παλεύει με κάθε τρόπο να παραμείνει στη Λιγκ 1. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Σνάιντερλεν περιορίστηκε σε μόλις πέντε συμμετοχές σε αυτήν τη διετία. Δεν έμεινε όμως στάσιμος, αφού με τις εμφανίσεις του στις μικρές εθνικές ομάδες της Γαλλίας, το ταλέντο του έγινε ευρύτερα γνωστό στην Ευρώπη.
Δεν αργεί να πάρει την απόφαση να αφήσει την ορεινή Γαλλία και να μετακομίσει σε έναν νέο προορισμό. Πόρτσμουθ και Σαουθάμπτον υποβάλλουν προτάσεις όχι μεγαλύτερες των δυο εκατομμυρίων ευρώ, όμως ο αγγλικός νότος βάζει σε πειρασμό τον 20χρονο μέσο. Προτιμάει τους «Αγίους», αφήνοντας την κυπελλούχο Πόρτσμουθ στα «κρύα του λουτρού» και το ταξίδι του ξεκινά. Η Σαουθάμπτον εκείνη την εποχή αγωνιζόταν στην Τσάμπιονσιπ. Ο Σνάιντερλεν μπαίνει απευθείας στα «βαθιά», στο δυσκολότερο πρωτάθλημα του πλανήτη και «πνίγεται» με έναν οδυνηρό υποβιβασμό στην τρίτη τη τάξει κατηγορία.
Οι Ολλανδοί Γιαν Πούρτφλιτ και Μαρκ Βοτ, που κάθισαν στον πάγκο της ομάδας εκείνη την χρονιά, μάλλον έχουν ξεχαστεί γρήγορα από τους οπαδούς της ομάδας, οι οποίοι περίμεναν εναγωνίως τον Άλαν Πάρντιου, να αναλάβει και να αναομορφώσει τον σύλλογο. Ακόμη και για τον πρώην τεχνικό του Άρη, το έργο αυτό κρίθηκε ακατόρθωτο. Η αποτυχία της ανόδου και η κατάληψη της έβδομης θέσης μόνο γκρίνια έφερε στις τάξεις των «Αγίων», με την κατάκτηση του Λιγκ Τρόφι να μην μπορεί να μετριάσει την γενικότερη αποτυχία.
Ο Σνάιντερλεν δεν απογοητεύεται και παραμένει εκεί. Ηγέτης της μεσαίας γραμμής με υποδειγματικό έλεγχο της μπάλας, τρομερή αντίληψη του χώρου, προσπαθώντας τις περισσότερες φορές να συμμαζέψει τα… ασυμμάζευτα των αμυντικών του συλλόγου. Περίμενε τον κατάλληλο προπονητή για να τον «εκτοξεύσει» και τον βρήκε. Ο Νάιτζελ Άντκινς έρχεται στον πάγκο τον Σεπτέμβριο του 2010. Η Σάουθαμπτον τερματίζει δεύτερη και προβιβάζεται στην Τσάμπιονσιπ. Δεν σταματά όμως εκεί. Ο νυν υπηρεσιακός τεχνικός της Τρανμίρ (!) την επόμενη χρονιά οδηγεί τους «Αγίους» σε μία δεύτερη σερί άνοδο και την επιστροφή στην Πρέμιερ Λιγκ μετά από επτά χρόνια απουσίας. Οι χρονιές των συνεχόμενων ανόδων, καθιστούν τον Γάλλο ως τον παίκτη-κλειδί της μεσαίας γραμμής, με 78 συμμετοχές και κάτι παραπάνω από 5.500 λεπτά συμμετοχής.
Το όνειρο της Πρέμιερ Λιγκ είχε γίνει πια πραγματικότητα, με την πρώτη χρονιά εκεί να αποδεικνύεται απόλυτα επιτυχημένη. Ο Ιταλός πρόεδρος, Νικόλα Κορτέζε, έκρινε ότι ο Άντκινς δεν μπορούσε να φέρει εις πέρας τον στόχο της παραμονής. Έτσι, μετά από 22 αγωνιστικές και την ομάδα μέσα ή και κοντά στις επικίνδυνες θέσεις, ο «θαυματοποιός» της διπλής ανόδου αποχωρεί για να εμφανιστεί στο σύμπαν του συλλόγου ο Μαουρίσιο Ποκετίνο. Ο Αργεντινός, νυν τεχνικός της Τσέλσι, οδήγησε την ομάδα του άνετα στην παραμονή και την αμέσως επόμενη σεζόν στην αξιοσημείωτη 8η θέση.
Ήταν η «πνοή» που χρειάστηκε η Σαουθάμπτον για να πάψει να είναι μια από τις ομάδες που μάχονται για την αποφυγή του υποβιβασμού, αλλά πια μοχθούσε ακόμα και για ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ο Σνάιντερλεν έδεσε υπέροχα με τους Βίκτορ Γουανιάμα και Τζέιμς Γουόρντ-Πράουζ, δημιουργώντας μια ακαταμάχητη μεσαία γραμμή, που αφενός ανασταλτικά «μασούσε σίδερα» και αφετέρου επιθετικά, ξεδίπλωνε αρμονικά τις επιθέσεις τις και τροφοδοτούσε τους Άνταμ Λαλάνα, Ρίκι Λάμπερτ και Τζέι Ροντρίγκεζ.
Τίποτα δεν ήταν ικανό να σταματήσει αυτή την ομάδα. Η αποχώρηση του «Ποτς», αλλά και οι μεταγραφές των Λάμπερτ, Λαλάνα και Λόβρεν σε Λίβερπουλ και αυτή του Σο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μπορεί να έφερε αλλαγές στον σύλλογο, αλλά όχι δυσάρεστες. Ο Ρόναλντ Κούμαν στον πάγκο ολοκλήρωσε την δουλειά του Αργεντίνου, βγάζοντας την ομάδα στην Ευρώπη, ενώ κατά την διάρκεια της σεζόν, έκαναν το ξεπέταγμα τους παίκτες όπως ο Σάντιο Μανέ και ο Ντούσαν Τάντιτς. Ένας έστεκε ακόμη αγέρωχος στην περιοχή ανάμεσα στους αμυντικούς και τους μέσους και δεν ήταν άλλος από τον Σνάιντερλεν. Όλα όμως θα λάμβαναν σύντομα τέλος. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετά την «αρπαγή» του Σο έναν χρόνο νωρίτερα, προσέφερε 35 εκ. ευρώ στην Σαουθάμπτον κι έτσι, ο Γάλλος, άφησε το γήπεδο της… Παναγίας για ένα Θέατρο. Αυτό των Ονείρων!
Η μεταγραφή αυτή ορίστηκε ως το «σημείο μηδέν» για την μετέπειτα πορεία του στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» ήταν σε μια μεταβατική περίοδο μετά την αποχώρηση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και την καταστροφική θητεία του Ντέιβιντ Μόις. Ο Λουίς φαν Χάαλ ήταν στον πάγκο εκείνη την περίοδο και το κλίμα στον σύλλογο ήταν σχεδόν εχθρικό. Ο Σνάιντερλεν, όπως δήλωσε μετά από μερικά χρόνια στην Daily Mail, απογοητεύτηκε πλήρως από όσα συνάντησε στο Μάντσεστερ. «Πίστευα ότι θα έρθω στην ομάδα και θα γίνω θρύλος. Έχασα εντελώς το μυαλό μου στο Ολντ Τράφορντ».
Μπορεί η πρώτη του χρονιά εκεί να ολοκληρώθηκε με 39 συμμετοχές, ωστόσο την αμέσως επόμενη περιορίστηκε σε μόλις 147 λεπτά συμμετοχής και τον Γενάρη του 2017 έφυγε με τη μορφή δανεισμού για την Έβερτον. Στο Γκούντισον Παρκ, βρίσκει πάλι μέρος από την σπιρτάδα του. Τόσο, που αναγκάζει τα «Ζαχαρωτά» να βγάλουν 26 εκ. ευρώ από τα ταμεία τους για να τον κάνουν δικό τους. Επανασυνδέθηκε με τον πρώην προπονητή του, Κούμαν, ωστόσο ο Ολλανδός δεν μακροημέρευσε στο Λίβερπουλ. Ήδη από τον Νοέμβριο του 2017, ο Άλαρνταϊς είχε διαδεχθεί τον νυν ομοσπονδιακό προπονητή της Ολλανδίας και εν συνεχεία με τον Μάρκο Σίλβα στον πάγκο, ο Σνάιντερλεν περιορίστηκε μεταξύ πάγκου και εξέδρας. Όταν ερωτήθηκε μάλιστα ο Πορτογάλος τεχνικός για τον Γάλλο μέσο, εκείνος επικαλέστηκε προσωπικά προβλήματα.
Τα δημοσιεύματα αυτά ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν. Στο τέλος της χρονιάς, ο Γάλλος μέσος επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Νις. Παρέμεινε στην Γαλλική Ριβιέρα, βοήθησε τα μέγιστα τόσο με τον Κριστόφ Γκαλτιέ στον πάγκο, όσο και προηγουμένως με τους Πατρίκ Βιεϊρά και Αντριάν Ουρσέα, ωστόσο με το «πλήρωμα» του χρόνου να φτάνει για τον ίδιο, προτίμησε να δοκιμάσει μια νέα περιπέτεια. Έφυγε για την Αυστραλία και τους Σίντνεϊ Γουόντερερς μέχρι το τέλος της περασμένης σεζόν, ως δανεικός και μόλις επέστρεψε στην Γαλλία, έμεινε ελεύθερος να βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.
Η φετινή σεζόν υποτίθεται θα τον έβρισκε στο Ικόνιο της γειτονικής Τουρκίας. Δέκα ημέρες μετά την ανακοίνωσή του από την Κόνιασπορ, το συμβόλαιό του τερματίζεται με συμφωνία και των δυο πλευρών. Η Κηφισιά, «σταχτοπούτα» στην Σούπερ Λιγκ, ψάχνει κάθε δυνατή ενίσχυση για το «θαύμα» της παραμονής στην πρώτη κατηγορία. Ο Μοργκάν Σνάιντερλεν θα είναι μέλος της ομάδας του Γιάννη Αναστασίου και ετοιμάζεται με την εμπειρία του να γεμίσει την μεσαία γραμμή του Μιχάλης Κρητικόπουλος. Εκεί στα νταμάρια, στο γήπεδο που όταν ο Γάλλος ξεκινούσε να παίζει ποδόσφαιρο, «βασίλευαν» οι Γκίτσης και Γιακόβλεβιτς…