Από τις έντονες ιντερνετικές διαμάχες ανάμεσα σε Αμερικάνους και Ευρωπαίους στα σχόλια δημοφιλών σελίδων στο Facebook, μέχρι την χαρακτηριστική φράση στην γνωστή ταινία «Green Street Hooligans», όπου ο Πιτ Ντάνχαμ λέει στον «Γιάνκη» Ματ: «And for fuck sake, stop saying Soccer!».
Παραδεχτείτε το, πολλοί από μας χλευάζουμε τους Αμερικάνους για τον «εγωιστικό» όρο «soccer». Ο «πόλεμος» για την ονομασία του βασιλιά των σπορ είναι αληθινός και είναι εδώ. Αλλά πόσοι γνωρίζουν ότι το «Soccer» είναι μια ορολογία που γεννήθηκε στην «ποδοσφαιρομάνα» Βρετανία;
Μια παγωμένη Δευτέρα του Οκτώβρη, πίσω στο μακρινό 1863, αρκετοί εκπρόσωποι συλλόγων ενός ανερχόμενου αθλήματος που παιζόταν με τα πόδια, μαζεύτηκαν στην «Freemasons’ Tavern» στο Λονδίνο, για να ορίσουν κοινούς κανόνες για τη κοινή τους ενασχόληση. Ύστερα από πολύωρες συζητήσεις δημιουργήθηκε το Football Association (μετ. Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία). Κάπου εκεί όμως ξεκινά η ρίζα της σημερινής μας διαμάχης. Το 1871, άλλοι αθλητικοί σύλλογοι μαζεύτηκαν στο Λονδίνο για ένα άθλημα που βασιζόταν στο παιχνίδι με τα χέρια. Ήταν σύλλογοι της σχολής του ράγκμπι.
Από εκείνη την στιγμή, δύο μορφές ποδοσφαίρου (Football στην αγγλική) θα καθιερωθούν στην Βρετανία, με τις επίσημες ονομασίες τους να είναι «Rugby Football» και «Association Football». Για λόγους ευκολίας στην καθημερινή αγγλική γλώσσα, το «rugby football» θα καλείτε εν συντομία σε «rugger» ενώ το «the association football» θα καλείται αντιστοίχως… «soccer»! To «soccer» (ή και «assoc», «assoccer»), θα είναι συντομογραφία προερχόμενη από την λέξη «Association». Και ναι, μιλάμε για την Βρετανία του 19ου αιώνα που γέννησε το ποδόσφαιρο στην μορφή που παίζετε μέχρι και σήμερα.
Και τα δύο αθλήματα εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλο τον πλανήτη. Μέχρι που έφτασαν στις ΗΠΑ. Εκεί οι Αμερικάνοι, επηρεαζόμενοι από την αποικιοκρατία, θα καθιερώσουν και επίσημα τον όρο «Soccer» για το ποδόσφαιρο, καθώς το δικό τους «American Football» (το οποίο ίδρυσαν το 1869), μια μίξη των βρετανικών «Rugby Football» και «Association Football», θα ήταν παρόμοιο με το βρετανικό «kick-and-run» άθλημα και θα υπήρχε σύγκριση και αναπόφευκτη σύγχυση.
Άμα όμως ρωτήσετε Βρετανούς που έχουν πατήσει τα εξήντα, θα διαπιστώσετε ότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ΄80, πολλοί στο «Νησί» καλούσαν το ποδόσφαιρο «Soccer». Και επειδή κάθε σωστός ποδοσφαιρόφιλος ξέρει τι εστί το άθλημα αυτό στην κουλτούρα των Βρετανών, ο όρος «Soccer» ήταν παντού. Από τον έντυπο τύπο και την τηλεόραση, έως και τις αυτοβιογραφίες θρύλων του αγγλικού ποδοσφαίρου («Matt Busby: Soccer at the top», «George Best – the inside story of soccer’s super-star» κτλ).
Και όπως προαναφέραμε, ήταν η δεκαετία του ’80 που έφερε την αλλαγή. Οι Βρετανοί ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν επίσημα όλο και λιγότερο τον όρο «soccer» και αυτό είχε αντίκτυπο και στον κόσμο. Ο λόγος ήταν η αυξανόμενη δημοσιότητα του ποδοσφαίρου στην Αμερική. Οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούσαν τον όρο όλο και περισσότερο λόγω του Major League Soccer (MLS) και του North American Soccer League, των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ. Οι Βρετανοί δεν θέλαν το άθλημα που γέννησαν να παρομοιάζεται με την άκρως εμπορευματοποιημένη εκδοχή των Αμερικάνων και κάπως έτσι ξεκίνησαν να καθιερώνουν τον όρο «Football» σε έντυπο και τηλεοπτικό τύπο.
Κάπως έτσι φτάνουμε στην αρχή του θέματος που ανοίξαμε. Η διαμάχη. O νέος βρετανικός όρος θα συγκριθεί με το «American Football» που προαναφέραμε, ένα από τα λατρεμένα σπορ των Αμερικάνων. Έτσι κάθε φορά που κάποιος θα καλεί το αγαπητό ποδόσφαιρο «Football», στις ΗΠΑ θα αναφέρεται σε ένα εντελώς διαφορετικό άθλημα που καλείται με τον ίδιο όρο από το 1869!
Άρα θα ήταν πρέπον να καταλαγιάσει αυτή η υπεροψία και το γελοίο μίσος ενάντια στους Αμερικανούς ποδοσφαιρόφιλους (αλλά και τους Αυστραλούς και Νοτιοαφρικανούς που ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο). Άλλωστε πρώτοι καθιέρωσαν, για τους διάφορους λόγους που προαναφέρθηκαν, έναν ήδη καθιερωμένο, ευρέως αναγνωρισμένο και κυρίως βρετανικό όρο.
Football. Soccer. Calcio. Ποδόσφαιρο. Σημασία δεν έχει η ονομασία. Σημασία έχει ότι ένα είναι το άθλημα που αγαπά όλος ο πλανήτης και το ίδιο καυτό πάθος μοιράζεται για αυτό.
Συντάκτης: Κωνσταντίνος Τσιλιμπίου
Κάντε ένα like στη σελίδα μας στο facebook, αν δεν το έχετε ήδη κάνει!