Ο ειδικός σε θέματα οικονομικών γύρω από το ποδόσφαιρο, Κιέραν Μαγκουάιρ, χαρακτήρισε τον τελικό του Europa League, ως τον πιο σημαντικό αγώνα στην ιστορία της Γιουνάιτεντ από οικονομικής άποψης.
Ο πιο σημαντικός αγώνας σε ότι αφορά τα οικονομικά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Το πρώην μέλος του προπονητικού τιμ της πρώτης ομάδας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρενέ Μέιλεστεεν, χαρακτήρισε τον τελικό του Europa League απέναντι στην Τότεναμ την Τετάρτη, ως ένα σημαντικό σταυροδρόμι.
«Θα ήταν μια ασημένια επένδυση. Μια νίκη στο Europa League δεν πρόκειται να αντισταθμίσει την πιο καταστροφική σεζόν», είπε ο Μέιλεστεεν στο BBC Sport, με τη Γιουνάιτεντ να βρίσκεται στη 16η θέση της Premier League και να καταδικάζεται στο χαμηλότερο φινάλε της στην πρώτη κατηγορία εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα.
«Αλλά αν δεν κερδίσουν, γιατί να περιμένουμε κάτι διαφορετικό την επόμενη σεζόν; Το τρόπαιο θα απελευθέρωνε κάποια οικονομικά μέσα για μεταγραφές. Αν δεν κερδίσουν, δεν θα είναι στην Ευρώπη και πραγματικά ανησυχώ για το τι επιφυλάσσει το μέλλον».
Με δεδομένο ότι ο νικητής του Europa League εξασφαλίζει συμμετοχή στο προσοδοφόρο Champions League, και δεδομένης της παρατεταμένης παρακμής της ομάδας, είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς γιατί αυτός ο αγώνας παρουσιάζεται ως καθοριστική στιγμή για το μέλλον της Γιουνάιτεντ.
Το BBC ρώτησε τον ειδικό σε θέματα ποδοσφαιρικών οικονομικών Κιέραν Μαγκουάιρ, ο οποίος τόλμησε να χαρακτηρίσει τον τελικό ως τον πιο σημαντικό αγώνα στην ιστορία του συλλόγου.
«Οικονομικά, είναι ο πιο σημαντικός αγώνας στην ιστορία του συλλόγου», λέει ο ειδικός σε θέματα ποδοσφαιρικών οικονομικών, Κίεραν Μαγκουάιρ.
«Η συμμετοχή στο Champions League είναι κρίσιμη, καθώς μπορεί να αποφέρει πάνω από £100 εκατομμύρια από εισιτήρια, τηλεοπτικά δικαιώματα και μπόνους χορηγών».
Με τέσσερις εγγυημένους εντός έδρας αγώνες, ο Μαγκουάιρ εκτιμά ότι η ομάδα μπορεί να εξασφαλίσει επιπλέον £30-40 εκατομμύρια αν φτάσει μακριά στη διοργάνωση. Αν και τα οφέλη ισχύουν φυσικά και για την Τότεναμ, η Γιουνάιτεντ τα έχει πιο πολύ ανάγκη.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ η Τότεναμ είχε ετήσιες ζημίες £26 εκατομμύρια πέρυσι, ενώ η Γιουνάιτεντ παρουσίασε έλλειμμα £113 εκατομμύρια την ίδια περίοδο – με συνολικές ζημίες £300 εκατομμύρια την τελευταία τριετία.
Αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό αν λάβουμε υπόψη ότι η Γιουνάιτεντ είχε έσοδα £651 εκατομμύρια – τα τέταρτα υψηλότερα παγκοσμίως. Όμως, εξαιτίας της εξαγοράς με δανεισμό από την οικογένεια Γκλέιζερ το 2005, ο σύλλογος έχει πλέον χρέος άνω του £1 δισ., με υψηλά κόστη εξυπηρέτησης που αυξάνονται λόγω επιτοκίων και αναχρηματοδότησης.
Η Γιουνάιτεντ έχει παραδεχτεί ότι κινδυνεύει να μην συμμορφωθεί με τους κανόνες κερδών και βιωσιμότητας της Premier League.
Τον Μάρτιο, ο συνιδιοκτήτης Σερ Τζιμ Ράτκλιφ δήλωσε ότι ο σύλλογος θα είχε χρεοκοπήσει μέχρι το τέλος του έτους αν δεν είχαν ληφθεί άμεσα μέτρα, κατακρίνοντας το οικονομικό βάρος παικτών που «είναι υπερπληρωμένοι και όχι αρκετά καλοί».
Η προσέλκυση νέων παικτών είναι ευκολότερη με ευρωπαϊκή συμμετοχή. Η διοίκηση έχει δηλώσει ότι για να ενισχυθεί το «υποβαθμισμένο» ρόστερ, πρέπει να μειωθούν τα έξοδα – γι’ αυτό και έχουν γίνει εκατοντάδες απολύσεις προσωπικού και αυξήσεις τιμών στα εισιτήρια -όπως τονίζει η διοίκηση-, προκαλώντας διαμαρτυρίες.
Η Γιουνάιτεντ έχει ένα από τα υψηλότερα μισθολογικά κόστη στην Premier League. Το ρόστερ της έχει κοστίσει πάνω από £1 δισ. – πολλές συμφωνίες με δόσεις άνω των £300 εκατομμυρίων.
Η χαμηλή θέση στην Premier League κόστισε περίπου £30 εκατομμύρια σε χαμένα έσοδα. Το τρόπαιο θα βοηθούσε και στην αντιστάθμιση των £14,5 εκατομμυρίων για την απόλυση του Έρικ τεν Χαγκ και του Νταν Άσγουορθ.
Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πώς η ομάδα θα χρηματοδοτήσει το προτεινόμενο νέο στάδιο, κόστους άνω των £2 δισ. Η συμμετοχή στο Champions League σημαίνει αυξήσεις 25% σε μισθούς παικτών λόγω μπόνους, αλλά τα συνολικά έσοδα θα είναι σωτήρια.
Ο Ρούμπεν Αμορίμ τόνισε ότι το Champions League είναι πιο σημαντικό και πως μια ήττα «θα είναι πολύ άσχημη… Η υπομονή του κόσμου θα εξαντληθεί».
Για την Τότεναμ, ο πρώτος τίτλος από το 2008 προσφέρει ελπίδα σε μια απογοητευτική σεζόν. Αν και υπάρχουν διαμαρτυρίες οπαδών για επενδύσεις, το Champions League δεν είναι κρίσιμο για τα οικονομικά της ομάδας – που θεωρείται το καλύτερα διαχειριζόμενο κλαμπ στην Αγγλία, σε ότι αφορά τα οικονομικά πάντα.
Για τη Γιουνάιτεντ, μια δεύτερη σερί σεζόν χωρίς Champions League σημαίνει και ποινή £10 εκατομμυρίων από την Adidas, ενώ απειλείται και η συνολική αξία του brand. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χορηγία της Tezos λήγει και δεν έχει ανανεωθεί.
Εν κατακλείδι, η διοίκηση των «Κόκκινων Διάβολων» ισχυρίζεται σύμφωνα με το BBC πως δεν είναι «όλα ή τίποτα». Το πρόγραμμα περικοπών στηρίζεται σε σενάριο χωρίς Ευρώπη, με βασικό στόχο να φτιαχτεί η «δομή του συλλόγου».
Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αρνηθεί, ότι διακυβέβονται πολλά, σε όλα τα επίπεδα και για τις δύο ομάδες.
Διαβάστε ακόμα στο egglezoi.gr: Ποιοι παίκτες της Premier League μένουν ελεύθεροι αυτό το καλοκαίρι;